Lotus Notes 7 pada Windows 7

Salam,

Ok, ni just quick entry nak menerangkan bagaimana cara yang betul untuk install Lotus Notes 7 pada Windows 7. Cerita dia macam ni, semalam aku dah install Windows 7 untuk menggantikan Windows XP yang digunakan pada Laptop pejabat aku ni. Buat pengetahuan, sistem e-mail di pejabat aku ni masih lagi menggunakan client Lotus Notes. Bagi yang belum mengetahui, Lotus Notes adalah produk keluaran IBM yang pada satu masa dulu merupakan platform pembangunan sistem yang memudahkan aliran kerja (workflow) dalam tugasan pejabat. Jadi satu platform Lotus Notes pada Server Lotus Domino dapat digunakan untuk membangun pelbagai aplikasi-aplikasi yang berkaitan selain fungsinya sebagai e-mail client.

Client Lotus Notes yang ada di pejabat aku buat masa ni adalah version 7. Buat pengetahuan, IBM telah pun memperkenalkan Lotus Notes version 8, dengan versi terbaru setakat yang diketahui ditanda dengan version 8.5. Versi terbaru Lotus Notes dikatakan menyokong OS Windows Vista. Untuk memenuhi keperluan tanggungjawab dan tugasan yang memerlukan kepada penggunaan Lotus Notes Client, aku terpaksa menjalankan installation Lotus Notes 7 pada Windows 7 walaupun didapati sebenarnya ianya tidak menyokong OS terbaru keluaran Microsoft tersebut.

Installation dengan pilihan biasa adalah berjaya. Next, next dan next, installation telah siap. Default folder untuk installation ialah C:\Program Files\lotus. Setelah installation siap, seperti biasa icon akan dipaparkan di desktop. Walaupun installation berjaya, tetapi apabila ingin membuka aplikasi tersebut, ianya tidak akan berjaya. Splash screen akan dipaparkan tapi, skrin sebenar tidak pulak dipaparkan. Walaupun Windows 7 mempunyai kebolehan untuk run aplikasi-aplikasi dalam compatibility mode (Windows XP, Vista) , tetapi ianya masih tidak dapat dilancarkan. Ini sudah tentu menimbulkan masalah buat aku yang terpaksa menggunakan aplikasi tersebut.

Penyelesaiannya?

Google! Dan aku jumpa penyelesaiannya dalam satu forum. Menurutnya, ia ada kaitan dengan struktur keselamatan yang diimplementasikan Microsoft dalam folder Program Files pada Windows 7. Untuk itu, dicadangkan semasa installation :
  1. Semasa melancarkan installation, pada installer tersebut, right-klik dan sila Run As Administrator.
  2. Semasa pilihan folder untuk installkan aplikasi dan data bagi Lotus Notes, sila ubah default installation folder daripada C:\Program Files\lotus kepada C:\Lotus untuk folder notes dan juga data. (Siapa yang biasa dengan Lotus Notes akan maksud aku ni).
Semudah itu! Jalankan installation dan selepas itu, sila lancarkan. Lotus Notes akan berfungsi seperti biasa, setelah proses konfigurasi semula dijalankan. Jadi, seandainya anda ingin migrate ke Windows 7 dan memerlukan Lotus Notes 7 dijalankan padanya, silakan mencuba. Pasti boleh jika kaedahnya betul.

Sekian dulu, sekadar berkongsi pengalaman.

Wassalam

Comments