"Eh, bukan kot...."

Salam...

Aaaaa... pulak dahhhh......

Tu la reaksi aku bila pi re-check kat doktor masa kat Klinik Kesihatan Kulim... disebabkan aku rasa aku perlu masa ntuk berubat demam campak aku nih secara tradisional, so aku pi check balik kat doktor, supaya leh dpt lebih leave, so leh la aku di kuarantin, memandangkan hari ke 5-7 ni, kalau campak dia akan mula berjangkit..

Jadi, aku pon masuk la jumpak dr pas register semua.. aku habaq la kat dia perihal aku jumpa doktor masa kat Putrajaya, test darah pa semua.. dia dengaq2.. then dia soh aku tunjuk bintik2 tu, so aku tunjuk la.. dia kata "tak macam campak pon..." gaaaaa... apa kes... so aku tanya la dia, maybe bukan chickenpox, tapi shingles..

Shingles? pon bukan dia cakap.. dia cakap, kalau shingles ni org cina kata kena 'ulaq'.. (btw, dr ni chinese...).. aaaaa.. lagi skali aku tekejut, ingatkan herpes zoster.. dia kata bukan plak.. so aku argue la lagi, kata maybe tanda2 tu dah mula ilang sbb aku dok makan ubat dan sapu ubat yg dr bagi aritu... tp dia tetap kata bukan.. dia cadangkan aku check balik term lain yg dia bagi, "Viral Exanthem".. kata dia, aku maybe kena yang ni la.. aku tanya dia balik, yg ni general name ka atau spesific name... dia x layan, sbb dok check blackberry dia, kalut nak salin nama menatang ni nak bagi kat aku.. lol.....

btw, ni info yg aku google kat tenet...

"Viral exanthem" or "non-specific viral rash" is a rash caused by a viral infection. Many viruses can cause a similar-appearing rash, so it is difficult to tell which one is the culprit. Your age, duration of illness, and other symptoms may suggest which virus in the cause. Respiratory and stomach (gastrointestinal) viruses are common causes of such a rash

more : http://www.visualdxhealth.com/adult/viralExanthem.htm


Haaa... apa-apa pon, dia still cause by virus kan? sama la cam dr kat Putrajaya ckp aritu, samada denggi ka, campak ka.. dia still caused by virus.. aku ckp la kat dr Kulim nih, awat yg aritu dr Putrajaya diagnos kata lain, dr kata lain.. dia reply, kalau konfem campak, dr akan truih bagi leave seminggu... ni awat dia bagi 3 hari aje? masuk akai jugak kata dr nih.. awat 3 hari? so dia terangkan kat aku, kdg2 sbb mula2 keluaq, kita x dapat nak beza lagi betui kena penyakit apa, sbb tu lps 3 hari dia soh mai check balik... 3 hari leave tu plak maybe ntuk precautions.. tp aku x taulah sbb kat umah aku nih mak aku dah susah payah tolong berubat style dulu2... last2 belum balik, dia kata dia x bagi ubat ka apa, tp akan bagi tambah leave sehari sebab aku explain kat dia yg mak aku nak soh buat gak style tradisional.. nak bedak ka apa tah... so dia pon grant la sehari lagi leave...

Haa... aku x tau la camna menda ni leh berlaku... ni yg aku rasa depa patut buat satu central database ntuk semua patient yg pernah dpt rawatan di klinik & hospital kerajaan dgn guna MyKad punya nombor sbg unique ID.. dgn adanya database ni, mana2 klinik/hospital kerajaan akan lebih mudah ntuk dpt balik rekod pesakit supaya masalah cam aku ni x berulang.. lagi best kalau sistem tu betui2 wujud nanti, leh la depa integrate ngan instant messaging ka pa.. senang sket para doktor yg penah merawat sorang pesakit tu bincang2 mengenai penyakit pesakit depa... betui dak? harap2, terrealisasi la nanti....

k, ni jaa.. hehe.. so Isnin la aku mula keja.. kalao sapa2 kena jangkit campak pasni aku tak tanggong.. hampa pi la cari dr kat Klinik Kesihatan Kulim tu.. ;P

daa... Wassalam...

Isk isk.... x leh kata apa, part of them now.. LOL

Comments

Popular posts from this blog

Tafsir Pimpinan Ar-Rahman

Sudah jauh daku mencari...

Another Year.... 2017