Saturday, November 25, 2006

Sa-Sudah ArusX @ AliranX

Salam...

biiibibibibiippp... argghhhh.. tolong.. arusX menguasai diri.. arghh..

Huhu.. salam sejahtera.. ekeke.. apa itu ArusX? apa itu Sa-sudah ArusX? adakah ianya berkaitan dengan fizik? add math? kimia? atau elektrik??

Ada la kaitan.. bukan sket.. banyaakkkkkk... heehehe.. arusX @ aliranX itulah yg diberi nama Streamyx™ .. hehehe.. apa yg aku nak citer adalah mengenai duniaku bersama streamyx selama genap seminggu hari ini.. huhu.. mcm mana aku nak mula? baik.. aku mula daripada faktor pencetus yg juga faktor semerta pemasangan streamyx kat rumah aku ni... org kata, kalo nak citer, citer dr mula smp abes kan.. lg pon tgh dok saje2 ni, aku citer la dr mula.. gini citernyer..

Pada suatu hari.. sang.. eh eh.. camni, mase aku balik arituh, adik aku komplen modem dial-up dia dah x leh berfungsi.. so die dok suruh la aku check2.. aku pon tgk2, konfem la dah kong.. isshhh.. geram gak la aku.. dah bape kali dah tuko modem dial-up tu.. mane tahan.. mule2 aku pon gi la cari modem dial-up, cadangan aku nak amik yg usb, 56K external.. skali tgk, harge dier ade dekat2 RM 90.. "wtf?!", kata hatiku.. baik x yah beli.. nak beli internal nyer buleh, tp cam dah x leh pecaye je.. bape kali dah tukar.. dekat2 3 kali ade laa... x nak aku tukar lg..

So, aku pon bincang la ngan ayahanda terchenta.. mcm biasa laa.. aku dok mintak nak psg streamyx ni dah lama dah, tp pak aku suh ja pakai dial up.. ya la, mana la dia nak mampu tampung streamyx.. so aku pon kali ni, lg skali tanya dan provide solution, aku kata la... aku bayaq setengah drpd kos, smp la aku gheja.. bila aku gheja nnt, aku tanggung semua.. bila dah mcm tu, pak aku pon setuju laa.. maybe sbb aku pon dah lama dok ngidam nak psg, dr thn 2004.. so, jadi la aku psg streamyx ni.. dah dpt persetujuan.. YES~! ahakkss..

Sa-lepas itu.. aku pon pegiler melawat website TMNET (din kate Tmnut, ape2 jela..),, tgk2 pakej yg ada.. lps aku pikiaq mana yg patut, tolak tu, tambah ni, divide tu, darab ni.. aku amik keputusan amik pakej 512K, RM 66 sebulan, bermakna, without modem dan self installation.. hehehe.. so, tanpa berlengah, aku pon terus register online.. sbb apa online? jeng jeng.. kalo register online, nnt dpt rebate RM 50.. byk gak tu.. tambahan plak psg sendiri.. tp dier punyer kurengnyer, kene beli modem sendiri gak ler.. tp aku rase kalo beli modem cam lg untung je.. dprd nak bayar bulan2 lebih RM 11 ntuk modem yg kene sewa tuh.. aku pon wat calculation camni...

  • Formula aku :
  • Bulan Pertama + Bulan Kedua + Yuran Pendaftaran + Pemasangan - Rebate Online

Pakej RM77 dgn Modem, 512 K (bayaran ntuk sebulan pertama+bulan kedua dan bulanan)

  • (77+77+75+80)-50 = 259 (Semua dlm RM)
  • Bulanan berikut selama 22 bulan (2 thn) = 22 x 77 = RM 1694

Pakej RM66 tanpa Modem, 512 K (bayaran ntuk sebulan pertama+bulan kedua dan bulanan)

  • (66+66+75)-50 = 179 (Semua dlm RM)
  • Bulanan berikut selama 22 bulan (2thn) = 22x66 = RM1452

So, perbezaannya :

1. Bayaran Bil Pertama : 259-179 = RM 80 (Penjimatan)

2. Bulanan selama 2 thn : 1694- 1452 = RM 242 (Penjimatan)

*Pengiraan yg dibuat tidak semestinya tepat dari pandangan tmnet atau pandangan org lain

*22 bulan dipilih kerana tempoh minimum langganan streamyx ialah selama 2 tahun sebelum sebarang pemberhentian dibuat

Dgn sebab tu, aku memilih pakej tanpa modem.. modem yg aku beli plak kos dia x sampai jumlah perbezaan tu.. modem aku harga dia lebih kurang RM 170.. Modem aku nih jenis D-Link DSL504T, maknanyer, ia sebuah router bermodem, dgn fungsi-fungsi dan konfigurasi yg memberi nilai tambah. Contohnya, ia mempunyai built-in firewall, parental control, virtual server, dmz setting dan banyak lagi fungsi yg memudahkan kerja2 konfigurasi pada sebuah router. Router ini mempunyai 4 port, sesuai dgn apa yg aku praktikkan di rumah skang ni, sbb adik aku pon pakai 1 PC. Dgn adanya router ni, bermakna, kita x perlu lagi mendail dari PC, sebaliknya dgn konfigurasi yg tepat, hanya menghidupkan suis router akan menyebabkannya terus bersambung ke streamyx.





Contoh Router yg aku pakai.. tp aku nyer versi vertical, ade kaki ntuk dirikan dier jd tegak..

Huhu.. stakat ni aku pakai router ni ok jer.. no problem lg, kecuali mase mule2 dulu.. aku penah skali update firmware dier.. time tu, streamyx lom activate lagi.. skali aku gatal tgn.. gi download firmware dia then install.. mase install tu tetiba error.. dem~! tros lingkup.. aku pon naik hangin gak ler.. dah le mase download amik mase berejam sbb time tu aku dl pakai dial up (kt laptop).. tgk2 x leh plak.. die sah x detect router tu.. kire router tu dah x de ip.. habes ape aku nak buat? seb baik la updater dia tu bagus sket.. ade function ntuk "corrupted image" (maksudnyer, kalo corrupt terus firmware)... tp aku chuak.. sbb x leh gak.. hanya slps aku masuk safe mode, then upgrade + option repair corrupted image tu baru bleh.. rupa2nyer, kat dlm windows normal mode ni ade update script yg dihalang.. maybe oleh execution prevention service pasal security.. so aku nasihatkan korang kalo nak update firmware router mcm ni, masuk safe mode with networking.. (press F8 mase nak boot Windows, pilih dr situ).

Line performance? speed? huhuuuu.. best~! bagi aku yg slama ni dpt sikit ja connection.. avg dlm 30-50 kbps, sejak ada streamyx ni sesuatu yg best jugak.. web surfing ni cukup best.. laju jer.. walaupon speed torrent derang dah capped, tp speed ntuk surf net mmg best.. bukan mcm dulu, nak load page pon lmbt sgt.. dan aku pon buat la sket speed test... saje je nak try.. dan suprised jugak, bila connection ke philippine, aku leh dpt sehingga 545kbps, lebih dari 512.. maybe line time tu tgh elok kot.. wallahualam.. ni aku tunjuk sket keputusan2 test tu... aku tunjuk yg mane aku sempat test je ye..







Ok, berbalik kpd hal penggunaan lak.. stakat ni cam biasa la.. aku gune ntuk muat turun ngan upload mende2 la byk.. torrent tu dah mesti.. byk gak menda aku dpt download.. muvie2 baru, muvie2 lama.. tp aku lebih berminat cari dokumentari, teruatam dari National Geographic, Sejarah, Peninggalan Perang dan yang berkaitan.. tp x bermakna aku x layan muvie.. muvie pon layan gak.. antaranya Casino Royale, Death Note, Akihabara@DEEP (dah abes pon siri ni), Kamen Rider Kabuto dan lain2 menda yg leh kita dpt kt torrent.. mmg syok abes la.. hehe.. la ni lebih kurang sehari aku ngadap pc 18 jam camtu kot (hahahaha.. x caya sudah.. =P).. mmg amat tidak bagus.. tp org kata, cam ni la mula2.. tera nak bagi biasa.. lama2 tu ok balik la.. normal balik.. huhuhu..

Dgn penggunaan streamyx+torrent ni. sudah pasti la pc akan on lebih lama dari biasa.. dari itu, langkah2 keselamatan untuk mengelakkan hardware rosak akibat kepanasan melampau telah diambil.. antaranya mencuci habuk kat dlm casing pc, cuci2 kipas casing, cuci kipas processor, tukar thermal paste, menambah kipas baru dan menebuk lubang kat casing (hehehe.. nak beli casing baru x mampu lol..).. so dgn ni, diharap lebih byj air flow berlaku dan ia akan mengurangkan haba akibat penggunaan pc yg berlarutan..

Ok dah sudah pasal streamyx.. citer pasal lain lak yer.. ermm.. aku skang masih bercuti, dan hanya akan balik ke uniten, plg awal pon mgggu depan (kalo ada kursus php). Skang ni aktiviti, spt yg aku ckp ni la.. hehe.. x de byk sgt.. tp ade gak la aku gi kuar jalan2 sket.. ngan family je la.. huhu.. pi ngan family ni jimat sket, sbb ayahanda yg terchenta serta bonda tersayang yg akan berbelanja.. nak buek camno.. dlm poket ni x byk sgt yg tggl.. tu la x de hati nak gi jln mane2 sgt pon.. lg pulak tgh risau nak tggu result exam.. bile le nak kuar.. khabar angin kate 29/11 ... betul ke? Wallahualam, same2 la kite check nnt yer..

aaaa.. sblm aku terlupa, aku ade download citer lame.. citer sejarah pasal Kemerdekaan Malaya. Aku rasa kite patut tgk la muvie ni.. just nak bagi gambaran camne org dulu2 sambut merdeka.. juga nak tunjuk betapa zaman dulu dan skang.. zaman ketuanan mat saleh yg mana para duli2 sultan (ampun tuanku!) kita bleh berbaris menyambut pak sedara queen.. banyak cantik.. geram betol.. tp aku rase plg menyentuh hati bile babak Lagu Negaraku dimainkan buat pertama kalinya sesudah bendera union jack diturunkan dan semasa Bendera Malaya (ketika itu, la ni Jalur Gemilang le..) dinaikkan.. tiba2 rasa sebak.. cukup menyayat hati.. korang mesti tgk muvie ni.. ni aku kasi link kat bawah...

Kemerdekaan Malaya (klik yer.. rugi x tgk!)

Ok la, stakat ni je aku nak sampaikan.. penat dah menaip.. cam merapu je byk.. huhu.. okayh, tq kerna sudi membaca..

Wassalam

ps: tuai padi antara masak..(sambung sampai habes rangkap =P) hehehe..

3 comments:

Kapten Firdaus said...

Ada dengar pasal winet tak? winet ni buat masa ni khusus untuk orang Kedah Selatan dan orang Seberang Perai je. Orang belah lain, lain tahun laa baru boleh dapat. Ni address dia:

http://www.winet.com.my/

Kalau ade servis lain yg boleh cabar TMNut ni, mmg lama aku dah ambik. Bior kita ajor sikit org Melayu-Islam yg berangan nak jadi kapitalis ekonomi bebas tak sedor diri neh.....

Kapten Firdaus said...

Oh ya Kapi...memandangkan hang tak guna komp. lagi sem. depan, hang tulung ajaq aku cara2 nak buat tunnel utk donlod torrent kat apartment Uniten, boleh tak? Bole laa.....nanti ayang donlod banyak filem-filem dokumentari utk sayang yek? Hehehehe.... :P

Tokapi said...

laaa kepten.. tunnel torrent apa nya.. hahaha.. yg tu aku pakai hopster.. buleh la torrent, tp mmg slow gila2.. hahahahaha~