Kira Gaji Baru SSM 2012 : Tools daripada JPA [Updated - Pengiraan Gaji Mati]

Assalamualaikum,

Buat pengetahuan, PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 1 TAHUN 2012 yang bertajuk KENAIKAN GAJI PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM PERSEKUTUAN DI BAWAH SISTEM SARAAN MALAYSIA boleh didapati di laman web JPA. Sila layari :

http://docs.jpa.gov.my/ssm/

(Update : 5 April 2012)
Link terbaru adalah direct di http://www.jpa.gov.my atau http://www.jpa.gov.my/ssm .... Aku suspect server docs.jpa.gov.my ni tak boleh tampung load, sebab tu la dipindah ke main page JPA je... kalau tak caya tanya bro Hariadi.... hehehe.... org kuat JPA tu kalau bab2 umum mengumumi ni... ;p 

Yang seronoknya, ada kalkulator gaji yang disediakan. Contoh :

Contoh, kalau gaji pokok pada 31 Disember 2011 adalah RM 2000... Hehe...
Jadi apa tunggu lagi, sila la ke http://docs.jpa.gov.my/ssm/ dengan segera!!

Hehehe...


UPDATED - 1 April 2012

OK, lepas baca keseluruhan  pekeliling tu, antara perkara yang menarik perhatian adalah pelaksanaan gaji minimum - maksimum. Secara ringkasnya, perlaksanaan ini bermaksud, gaji para penjawat Awam mungkin tidak akan sama antara satu sama lain, walaupun mereka berada di dalam skim yang sama, gred yang sama, peringkat yang sama (P1, P2, P3) dan tarikh mula berkhidmat yang sama. Ini disebabkan, tiada lagi penetapan tahun (T pada P1T1) pada mata gaji penjawat awam. Lihat contoh di bawah :


Jadual Gaji SSM F41 selepas kenaikan pada 2007 (klik untuk besarkan)
Jadual Gaji SSM (Asal) F41 selepas kenaikan pada 2007 (klik untuk besarkan)

Jadual Gaji Minimum-Maksimum SSM 2012 F41 berkuatkuasa 1 Januari 2012
Jadual Gaji Minimum-Maksimum SSM 2012 F41 berkuatkuasa 1 Januari 2012

Kalau dilihat dalam jadual di atas, Gaji Mati atau istilah 'langgar dinding' telah berubah dan meningkat bagi pegawai skim F41, P1. Ini sekali imbas dilihat petanda baik kerana terdapat peningkatan bagi bayaran gaji kepada penjawat awam. Tetapi dari suatu sudut yang lain, ada yang 'argue' mengatakan bahawa gaji mereka akan 'langgar dinding' lebih cepat berbanding sebelum ini.

Contoh Senario : Seorang pegawai baru di skim F41 memulakan tugas semasa berumur 22 tahun. Dengan opsyen persaraan 58 tahun, beliau perlu berkhidmat dengan tempoh 36 tahun.

Kita 'assume' bahawa pegawai tersebut kekal pada peringkat P1 dan tidak naik gred yang lebih tinggi sehingga persaraan

Senario SSM Asal : Semasa perlaksanaan SSM yang asal, telah ditetapkan, bahawa selama 25 tahun, pegawai tersebut akan mendapat kenaikan tahunan sebanyak kadar-kadar tertentu. Jadi, gaji beliau akan langgar dinding apabila beliau mencapai tahun perkhidmatan ke-25 dan semasa berumur 47 tahun. Ini juga bermakna, beliau akan mengharungi baki 11 tahun perkhidmatan tanpa kenaikan gaji tahunan
Senario SSM 2012 : Berbeza dengan SSM yang asal, SSM 2012 memperkenalkan jadual gaji minimum - maksimum. Gaji penjawat awam telah ditetapkan kadar kenaikan tahunan masing-masing dan apabila gaji mencapai nilai maksimum, tiada lagi kenaikan tahunan diberikan (rujuk pekeliling). Jadi, gaji pegawai kita tadi, dapat dikira seperti berikut : 
Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) : RM 225
Gaji Maksimum F41, P1 : RM 5533.48
Kiraan tahun sebelum capai gaji maksimum : 
Kiraan Tidak Rasmi Gaji F41-P1, selepas SSM 2012 - Kuning : Julat Gaji Maksimum
Kiraan Tidak Rasmi Gaji F41-P1, selepas SSM 2012 - Kuning : Julat Gaji Maksimum
Jika dilihat, gaji maksimum pegawai tersebut akan dicapai selepas KGT pada tahun ke-16 perkhidmatan. Ini bermakna, beliau yang pada ketika itu berumur 38 tahun, perlu mengharungi baki 20 tahun perkhidmatan tanpa kenaikan gaji tahunan.

Seandainya jadual gaji SSM asal digunapakai dengan kenaikan tahunan sebanyak RM 225, sudah tentu pada tahun ke-25 perkhidmatan, gaji pegawai tersebut telah meningkat naik kepada lebih kurang RM 7545.88. Tetapi oleh kerana perlaksanaan gaji minimum - maksimum pada SSM 2012, walaupun kenaikan tahunan sebanyak RM 225, tetapi oleh kerana gaji maksimum hanya RM 5533.48, maka pada tahun ke-25 sekalipun, gaji beliau tetap kekal pada RM 5533.48

PERHATIAN : SEGALA PENGIRAAN DAN SENARIO DI ATAS ADALAH ASSUMPTION SAHAJA MELALUI PEMAHAMAN SENDIRI SELEPAS MEMBACA PEKELILING YANG DIKELUARKAN. PENULIS TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEKIRANYA TERDAPAT MAKLUMAT YANG TIDAK TEPAT. SEKIRANYA TERDAPAT KESALAHAN MOHON DIMAKLUMKAN UNTUK DIBETULKAN SEGERA.

Inilah yang menjadi sedikit rasa tidak puas hati sesetengah penjawat awam walaupun sebenarnya senario tersebut hanyalah andaian semata-mata. Sepanjang perjalanan kerjaya sebagai penjawat Awam, pegawai tersebut sudah semestinya mempunyai peluang naik pangkat ke gred lebih tinggi. Ataupun akan terdapat sistem 'reward' terbaru seperti contoh Bonus tahunan yang tinggi (mungkin mencecah 5-6 bulan.. hehe) untuk menaik taraf pendapatan penjawat awam. Sekiranya ini terjadi, sudah tentu tidak timbul rasa tidak puas hati disebabkan perbezaan antara SSM Asal dengan SSM 2012.

Namun begitu, kita tidak boleh menolak bahawa senario yang kita anggapkan seperti di atas tidak mustahil berlaku. Ada yang mengatakan, dengan mengharungi lebih lama baki tahun perkhidmatan tanpa kenaikan tahunan boleh 'membunuh' motivasi (demotivate) para penjawat awam. Sejauh mana kebenarannya tidaklah diketahui melainkan mereka yang sudah bertahun-tahun 'langgar dinding' pada masa sekarang ini (gred SSM asal). 

Tetapi janganlah kita menjadikan alasan ini untuk tidak besungguh-sungguh dalam perkhidmatan. Sesungguhnya rezeki itu datang dari Allah S.W.T dan kita perlu percaya akan segala ketentuan-Nya ada hikmah buat kita semua. Kerajaan juga, sudah tentu akan menyemak kembali perkara ini untuk ditambahbaik di masa-masa akan datang.

Wassalamualaikum.

p/s : Alhamdulillah... :)

Comments

Popular Posts