Posts

Showing posts from May, 2009

Benarkan CHIN PENG pulang? LAN#AU KA#INA CIB#I!!!

Image
Salam,
Benarkan Chin Peng pulang? pulang ke mana? Chin Peng lahir di Setiawan, Perak tapi dia bukan rakyat negara ni. Kenapa sesudah MERDEKA, Chin Peng, ketua KOMUNIS MALAYA masih lagi mahu meneruskan perjuangan menentang kerajaan sehingga di penghujung 80 an baru hendak berdamai? Bukankah setelah 32 tahun (1957 - 1989) baru mereka hendak berdamai?
Apa kes aku merepek ni? Aku merujuk kepada kenyataan ini..
Penang Gerakan: Let Chin Peng return


GEORGE TOWN: Former communist leader Chin Peng should be allowed to return to Malaysia on humanitarian grounds, especially when he is no more a security threat to the country, says Penang Gerakan chairman Datuk Dr Teng Hock Nan.
In a statement, Teng said communism all over the world including China and Russia had transformed and was moving towards economy-based struggles and extreme communist terrorism practiced in the 50s is non-existent now.
Echoing the call by Penang-based Citizens International chairman S M Mohamed Idris to the government to allow …

1 Sekolah Untuk Semua

Image
Salam,
Satu Sekolah Untuk Semua -- Gagasan terbaru yang dimulakan oleh para bloggers untuk mempromosikan sekolah satu aliran di Malaysia. Kempen ini dimulakan oleh blogger Demi Negara dan satu memorandum telah pun dikeluarkan untuk perhatian Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Malaysia adalah satu-satunya negara yang paling unik di dunia dengan membenarkan sistem persekolahn vernakular. Sekolah jenis kebangsaan Tamil dan Cina [SJK(T)/(C)] masih dibenarkan beroperasi dan ada yang mendapat bantuan kerajaan. Sekolah-sekolah tersebut juga diiktiraf dan mereka juga menduduki peperiksaan umum yang sama seperti sekolah kebangsaan (SK). Namun yang demikian masalah timbul setelah mereka ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah. Selalunya, apabila ke peringkat menengah, mereka yang berasal dari SJK ini akan dikehendaki mengikut kelas peralihan. Ini disebabkan mereka tidak terdedah dengan budaya hidup bermasyarakat majmuk dan sukar untuk bergau…

"Jangan..jangan kau menolak cintaku" ~ [ST12 - PUSPA]

Salam,

Layan lagi lagu.. kali ni lagu Indonesia, dari kumpulan ST12, tajuknyer PUSPA (Putuskan Saja Pacarmu).. huhuhu.. lagu ni bleh terlayan plak bila member aku yg dok kat sebelah di pejabat ni asyik dok pasang kat youtube.. hahahaha... teruih layan.. sebenaqnya lagu ni cam lawak sket dekat part "Jangan.. jangan".. hehehe.. mcm apa je... Tapi bagi aku ok la lagu ni.. hehe.. layan...



ST12 - PUSPA

kau gadisku yang cantik
coba lihat aku disini
disini ada aku yang cinta padamu

kau gadisku yang manis
coba lihat aku disini
disini ada aku yang sayang padamu

walau kutahu bahwa dirimu
sudah ada yang punya
namun kan kutunggu sampai kau mau

[reff]
jangan jangan kau menolak cintaku
jangan jangan kau ragukan hatiku
ku kan selalu setia menunggu
untuk jadi pacarmu

jangan jangan kau tak kenal cintaku
jangan jangan kau hiraukan pacarmu
putuskanlah saja pacarmu
lalu bilang i love you padaku

walau kutahu bahwa dirimu
sudah ada yang punya
namun kan kutunggu sampai kau mau

Ok, tu jaa..

Wassalam...

P/S : Lagu ni bleh ke…

Selamat Tinggal Freeshells.ch ~~

Image
Salam

Antara unix shell yang aku gunakan ialah di freeshells.ch. Keghairahan untuk mempunyai akaun unix shell peribadi bermula setelah aku mengikuti kelas Computer & Data Security (CSNB514) oleh Mr. Uwe pada 2006 semasa di UNITEN. Sebenarnya, bukanlah ada apa sangat pun untuk aku gunakan unix shell ni, tapi disebabkan minat mendalam dalam bidang security pada ketika itu menggerakkan hati aku untuk mencuba benda ni. Sekali dah mencuba, rasa nak cuba lagi sampai la aku paham sikit asas-asas command dia. Alhamdulillah, masuk alam pekerjaan, rupanya tak sia-sia ada asas yang sikit-sikit tu.

Sebelum mempunyai akaun di freeshells, aku juga pernah mempunyai akaun di amacomputa.com. Tetapi hayat shell berkenaan tidak lama. Kali ini, khidmat freeshells.ch juga bakal berkubur. Antara servis yang aku gunakan di freeshells ialah ruang storage dan jugak page-page php untuk percubaan dan suka-suka. Sebagai contoh, skrip waktu solat di ruangan atas blog ini, dihoskan di freeshells.ch. Aku juga ser…

"Senang jer.. bubarkan saje DUN Perak tu.."

Salam..

Ramai diantara kita cakap, untuk selesaikan kemelut politik di Perak, cara yang mudah sekali ialah bubarkan DUN dan diadakan pilhanraya baru. Inilah yang diperkatakan oleh sahabat saya, saudara Syamsul di blognya dengan tajuk "Kemelut Perak: Antara Gila Merebut Kuasa & Penyelesaian" . Bukan saudara Syamsul sahaja berpendapat sedemikian malah ramai lagi yang berpendapat perkara yang sama dan mereka menyalahkan pihak Kerajaan dalam hal ini.

Saya terpanggil untuk memberikan pendapat peribadi saya mengenai hal ini di ruangan komen blog beliau itu. Di sini, saya salin semula komen saya tersebut.

#######################

Assalamualaikum Sahabatku yang dirahmati Allah.. semoga sihat hendaknya...

Kupasan saudara ada betulnya juga... tetapi mengenai saranan saudara bab pembubaran DUN, ini persoalan saya.

1. Pembubaran DUN bukanlah sekadar satu acara yang suka-suka sahaja. Terdapat peraturan-peraturan dan undang-undang yang terlibat dalam proses tersebut.

2. Dalam sistem yang diam…

Selamat Hari Ibu!!

Assalamualaikum,

Hari ini ialah hari Ahad minggu kedua bulan Mei. Apa maksudnya? hari ini ialah hari ibu! "Mak, selamat hari ibu" -- perkataan yang telah aku ucapkan kat mak aku tadi pagi. Marilah kita sama-sama menyayangi ibu kita sepanjang masa sehingga akhir hayat kita kerana di telapak kaki ibulah terletaknya syurga. Berdoalah untuk kebahagiaan ibu kita setiap masa.

Mari kita hayati lagu P. Ramlee ini.

P Ramlee - Ibu



Dalam hati setiap manusia
Ada tempat istimewa
Penemannya kasih suci
Yang tidak ada bandingannya...

Kasih ini ku sembahkan padamu..
Sungguh murni dan bernilai
Andai kata kau tak ada..
Aku merasa tak bahagia....

Ibu.. ibu...
Engkaulah ratu hatiku..
Bila ku berduka..
Engkau hiburkan selalu...

Ibu.. Ibu...
Engkaulah ratu hatiku...
Tempat ku menyerah kasih..
Tiap waktu..

Betapa tidak kerna engkaulah
Yang menyinarkan hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu... Ibu...
Engkaulah ratu hatiku...
Kau tak dapat ku lupakan..
Wahai ibu....

Sayangilah ibu kita seadany…

Jinbara - Patri [Jom Karaoke Version.. hehe]

Salam..

Nak kongsi lagi lagu.. kali ni lagu dari Jinbara, Patri tajuknya.. lagu ni kalau didengari memang layan laa... hehe.. ni aku letak versi Youtube yang boleh buat karaoke.. camna? Just set audio/speaker kanan bagi kosong dan buat audio/speaker kiri jadi penuh.. maksudnyer.. tutup sound sebelah kanan, bukak sound sebelah kiri bagi full.



Hehehe.. dah tak perlu nak pi ke pusat karaoke lagi.. dekat Youtube pon boleh. Terima kasih kepada teknologi yang digunapakai youtube sampai skang ni flv file yang dihasilkan pon dah pakai stereo dan dual audio channel. Jimat sikit la bagi kaki-kaki karaoke...

Tu saja la.. hehehe... nanti aku update lagi hal-hal lain.. insya Allah.. layan dulu okey..

Wassalam...

p/s : baru penah pi karaoke sekali... hahahaha... pasni bleh praktis dulu kat youtube kalau nak pi lagi... ;p