Friday, October 19, 2007

"Eh, bukan kot...."

Salam...

Aaaaa... pulak dahhhh......

Tu la reaksi aku bila pi re-check kat doktor masa kat Klinik Kesihatan Kulim... disebabkan aku rasa aku perlu masa ntuk berubat demam campak aku nih secara tradisional, so aku pi check balik kat doktor, supaya leh dpt lebih leave, so leh la aku di kuarantin, memandangkan hari ke 5-7 ni, kalau campak dia akan mula berjangkit..

Jadi, aku pon masuk la jumpak dr pas register semua.. aku habaq la kat dia perihal aku jumpa doktor masa kat Putrajaya, test darah pa semua.. dia dengaq2.. then dia soh aku tunjuk bintik2 tu, so aku tunjuk la.. dia kata "tak macam campak pon..." gaaaaa... apa kes... so aku tanya la dia, maybe bukan chickenpox, tapi shingles..

Shingles? pon bukan dia cakap.. dia cakap, kalau shingles ni org cina kata kena 'ulaq'.. (btw, dr ni chinese...).. aaaaa.. lagi skali aku tekejut, ingatkan herpes zoster.. dia kata bukan plak.. so aku argue la lagi, kata maybe tanda2 tu dah mula ilang sbb aku dok makan ubat dan sapu ubat yg dr bagi aritu... tp dia tetap kata bukan.. dia cadangkan aku check balik term lain yg dia bagi, "Viral Exanthem".. kata dia, aku maybe kena yang ni la.. aku tanya dia balik, yg ni general name ka atau spesific name... dia x layan, sbb dok check blackberry dia, kalut nak salin nama menatang ni nak bagi kat aku.. lol.....

btw, ni info yg aku google kat tenet...

"Viral exanthem" or "non-specific viral rash" is a rash caused by a viral infection. Many viruses can cause a similar-appearing rash, so it is difficult to tell which one is the culprit. Your age, duration of illness, and other symptoms may suggest which virus in the cause. Respiratory and stomach (gastrointestinal) viruses are common causes of such a rash

more : http://www.visualdxhealth.com/adult/viralExanthem.htm


Haaa... apa-apa pon, dia still cause by virus kan? sama la cam dr kat Putrajaya ckp aritu, samada denggi ka, campak ka.. dia still caused by virus.. aku ckp la kat dr Kulim nih, awat yg aritu dr Putrajaya diagnos kata lain, dr kata lain.. dia reply, kalau konfem campak, dr akan truih bagi leave seminggu... ni awat dia bagi 3 hari aje? masuk akai jugak kata dr nih.. awat 3 hari? so dia terangkan kat aku, kdg2 sbb mula2 keluaq, kita x dapat nak beza lagi betui kena penyakit apa, sbb tu lps 3 hari dia soh mai check balik... 3 hari leave tu plak maybe ntuk precautions.. tp aku x taulah sbb kat umah aku nih mak aku dah susah payah tolong berubat style dulu2... last2 belum balik, dia kata dia x bagi ubat ka apa, tp akan bagi tambah leave sehari sebab aku explain kat dia yg mak aku nak soh buat gak style tradisional.. nak bedak ka apa tah... so dia pon grant la sehari lagi leave...

Haa... aku x tau la camna menda ni leh berlaku... ni yg aku rasa depa patut buat satu central database ntuk semua patient yg pernah dpt rawatan di klinik & hospital kerajaan dgn guna MyKad punya nombor sbg unique ID.. dgn adanya database ni, mana2 klinik/hospital kerajaan akan lebih mudah ntuk dpt balik rekod pesakit supaya masalah cam aku ni x berulang.. lagi best kalau sistem tu betui2 wujud nanti, leh la depa integrate ngan instant messaging ka pa.. senang sket para doktor yg penah merawat sorang pesakit tu bincang2 mengenai penyakit pesakit depa... betui dak? harap2, terrealisasi la nanti....

k, ni jaa.. hehe.. so Isnin la aku mula keja.. kalao sapa2 kena jangkit campak pasni aku tak tanggong.. hampa pi la cari dr kat Klinik Kesihatan Kulim tu.. ;P

daa... Wassalam...

Isk isk.... x leh kata apa, part of them now.. LOL

Wednesday, October 17, 2007

"Herpes Zoster" ke?

Salam..

Alkisahnyer... semalam sebelum aku balik KL, aku rase pening2... bile makan panadol, ok.. then pening lagik, telan lagi 2 bijik panadol, ok... isk isk... nak demam dah ni.. so aku pon balik le KL jugak dgn bekal2 ubat yg mak aku bagi...

Sesampai kat umah sewa aku tuh, aku pon cepat2 la mandi, sbb nak kena masuk ofis.. walaupun dah lewat, tp mesti kena pi jugak.. lg pon bos dah tau yg aku mmg akan smp lewat sket... dah ckp awai2... masa dok mandi2 tu aku perasan badan aku naik bintik2 merah penoh.. isk isk.. apo kono badan den ni.. aduih laa... so aku pon cepat2 siap, pi ofis.. then smp sana mintak kebenaran bos pi check doktor kat Klinik Kesihatan Putrajaya..

Sampai kat klinik, lepas registration semua, aku pon jumpa le doktor... dr pon check la apa yg patut... tekanan darah semua ok... check suhu badan, 38 darjah.. demam la tu.... kendian aku bgtau la pasai bintik2 merah tuh... tgk2 dia saspek samada denggi atau campak.. adeh...... so aku kena pi test darah plak... bila dah amik test darah, mai check balik dia kata tadak tanda-tanda denggi stakat ni. dan di assume sebagai campak.. so dia soh aku balik umah truih, x pi ofis dah.. aku pon dpt la leave 3 hari... isk isk.. dia kata, kalau lepas 3 hari bintik2 still x ilang, dia soh pi check balik kat mana2 klinik, maybe supaya aku leh extend leave dan sembuh dan sepenuhnya... ya la, penyakit ni berjangkit, kalau pi ofis x tentu hala, jangkit org len susah plak nnt.... so aku dibagi 3 jenih ubat, 1 ubat sapu, 2 ubat tablet...

Adoih, x larat sunggoh aku haritu... sakit campak ni mmg akan melengoh2kan badan... memula aku ingat nak harungi ja sorang2.. tp memandangan member aku pon belum balik lagi, dok raya x habeh, aku amik keputusan ntuk balik kampung teruih.. senang sket nak berubat apa semua.. ubat yg dr bagi tu ada tp memandangkan mak aku dah telepon dan habaq awai2, kalau dpt cuti ka apa, balik umah.. senang nak jaga... betui jugak aku pikiaq, kalau aku dok kt umah sewa aku tu pon, bukan ada member2 lagi.. susah jugak tadak org nak tolong.. lagipon x mau la berjangkit kat depa plak nanti... so aku amik keputusan ntuk balik semula ke kampung hari tu jugak.. naik bas kat Pudu... sepanjang perjalanan mmg terasa sakitnyer... pening kepala manjang.. suhu badan plak dok meningkat, sampai terasa aura2 kalau letak tangan kat telinga.... apa pon sampai jugakler aku kat Kulim neh.. leh la ada org tlg tgk2an...

Jadi, td pagi aku check la tgk, campak ni jenih apenyer.. chickenpox ke shingles ke ape ke.. sbb aku pon x paham sangat hal2 ni.. saja research2 nih, aku jumpak kat wikipedia..


Herpes zoster, colloquially known as shingles, is the reactivation of varicella zoster virus, or VZV. The virus, one of the Herpesviridae group, leads to a group of painful blisters over the area of a dermatome.

After an attack of chicken pox, the varicella-zoster virus retreats to nerve cells within the ganglion or the spinal cord, where it will lie dormant for several months up to several decades.[1] Aging, stress, or disease will cause the varicella zoster virus to reactivate and reproduce, at which point it is known as herpes zoster. Once activated, the herpes zoster virus travels along the path of a nerve to the skin's surface, where it causes shingles.[2] [3]

Treatment is generally with antiviral drugs such as acyclovir (Zovirax), or prodrugs such as famciclovir (Famvir), or valacyclovir (Valtrex). Maximum efficacy of antiviral drugs occurs if the treatment is commenced within 72 hours of appearance of definitive symptoms.[4][5]


more : http://en.wikipedia.org/wiki/Shingles


Kalau kita baca balik, aku rasa aku kena hat ni la kot.. dia re-aktivet balik sbb stress atau maybe ada masalah ngan sistem imun ka apa.. Wallahualam la kan.. tp yang pasti, dia akan ambik sikit masa untuk betui2 sembuh.. dan diwaktu aku dok menaip ni, terasa gatai2 dah satu badan.. nak garu x leh, nnt jd worst.. apa yg bleh dok gosok2 saja laa...

Ok lah, so aku rasa aku akan ada umah la sampai ahad yg dok mai nih.. maybe lebih.. semua depend on keadaan aku laa.. harapan aku, sapa yg baca doa2kanla kesihatan aku.. ok..

Wassalam

Sunday, October 14, 2007

Yeay, dapat connection! ^_^

Salam..

Hehe.. yeye, akhirnya dapat connection internet.. LOL tp ni sebab aku balik kampung beraya lah... kat umah sewa aku di BBB tuh masih x dak lagi connection sbb dlm bulan depan maybe aku akan pindah pi umah leh len plak... so, dalam masa dok ada connection 2-3 hari ni, aku lenjan la puaih2 internet... update friendster la, donlod lagu la.. movie laa.. hehe..

Dan dalam mood raya camni, aku skali lagi nak mohon maaf apa yg patut la noh... thn ni x byk pi bejalan umah memember.. habuan thn lepaih beraya sakan kot.. apa pon, umah sedara mara tu ada la sampai.. hehe.. dan thn ni satu benda yg best adalah first time aku berasa bagi duit raya kat org.. huhuhu... banyak jugak eh yg keluaq.. tapi nak ikotkan, kalo dah rezeki tu, elok2 la kita kongsi dgn yg memerlukan... dahle 2-3 hari sblm raya ada org bagi duit raya lagi.. banyak pon leh tahan.. so apa salahnye kita lak pakat bagi duit raya tu kat sepupu yg kecik2, makcik2 dan anak buah.. kan? dulu kita dok dapat, la ni time kita dah keja, kita bagi lak la kat depa.. betui? betui la tu...

Erm.. aku cuti x lama raya nih, sok malam dah nak balik pi umah sewa aku, sebab Selasa dah keja.. so, pasni maybe lama lg kot nak update benda2 blog nih.. bukan apa, kat tempat keja aku tuh x elok la dok salah guna tenet.. dah la budak baru masuk, kang silap langkah kang merana satu badan... hehee... apa2 pon, ni aku nak tempek satu lagu mamat nih.. adik aku dok kenen kata syok.. dengaq punya dengaq layan gak la.. so meh la aku akhir post kali ni dgn tempekkan lagu ni....



"Beautiful Girls"

JR! Sean Kingston!

[Chorus:]
You're way too beautiful girl
That's why it'll never work
You'll have me suicidal, suicidal
When you say it's over
Damn all these beautiful girls
They only wanna do you dirt
They'll have you suicidal, suicidal
When they say it's over

[Verse 1:]
See it started at the park
Used to chill after dark
Oh when you took my heart
That's when we fell apart
Cause we both thought
That love lasts forever (lasts forever)
They say we're too young
To get ourselves sprung
Oh we didn't care
We made it very clear
And they also said
That we couldn't last together (last together)

[Refrain:]
See it's very define,
one of a kind
But you mash up my mind
You have to get declined
Oh Lord...
My baby is driving me crazy

[Repeat Chorus]

[Verse 2:]
It was back in '99
Watchin' movies all the time
Oh when I went away
For doin' my first crime
And I never thought
That we was gonna see each other (see each other)
And then I came out
Mami moved me down South
Oh I'm with my girl
Who I thought was my world
It came out to be
That she wasn't the girl for me (girl for me)

[Repeat Refrain and Chorus]

[Verse 3:]
Now we're fussin'
And now we're fightin'
Please tell me why
I'm feelin' slighted
And I don't know
How to make it better (make it better)
You're datin' other guys
You're tellin' me lies
Oh I can't believe
What I'm seein' with my eyes
I'm losin' my mind
And I don't think it's clever (think it's clever)

You're way too beautiful girl
That's why it'll never work
You'll have me suicidal, suicidal, suicidal...




Video.. pop yeye punya version.. wakakakaka... panca sitara... hahahahah







Jadi ni saja la kot.. kalau kata nak kontek aku dlm masa terdekat ni, just SMS @ Call sajala aku.. kot2 hal penting.. nombot aku rasa hangpa semua tau kot....

k naaa, Wassalam..

So, is that it? is it?.. Well.....

Saturday, October 06, 2007

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1428 Hijrah


Salam

Lama sungguh yer x update blog ni.. x dak kesempatan sangat skang ni nak update.. connection internet pon banyak menumpang orang punya.. jadi mmg x leh nak update selalu...

Apa pon, sempena kedatangan Aidil Fitri tahun ni, sukalah kiranya aku nak mintak ampun, mintak maaf kat semua yang membaca post ni... aku ni hanya insan biasa, x terlepas dari salah dan silap.. setahun sekali kita saling bermaafan dan kira 0-0 lah senang... tutup buku lama yg buruk tu, bukak buku baru...

Jadi, selamat hari raya Aidil Fitri,
Maaf, Zahir Dan Batin

Wassalam...