Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Dua Insan

Assalamualaikum
Dua tiga hari ni (ekceli dah dekat seminggu), Putrajaya asyik hujan saja. Dah nak masuk musim tengkujuh la ni... Apa pun, kita rehat-rehat sikit dengar lagu ni... Yunizar Hussein feat. M.Nasir dengan lagu Dua Insan. Lagu ni malar segar sebab setiap generasi selepas lagu ni mula-mula dimainkan, masih meminatinya. Jangan cerita banyak lagi... Layannnn....


Yunizar: Bila kau senyum, ku gembira Bila kau sedih, ku menangis Bagai taman rindukan kembang Ku rindu padamu oh! sayang

M. Nasir:
Di mana saja kau berada Ku kan tetap bersamamu Walaupun jasadmu jauh Namun hatimu dekat selalu

Walau kini halangan menimpa
Bila cinta ada ku tetap setia Hanya dikau dan asmara Membuat hidupku bagai Dalam Syurga

Yunizar:
Biar masa berganti masa Biar pun musim berubah Telah ku katakan padamu oh! sayang

Duet:
Hanya kuasa Tuhan dapat memisahkan

Yunizar:
Jika kau tanya pada rembulan Mengapa cahaya berseri-seri Tentu jawabnya kepadamu Kerna dikau cinta padaku

M. Nasir:
Ku persembahkan kepadamu Sekuntum bunga mawar merah Kau ter…

Takwim Cuti Sekolah 2013 [Disahkan]

Assalamualaikum,
Pengumuman semua... Takwim Sekolah 2013 dah keluar!! Dalam entri sebelum ini, kita dimaklumkan ia akan keluar pada bulan November 2012. Tapi bila disemak dalam laman web KPM, dah keluar dah. Sila check di sini : Perincian Penggal Persekolahan 2013
Secara ringkasnya, cuti persekolahan pada 2013 ialah :
Kumpulan A (Sekolah di Kelantan, Kedah, Terengganu) :  Cuti Pertengahan Penggal 1 = 22 Mac 2013 hingga 30 Mac 2013 (9 hari)
Cuti Pertengahan Tahun = 24 Jun 2012 hingga 8 Jun 2013 (16 hari)  Cuti Pertengahan Penggal 2 = 6 Ogos 2013 hingga 17 Ogos 2013 (12 hari)
Cuti Akhir Tahun = 15 November 2013 hingga 31 Disember 2013 (47 hari)

Kumpulan B (Sekolah di Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Johor, Sabah, Sarawak, Semua Wilayah Persekutuan) :  Cuti Pertengahan Penggal 1 = 23 Mac 2013 hingga 31 Mac 2013 (9 hari)
Cuti Pertengahan Tahun = 25 Jun 2012 hingga 9 Jun 2013 (16 hari)  Cuti Pertengahan Penggal 2 = 7 Ogos 2013 hingga 18 Ogos 2013 (12 hari…

AES : Saman Pertama AES di Putrajaya?

Assalamualaikum,
AES atau Automatic Enforcement System ialah mekanisme baru yang bakal digunakan secara menyeluruh oleh pihak berkuasa negara ini bagi mengesan kesalahan-kesalahan jalan raya terutama sekali pelanggaran had laju, pelanggaran lampu merah, tidak memakai tali pinggang keledar dan sebagainya.
Dengan penggunaan AES, faktor kekurangan atau kelemahan manusia dalam mengenalpasti kesalahan dapat dikurangkan dan lebih banyak kesalahan dapat dikenal pasti. Menurut laporan BERNAMA pada 5 Oktober 2012, Dewan Rakyat diberitahu sebanyak 63,558 gambar kesalahan jalan raya dapat dikenalpasti oleh AES. Walaubagaimanapun setakat hari ini, tiada saman trafik yang dikeluarkan.
Itu dakwaan mereka. Tapi tadi pagi aku diberitahu bahawa video berikut menunjukkan saman pertama AES yang berlaku di Putrajaya. Sila saksikan :

Mmmmmuuahahahahahahahahhahaha....... Hambek! Nak sangat AES... kih kih kih.... 
Wassalam... ;p 
*Saja buat lawak hari jumaat sat... haha...

Takwim Rasmi Persekolahan 2013

Assalamualaikum,
Kalau nak tengok cuti sekolah, selalu orang akan rujuk kalendar kuda. Kalendar kuda merujuk kepada kalendar yang kita biasa dapat kalau pegi ke bengkel-bengkel atau kedai-kedai mini market berhampiran rumah kita menjelang tahun baru atau suku terakhir tahun semasa. Kenapa diberi nama kalendar kuda? Sudah semestinya sebab kewujudan tarikh-tarikh "KL Race Day" atau "Singapore Race Day" yang dicatatkan pada kalendar tersebut dengan ikon seorang jockey menunggang kuda lumbanya.. hehe..
Tahun 2013, ramai yang mempunyai perancangan sendiri. Daripada yang hendak berkahwin, berbulan madu, bercuti, pergi umrah, pergi haji, kursus dan pelbagai lagi perancangan-perancangan yang hendak diselaraskan dengan cuti sekolah. Kenapa? Mungkin sebab bila cuti sekolah, para ibu bapa boleh mengambil peluang tersebut untuk turut membawa anak-anak bersama dalam perancangan mereka tanpa mengorbankan masa belajar anak-anak di sekolah. Apatah lagi jika ada kenduri kendara, s…

Bajet 2013 : Individu Berpendapatan RM 5,000 ke bawah tidak dikenakan cukai?

Assalamualaikum,
Hari ni terbaca dalam berita BERNAMA berkenaan langkah yang diambil oleh Kerajaan untuk mengurangkan kadar cukai satu mata peratusan. Mula-mula pengumuman tak berapa nak faham sebab tak tahu adakah ianya membabitkan aku atau tidak, sebab sekarang ni aku bulan-bulan pun dah kena potong cukai sebab dah mula melebih RM 3,000 pendapatan bercukai. Aku pulak tak buat pun e-filing jadi tak ada pelepasan langsung yang direkodkan di LHDN. Kalau tak konfem-konfem la aku x kena cukai.
Menurut kenyataan di bawah, mereka yang berpendapatan RM 5,000 selepas pelepasan cukai tidak lagi dikenakan cukai mulai tahun taksiran 2013.
LHDN Tegaskan Individu Dengan Pendapatan Bercukai Bawah RM5,000 Tidak Dikenakan Cukai CYBERJAYA, 29 Sept (Bernama) -- Selaras dengan pengumuman penurunan kadar cukai satu mata peratusan, individu yang pendapatan bercukainya di bawah RM5,000 tidak perlu lagi membayar cukai mulai tahun taksiran 2013.  Menjelaskan demikian, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil D…

Mohon Kasih

Assalamualaikum,
Alhamdulillah, dah masuk 10 hari terakhir Ramadhan. Dengan penuh harapan dan keyakinan, marilah sama-sama mengabdikan diri kepada Allah SWT agar diampunkan segala dosa maksiat yang telah kita lakukan.... ;'(

Kasih dan cinta adalah fitrah bagi manusia. Bila berkasih, kalau berjauhan akan rindu. Cemburu pula datang memburu setiap masa. Salah sangka, was-was selalu menerjah ke jiwa. Kalau tidak banyak sabar dan berfikir secara rasional, semua benda menjadi salah. Akhirnya rajuk dan marah akan menerpa.

Adakah ini suatu ujian? Mungkin sekali tidak mustahil.
Dengar sikit lagu Tan Sri SM Salim berikut.. Merdu suaranya, lunak alunannya.. Senikata mencecah jiwa!


Ku Bermohon Kasih Ku Bermohon Sayang Padamu Wahai Kembang Dalam Rindu Kasih Hamba Tak Berdaya Menempuh Jiwa Siksa
Kasihanailah Hamba Merayu Sehingga Merana Harummu Menawan Hingga Tertawan Menjadi Igauan
Duhai Puspa Sari Bunga Kembang Suci Menimbulkan Berahi Hamba Mohon Kasih Harapan Nan Bersih Ku Puja Dikau Saja
K…

Taqwim Solat Ramadhan 1433H / 2012 M - Kawasan KL dan Putrajaya

Assalamualaikum,
Tadi dapat e-mel daripada member. Jom tengok dan refresh balik apa yang patut.
Taqwim Waktu Solat termasuk IMSAK dan IFTAR bagi bulan Ramadhan 1433 H / 2012M bagi kawasan Kuala Lumpur dan Putrajaya : 

Download Hi-Resolution : PNG | JPG | PDF
Niat Puasa (sebelum masuk waktu Solat Subuh) :
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
Doa Berbuka Puasa (selepas masuk waktu Maghrib) : اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan
Rukun Puasa : Orang-orang yang diwajibkan berpuasaNiat di malam hari sebelum masuk waktu subuhTidak melakukanperkara-perkara yang membatalkan puasa selepas masuk waktu subuh
Perkara-perkara yang membatalkan puasa : Memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja dan tidak ada beza sama ada yang boleh dimakan ata…

The Reason

Salam,

Walaupun lagu ni dah lama, tapi ia sangat best! Hehehe..




I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with every day
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
That's why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

And the reason is you
And the reason is you
And the reason is you

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reaso…

Tuhan, jagakan dia...

Salam,





Hanya dirimu yang kucinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi...
Aku merasa....
Kau yang terbaik untuk diriku


Walau kutahu kau tak sempurna...
Takkan membuat aku jauh darimu...
Apa adanya...
Ku kan tetap setia kepadamu...


Tuhan.... Jagakan dia... 
Dia kekasihku... Kan tetap milikku... 
Aku.... 
Sungguh mencintai... Sungguh menyayangi... 
Setulus hatiku...


:)


Wassalamualaikum

Gempar! Ahli Parlimen Pas Berjoget di Parlimen??

Salam,
Tajuk aje tu... Hehehe.. 
Sebenarnya ia merujuk kepada cerita ini :
HOBI WAKIL RAKYAT PAS BERJOGET
Ini adalah secebis kisah 'Z-Fail' yang dibawakan khas daripada seorang bekas menteri kabinet pada zaman Pak Lah. Beliau pernah ditertawakan oleh sesetengah pihak kerana dikatakan tidak mampu menjawab soalan dengan baik apabila diajukan oleh pihak stesen tv asing yang berbahasa Inggeris.
Tetapi berapa ramai yang boleh menulis seperti beliau? Saya mula membaca tulisan beliau mengenai Dr Mahathir (Mahathir Di Sebalik tabir) semasa di bangku sekolah lagi. Kemudian saya turut membaca tulisan beliau yang sekali sekala ada (sebab gua beli paper pun sekali sekala jugak.. haha) dalam artikel di dalam Utusan Malaysia. Buku "Hari Itu Sudah Berlalu" juga saya beli, tapi jujurnya belum lagi habis dibaca.
Saya dapati gaya penulisan beliau amat menarik kerana ada sahaja benda baru yang kita akan ketahui. Setiap kali beliau menulis, seolah-olah ada kejutan menanti.
Saya suka pen…

No Plet WWW1 : Problem?

Salam,

Semua orang tau no plet WWW1 telah dibida dengan berjaya oleh KDYMM Sultan Johor. Tapi mungkin ada yang tidak tahu, nombor plet yang bernilai setengah juta itu dipasang pada kereta apa.

Mai kita tengok

.
..
...
....
.....

Jeng jeng....

Proton Satria Neo keluaran syarikat tempatan, Proton!!



Hahaha... way to go Tuanku! ;)
Haters gonna hate, but i think this the best troll ever yet by a Malaysian VVIP!  
Daulat Tuanku!
Wassalam...
Note : Last time, we got this too.. Haha... Lupa la tu... :p

Jerrypah!

Assalamualaikum,
(entry ini adalah versi pening taktau bila parlimen nak bubar)





Sayangku, aku yakin
Kau sebahagianku
Sayangku, aku pasti
Takdir kita bertemu

Biarkan semua berlalu
All i know i’ll always have you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya, engkaulah.. hanya

Tak mungkin, aku jatuh
Cinta pada yang lain
Tak mungkin, juga aku
Khianati dirimu

Biarkan semua berlalu
All i ever wanted was you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya, engkaulah..

Biarkan semua berlalu
All i ever wanted was you
Sehidup semati untuk
Selamanya, engkaulah.. hanya

Selama-lamanya...

--

Sapa jerrypah neh? Depa kata org betui.. aku check kat google :
http://twitter.com/#!/jerrypahhttp://verryjerry.blogspot.com/ Ayok... ada betui orang dia... tatawu.... layan ja la lagu ni.....
Wassalamualaikum...
p/s : lagu ini tidak aku tujukan kepada jerrypah yang sebenar... hahaha... owhh dan hari ni my mom's birthday! happy birthday mom!!

Lagu Ibu... Selamat Hari Ibu!

Assalamualaikum,
Peu haba? hehehe..
Sempena hari ibu (Malaysia), hari ini 13 Mei 2012, kita dengar sikit lagu ni... OST Hafalan Shalat Delisha.

Lembut kukenang, kasihmu ibu di dalam hati ku kini menanggung rindu kau tabur kasih seumur masa bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku
9 bulan ku dalam rahimmu bersusah payah, oh ibu jaga diriku sakit dan lelah tak kau hiraukan demi diriku, oh ibu buah hatimu
tiada ku mampu, membalas jasamu hanyalah do'a oh di setiap waktu oh ibu tak henti kuharapkan do'amu (2x) mengalir di setiap nafasku (2x) 
ibuuuuuuuuuuuuuu........... (3x)
Lembut kukenang, kasihmu ibu di dalam hati ku kini menanggung rindu engkau tabur kasih seumur masa bergetar syahdu oh di dalam nadiku
indah bercanda denganmu ibu di dalam hati ku kini slalu merindu sakit dan lelah tak kau hiraukan demi diriku, oh ibu buah hatimu
tiada ku mampu, membalas jasamu hanyalah doa oh di setiap waktu oh ibu tak henti kuharapkan doamu (2x) mengalir di setiap nafasku (2x ibuuuuuuuuuu........ (3x)
"Allahummaghfirl…

Keep Calm And......

Assalamualaikum

Wassalamualaikum

p/s: You can use the poster above freely..

Only Human

Assalamualaikum,
Tengah dok belek-belek file di server lama, sekali terjumpa file flash ni : http://tokapi.bravehost.com/rrk.swf
Bila check dalam posting blog tahun 2006 tak ada pulak posting lagu ni. Maybe guna untuk friendster atau forum aibob kot dulu.. Hurmm... Anyway, disebabkan dah terdengaq lagu tu, ada teringat lagi satu lagu dalam cerita 1 Litre of Tears, : Only Human nyanyian K.
[Lirik : http://www.jpopasia.com/lyrics/2059/k/only-human.html]
Cerita ni famous sebab jalan cerita dia yang agak sedih. Cerita dia pasal seorang pelajar yang mengidap barah otak kot. Mula-mula dia dapat tau dia ada barah otak dia macam marah-marah. Tapi lama-lama dia dah tak marah-marah sebaliknya menghabiskan sisa-sisa kehidupan melalui jalan yang penuh berwarna-warni. Cerita ni wajib tonton kalau anda meminati J-Drama! Kalau anda terlepas menonton pada tahun 2006 yang lalu, sila tonton di sini : http://www.mysoju.com/japanese-drama/1-litre-of-tears/

Enjoy the story!

Wassalamualaikum.

Satu Hari Menjelang BERSIH 3.0

Assalamualaikum,

Pesanan ringkas penaja :


Sila baca :
BERSIH 3.0 : Himpunan sia-sia?
Vox Populi : http://www.youtube.com/user/Reezal1000/videos
Sekian,
Wassalamualaikum...

BERSIH 3.0 : Himpunan sia-sia?

Assalamualaikum,
Lagi 2 hari (28 April 2012), pihak BERSIH akan mengadakan himpinan "BERSIH 3.0 : Duduk Bantah". Pihak bersih sekali lagi menuntut 8 perkara seperti mana yang dinyatakan di dalam laman web http://bersih.org
PENDIRIAN SAYA BERKENAAN BERSIH 3.0 : SIA-SIA! Kenapa saya berpendirian demikian? Sila tonton video di bawah :

Ya, saya katakan sia-sia kerana hampir kesemua tuntuan BERSIH telah pun diberi perhatian dan di ambil maklum oleh "Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya" atau saya ringkaskan sebagai PSC-ER (Parliament Select Comitee-Electoral Reforms). Jadi siapakah PSC-ER? Dewan Rakyat pada 3 Oktober 2011 telah meluluskan penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya bagi mengkaji perkara-perkara berkaitan proses pilihan raya Malaysia. Jawatankuasa ini adalah berkuat kuasa selama enam bulan dari tarikh penubuhannya. Tanggungjawab, peranan dan tugas Jawatankuasa ini adalah

Seluruh Nafas Ini

Assalamualaikum...

Sekali sekala layan lagu indo macam ni pon best jugak....




Lihatlah luka ini yang sakitnya abadi
Yang terbalut hangatnya bekas pelukmu
Aku tak akan lupa, tak akan pernah bisa
Tentang apa yang harus memisahkan kita

Saat ku tertatih tanpa kau di sini
Kau tetap ku nanti demi keyakinan ini

Jika memang dirimulah tulang rusukku
Kau akan kembali pada tubuh ini
Ku akan tua dan mati dalam pelukmu
Untukmu seluruh nafas ini

Kita telah lewati rasa yang telah mati
Bukan hal baru bila kau tinggalkan aku
Tanpa kita mencari jalan untuk kembali
Takdir cinta yang menuntunmu kembali padaku

Di saatku tertatih (saat ku tertatih)
Tanpa kau di sini (tanpa kau di sini)
Kau tetap ku nanti demi keyakinan ini

Jika memang kau terlahir hanya untukku
Bawalah hatiku dan lekas kembali
Ku nikmati rindu yang datang membunuhku
Untukmu seluruh nafas ini

Dan ini yang terakhir aku menyakitimu
Ini yang terakhir aku meninggalkanmu
Takkan ku sia-siakan hidupmu lagi

Ini yang terakhir dan ini yang terakhir
Ta…

Cara mudah hapuskan pinjaman PTPTN....

Assalamualaikum,
Kecoh seminggu dua ni pasal nak memansuhkan PTPTN. Bagi sesetengah pihak PTPTN ini dilihat sebagai salah satu perkara yang cekik darah dan amat zalim. Sehinggakan, pada hari ini (14 April 2012), suatu perhimpunan telah diadakan bagi mendesak kerajaan menghapuskan PTPTN.

Sesungguhnya saya tidak mahu mengulas panjang kebiadapan si Syiah Khalid Ismath di dalam video di atas kerana sudah terang jelas lagi bersuluh, mentaliti sesat yang cuba ditonjolkannya.

Updated Malam 15 April 2012 : Kata Tun Mahathir,‎"Biarlah, mereka (negara-negara luar) kaya, mereka boleh bagi (pendidikan) secara percuma...Kita boleh mansuhkan PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional), tapi orang yang minta mansuh sahaja terlibat. "Orang yang tidak minta PTPTN dimansuhkan, kita boleh bagi.." Ouch!! Hehehe... Tun M with his usual sarcasm style.... Updated Pagi 15 April 2012 : Pendapat orang ramai berkenaan tuntutan pemansuhan PTPTN. Sila tonton video di bawah :
Yang ingin diula…

Yang di-Pertuan Agong ke-14

Assalamualaikum,

Sembah tahniah kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah di atas perlantikan sebagai YDP Agong yang ke-14 pada 11 April 2012 (semalam).
Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!
Ini adalah julung-julung kalinya, seorang Sultan memegang jawatan YDP Agong sebanyak 2 kali. Kali pertama, Tuanku Abdul Halim memegang jawatan YDP Agong ialah pada tahun 1970 sehingga 1975. Dan setelah hampir 40 tahun kemudian, pada penghujung tahun 2011, baginda telah dilantik semula menjadi YDP Agong seterusnya mencatat rekod pemegang jawatan YDP Agong sebanyak 2 kali. Dan semalam, pada 11 April 2012, maka istiadat pertabalan melengkapkan lagi proses yang menjadi bukti dan lambang kukuhnya insitutsi beraja di bawah sistem Raja Berpelembagaan yang diamalkan di Malaysia.
Yang lebih menariknya, Tuanku Abdul Halim dapat memerintah dengan ber Perdana…

Mitos Politik........

Assalamualaikum,
Sebenarnya tak ada niat nak ulas pasal politik... Sebab dah banyak sangat blog cakap pasal politik... Tapi apabila seorang sahabat yang kita kasihi juga berbicara soal politik, hati di dalam akan rasa tidak tenteram... 
Bukan tak tenteram pasal apa, cuma apa yang dicakapkan itu tidak berapa nak tepat. Kalau yang dikatakan itu betul dan tepat, maka tidak akan ada apa-apa masalah, walaupun yang dicakapkan itu bertentangan dengan jalan politik saya sendiri. 
Maka saya rasa terpanggil untuk menulis setelah membuat sedikit penyelidikan melalui ruang maya. Dan saya perturunkan di blog ini dengan harapan boleh membuat reference di masa hadapan. Salin semula dari facebook : [Dis 2011] - MITOS #1 : Adam Adli turunkan bendera PM sebab PM tak mahu dengar 'usul' dia.... REALITI : Adam Adli menurunkan Bendera PM sebagai 'tanda kemenangan' setelah memorandum mereka diterima oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Saifuddin Abdullah... Adam Adli tidak berpua…