Saturday, November 28, 2009

Salam Aidil Adha & Selamat Bercuti~

Salam,

Tahun ni lambat plak nak masukkan dalam blog.. apa pun, Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha... Dan ramai yang cuti panjang kan.. jadi selamat bercuti.. berhati-hati ketika memandu menuju destinasi!

Wassalamualaikum

Friday, November 20, 2009

Cerita Aku...

Salam,

Setahun lepas..
Cerita aku ini bermula lebih kurang setahun yang lepas. Pada masa itu aku baru sahaja berpindah rumah dari rumah Jamal ke rumah Paan yang aku tinggal sekarang ni. Alkisahnya, beberapa minggu selepas itu, aku telah menghadiri kursus yang dijalankan di Sungai Petani. Dan buat kali pertamanya aku melihat akan kegunaan sebuah smart phone (kepunyaan rakan) yang boleh menjalankan bermacam-macam fungsi seperti membaca dokumen Adobe PDF, fungsi Wi-Fi dan sebagainya. Dari situ aku mula tertarik dan menanam azam ingin membeli sebuah smart phone dengan fungsi yang sama.


Sebaik saja tamat kursus, aku pun mengambil peluang untuk pulang ke kampung. Maklumlah, sepanjang 14 hari berkursus, para peserta tak dibenarkan pulang walaupun rumah sendiri tidaklah jauh sangat. Oleh itu, kesempatan sehari dua selepas kursus aku manfaatkan untuk singgah ke kampung sebelum pulang ke ibu kota. Dah jadi kebiasaan, kalau balik saja ke kampung, mesti kami sekeluarga akan keluar berjalan-jalan termasuklah pada hari tersebut . Sedang aku mencuci mata melihat peralatan yang dijual, aku telah tertarik kepada sebuah smart phone yang dipamerkan di ruang legar pasaraya tersebut. Dek kerana sudah lama menyimpan minat kepada telefon jenis yang sedemikian, tanpa lengah lagi aku cuba merapati jurujual dan mula bertanyakan soalan mengenai kebolehan telefon tersebut.

Ternyata, jurujual tersebut amat bijak bermain kata-kata. Setiap tutur kata disusun teratur dan ampuh dalam menjawab persoalan yang aku lontarkan. Telefon HTC model Touch Cruise tersebut dilengkapi dengan sistem pengoperasian Windows Mobile 6.1, yang disertakan bersama-sama MS Office Mobile, Set GPS, Kamera, Kamera Video, Perakam Suara, Kemudahan capaian Wi-Fi, Organiser, E-Mel, Video Call dan pelbagai lagi kemudahan. Sebagai seorang yang agak menggilai teknologi mudah alih, aku akhirnya tewas dan setelah berkira-kira sanggup mengeluarkan simpanan aku (yang ketika itu agak banyak) untuk mendapatkan telefon tersebut. Harganya? Cukuplah untuk aku katakan sebanyak sebulan gaji kasar aku (tanpa tolak KWSP) pada ketika itu. Alhamdulillah, aku bersyukur, kerana telefon yang aku kagumi fungsi-fungsinya dapat aku miliki. Antara fungsi yang paling aku minati dan hargai ialah sistem navigasi GPS. Dengan sistem tersebut aku telah sampai ke merata tempat dengan kemungkinan untuk sesat berkurangan. Yang tidak boleh dilupakan ialah perjalanan ke Kuala Terengganu pertengahan tahun ini yang berpandukan GPS dari telefon tersebut.

Beberapa minggu yang lepas..
Beberapa minggu yang lepas aku pulang ke kampung lagi. Kali ini, kepulangan aku bukanlah kerana kursus atau kenduri atau hal-hal yang lain. Kepulangan kali ini hanya biasa, seperti mana yang selalu aku amalkan kalau mempunyai cuti yang agak panjang di hujung minggu. Semasa berada di kampung, aku sekali lagi merasa kagum dengan kebolehan adikku yang membuat panggilan video call melalui talian 3G yang beliau langgan. Aku tahu telefonku mempunyai fungsi untuk berbuat demikian kerana ia tertulis di dalam buku manual yang disediakan. Tetapi talian telefonku masih belum ditingkatkan dengan keupayaan 3G. Aku bercadang untuk mendapatkan kad SIM 3G bagi membolehkan panggilan video call dapat dijalankan.

2 Minggu yang lepas...
Pulang ke ibu kota, aku menerima mesej pesanan ringkas (SMS) dari penyedia perkhidmatan telefon mudah alih ku. Terdapat tawaran untuk naik taraf kad SIM aku secara percuma. Apa yang perlu aku buat untuk menjadikan talian aku dilengkapi kemudahan 3G hanyalah dengan membalas kembali SMS tersebut dengan satu frasa mudah yang lebih kurang begini - "ON 3G". Bagaikan semua kena pada tempatnya, aku pun tanpa berlengah membalas SMS tersebut dan terbukti, pada keesokan harinya, aku mula menerima sambungan 3G seperti mana yang dipaparkan oleh skrin telefonku itu. Gembira ku rasa hanyalah sementara kerana selepas dinaiktaraf ke 3G, panggilan video call masih gagal dijalankan. Sebaliknya, yang terjadi ialah telefon ku itu ku rasa menjadi cepat panas dan cepat benar kuasa baterinya menurun.

Seminggu yang lepas..
Telah puas aku memikirkan dalam tempoh seminggu untuk membolehkan video call dibuat. Namun semuanya menemui jalan bentu. Habis seluruh setting aku 'jelajahi' namun masih belum dapat aku temukan penyelesaiannya. Aku mula berasa sangsi, adakah aku telah tertipu dengan fungsi yang selama ini aku fikirkan dapat berjalan dengan lancar? Atau adakah aku sendiri yang tidak mengetahui setting yang sebetulnya?

Aku akhirnya mengambil keputusan untuk set semula secara hard-reset telefon tersebut supaya segala perubahan kepada perisian dan sistem operasi yang telah dilakukan terdahulu dapat dikembalikan semula pada yang asal. Setelah backup dijalankan maka proses tersebut pun dilaksanakan. Ternyata, setelah kembali kepada sistem yang asal, video call buat kali pertama dapat dibuat dan mereka yang bertuah menerima panggilan itu tak lain tak bukan ibu dan ayah aku.

Tanpa aku sedari, itu jualah kali yang terakhir panggilan tersebut dapat dibuat. Pada malam tersebut, aku menyambungkan telefon itu kepada notebook supaya kerja-kerja pemindahan dokumen termasuk backup yang telah dilakukan terlebih dahulu serta beberapa fail yang berkaitan dengan sistem GPS. Tiada masalah semasa sambungan mula dibuat. Semuanya berjalan dengan lancar hinggalah pada keesokan harinya.

Pagi Sabtu yang lalu..
Seperti biasa, aku bangun di awal pagi untuk menunaikan solat subuh. Tapi pada pagi itu jam penggera yang telah dipasang pada telefon tersebut nampaknya tidak berbunyi. Aku mengambil dan memeriksa telefon itu yang masih bersambungan dengan notebook yang juga masih hidup. Puas aku cuba mengaktifkan skrinnya tetapi masih tidak berjaya. Dulu pernah sekali terjadi sedemikian. Apa yang harus dilakukan hanyalah mengeluarkan bateri telefon, dalam masa beberapa minit, masukkan kembali serta hidupkan. Tetapi kaedah itu tidak juga berjaya kali ini. Puas mencari di internet dan bermacam-macam kaedah dilakukan. Yang paling ekstrem, adalah pengecas USB buatan sendiri, untuk cas bateri telefon yang difikirkan punca masalahnya. Namun, usaha itu semua gagal.

Setelah gagal untuk menghidupkan langsung telefon tersebut, aku mengambil keputusan untuk menghantar telefon tersebut untuk diperiksa oleh pengedarnya yang sah di Malaysia. Pagi Sabtu itu, dengan nekad, aku mengorak langkah menuju ke pusat bandar untuk menjalankan misi ini. Walaupun pada mulanya aku tersilap tempat dan terkeliru akan tempatnya, namun telefon tersebut berjaya diserahkan untuk diagnosis. Aku perlu membayar RM 50 untuk diagnosis. Bayaran itu akan ditolak daripada kos baik pulih sekiranya aku bersetuju dengan harga tawaran baik pulih yang akan diberikan nanti. Mahu tidak mahu, terpaksa aku relakan RM 50 tersebut walaupun pada ketika itu poket hampir kering. Masa untuk diagnosis pula dijangka sehingga 3-4 hari. Disebabkan jaminan telah tamat hampir beberapa bulan yang lalu, maka kos pembaikan terpaksalah aku tanggung.

Terserahnya telefon itu untuk diagnosis, ini bermakna aku kini terputus hubungan dengan orang lain. Mahu tidak mahu, telefon sementara harus dibeli kerana pihak pengedar telefon yang berkenaan tidak dapat memberikan temporary replacement kepada aku. Telefon yang lama telah ku tinggalkan di kampung. Untuk itu, dari pusat bandaraya aku bertolak ke Mines dan di situ aku berjalan-jalan mencari telefon yang sesuai untuk dijadikan temporary replacement dalam masa 3-4 hari yang bakal mendatang. Oleh kerana telefon yang ku perlukan kali ini hanyalah untuk fungsi-fungsi asas seperti membuat panggilan dan SMS sahaja, maka tiadalah keghairahan untuk membelek satu persatu telefon yang dipamerkan. Cukup sekadar bertanya harga dan fungsi asas telefeon tersebut.


Akhirnya, setelah puas mencari, aku akhirnya membeli sebuah telefon Nokia 1208 dengan harga RM 94. Telefon ini cukup-cukup mudah dan fungsinya mencukupi walaupun terhad. Kembali menggunakan telefon seperti ini membuatkan aku kembali terkenangkan telefon yang pernah aku gunakan semasa zaman menjadi pelajar dahulu, yakni Nokia 3310 dan Nokia 3530. Telefon yang mudah dan ringkas ini akhirnya menjadi penyambung 'talian hayat' antara aku dan dunia luar. Rasa insaf tiba-tiba hadir di dalam diri betapa sebelum ini kita kurang menghargai apa yang kita ada.

1-2 hari yang lepas..
Puas aku menunggu panggilan telefon daripada pihak yang mendiagnosis telefon ku itu. Akhirnya, aku mengambil keputusan untuk menghubungi mereka. Menurut orang yang mengambil panggilan ku itu, telefon aku sedang lagi di diagnos dan keputusan akan diketahui dalam masa 1-2 jam. Pelik aku... Dah hantar 3-4 hari yang lepas, hari ini baru nak siap diagnosis? Sejam kemudian aku menerima panggilan. Panggilan tersebut agak mengecewakan kerana aku hanya diberitahu bahawa main board telefon itu telah rosak. Aku cuba bertanyakan puncanya namun ia tidak dapat dijawab. Apa yang aku diberitahu ialah bila main board baru dimasukkan, telefon aku boleh berfungsi seperti biasa. Kos untuk pembaikan mencecah RM 1k++

Aku berfikir semasak-masaknya. Perlukah aku mengorbankan RM 1k untuk membaikpulih telefon tersebut? Atau lebih baik duit sebanyak itu aku gunakan untuk membeli telefon baru yang pada masa sekarang ini lebih murah dan fungsinya juga telah ditambah? Apa jaminannya bahawa kerosakan yang sama tidak berulang sedangkan alat gantian juga dikeluarkan oleh pihak yang sama? Adakah jaminan 3 bulan barang gantian tersebut mencukupi sedangkan telefon yang baru ku pakai setahun setengah itu pun sudah mempunyai masalah? Semuanya berlegar-legar di fikiran. Setelah konsultasi dengan ibu dan ayahku, maka aku menghubungi kembali pusat berkenaan untuk memaklumkan bahawa aku tidak bersetuju dengan harga baikpulih yang mereka tawarkan. Aku diberitahu bahawa aku boleh datang mengambil kembali telefon ku itu dan RM 50 melayang kerana aku tidak meneruskan proses baik pulih tersebut. Petang itu, aku bergegas ke pusat bandaraya untuk mengambil kembali telefon tersebut. Terima kasih kepada kemudahan lebuh raya yang disediakan, perjalanan dari Putrajaya tersebut hanya mengambil masa setengah jam. Sesampai di sana, aku terus menuju ke pusat baikpulih dan mengambil telefon ku itu untuk dibuat kenang-kenangan.

Seminggu dua yang akan datang..
Perlukah aku membeli telefon yang baru atau cukupkah dengan apa yang ada sekarang? (Nokia 1208) Atau haruskan aku mengambil peluang semasa pulang ke kampung nanti untuk mengambil semula Sony Ericsson yang telah ku tinggalkan dulu? Mungkin membeli sebuah lagi smart phone yang baru? Kesemuanya masih samar-samar. Namun apa yang pasti, aku bersyukur dengan telefon gantian yang aku ada sekarang ini.

Sekian sahaja dari aku,
Wassalam..

ps : amacam, skema dak ayat kisah benar aku neh? hahaha..

Wednesday, November 18, 2009

40 Doa "Ya Tuhanku"

Salam,

Lama betui tak update blog ni... Oleh itu, jom sama-sama review balik 40 doa yang bermula dengan kalimat "Rabbana.." (Ya Tuhanku). Mungkin ada antara kita dah hafal semua.. ada yang sikit-sikit, ada yang satu dua.. Jadi, kalau kita rasa nak tambah lagi pengetahuan kita dan beramal dengannya, boleh la rujuk kat bawah ni. Kredit untuk laman web berikut : http://www.islamawareness.net/Dua/rabbana.html


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

1.

Our Lord! Accept (this service) from us: For Thou art the All-Hearing, the All-knowing
[2:127]

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ العَلِيمُ
[البقرة :127]

2.

Our Lord! Make of us Muslims, bowing to Thy (Will), and of our progeny a people Muslim, bowing to Thy (will); and show us our place for the celebration of (due) rites; and turn unto us (in Mercy); for Thou art the Oft-Returning, Most Merciful
[2:128]

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ
[البقرة :128]

3.

Our Lord! Grant us good in this world and good in the hereafter, and save us from the chastisement of the fire
[2:201]

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
[البقرة :201]

4.

Our Lord! Bestow on us endurance, make our foothold sure, and give us help against the disbelieving folk
[2:250]

رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى القَوْمِ الكَافِرِينَ
[البقرة :250]

5.

Our Lord! Condemn us not if we forget or fall into error
[2:286]

رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا
[البقرة :286]

6.

Our Lord! Lay not on us a burden Like that which Thou didst lay on those before us
[2:286]

رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا
[البقرة :286]

7.

Our Lord! Lay not on us a burden greater than we have strength to bear. Blot out our sins, and grant us forgiveness. Have mercy on us. Thou art our Protector; Help us against those who stand against faith
[2:286]

رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

[البقرة :286]

8.

Our Lord! (they say), Let not our hearts deviate now after Thou hast guided us, but grant us mercy from Thine own Presence; for Thou art the Grantor of bounties without measure
[3:8]

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
[8: آل عمران]

9.

Our Lord! Thou art He that will gather mankind Together against a day about which there is no doubt; for Allah never fails in His promise.
[3:9]

رَبَّنَا إِنَّكَ جَامِعُ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَّ رَيْبَ فِيهِ إِنَّ اللّهَ لاَ يُخْلِفُ الْمِيعَادَ
[آل عمران :9]

10.

Our Lord! We have indeed believed: forgive us, then, our sins, and save us from the agony of the Fire
[3:16]

رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
[آل عمران :16]

11.

Our Lord! We believe in what Thou hast revealed, and we follow the Messenger. Then write us down among those who bear witness
[3:53]

رَبَّنَا آمَنَّا بِمَا أَنزَلَتْ وَاتَّبَعْنَا الرَّسُولَ فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَِ
[آل عمران :53]

12.

Our Lord! Forgive us our sins and anything We may have done that transgressed our duty: Establish our feet firmly, and help us against those that resist Faith
[3:147]

ربَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَِ
[آل عمران :147]

13.

Our Lord! Not for naught Hast Thou created (all) this! Glory to Thee! Give us salvation from the penalty of the Fire
[3:191]

رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلاً سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
[آل عمران :191]

14.

Our Lord! Any whom Thou dost admit to the Fire, Truly Thou coverest with shame, and never will wrong-doers Find any helpers!
[3:192]

رَبَّنَا إِنَّكَ مَن تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ أَخْزَيْتَهُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ
[آل عمران :192]

15.

Our Lord! We have heard the call of one calling (Us) to Faith, 'Believe ye in the Lord,' and we have believed.
[3:193]

رَّبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلإِيمَانِ أَنْ آمِنُواْ بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا
[آل عمران :193]

16.

Our Lord! Forgive us our sins, blot out from us our iniquities, and take to Thyself our souls in the company of the righteous
[3:193]

رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأبْرَارِ
[آل عمران :193]

17.

Our Lord! Grant us what Thou didst promise unto us through Thine apostles, and save us from shame on the Day of Judgment: For Thou never breakest Thy promise
[3:194]

رَبَّنَا وَآتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَى رُسُلِكَ وَلاَ تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لاَ تُخْلِفُ الْمِيعَاد
[آل عمران :194]

18.

Our Lord! We believe; write us down among the witnesses.
[5:83]

رَبَّنَا آمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَ
[المائدة :83]

19.

O Allah our Lord! Send us from heaven a table set (with viands), that there may be for us - for the first and the last of us - a solemn festival and a sign from thee; and provide for our sustenance, for thou art the best Sustainer (of our needs)
[5:114]

رَبَّنَا أَنزِلْ عَلَيْنَا مَآئِدَةً مِّنَ السَّمَاء تَكُونُ لَنَا عِيداً لِّأَوَّلِنَا وَآخِرِنَا وَآيَةً مِّنكَ وَارْزُقْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ
[المائدة :114]

20.

Our Lord! We have wronged our own souls: If thou forgive us not and bestow not upon us Thy Mercy, we shall certainly be lost.
[7:23]

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ
[الأعراف :23]

21.

Our Lord! Send us not to the company of the wrong-doers
[7:47]

رَبَّنَا لاَ تَجْعَلْنَا مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
[الأعراف :47]

22.

Our Lord! Decide Thou between us and our people in truth, for Thou art the best to decide.
[7:89]

رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَأَنتَ خَيْرُ الْفَاتِحِينَ
[الأعراف :89]

23.

Our Lord! Pour out on us patience and constancy, and take our souls unto thee as Muslims (who bow to thy will)!
[7:126]

رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ
[الأعراف :126]

24.

Our Lord! Make us not a trial for those who practise oppression; And deliver us by Thy Mercy from those who reject (Thee)
[10:85-86]

رَبَّنَا لاَ تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ ; وَنَجِّنَا بِرَحْمَتِكَ مِنَ الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
[يونس :85-86]

25.

O our Lord! Truly Thou dost know what we conceal and what we reveal: for nothing whatever is hidden from Allah, whether on earth or in heaven
[14:38]

رَبَّنَا إِنَّكَ تَعْلَمُ مَا نُخْفِي وَمَا نُعْلِنُ وَمَا يَخْفَى عَلَى اللّهِ مِن شَيْءٍ فَي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاء
[إبرهيم :38]

26.

O our Lord! And accept my Prayer.
[14:40]

رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء
[إبرهيم :40]

27.

O our Lord! Cover (us) with Thy Forgiveness - me, my parents, and (all) Believers, on the Day that the Reckoning will be established!
[14:41]

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
[إبرهيم :41]

28.

Our Lord! Bestow on us Mercy from Thyself, and dispose of our affair for us in the right way!
[18:10]

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
[الكهف :10]

29.

Our Lord! We fear lest he hasten with insolence against us, or lest he transgress all bounds
[20: 45]

رَبَّنَا إِنَّنَا نَخَافُ أَن يَفْرُطَ عَلَيْنَا أَوْ أَن يَطْغَى
[طه :45]

30.

Our Lord! We believe; then do Thou forgive us, and have mercy upon us: For Thou art the Best of those who show mercy
[23: 109]

رَبَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرَّاحِمِينَ
[المؤمنون :109]

31.

Our Lord! Avert from us the Wrath of Hell, for its Wrath is indeed an affliction grievous,- Evil indeed is it as an abode, and as a place to rest in.
[25: 65-66]

رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًا إِنَّهَا سَاءتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا
[الفرقان :65-66]

32.

O my Lord! Grant unto us wives and offspring who will be the comfort of our eyes, and give us (the grace) to lead the righteous
[25:74]

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
[الفرقان :74]

33.

Our Lord is indeed Oft-Forgiving Ready to appreciate (service)
[35: 34]

رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُورٌ
[فاطر :34]

34.

Our Lord! Thy Reach is over all things, in Mercy and Knowledge. Forgive, then, those who turn in Repentance, and follow Thy Path; and preserve them from the Penalty of the Blazing Fire!
[40:7]

آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْمًا فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ
[غافر :7]

35.

And grant, our Lord! that they enter the Gardens of Eternity, which Thou hast promised to them, and to the righteous among their fathers, their wives, and their posterity! For Thou art (He), the Exalted in Might, Full of Wisdom. And preserve them from (all) ills; and any whom Thou dost preserve from ills that Day,- on them wilt Thou have bestowed Mercy indeed: and that will be truly (for them) the highest Achievement.
[40:8-9]

رَبَّنَا وَأَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدتَّهُم وَمَن صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ وَقِهِمُ السَّيِّئَاتِ وَمَن تَقِ السَّيِّئَاتِ يَوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمْتَهُ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
[غافر :8-9]

36.

Our Lord! Forgive us, and our brethren who came before us into the Faith, and leave not, in our hearts, rancour (or sense of injury) against those who have believed.
[59:10]

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا
[الحشر :10]

37.

Our Lord! Thou art indeed Full of Kindness, Most Merciful.
[59:10]

رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ
[الحشر :10]

38.

Our Lord! In Thee do we trust, and to Thee do we turn in repentance: to Thee is (our) Final Goal
[60:4]

رَّبَّنَا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنَا وَإِلَيْكَ أَنَبْنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ
[الممتحنة :4]

39.

Our Lord! Make us not a (test and) trial for the Unbelievers, but forgive us, our Lord! for Thou art the Exalted in Might, the Wise.
[60:5]

رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلَّذِينَ كَفَرُوا وَاغْفِرْ لَنَا رَبَّنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
[الممتحنة :5]

40.

Our Lord! Perfect our Light for us, and grant us Forgiveness: for Thou hast power over all things.
[66:8]

رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
[التحريم :8]


Wassalamualaikum.