"Jangan Biadab!" -- Sultan Selangor

Assalamualaikum..

Seminggu kemelut di Perak, kita menyaksikan episod "biadab" sesetengah pemimpin politik kepada Sultan Perak masih berterusan. Datuk Seri Nizar Jamaluddin umpamanya masih engkar terhadap titah Sultan dengan menganggap dirinya sebagai Menteri Besar dan barisan Exco Perak yang lalu masih lagi kerajaan yang sah. Tindakan beliau membawa kes ini ke mahkamah terang-terangan menunjukkan beliau ingin mencabar Sultan Perak. Walaupun beliau tidak ingin menyaman Sultan Perak secara "direct" seperti mana yang ingin dilakukan Karpal Singh, tetapi hakikatnya, memohon injunksi mahkamah supaya mengisytiharkan perlantikan Datuk Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar Perak oleh Sultan Perak itu tidak sah, jelas adalah satu cubaan ingin menafikan hak-hak dan kuasa mutlak Sultan Perak di negeri Perak sendiri. Dalam erti kata lain, beliau masih tetap menderhaka dan menentang Sultan dengan sikap keras kepala beliau.

Perkembangan inilah, yang mungkin menyebabkan Sultan Selangor sendiri, Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang mempunyai hubungan secara langsung dengan Tuanku Sultan Perak tampil ke hadapan dan membela ayahanda saudara Tuanku sendiri. Sebagai Raja Melayu yang berdaulat, sudah tentu Tuanku mengambil iktibar akan kes di Perak ini kerana tidak mustahil ia boleh berlaku di negeri Selangor sendiri nanti. Berikut merupakan kenyataan KBDYMM Tuanku Sultan Selangor mengenai isu ini.

KENYATAAN AKHBAR KHAS PENEGASAN TERHADAP PERGOLAKAN POLITIK YANG BERLAKU DI NEGERI PERAK DARUL RIDZUAN 

Perkembangan politik, peristiwa demonstrasi jalanan serta pertelingkahan antara pelbagai pihak, bersabit dengan pelantikan kerajaan baru negeri Perak baru-baru ini, yang sehingga membawa pada beberapa gelagat biadab terhadap DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, amat mendukacitakan dan mengecewakan beta. Perkara ini lebih-lebih lagi dirasai oleh beta kerana DYMM Paduka Seri Sultan Perak adalah ayahanda saudara beta. Malah, keluarga diraja kedua-dua buah negeri ini mempunyai sejarah pertalian yang erat sehingga hari ini. 

DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Shah yang beta kenali adalah seorang tokoh yang tinggi ilmu serta pengalaman perkhidmatan perundangan dan kehakiman baginda, sesuai dengan kedudukan baginda sebelum ini sebagai mantan Ketua Hakim Negara. Baginda dan keluarga baginda juga mempunyai latar belakang serta kelayakan keilmuan yang cemerlang dan sangat peka pada kepentingan rakyat jelata, sehinggakan kebanyakan tindakan baginda akan bersandarkan pada budaya ilmu, pertimbangan syumul serta amalan bermusyawarah bersama pakar-pakar dalam mana-mana satu isu yang bersabit.

Apa yang kita dapat saksikan yang telah dan sedang berlaku semenjak minggu lalu di negeri Perak amat membimbangkan sesiapapun yang mengaku mencintai agama, bangsa, negara Malaysia, kestabilan, kesejahteraan, kemajuan, keselamatan dan masa depan kita bersama. 

Kejahilan terhadap peruntukan undang-undang negeri dan persekutuan, ketaksuban terhadap pihak-pihak tertentu, kehilangan pertimbangan ketika emosi terganggu, keangkuhan yang membutakan diri terhadap hak dan kuasa DYMM Paduka Seri Sultan Perak, kebiadaban sebagai anak watan negeri Perak dan warga negara Malaysia serta mudahnya golongan-golongan tertentu terpedaya dengan budaya “mob" amat memalukan. 

Bak kata pepatah, ketika peristiwa sebegini berlaku, “barulah kita kenal siapa kaca siapa permata”. Malah dapat juga kita menyelami jati diri pihak-pihak tertentu yang “marahkan nyamuk, kelambu yang dibakar”.

Beta ingin menasihati dengan penuh keikhlasan dengan mengambil kira kepentingan masa depan agama, bangsa dan negara tercinta kita. Janganlah kita mudah terpedaya dengan gelagat serta tindakan yang hanya akan mencemarkan martabat kita, mengundang risiko yang tinggi terhadap kemajuan kita, serta menghakis asas-asas kedaulatan negara ini dengan sifat-sifat keji seperti biadab, derhaka, angkuh, jahil ilmu dan kemaruk kuasa. 

Kegawatan ekonomi yang semakin meruncingkan di peringkat global dan serantau menuntut kita supaya memantapkan perpaduan sesama kita walaupun ada perbezaan pendirian. Jangan sehingga nasi menjadi bubur, di mana terlajak kata boleh dimaafkan, tetapi terlajak perbuatan mungkin akan mengundang bencana. 

Kepada mereka yang telah berkali-kali mencabar hak, peranan serta kedudukan yang telah dijamin melalui Perlembagaan Persekutuan, termasuk peranan institusi raja-raja, maka beta ingin menasihatkan supaya rakyat menggunakan pertimbangan dari akal fikiran yang waras sebelum mengambil sebarang tindakan. 

Beta terus mendoakan agar Allah SWT akan terus memelihara kita bersama dan menganugerahkan kita dengan hati yang terang, jiwa yang tenang, fikiran yang tajam, perjalanan yang mudah, tindakan yang betul, perhubungan yang harmonis serta waja diri yang unggul untuk mengemudikan negara kita secara bersama dalam mengharungi proses kemajuan seterusnya. 

(DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH ALHAJ)
SULTAN SELANGOR

13 Februari 2009

Sumber : Utusan Malaysia

Mungkinkah selepas ini semakin ramai diantara KBDYMM Tuanku Raja-Raja Melayu yang lain akan bertitah? Mari kita saksikan selagi mana mereka ingin meneruskan kebiadaban dan derhaka kepada Sultan.

DAULAT TUANKU!

Wassalamualaikum...

Comments

Popular Posts