Posts

Showing posts from June, 2007

My First Day....

Salam...

Hello everyone.. looks like it is quite a long time since this blog been updated. And now, here I am to tell a little bit of my life journey to all of you, especially my friends who always came by to read my babblings and all the stuff that i wrote. Hehehe.. i really appreciate that LOL..

Some of you might know that i've graduated from UNITEN and started to ask whether i've get a job or still looking for one. To be honest with you all, I am looking for a job, but that was back in 2 month before. For today, i had successfully hired my first job ever.. hehe.. I felt really excited about that.. after about 3 interviews with different company and different job position, finally, i've been accepted as an IT Support Analyst by a company here in Penang. The company that i worked for is actually a provider for another company (client company) which are outsourcing their Support Analyst person to cater their needs for their call centre. The client company is a big one, and t…

Opera... what?

Image
Salam..

Apa tu opera? Opera adalah salah satu web browser yg the best... low memory consumption, faster loading page, irc, e-mail, rss dan macam2 lagi feature dalam satu suite. Opera bukan baru, dah lama.. dekat 10 tahun lebih dah.. tp tenggelam dek kepopularan IE dan FF... obviously, opera ni lack of marketing strategy, etc..

Tp, aku suka sgt pakai Opera ni.. laju.. skin plak bleh tukaq2, lg lawa dr FF... so, think different, be different, get Opera...

Baca kelebihan dia.. / Read the key factors

sedikit tambahan : hehehe.. :P

hahahaha......

Wassalam...

p/s : get 'Lynx' if u really want to be different.. lol...












Mimpi?

Salam..

Post kali ni ringkas jaa... cuma nak cerita pasai mimpu aku beberapa hari lepaih.. Semua bermula bila aku termain game : motocross ni tadi, aku pon teringat keadaan dlm mimpi aku tu..

mimpi aku tu camni.. aku ni dok panjat gunung... ada 2 jalan.. satu jalan susah, yakni daki dinding gunung tu, satu lagi jalan senang yg ada tangga.. so dlm mimpi tu, aku pon panjat la ikut tangga tu.. panjat punya panjat, dekat nak sampai tu aku rasa gayat... tp sampai gak la..

kat atas gunung tu rupa-rupanya ada satu dataran.. tak la luas sangat, tp buleh la.. org yang ada pon ramai.. semua pakat dok ambik gambaq... ada gaung.. dalam.. takut nampak... dan kat dataran tu, ada plak bongkah2 batu kecik, meja kayu dan ada tong minyak kot kalo x silap.. mai satu masa tu, masing2 nak berebut naik atas tu.. aku cuba naik bongkah batu tu, tp x leh naik.. sbb aku rasa gayat.. masa nak naik meja kayu, aku x dan naik sbb org len dah penuh.. last2 skali gagah, naik jugak la ataih tong... dan gayat sgt.. mimpi…

Rempit : Ambiklah Iktibar...

Salam...

Kepada geng-geng rempit, ambil lah iktibar.. sayangilah nyawa kamu~



Berhati-hati di jalan raye... hehe...

Baca nasihat penuh dariku...

Wakakaka... lebih baik tolong mak bapak potong rumput dari pegi race... x de la mati katak.. dapat pahala lagi.... video kat atas menunjukkan sorg mat rempit yg insaf lalu berazam untuk membersihkan kampungnya dengan cara memotong rumput~ LOL...

Wassalam...

Let's go pool 'diving'...

Salam...

Did I say diving? well, it should be potting.. hehe :P
Check out this cool game (what again? did i say 'cool'? hahahaha...). Always is my favourite game in any flash arcade i've played, either at Uniten UG forum or outside forums.




Happy diving... errr... potting...

Wassalam...

p/s : What a pool.... :P.. and... I miss you.. lol...

Pendidikan Anak2 Islam (jilid 2) - Siri 5, 6, 7

Salam...

Hehehe... first skali, nak ucap tahniah kat Pak Lah sbb akan melangsungkan perkahwinan pada sabtu ni.. huhu.. harap2 Pak Lah pasni akan jadi lagi kuat dalam menerajui negara serta berfikiran lebih matang serta tidak merugikan negara amnya dan org Islam/Melayu khususnya. Bini dah ada Pak Lah, x kan nak lembek2 lagi.. takkan nak tidor2 lagi... harap Pak Lah sedar dan mengambil iktibar serta nasihat daripada mantan PM, Tun Mahathir..

Ok, habeh bab Pak Lah.. la ni kita sambung apa yg telah dimulakan.. x mau la wat gheja sekerat2 kan... ni lah dia... sambungan rumusan/ulasan tarbiyatul awlad fil Islam....


5. Perkahwinan dan perhubungan jantina.

Manusia dicipta Allah S.W.T dengan naluri tersendiri, kecenderungan ke arah seks yang berlainan. Semua ini ialah kebesaran Allah yang telah mengatur supaya manusia dapat menerusan keturunan mereaka sendiri.

Pandangan Islam terhadap seks.
Seks dalam Islam hanya halal apabila berlaku perkahwinan. Islam menghalalkan fitrah manusia ini dalam garis pe…

Asal Bangsa Melayu?

Salam...

Semalam, kita telah dikhabarkan bahawa istilah Bahasa Malaysia akan digunakan bagi menggantikan Bahasa Melayu... Alasan yang diberikan oleh kabinet kerajaan Malaysia ialah untuk menguatmantapkan (hahaha.. istilah baru ke nih? sori aku mereka-reka sket.. lol) hubungan antara kaum dan integrasi antara rakyat berbilang kaum.

Kalau tak silap aku la kan, dulu isu ni pernah panas dengan bantahan dari beberapa pihak yg risau akan bahasa Melayu ini akan hilang identitinya. Ada berpendapat Bahasa Melayu perlu dibiarkan seperti mana yang dituturkan dan bukan dibakukan tanpa usul periksa hingga menjadi pelik perkataan-perkataan itu. Kadangkala, sebutan Melayu itu hilang Melayu nya bila ia ditutur tanpa intonasi dan lenggok yg mencerminkan bahasa melayu... ini terjadi bila ia ditutur dgn cara yang 'dull', straight, plain dan tiada jiwa di dalamnya... Bahasa Melayu ditutur dgn lenggok Cina dan India.. dimana lagi Melayunya? Oleh itu agak tepat jugaklah langkah kerajaan menggantikan …

Pendidikan Anak2 Islam (jilid 2) - Siri 4

Salam..

Haaa.. dalam beberapa bulan lepaih, kita ada bincang sket pasai buku tarbiatul awlad fil Islam... perbincangan tuh sebenaqnya aku punya ulasan aku masa amik ISLB123 dulu... so saja letak.. ni aku nak sambung siri ke 4 dia noo...


4. Mendidik anak hukum-hukum mengenai orang yang baligh.

Adalah perlu mendidik anak-anak mengenai kecenderungan seks sejak mereka di peringkat tamyiz yakni tahu membezakan. Pada umur mereka sudah murafik (12-15 tahun), perlu diterangkan bahawa apabila keluar mani dari zakar, dengan rasa syahwat dan memancut, mereka sudah menjadi dewasa yakni baligh dan jatuhnya hukum seperti orang-orang dewasa ke atas mereka. Begitu juga kepada anak perempuan, perlu diterangkan seawal usia 9 tahun pabila keluarnya cecair kuning dan melekatdari farajnya, maka ia sudah baligh dan mukallaf dalam agama serta jatuh hukum orang dewasa ke atasnya. Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa menerangkan hal ini kepada mereka. Maka perlu diajar beberapa hukum untuk mengajar mereka apa y…

Some 'Savvy' Games

Salam..

Hi all.. how about some 'savvy' game on this quiet, peaceful friday evening huh? :P

Click Here To Play




and lol, read the instructions before you start.. hahaha...

Wassalam..

p/s: and uh.. 'bout yesterday interview : no luck, try again.. haha.. seems fine on your first interview, right? ;)