Siri Dugaan...

Salam...

Hehe.. org kata, dalam hidup ni mesti ada dugaan dan cabaran.. kalo x dak dugaan, x panggil kehidupan la kan.. hehe.. jadi, dalam hal ni, kita bila menghadapi dugaan ni mestilah sabaq banyak2 dan redho atas segala kehendak-Nya sbb manusia mcm kita ni semua hanya mampu merancang, tapi Allah jua la yg menentukan. Kalau Allah dah kata, tu, tu lah yg jadi... Allah kata dlm Surah Yaasin, "Kun, fa ya kuun.." Jadi, maka jadilah ia...

Aku saja la nak cerita dugaan aku hadapi dlm 2-3 hari ni.. semua mula pada Sabtu lepaih, hehe.. spt biasa, awai2 pagi aku akan on PC dan terus connected ke internet.. Tapi pagi tu aku rasa pelik sikit sbb lampu kat router aku ni x menyala la plak.. adoih.. apa ke hal la tu.. check punya check, lampu ADSL x menyala.. ingatkan aku silap setting router ka pa.. check lagi skali tgk line telepon plak dah yg masalah.. bukan masalah roiter aku...

So, aku pon apa lagi.. nak la hubungi TM.. jadi aku pon call la no 100.. baik punya call, dah tekan option semua, tgk2 dia kata aduan hanya bleh dibuat pada pukui 8.30 pagi... adoi laaa.. apa keheynyer tuh.. isk isk.. so aku pon tggu la sbb baru kui 7.30 pagi camtu.. tunggu punya tunggu sampai la tetidoq.. adoi.. sedaq2 dah pukui 11 dan x dan aku nak report, mak aku dah pon tlg report.. isk isk... mcm tu plak dah...

Jadi, pada ptgnye plak aku nak pi renew insurance, ikut kata pak aku, nak renew x yah bwk geran, cukup polisi yg lepas2 ja.. so aku pon pi la ngan slamba bawak lama punya polisi kat kedai moto merangkan agen insuran tuh.. sampai sana akak tu plak kata kena ada geran baru bleh wat insuran.. adeh.. apa kes cik kak oi? dulu x yah pon... "Dulu lain, skang lain".. slamba ja kak tu bagi.. isk isk.. nih nak hangen nih.. tp aku pon pi la balik amik balik geran moto aku tuh then bwk pi.. pastu, dia pon wat lah.. tggu punya tggu dlm 20 minit camtu, akak minachi yg lg sorg tu plak ckp... "Sorry laa, system offline, kita tarak boleh wat apa punya... esok u mai kita kasi buat sama you.. kita simpan you punya geran sama ini insuran polisi.." aaaaa.. apa kes.. aku dah tggu lama, kata sok plak nak mai... nak pegang geran aku lak tu.. isk isk.. melampau neh.. awat x habaq awai2 ja kata offline? x yah la aku nak balik bwk pi geran apa semua.. haih! tp apa nak buat, dah bayaq dah pon insuran, so terpaksa la tggu sok hari yakni Ahad sebelum aku pi amik balik insuran dan truih buat road tax...

Jadi, sok harinya pon, sblm aku pi amik road tax, aku tanya la lg skali TM.. konon2 nak report la tepon rosak.. x dan nak habaq masalah, habeh ja habaq no tepon rumah aku, dia maklumkan siap2 kata mmg ada masalah.. yakni problem dah report dah sebelum ni.. jadi dia kata la masalah sebenaqnya.. kabel kena potong oleh pencuri kabel, so bukan rumah aku je lah x dak.. kira satu taman aku la yg ada problem nih.. binawe punya pencuri kabel.. hampeh.. menyusahkan orang.. mcm nak cincang2 jaa kalau aku dapat.. kecik2 x mo mampus, bila besaq menyusahkan orang! eeeeeeeeeeee~~~~! Menurut kata akak operator yg suaranya manis itu, bhg maintenence TM bagi jangkamasa smp 31 hb nih ntuk settle, kiranya hari Selasa.. isk isk.. so Sabtu dan Ahad nih ibarat patah kaki lah aku.. x dak tenet...

Pehtu aku pon pi la amik insuran kat kedai moto tuh semua.. dah amik tuh, aku pon pi buat road tax baru la kat JPJ.. semua berjalan lancar.. hehe.. so balik2 aku pon bph la road tax tu kat kunci moto aku tuh.. huhu.. so ari ni, aku pon pi la keja mcm besa... dlm perjalanan ataih jembatan pulau pinang nan indah itu, tiba2 aku terperasan, aku punya road tax mati 30 Julai 2007... watehel??? smalam aku dah tukaq sendiri, dah letak yg baru punya, 30 Julai 2008.. camna neh?m ada magic ka pa? isk isk.. mula x sedap hati, aku pon pecut smp parking kat tempat gheja.. check2 tgk, aku dapati aku punya tmpat selit road tax tuh renggang kat tepi dia.. kiranya ada ruang x tertutup lah... isk isk.. aku suspect aku punya road tax tuh dah melayang ke Selat Melaka dah masa aku lalu jambatan tadi..

Adeh.. camna ni.. seb baik la pak aku cuti hari ni.. mau x mau, kena mintak tlg dia buatkan balik yg baru.. kalo tak sok x leh jalan dah sbb dah mati road tax... pak aku pon pi la buat balik... siap kena denda lagi RM20.. isk isk.. kesian ayahanda tercinta.. maafkan anakmu ayahanda... kecuaian anakanda telah mendatangkan kesusahan kpd ayahanda... haih.. tadi masa aku balik, aku pon amik la yg baru tu, boh balik kat kunci moto aku tuh kat tempat dia, kendian sih pak aku konfem yg dah kejap penutup dia.. ya laa, x mau la melayang wat kali kedua... tah brapa plak kena kalo camtu.. dan tadi jugak, aku check2 balik line tepon dah ada.. maknanya depa (pihak TM) berjaya siapkan dlm masa kurang dr jangka masa yg depa bagi.. jadi baguih la camtu, leh la aku online cam la ni dan download Naruto Shippuden episod 21.. dah terlepaih dah 2 hari... ahahah....

Ermm... jadi ni ajelah.. aku bersyukur kepada Allah sbb dugaan aku ni ada penyelesaian dia dan agak cepat jugaklah settle.. walau dlm sesetengah masa tu rasa geram dan x leh kontrol jugak, tapi last2 x dak la org mati kena bunoh ka pa.. semua jadi normal balik.. jadi, apa yg kita leh blajaq dari sini, setiap dugaan tu mesti kita hadapi dgn tabah dan redho serta bertawakkal kepada Allah sbb hanya Allah yg Maha Pemurah dgn penuh rahmat dan kasih sayang-Nya yg dpt menyelesaikan segala masalah dan kesusahan kita...

Ok, tu ja kali nih... x mau dah tulih byk dlm entry kali ni, so jumpa di entry akan datang.. Wallahualam!

Wassalam...

P/S : Alahai.. jgn la kata itu suatu "misrouted call".. x larat dah kena mcm ni selalu.. .wakakakakakaka.....

Comments

Tawel Sensei said…
Nak tanyalah, sekarang ni Streamyx masih letak low-priority untuk P2P application ke?
Tokapi said…
nampak gaya mcm tu le kot... tapi ntah le.. lama jugak x pakai p2p.. tp kali terakhir, still slow jugak...
This comment has been removed by the author.
Redoks said…
huhuhuh, kalau nak best, pakailer vpn, mesti p2p anda laju....:D

p/s: ini adalah iklan...
izzAt3114 said…
huhuu...aku nyer streamyx pun prob gak..TM yg sengal..wakakak..
adik aku tepon banyak kali dah,bukan datang nak check ker ape..tp JANJI kosong jer..siot plak rasenye..kalo fee bulan ni x potong xtau la..mengikut adik aku dah sebulan x leh connect..**** punya TM..damn!

p/s:sorry tokapi,lepaskan geram kat sini lak..hehe,harap anda berada dalam keadaan sihat.heh