Saturday, October 10, 2009

ADIL bukan SAMA RATA

Salam,

Jom baca apa yang PM kita cakap pada hari ini.. Petikan Utusan Online :

Masyarakat India tidak terpinggir daripada pembangunan - Najib

10/10/2009 2:56pm

SERDANG 10 Okt.— Masyarakat India di negara ini tidak akan terpinggir daripada sebarang pembangunan dan kemajuan yang diberikan oleh kerajaan kerana mereka adalah rakyat Malaysia yang akan sentiasa didahulukan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Berucap pada majlis pelancaran parti Makkal Sakti Malaysia di sini hari ini, beliau berkata Malaysia merupakan sebuah negara yang bertuah kerana dianugerahkan dengan pelbagai kekayaan dan masyarakat India seperti juga masyarakat lain di negara ini, turut menyumbang ke arah kekayaan itu.

Katanya, kedatangan awal masyarakat India ke Tanah Melayu sebagai pekerja di ladang getah dan terlibat secara langsung dalam pembinaan landasan kereta api telah banyak membantu ke arah pembangunan negara ini.

"Oleh itu maka adalah adil bagi kita untuk memberi apa yang patut kita berikan kepada masyarakat India. Kita akan berikan apa yang patut kaum Melayu miliki kepada kaum Melayu, kita akan berikan apa yang patut kaum Cina miliki kepada kaum Cina dan kita akan berikan apa yang patut kaum India miliki kepada kaum India. Inilah hasrat kerajaan,” katanya.

Perdana Menteri berkata, kerajaan di bawah pentadbiran beliau akan sentiasa berpaksikan kepada falsafah 1Malaysia dalam menggubal program yang akan memberikan keadilan kepada semua lapisan masyarakat.-Bernama

Sumber : Utusan Online, 10 Oktober 2009


Kenyataan PM seperti bertulisan bold dan berwarna merah di atas adalah dirujuk. Pada pendapat aku, kenyataan tersebut menunjukkan :
  1. Kerajaan mengakui bahawa setiap kaum di negara ini tidak akan dipinggirkan dalam soal memberi bantuan.
  2. Kerajaan kita yang ada pada masa ini menggunakan prinsip KEADILAN dalam memberi bantuan kepada setiap kaum dan bukan prinsip SAMA RATA.
  3. Ini adalah amat bertepatan seperti mana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan di mana, setiap kaum mempunyai hak-hak dan tanggungjawab masing-masing.
  4. Sesuai dengan kapasiti dan kependudukan negara ini yang terdiri daripada berbilang kaum, keperluan bagi setiap kaum adalah berbeza akibat daripada jumlah populasi, budaya, sektor pekerjaan dan gaya hidup.
  5. Oleh yang demikian, kenyataan PM untuk memberikan apa yang patut diberi kepada orang India, Cina dan Melayu berdasarkan apa yang mereka patut dapat adalah bertepatan sekali dengan realiti kehidupan di Malaysia hari ini.
Harus ditegaskan, di dalam Al-Quran, kita diseru untuk berlaku adil. Dan untuk berlaku adil, pengagihan setiap bantuan hendaklah berdasarkan keadaan dan realiti keadaan sesuatu kaum itu. Ibarat tiga buah rumah yang berjiran. Sebuah rumah hanya mempunyai seorang anak, lagi sebuah mempunyai 3 orang anak manakala rumah yang terakhir mempunyai 12 orang anak. Jika bantuan hendak diberikan, seharusnya rumah yang mempunyai isi rumah yang lebih ramai harus diberi lebih daripada rumah yang mempunyai 3 orang anak dan seterusnya begitu juga bagi rumah yang mempunyai 3 orang anak hendaklah lebih sedikit daripada keluarga yang mempunyai seorang anak. Inilah namanya keadilan. Pembahagian sama rata bukanlah sesuatu yang adil.

Begitulah jua keadaanya di Malaysia di mana Orang-Orang Melayu dan Bumiputera yang membentuk majoriti haruslah diberikan lebih bantuan. Namun begitu kita tidak akan meminggirkan kaum-kaum yang lain dalam pembangunan negara. Ini kerana hak-hak mereka juga termaktub di dalam Perlembagaan. Hak untuk menjalani perniagaan, hak untuk terlibat di dalam politik, hak untuk mendapatkan kemudahan asas, semuanya telah termaktub dalam perlembagaan. Oleh yang demikian, demi konsep keadilan yang mempunyai perintah di dalam Al-Quran, kita seharusnya menerima sekiranya ada yang mendapat lebih dan ada yang mendapat kurang di antara kita, kerana keperluan kita tidaklah sama. Hanya dengan menerima hak masing-masing seperti di dalam perlembagaan, barulah kita dapat meneruskan kehidupan dengan aman, harmoni, makmur, selamat dan tenteram di bumi bertuah Malaysia ini.

Wassalamualaikum.

P/S : Saya menyeru rakan-rakan berbangsa Melayu / Beragama Islam serta Bumiputera termasuk Orang Asli, Bumiputera Sabah & Sarawak tanpa mengira fahaman politik untuk bersama-sama dengan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) demi untuk mempertahankan hak-hak kita seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia.. Yuran keahlian adalah RM 10.00 SEUMUR HIDUP dan penubuhan PERKASA di setiap negeri sedang dalam proses. Maklumat lanjut dari masa ke semasa boleh didapati di laman web PERKASA. Sekian, Terima Kasih.

No comments:

Post a Comment