Simposium Dilema Melayu : Perspektif Dan Konklusi

YABhg. Tun Dr Mahathir Mohamad di Simposium Dilema Melayu
Salam

Pada 12 Februari 2011, satu simposium bertajuk "Dilema Melayu : Perspefktif dan Konklusi" telah didakan di PWTC. Ucaptama bagi simposium ini telah disampaikan oleh YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ke-4. Di dalam ucapannya, Tok Det menyentuh beberapa perkara terutamanya berkenaan kuasa orang Melayu yang pada masa hari ini sungguh 'fragile' dan tercabar, oleh kerana desakan orang lain dan juga ketamakan dan kerakusan sesetengah pemimpin Melayu itu sendiri. Utusan Malaysia melaporkan :

Dilema terbesar Melayu perlu ditangani bersama


TUN Dr. Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr. Siti Hasmah Ali bersama pemimpin dan peserta yang mengikuti Simposium Dilema Melayu di Dewan Merdeka PWTC, Kuala Lumpur, Sabtu lalu.


HAKIKAT bahawa orang Melayu masih lagi ketinggalan dalam segenap bidang bukan isu baru kerana ia sering diperkatakan oleh pelbagai pihak termasuk di kalangan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan yang mewakili kaum berkenaan.

Bahkan isu sama telah dibangkitkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sejak 41 tahun dahulu dalam bukunya The Malay Dilemma yang diterbitkan pada 1970. 

Pada tahun sama, kerajaan memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilaksanakan sehingga 1990 bagi membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat. Selepas itu, semangat DEB turut diterapkan dalam Dasar Pembangunan Nasional (DPN) dari 1990 hingga 2010 dan Model Baru Ekonomi (MBE) yang dilancar pada Mac tahun lalu.
Oleh itu, apabila isu itu sekali lagi dibincangkan dalam Simposium Dilema Melayu: Perspektif dan Konklusi di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada Sabtu lalu, banyak pihak yang melihatnya sebagai rutin bagi mengulangi segala kelemahan dan dilema Melayu yang telah dibangkit sebelum ini.

Bagaimanapun, sangkaan itu tidak tepat apabila Dr. Mahathir yang menyampaikan ucaptama pada simposium sehari anjuran Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (Aspirasi) telah mendedahkan mengenai dilema terbaru yang disifatkannya paling besar pernah dialami kaum itu.

Dilema itu sebenarnya berpunca daripada sikap kaum-kaum lain yang sering mengecam orang Melayu yang cuba mempertahan atau menjelaskan hak mereka sebagai perkauman atau rasis.

Menurut bekas Perdana Menteri itu, kaum- kaum lain berani untuk mengambil kesempatan kerana sikap orang Melayu yang lebih banyak mengalah dan mengundur diri kononnya dengan cara itu mudah untuk mendapatkan keamanan.

''Kita selalunya berdiam diri dan malu alah pada kaum lain dan tidak berani menyebut perkara yang benar. Melayu bukan sahaja mudah lupa tetapi kini mudah terima,'' kata beliau. 

Tambahnya, keberanian kaum lain untuk mengasak orang Melayu juga berpunca daripada perpecahan di kalangan mereka berikutan perbezaan fahaman politik dan juga sikap tamak pemimpin tertentu yang ingin menjadi Perdana Menteri. 

''Keadaan ini menyebabkan orang Melayu menjadi lemah dan terpaksa bergantung kepada kaum minoriti. Apabila dalam kedudukan 'meminta-minta,' orang Melayu tidak boleh lagi pertahankan hak dan kedudukan mereka,'' ujarnya. 

Katanya, terdapat juga orang Melayu yang masuk politik bukan untuk berkhidmat demi bangsa, agama dan negara sebaliknya untuk wang. 

''Dalam konteks ini, mereka akan mudah disogok dan dibeli. Siapa yang ada wang ini? Siapa yang boleh sogok dan beli ahli-ahli politik ini? Tentunya bukan Melayu," katanya.

Katanya lagi, kaum-kaum lain menjadi semakin berani kerana mereka juga mendapat sokongan daripada golongan Melayu liberal.

''Kini sudah ada orang Melayu yang mengecam DEB, meskipun mereka dulunya berjaya kerana dasar ini. Mereka mahu 'bakar jambatan' DEB ini dengan berkata 'kita kini sudah berjaya dan kita kini orang Malaysia.' Mereka sudah lupa asal-usul dan orang Melayu lain yang masih perlu dibantu,'' katanya.

Dalam pada itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang berucap pada majlis makan tengah hari memberi jaminan bahawa kerajaan masih komited dalam memperjuangkan agenda Melayu dan bumiputera kerana golongan itu masih dihimpit kemiskinan, ekuiti yang rendah dan kurang kompetitif.

Segala jaminan Mustapa itu mungkin melegakan orang Melayu, tetapi hakikatnya segala dasar kerajaan bagi membantu mereka hanya akan berjaya sekiranya kaum itu sanggup mengubah sikap dan nilai hidup yang dipegang.

Dr. Mahathir yang membangkitkan perkara itu dalam ucaptamanya berkata, beliau malu kerana DEB gagal digunakan dengan sebaik-baiknya oleh orang Melayu. Mereka telah diberi begitu banyak peluang untuk berniaga dan belajar, tetapi semuanya itu telah diabaikan dan diselewengkan.

''Orang Melayu tidak harus terlalu bergantung kepada bantuan kerajaan. Kita perlu berdikari dan berdisiplin. Kita harus mengikis keinginan untuk 'kaya dengan cepat' dan menjadi kaya-raya tanpa memikirkan punca rezeki itu,'' katanya.

Sementara itu, 2,000 hadirin yang kebanyakannya golongan muda sedikit kecewa apabila Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali yang menjadi panel sesi diskusi politik bertajuk 'Cabaran Kepimpinan Melayu di Masa Hadapan' tidak mengemukakan sebarang cadangan konkrit bagi menyelesaikan isu perpecahan di kalangan orang Melayu.

Walaupun diasak bertalu-talu oleh peserta pada sesi soal-jawab mengenai adakah UMNO dan Pas boleh kembali bersatu, beliau hanya mengulangi kenyataan pimpinan parti itu sebelum ini, bahawa ia sukar dilaksanakan berdasarkan pengalaman pahit yang dialami ketika kerjasama itu dibuat pada 1970-an.

Begitu pun, kata beliau, Pas akan terus menyokong dasar UMNO dan kerajaan yang bertujuan mempertahankan hak dan kepentingan orang Melayu selaras dengan pendirian parti itu yang tidak menolak semangat kebangsaan, sebaliknya hanya menolak pihak yang memperjuangkan kepentingan bangsa sehingga menzalimi golongan lain.

Seorang lagi ahli panel yang juga Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Johan Jaafar pula menegur orang Melayu yang asyik berbincang mengenai dilema dan masalah serta berasa takut dan khuatir dengan masa depan mereka.

''Mereka berkenduri minda bagi membincangkan pelbagai masalah tetapi gagal ke hadapan bagi mencari penyelesaian. Sudah tiba masanya UMNO dan Pas bekerjasama kerana ini yang dilakukan oleh kaum lain," katanya.

Pada sesi sama, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad sempat berseloroh dengan menyatakan bahawa apabila pokok tumbang, kura-kura pun boleh naik atas pokok itu. 

Maksud beliau cukup mendalam, iaitu apabila orang Melayu lemah atau membiarkan diri diperkudakan orang lain, maka mereka akan kehilangan hak dan kedudukan di tanah air sendiri.

Bagi yang tidak berkesempatan, sila tonton ucaptama yang disampaikan oleh Tok Det. Selain daripada ucaptama, Tok Det juga telah menjawab beberapa soalan yang diajukan oleh peserta simposium.

Untuk download, klik sini.

Ucapan Tok Det bagi aku adalah yang paling menarik untuk didengar. Walaupun berjam-jam lamanya, bahasa beliau yang mudah dan jelas serta kadang-kadang diselit unsur jenaka, membuatkan siapa sahaja tidak jemu untuk menunggu ayat seterusnya keluar dari mulut beliau. Isi kandungan ucapan dan jawapan yang beliau berikan kepada mereka yang bertanyakan soalan jelas menunjukkan kehebatan dan kefahaman beliau dalam sesuatu perkara yang diucapkan.

Jelaslah, bagi aku Tok Det masih diperlukan oleh umat Melayu dewasa ini untuk terus menyumbang khidmat bakti beliau demi memartabatkan Melayu yang kini berada di persimpangan dilema abad ke-21.

Wassalam.

Comments

Popular Posts