Skip to main content

Mohon Kasih

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, dah masuk 10 hari terakhir Ramadhan. Dengan penuh harapan dan keyakinan, marilah sama-sama mengabdikan diri kepada Allah SWT agar diampunkan segala dosa maksiat yang telah kita lakukan.... ;'(


Kasih dan cinta adalah fitrah bagi manusia. Bila berkasih, kalau berjauhan akan rindu. Cemburu pula datang memburu setiap masa. Salah sangka, was-was selalu menerjah ke jiwa. Kalau tidak banyak sabar dan berfikir secara rasional, semua benda menjadi salah. Akhirnya rajuk dan marah akan menerpa.


Adakah ini suatu ujian? Mungkin sekali tidak mustahil.

Dengar sikit lagu Tan Sri SM Salim berikut.. Merdu suaranya, lunak alunannya.. Senikata mencecah jiwa!



Ku Bermohon Kasih
Ku Bermohon Sayang
Padamu Wahai Kembang
Dalam Rindu Kasih
Hamba Tak Berdaya
Menempuh Jiwa Siksa

Kasihanailah Hamba
Merayu Sehingga Merana
Harummu Menawan
Hingga Tertawan
Menjadi Igauan

Duhai Puspa Sari
Bunga Kembang Suci
Menimbulkan Berahi
Hamba Mohon Kasih
Harapan Nan Bersih
Ku Puja Dikau Saja

Kasihanilah Hamba
Merindu Balasan Darimu
Hatiku Tertawan
Tak Dapat Kutahan
Engkaulah Idaman


Selamat Berpuasa!!

Wassalamualaikum!


Comments

Popular posts from this blog

Lagu nie... hehee...

Salam...

Minggu lepaih aku tgk citer apa tah nama dia kat tv1 tu.... alaa.. yg citer Minang tu... Nun disana cintaku kot tajuk dia.. (amboi tajuk..huhu..) hehee... menarik jugak cerita ni sbb depa cakap bahasa Minang... seb baik ada subtitle, paham la jugak kan... yg aku suka sket kt cerita ni adalah lagu tema dia.. hehe.. cam best saja dengaq walau aku x tau makna dia yg tersurat dan tersirat camtu... nih aku jumpa kat tenet lagu dia.. ada lirik asai dan transliterasi ke bahasa Melayu, tapi aku still x dpt tangkap makna tersirat dia... hehee.. meh kita dengaq sepam lagu ni...

Mudiak Arau


(Edited pada 1 Disember 2009 -- Link yang lama dah rosak.. hehe..)

Anak urang sabuak andaleh yo mamak oi
singgah ka rumah Si sutan mudo.. si sutan mudo
Singgah ka rumah.. hai si sutan mudo.. si sutan mudo
Bia habih hai bialah tandeh yo kanduang oi
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Indak dapek hai musim manyiang, ya tuan hai..
Musim manuai h…

Tafsir Pimpinan Ar-Rahman

Sudah jauh daku mencari...

Assalamualaikum.."Sudah jauh daku mencari.." merupakan bait awal sebuah lagu klasik yang sering diputarkan di Klasik Nasional. Buat pengetahuan semua, semenjak kebelakangan ni, aku lebih gemar mendengar radio Klasik Nasional, "Segalanya di sini menggamit memori..". Aku sendiri pun tidak tahu sebab apa jadi macam tu. Mungkin jiwa aku sekarang ni memerlukan lagu-lagu zaman klasik yang agak slow dan mendayu.. mungkin jugak ianya salah satu cara untuk aku berasa dekat dengan keluarga (ibu dan ayah aku minat lagu-lagu lama, klasik & 60 an) ataupun memang aku saja nak tukar angin, al-maklumlah, aku ni peminat lagu yang universal. Ikut mood, kadang-kadang masuk lagu rock, kadang-kadang nasyid, kadang-kadang lagu klasik. Pokoknya, mana yang 'masyuk' di hati masa tu, itulah yang aku suka dengaq...Tapi aku bukan nak mengomel pasal tabiat aku dan genre muzik yang aku minat. Aku nak berkongsi lah satu 'maklumat ringkas' mengenai bait lagu di atas. Lagu ters…