Posts

Showing posts from November, 2009

Salam Aidil Adha & Selamat Bercuti~

Salam,
Tahun ni lambat plak nak masukkan dalam blog.. apa pun, Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha... Dan ramai yang cuti panjang kan.. jadi selamat bercuti.. berhati-hati ketika memandu menuju destinasi!
Wassalamualaikum

Cerita Aku...

Image
Salam,

Setahun lepas.. Cerita aku ini bermula lebih kurang setahun yang lepas. Pada masa itu aku baru sahaja berpindah rumah dari rumah Jamal ke rumah Paan yang aku tinggal sekarang ni. Alkisahnya, beberapa minggu selepas itu, aku telah menghadiri kursus yang dijalankan di Sungai Petani. Dan buat kali pertamanya aku melihat akan kegunaan sebuah smart phone (kepunyaan rakan) yang boleh menjalankan bermacam-macam fungsi seperti membaca dokumen Adobe PDF, fungsi Wi-Fi dan sebagainya. Dari situ aku mula tertarik dan menanam azam ingin membeli sebuah smart phone dengan fungsi yang sama.

Sebaik saja tamat kursus, aku pun mengambil peluang untuk pulang ke kampung. Maklumlah, sepanjang 14 hari berkursus, para peserta tak dibenarkan pulang walaupun rumah sendiri tidaklah jauh sangat. Oleh itu, kesempatan sehari dua selepas kursus aku manfaatkan untuk singgah ke kampung sebelum pulang ke ibu kota. Dah jadi kebiasaan, kalau balik saja ke kampung, mesti kami sekeluarga akan keluar berjalan-jalan te…

40 Doa "Ya Tuhanku"

Salam,
Lama betui tak update blog ni... Oleh itu, jom sama-sama review balik 40 doa yang bermula dengan kalimat "Rabbana.." (Ya Tuhanku). Mungkin ada antara kita dah hafal semua.. ada yang sikit-sikit, ada yang satu dua.. Jadi, kalau kita rasa nak tambah lagi pengetahuan kita dan beramal dengannya, boleh la rujuk kat bawah ni. Kredit untuk laman web berikut : http://www.islamawareness.net/Dua/rabbana.html

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ1.Our Lord! Accept (this service) from us: For Thou art the All-Hearing, the All-knowing
[2:127]رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ العَلِيمُ
[البقرة :127]2.Our Lord! Make of us Muslims, bowing to Thy (Will), and of our progeny a people Muslim, bowing to Thy (will); and show us our place for the celebration of (due) rites; and turn unto us (in Mercy); for Thou art the Oft-Returning, Most Merciful
[2:128]رَبَّنَاوَاجْعَلْنَامُسْلِمَيْنِلَكَوَمِن