Pertubuhan Kebangsaan MELAYU BERSATU @ UMNO


Salam..

Hari ini merupakan antara hari yang cukup bersejarah buat UMNO. Pada hari ini, kita dapat menyaksikan ucapan yang penuh bersemangat telah disampaikan oleh Presiden UMNO ke-7, Datuk Seri Najib Tun Razak. Ucapan beliau yang berkobar-kobar itu nampaknya telah berjaya memukau seluruh perwakilan yang hadir khususnya dan seluruh rakyat yang menyaksikan di kaca telivisyen. Hari ini, sejarah terpahat lagi, apabila Presiden UMNO ke-5, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan telah hadir ke Perhimpunan Agung UMNO, sehari selepas beliau menjelaskan ketidakhadiran beliau pada majlis pembukaannya di blog Che Det.

Kehadiran beliau dikhabarkan amat dialu-alukan oleh para perwakilan. Beliau diberikan tepukan gemuruh (standing ovation) secara spontan oleh para perwakilan. Hadirnya beliau hari ini, jelas membuktikan kasih dan sayang beliau kepada UMNO tidak pernah padam. Laporan Malaysiakini.com melaporkan bahawa beliau telah naik ke pentas serta bersalaman dan berpelukan dengan Datuk Seri Najib. Yang lebih mengejutkan, Tun Dr Mahathir telah bersalaman dan berpelukan dengan mantan Presiden UMNO ke-6, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi , orang yang paling hebat dikritiknya sebelum ini. Bagi sesetengah pihak, perkara ini dilihat sebagai titik mula perdamaian antara Pak Lah dan Tun Mahathir sendiri.

Datuk Seri Najib, di penghujung ucapannya ada menyatakan hasrat supaya Tun Mahathir dan Pak Lah berbaik-baik semula. Hasrat beliau ini dilihat mencetuskan tepukan bergemuruh, tanda sokongan ahli-ahli UMNO yang lain. Sesungguhnya usaha beliau ini merupakan jambatan penghubung antara kedua-dua negarawan tersebut. Laporan Utusan Malaysia juga menyatakan, bahawa Tun Mahathir mengesahkan akan menyertai UMNO semula selepas meninggalkan parti itu pertengahan tahun lepas. Sesungguhnya, tindakan beliau keluar UMNO itu bukanlah satu pengkhianatan tetapi satu usaha untuk mendesak UMNO melakukan perubahan dari segi kepimpinan dan hari ini ianya kelihatan berjaya. 

Sesungguhnya, hari ini, anak muda ini sebak dengan apa yang telah berlaku. UMNO, sebagai parti keramat orang Melayu merupakan lambang penyatuan orang Melayu di negara ini. Walaupun sejak kebelakangan ini, UMNO dipandang serong dan enteng oleh rakyat, terutamanya generasi muda, tetapi hari ini, ia bakal berubah. UMNO sekali lagi dibarisi kepimpinan yang mantap. Mereka yang mementingkan wang dan kuasa, jika menang sekalipun kali ini, tidak akan bertahan lama. Ahli-ahli UMNO diminta untuk terus memerangi mereka yang menjadikan wang sebagai panduan hidup mereka. "Kera sumbangkan" mereka-mereka ini. Saf kepimpinan UMNO harus bijak dengan  tidak memberi tempat kepada manusia-manusia seperti ini.

Kepada para penyokong UMNO, marilah kita bersatu. Kita bersatu dalam memperjuangkan Islam, Umat Melayu dan Negara Malaysia. Usahlah tidur lagi. Keselesaan selepas 2004 telah dibayar dengan duka pada 2008. Bersedialah kita untuk 2012. Ambil iktibar apa yang telah berlaku dan marilah sama-sama jujur dan ikhlas dalam perjuangan ini. Insya Allah, kita akan berjaya. Kata Tun Mahathir :

Wassalam...

#Daftar ahli UMNO online - http://www.daftar.umno.org.my

Comments

Popular Posts