Friday, July 06, 2007

Lagu nie... hehee...

Salam...

Minggu lepaih aku tgk citer apa tah nama dia kat tv1 tu.... alaa.. yg citer Minang tu... Nun disana cintaku kot tajuk dia.. (amboi tajuk..huhu..) hehee... menarik jugak cerita ni sbb depa cakap bahasa Minang... seb baik ada subtitle, paham la jugak kan... yg aku suka sket kt cerita ni adalah lagu tema dia.. hehe.. cam best saja dengaq walau aku x tau makna dia yg tersurat dan tersirat camtu... nih aku jumpa kat tenet lagu dia.. ada lirik asai dan transliterasi ke bahasa Melayu, tapi aku still x dpt tangkap makna tersirat dia... hehee.. meh kita dengaq sepam lagu ni...

Mudiak Arau


(Edited pada 1 Disember 2009 -- Link yang lama dah rosak.. hehe..)

Anak urang sabuak andaleh yo mamak oi
singgah ka rumah Si sutan mudo.. si sutan mudo
Singgah ka rumah.. hai si sutan mudo.. si sutan mudo
Bia habih hai bialah tandeh yo kanduang oi
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Indak dapek hai musim manyiang, ya tuan hai..
Musim manuai hai den nanti juo.. den nanti juo..
Musim manuai hai den nanti juo.. den nanti juo..
Indak dapek hei tarago bujang hai tuan hai
Baranak ampek den nanti juo.. den nanti juo..
Baranak ampek den nanti juo.. den nanti juo..
Ondeh.. mandeh.. sansai badan..
Ondeh.. mandeh.. sansai badan..

Transliterasi ke Bahasa..

Anak orang sabuak andalas ya tuan oi .. singgah ke rumah
Si sutan muda.. hai si sutan muda
Singgah ke rumah
Si sutan muda.. hai si sutan muda
Biar habis biarlah tak bersisa ya kandung oi
Hati aku kena.. hai bagaimana lagi.. bagaimana lagi..
Tidak dapat musim menyiang
Musim menuai.. aku nanti juga
Tidak dapat waktu bujang hai tuan hai
Beranak empat.. aku nanti jua.. aku nanti jua..
Aduh ibu.. sensara badan
Aduh ibu.. sensara badan

(transliterasi ni aku amik kat satu site di multiply.. credit kat tuan punya transliterasi... adeh, lupa lak save link tuan punya tuu... huhu... apa pon, kalo x silap transliterasi ni pon ada cam x tepat sgt kot.. tah.... so sapa2 yg tau makna tersurat dan tersirat leh bgtau kat den.. hehehee...)

Sekian dari den,

Wassalam ;)

p/s : muahahaha... layan bahasa minang lak.. hahahaa...

6 comments:

Anonymous said...

menurut guru cak lempong saya,lagu ni dinyanyikan oleh seorang pompuan yg mengharap kasih dr pasangannya.. lagu ni lebih sedap dimainkan dgn diiringi alat muzik tradisi minang iaitu cak lempong. memang best...

Tokapi said...

Owh... camtu yer... kirenye ni lagu dlm cak lempong la yer...

pasal citer tersirat lagu ni, thx sbb bgtau :D

Anonymous said...

yeah betul tuh.. anyway.. my dad mmg suka lagu ni, we used to have it mase i kecik2 dulu lah.. skrg susah nak carik.. mane u dapat ya?

Tokapi said...

Owh.. lagu ni sy dpt kat multiply.com jugak kot.. tapi link dia x save.. urmm.. sape nak download, saya bg link yg saya host...

=> http://tokapi.fileave.com/MudiakArau.mp3

Download le sape yg bekenan.. :)

Anonymous said...

err..hi...
nak tanyer la..
ada tak lagu ending dierr?

elizabeth said...

thank u........... saya cari lgu ni dari saya darjah 1.... mase 2 sy dgr kat tv, amik radio dgn kaset kosong record... tp sy dpt separuh jer..... hari ni, sy terigt lagu ni... n dpt dgr... menangis trus.... i want to say thank u very much..... even when writing this comment, my tears fell like rain..... im so thankful.... can u tell me how can i downloaded this songs? thank u so much from the bottom of my heart..... it meant the world to me.... :')