Salam Merdeka ke -52 : Plastikkah kemerdekaan kita?

Salam

Tanggal 31 Ogos 1957 merupakan tarikh keramat Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan daripada British. Tengah malam 30 Ogos 1957 menyaksikan bendera Union Jack diturunkan dan lagu "God Save The Queen" sebagai lagu rasmi kali terakhir dimainkan di Tanah Melayu. Bermulanya awal pagi 31 Ogos 1957 itu, Bendera baru Persekutuan Tanah Melayu dinaikkan, dan lagu Negaraku buat kali pertama di mainkan. Simboliknya acara ini, menandakan tamat pemerintahan British selama hampir seratus tahun yang membayangi pentadbiran negeri-negeri Melayu termasuk Pulau Pinang, Melaka dan Singapura yang dijadikan tanah jajahan. Sekaligus, tanggal tarikh ini juga menandakan berakhirnya penjajahan bangsa asing sejak jatuhnya Melaka ke tangan asing pada tahun 1511. Hampir lima abad dijajah, samada secara terus ataupun secara bayangan, akhirnya bumi bertuah di Nusantara ini bebas dari belenggu kuasa asing yang selama itu telah banyak merompak hasil bumi dan menidakkan hak pribumi dalam mentadbir secara bersendiri.

Kemerdekaan negara ini dilihat sebagai tidak patriotik, tidak tulen dan tidak membawa makna apa-apa pada pandangan sesetengah pihak. Bagi mereka ini, kemerdekaan haruslah dicapai dengan pertumpahan darah. Mesti berlaku peperangan. Mesti berlaku dengan kekerasan. Pada pandangan mereka, Malaysia (Tanah Melayu) ketika itu terpaksa mengemis, dan dipaksa menjadi boneka British dengan kemerdekaan yang dicapai ialah kemerdekaan palsu. Terdapat juga tuduhan-tuduhan yang mana kemerdekaan negara ini tak lebih daripada wayang semata demi mencapai matlamat neo-kolonialis pihak Barat. Suatu ketika dulu, perkara ini hanya disebut oleh mereka yang kecewa kerana perjuangan mereka ditolak rakyat dan tidak dapat membawa kemerdekaan. Perkara ini juga disebut oleh pihak luar yang dengki dan irihati kepada Malaysia ketika dahulu kerana menyaksikan Malaysia berjaya dibentuk berkat usaha Tunku Abdul Rahman menyatukan Tanah Melayu dengan Sabah dan Sarawak.

Tetapi kini, setelah 52 tahun kita merdeka, terdapat suara-suara sumbang yang memperlekeh kemerdekaan negara ini. Setelah berpuluh tahun hidup di bawah keamanan dan nikmat pasca-merdeka yang dikecapi, mereka ini tanpa segan silu mencaci kemerdekaan negara sendiri kerana kebencian kepada parti-parti politik tertentu. Adalah fakta dan kenyataan, UMNO adalah parti yang diterima rakyat dan raja-raja ketika itu untuk meneruskan agenda kemerdekaan. Walaupun UMNO pernah tidak diterima oleh rakyat dan raja-raja ketika itu, tetapi para pemimpin UMNO tidak pernah berputus asa. Bermula dengan keluarnya Dato' Onn dari UMNO, Tunku Abdul Rahman mengambil kemudi UMNO dengan tekad untuk kemerdekaan mutlak negara ini. Tidak sia-sia usaha Tunku, rundingan demi rundingan akhirnya membuahkan hasil dan British bersetuju untuk memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Akhirnya, negara ini merdeka dan UMNO dilihat sebagai pihak yang berjasa dalam memerdekakan negara ini. Apakah kerana pihak yang memerdekakan negara ini bernama "UMNO" maka kemerdekaan negara sendiri hendak dicaci terutama sekali oleh generasi muda?

Benarkah kemerdekaan negara ini kemerdekaan "plastik" semata-mata? Benarkah kemerdekaan negara ini tanpa pertumpahan darah dan pengorbanan? Jawapannya tidak benar. Adakah kita lupa kepada perajurit-perajurit kita yang gugur menentang pemberontakan komunis di masa darurat dahulu? Adakah kita lupa pengorbanan harta benda orang Melayu ketika dahulu yang sanggup memberikan segalanya agar usaha-usaha mencapai kemerdekaan menjadi kenyataan? Tahukah kita kisah dimana pada satu ketika, Orang-orang Melayu lelaki dan wanita, menderma kepada Tunku Abdul Rahman supaya dapat pergi ke England untuk menuntut kemerdekaan? Bukankah itu satu pengorbanan?

Orang cakap, kalau menurut biar berakal, kalau mengikut biar pintar. Pintarkah kita sekiranya pada ketika itu kita melaksanakan penentangan bersenjata untuk kemerdekaan? Sedangkan kita tahu, pada ketika itu senjata dan logistik lebih berpihak kepada British. Tambahan pula, ramai anggota keselamatan yang berkhidmat ketika itu adalah orang-orang Melayu sendiri. Tergamakkah untuk menembak bangsa sendiri? Logik akal sudah tentulah mengatakan bahawa sekiranya kita melawan dengan kekerasan ketika itu, kita sudah pasti menjadi abu, rakyat akan menderita dan kemerdekaan tidak akan tercapai buat beberapa lama lagi. Orang-orang Melayu sukakan keamanan dan itulah yang dilakukan Tunku Abdul Rahman. Cara rundingan adalah pilihan terbaik ketika itu.

Sesungguhnya tidak ada mitos dalam kemerdekaan negara ini. Semuanya benar, bukan khayalan. Kontrak Sosial adalah benar. Darurat adalah benar. Kekejaman komunis adalah benar. Kegagalan haluan kiri juga benar. Jika ianya satu mitos, saudara saudari tak mungkin sedang menghadap skrin komputer ketika ini. Kemungkinan saudara saudari masih lagi berada di dalam hutan, menggalas senjata ataupun saudara saudari mungkin tidak wujudpun di dunia ini. Tetapi ini semua tidak terjadi, kerana ini adalah kemerdekaan sebenar. Inilah perjuangan yang murni. Carilah di mana-mana bahagian di Malaysia ini, masih adakah lagi rakyat takut untuk keluar bekerja dan mengerjakan pekerjaan seharian?. Tidak ada! Semuanya bebas menjalankan aktiviti-aktiviti masing-masing--dengan syarat perlu mengikut lunas undang-undang.

Oleh itu, marilah kita mengenang kemerdekaan negara kita kali ke 52 ini. Sedekahkanlah Al-Fatihah kepada para pejuang-pejuang kemerdekaan yang terlebih dahulu pergi meninggalkan kita. Mereka telah bersusah payah berjuang untuk kita -- kita yang mengecapi nikmat dan hasil perjuangan mereka. Tanpa mereka siapalah kita. Tanpa mereka, negara yang kita warisi ini mungkin bukan milik kita. Bersatulah rakyat Malaysia! Bersatulah dengan perasaan hormat menghormati dan menerima hak masing-masing seperti yang termaktub dalam perlembagaan. Hak-hak kita mungkin tidak sama rata tapi itulah yang paling adil. Fair is not equal. Acceptance is better than tolerance. Marilah menjadi satu bangsa Malaysia yang kenal akan sejarah dan bersatu dalam segenap sudut demi kejayaan Tanah Air yang tercinta ini.

1 Malaysia ~ Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan!

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Wassalamualaikum...


P/S : Khas buat sambutan kemerdekaan kali ke-52 ini. Sila tontoni filem 1957 : Hati Malaya yang siap dengan english subtitles. Muat turun (download) :

http://www.rapidshare.ru/1134680

ATAU (OR)

http://www.megaupload.com/?d=DN9RQMHZ

ATAU (OR)

http://dl.free.fr/qx3xMdLbN

Comments

SSS said…
Tuan,

Maafkan kami kerana membuat jemputan kepada Tuan secara am seperti dibawah:-

Yang berbahagia Dato/Datin/Tuan/Puan/Saudara/Saudari,

Dengan segala hormatnya kami memaklumkan bahawa kami akan melancarkan portal “Satu Sekolah Untuk Semua (SSS)” di

http://satusekolahuntuksemua.wordpress.com.

Kami menjemput anda untuk melayari laman web tersebut selepas Sambutan Merdeka 12tengahmalam pada 31 Ogos 2009. Anda dipersilakan untuk melayari tab “e-patriot”

(http://satusekolahuntuksemua.wordpress.com/patriotsinsuppor/)

di mana kami telahpun menyenaraikan laman citra anda di bawah senarai “e-patriot” (“Patriots displaying SSS Logo”). Kami ingin merakamkan rasa penghargaan kami yang tidak terhingga di atas sokongan anda terhadap Kempen SSS ini apabila anda telah mempamirkan logo SSS di laman citra anda. Terima kasih di atas sokongan berterusan anda terhadap Kempen SSS ini.

______________________

It is our honor to inform you that we will be launching "Satu Sekolah Untuk Semua (SSS)" portal at

http://satusekolahuntuksemua.wordpress.com

Please visit the website after the 12midnite Merdeka celebration on 31 August 2009 and check out the "e-patriot" tab

(http://satusekolahuntuksemua.wordpress.com/patriotsinsuppor/).

We have listed your blog site under the "e-patriot" list (Patriots displaying SSS Logo). We wish to record our utmost appreciation for your support toward SSS campaign by displaying SSS logo at your blog site. Thank you for your continuous support toward the SSS campaign.


Terima kasih.

Satu Sekolah Untuk Semua

Popular Posts