"Hadi, cukup-cukuplah dengan DAP, tinggalkan DAP” - DS Najib

"Hadi, Cukup-cukuplah dengan DAP..."
Salam,

Dalam minggu lepas aku ada cakap pasal 1Melayu 1Bumi. Gerakan penyatuan Melayu tersebut amat digeruni oleh parti politik bukan Melayu, terutama sekali DAP. Hari ini, Dato' Sri Najib Tun Razak meminta Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya meninggalkan DAP. Perkara ini tentu sekali bukan perkara yang main-main. Di dalam ucapan yang sama, DS Najib juga telah menyatakan bahawa masa depan "Malaysia" lebih terjamin dengan BN melalui kepimpinan UMNO. Dalam erti kata lain, ini juga mungkin satu "pelawaan" kepada PAS untuk menyertai BN, walaupun kita sudah boleh mengagak perkara ini buat masa dan ketika ini adalah sedikit sukar. Laporan berita tersebut :

30 April, 2011 15:46 PM
Najib Minta PAS Keluar Pakatan Pembangkang

KUALA TERENGGANU, 30 April (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meminta PAS keluar daripada pakatan pembangkang yang jelas tidak memperjuangkan agenda bangsa, agama dan negara.

Perdana Menteri berkata sudah tiba masanya PAS meninggalkan pakatan pembangkang khususnya DAP yang ternyata tidak pernah sekalipun memperjuangkan Islam.

"Hadi (Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang), cukup-cukuplah dengan DAP, tinggalkan DAP (pakatan pembangkang)," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 15,000 orang pada majlis Perjumpaan Mesra Perdana Menteri Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Manir di Kampung Pulau Bahagia, dekat sini Sabtu.

Turut hadir Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Perdana Menteri berkata masa depan Malaysia sebenarnya lebih terjamin menerusi kepimpinan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Umno.

"Umno lahir di istana dan bukannya lahir di jalanan seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR)".

Najib berkata rakyat telah bijak untuk menilai kepimpinan yang benar-benar dapat memperjuangkan agenda bangsa, agama dan negara.

Beliau turut mengulas mengenai kemelut yang sedang berlaku membabitkan kepimpinan parti PKR.

"Semasa di Sarawak (pilihan raya negeri) baru-baru ini, penduduk rumah panjang pun bertanyakan jam Omega (milik Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim).

"Dan semalam kenapa nak halang orang nak bersumpah?," kata Najib yang merujuk kepada suasana tegang apabila hasrat Datuk Shazryl Eskay Abdullah melakukan sumpah laknat berkenaan pelaku dalam video seks yang didakwa membabitkan Anwar, cuba disabotaj oleh penyokong ketua pembangkang itu.

Eskay ialah seorang daripada tiga individu yang menggelarkan diri sebagai Datuk "T" atau trio, yang terlibat mendedahkan video aksi seks yang dikatakan mirip pemimpin pembangkang.

Najib berkata sudah tibanya rakyat menilai kepimpinan yang benar-benar layak untuk menerajui negara ini.

"Masa depan Malaysia ini adalah lebih terjamin dengan BN," katanya.

Nik Aziz, fikirkanlah baik-baik..
Pada pendapat aku, pimpinan PAS harus memikirkan perkara ini dengan serius. Dengan kekuatan PAS di negeri-negeri di utara seperti Kedah dan Kelantan, PAS seharusnya menerima pelawaan ini sekiranya terdapat sebarang "tawaran" oleh BN bagi mengukuhkan kekuatan kuasa "Melayu-Islam" di dalam BN. PAS sebenarnya tidak akan rugi apa-apa sekiranya menyertai BN memandangkan senario politik negara pada ketika ini menuju ke arah sistem dua parti yang dikuasai Melayu dan Bukan Melayu. Hanya dengan kemasukan PAS ke dalam BN boleh mengukuhkan kuasa politik Melayu ke tahap yang optima.

PAS, bola kini di pihak anda. Fikirkanlah baik-baik.
Wassalam.

Comments

Popular Posts