Friday, April 27, 2007

3 minggu pertama.....

Salam... razz

Huhu, rasa2nya lama dah aku x jenguk blog ni... muahahaha... dekat2 sebulan ada kot.. hehehe... urm... mai aku cita sket perkembangan aku.. lols..

Stakat ni, Alhamdulillah, aku x berkembang2 sgt.. maintain camtu la jugak... wakakaka Jiggle_jiggle__dance_.gif walau kat rumah ni dugaan makanan yg sedap2 itu selalu menggugat keimanan, tp syukur, x dak kejadian yg x diingini berlaku.. muahaha.. erm, sbenaqnya, aku dah dekat 3 mggu ada kat Kulim ni.. hehe.. puaih rasa jumpak mak ngan pak aku masa mula2 balik tu.. sbb time tu dah dekat 3 bulan x balik, mau x puaih bila jumpak.. wahahaha... aku balik Khamis, tp Jumaat tu aku mai balik ngan bapak aku ntuk amik barang.. masa perjalanan nak pi tu, semua ok.. hehe.. kali ni kami dah x sesat pusing jalan jauh, teruih straight federal highway.. kalo tidak , selalu terlepaih jalan, pi ikut jalan shah alam.. jauh gila pusing.. ngahaha..

Sampai2 ja uniten, menda first aku buat adalah pi pos moto balik kulim... lols... so, merempit la aku smbl pak aku follow pu hantaq kat pos laju bb. bangi.. hehehe... mahai plak dia amik, RM165.. tp yg sempoinya, esok tu moto aku dah sampai kulim.. so mmg laju la.. berbalik ke bangi, pastu, aku pon ajak la pak aku smayang jumaat masjid putrajaya.. hehe.. al-maklum la, pak aku teringin nak pi sana, so alang2 tu aku ajak skali la... huhu.. bagaikan tuah pak aku, hari tu kami berkesempatan utk bersalam dgn Yang Di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin (Daulat Tuanku).. semua ni x dijangka akan berlaku What_the_hell_.gif.. huhu.. tp gembiranya aku.. dpt gak salam ngan Duli Tuanku... hehe... pastu kami pon balik uniten nak angkut barang.. dah siap semua, aku pon berangkat pulang..banana.gif

Namun, kami diuji di tgh jalan... dgn muatan penuh dlm keta iswara aeroback 1.3 pak aku tuh, aku yg memandu kereta tu tiba2 tersentak bila tayar blakang tiba2 pancit.. adus.. kat mana tah tempat tu.. ermm... lg 10 KM dr Slim River kot... adoi la.. terpaksa menunggu PLUS Ronda mai.. walaopon ada tayar spare tp amat palat jadinyer sbb x leh bukak tayar.. spanar yg default tuh x cukup kuat nak bukak nat.. hampeh.. mau x mau kena call PLUS jugak... masa depa mai mula2 pon x leh bukak.. adoiiii... x kan nak kena tow plak.. tp seb baik last2 skali leh bukak.. rupanya kena guna yg power punya.. kena sambung ngan batang paip.. haih.. tp Alhamdulillah, pas dpt tukaq tu, kami meneruskan perjalanan.. mau x mau, lebih kurang 2 jam gak tersadai situ... nak wat camna, PLUS tu pon sebenaqnya tgh tunda gheta lain, so depa x leh nak laju mai kat kami... terpaksa la kami nunggu...zombie_noes.gif

Hehehe.. smp situ ja cerita aku balik.. huhu.. pastu hari sabtu keesokan hari tu, aku telah dipaksa rela oleh mak aku soh pi karnival cari gheja di politeknik sultanah bahiyah (kulim)... wahahah.. x dan2 mak aku nih.. sbb da kena paksa, aku pon pi la jugak, ajak mijie ikot skali.. waaa.. ramai tp aku tgk peluang2 ntuk IT x byk sgt.. kalo engine banyak... tp aku ada la jugak amik borang2 tu.. isi2, then pass resume... disebabkan depa mau gambaq, terpaksa la aku hantaq borang2 tu keesokan harinya sbb baru dok pi buat gambaq.. muahahaha...bigsmile.gif

Rasa2nya tu ja la kot yg aku dok pi cari gheja.. selebihnya dlm masa 3 minggu ni aku dok siapkan projek aku nih... haih.. makin lama buat, makin x puaih hati... ada ja menda2 baru nak ditambah, benda2 lama diragui.. benda2 yg rasa x perlu... adeh.. berbelah bahagi, bertolak tambah, darab, faktorial semua ada.. huhuhu...The_last_cowtail__shakefist_.gif pendek kata, apa yg buat mcm semua x kena.. tah la sbb apa... tp, apa pon, aku buat la jugak.. tarikh presentation pon dah kluaq, aku kena 9 MAY 2007.... lebih kurang smggu lg la kot.. mmg tension.. hati berdebar2.. dah la tu, thesis ntuk bab last skali, development pon x buat lg.. dgn perubahan2 kat bab2 terdahulu.. huhu.. sempatkah aku? aku nak grad.. x mau extend2 lagi.. doa2kan la aku berjaya siap dan x dak prob bila present lg... shame.gif

Haaa.. rasanya dah lama x post lagu kan, nih aku post lagu... saja jaa... layan tp jgn smp lalai ok!



Samsons - Bukan Diriku

setelah kupahami
ku bukan yang terbaik
yang ada di hatimu

tak dapat kusangsikan
ternyata dirinyalah
yang mengerti kamu
bukanlah diriku

kini maafkanlah aku
bila ku menjadi bisu
kepada dirimu

bukan santunku terbungkam
hanya hatiku berbatas
tuk mengerti kamu
maafkanlah aku

walau kumasih mencintaimu
kuharus meninggalkanmu
kuharus melupakanmu
meski hatiku menyayangimu
nurani membutuhkanmu
kuharus merelakanmu

dan hanyalah dirimu
yang mampu memahamiku
yang dapat mengerti aku

ternyata dirinyalah
yang sanggup menyanjungmu
yang lama menyentuhmu
bukanlah diriku




Hehehe... lagu ni aku terlayan plak sbb pagi2 hotfm suka pasang.. abeh tu aritu tertengok plak rusdi ramli nyanyi lagu ni masa dia pi kat hotfm.. muahahaha... fafau senget..winking-razz_.gif

Ok la, stakat ni saja dulu.. jgn lupa, doakan aku berjaya 9 hb May ni dan smp bila2 nooo... ermm.. ni je la... thx all..

Wassalam...

ps : tiada istilah jemu dalam kamus hatiku... <- (too good to be true... is it? or.. can it be true? only God knows...)

Sunday, April 08, 2007

Perutusan Last Sem...

Salam.. nih aku kopi pes perutusan last sem aku kat forum aibob, malas nak mengarang lagi.. pakai ni je la ek...

----------

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Alhamdulillah bersyukur kita kepada Allah swt di atas segala pemberian nikmat yang diberikan di sepanjang hidup kita ini.
Selawat serta salam buat nabi junjungan Muhammad SAW serta ahli keluarga baginda, para sahabat baginda, para anbia dan para tabi'in. (nih aku kopi pes.. :P)

Inilah dia.. perutusan terakhir dariku.. (cewah.. wakakakaka....)

"kalo setakat masuk uniten, pastu nak kena tendang, baik ko x yah masuk" (au kamaqal...lebih kurang ler...)

bagai baru semalam baru terngiang2 di telingaku ini akan bait perkataan di atas... sedangkan itulah ayat pertama yg aku dgr masa mula2 menjejak kaki ke uniten, sebulan sebelum bermula semester jun 2003/2004... time tu, dgn kekaniaqan aku, dgn emo yg melebih2, aku dah patah harapan, menci nak masuk uniten... kata2 pak ariff tu amat menusuk hingga ke sanubari ku ini.. owh owh.. pak arif.. sunggoh kejam, da la td pagi aku tidor kat surau bawah library, tgh hari ni ko sindir2 aku plak... tau tak ko aku susah payah dtg neh semata2 nak konfem utk ytn, sedangkan ada bakal rakan2 aku yg dah terbukti skang x yah pon pegi interview itu? huuuu..

tp, kalo x masuk uniten, aku nak masuk mana lagi? akhirnya masuklah aku ke uniten, lebih kurang 4 thn yg lampau.. uhuuuu... apekah uniten.. bagaimanakah dia... ehehe.. bagaikan rusa masuk kampung, aku terpinga2... "watehel uniten neh.. sket2 ckp english.. adeih, menci la.. dah la lif ade satu je.. aih.. bangang betui! bas lambat, nak kena jalan plak pi lib pagi2 Isnin..." .. itulah yg mula2 skali aku terpikir pasal uniten... terasa baru sebentar td ja aku abes kelas ngn dr nadzan... "Malaysian Constitution is supreme law.. bla bla blaa.... sedare kat sane tu, tlg kejutkan kawan yg tidor kat sebelah..." ehehe..

bersama2 eggblood, kamal dan pokka, kami melayari bahtera first sem di C1-06-01(rumah yg aku dgr pompuan ngilai mase nak tidor, bilik aku bilik 4 :P).. ekekeke.. mmg ni zaman nak kenal2.. aku kenal paan, aku kenal nayon, aku kenal manja... huhuhu.. time tu aku ingat nayon nih abang paan.. wakakkaka.. mana taknya, bulu penuh time tu.. pehtu aku kenai manja masa join Silat Cekak..pehtu dok jumpa dia pagi masa tunggu bas.. maklum la, ahli majlis, persatuan penunggu bas cendekiawan.. ngehehehe.. time tu still panggey dia faizal.. wakaka.. tehel.. skema gila panggey nama time tu.. time tu gak aku kenai yuzin (fairuz taiping.. wakkakakaa).. dia pon ahli mensyuarat gak.. err, x lupa jugak, time tu la kenai jijy, radin dan semua budak2 IT batch yg sama ( anda tahu siapa anda jika anda mengenali saya :) ) .. zaman ni, nama ja budak IT, tp aku komputer pon x dak.. nak layan jiwang.org time tu, terpaksa la pi melawat [b]rumah sepupu[/b], baru leh layan jiwang.org.. nak wat keja, easimen, projek, programming.. semua kat umah sepupu.. mmg aku terhutang budi ngan sepupu aku tuh.. huhuhuhu.. (sape sepupu? dimana umah sepupu? tanya la manja... ekeke)

tuh sem 1, sem 2 aku dok ngan manja, nayon dan... sapa aaa.. mibu! wakakaka... time ni aku mula bawak pc.. eheheh.. inilah dimana segalanya bermula... huhuhu... time tu x dak lg web2 sharing nih.. yg ada hanyalah sharing file cam biasa ja.. gehehehe... abeh la.. mcm2 file jumpa... huhuhu.. nak apa rajin2 la klik kat my network places, insya Allah ada... pehtu pakai la ip scanner ntuk scan ip2 yg berkenaan.. hahahahaha.. nnt jumpa la menda2.. hingga pada suatu hari, aku masuk \\aibob .. hehe.. ade file begini lebih kurang nama dia : klik sini.html .. wakaka.. bila klik je, demmet, kuar website.. wah wah.. bile aku klik2.. "Aibob's personal page - eh eh, mcm kat tenet.. hehehe...." itulah first time aku jumpa website kat network uniten.. wakaka.. teruja.... walopon time tuh aku x sedor, aku pon leh wat sbb mase cuti pas spm, aku blaja nak up php-nuke kat tutorial jiwang.org dan menda tuh mmg dah ada kt pc aku...

lama kelamaan, aku pon dpt spam2 netsend, aku x ingat ayat dia camna, tp dia soh bukak browser, masuk http://aibob, pehtu ade lain, http://amd64, pehtu ade lg.. mcm2 la alamat.. waaaa.. time gila hot Tv Uniten, ade tv tu.. leh streaming tgk bideo2... ngahahaha.... lg skali aku teruja.. huhu.. terer aa sape wat ni.. hehehe... x lama pehtu, depa up forum plak (ceyy, guna istilah depa lg time tu.. wakakakakaka...).. huhu.. aku pon join.. x lama pastu, aku pon up la web server aku yg pertama.. wakakaka.. tarikhnyer


Tarikh Dizahirkan : Khamis, 22 Julai 2004
Nama Server : http://tokapi

sumber : http://tokapi.blogspot.com/2004/07/httptokapi-uni10-network-is-up.html


(wakakakakakakakakakakakakakakakakakaka.....)



time tu, menda2 web server nih dpt tentangan hebat dr para hardcore gamers spt mibu (ampon mibu jgn marah.. heheheh).. sbb time tu internet uniten dilanda kelembapan yg mcm haram.. sblm tu, perghh.. mmg laju gila... sbbkan time tu ramai yg kurang paham termasuk aku, maka jadilah tudoh menudoh.. hikhikhik... tp akhirnya semua ok... ngehehehe.... aku tingat akan...

"sapa dok blackout nih...", jerit mibu~!

"tok tok tok!", bunyi pintu diketok2...
"errr?", erk..
"mibu ada?" kata lelaki berkaca mata itu...
"rasa cam kenai depa ni", hati kecilku berkata....

hahaha.. depa itu adelah darrel_foster (faiz) dan PLLW (ling leong wei.. wakakaka).. klasmet aku.. depa mai umah aku bertanya kabarkan mibu sbb server RO down buat pertama kali dalam sejarah RO di uniten.. wakakakakakakakaka....... ingat apa ka depa nih.. hehehe.. sem tu gak fes taim aku men RO neh.. tah apa jadah la game cucok2 menatang bulat2 tu.. hehehe...

guhuhu.. eh, nape tetiba forum ni x leh masuk ni.. eh eh.. kene register lain? eh... eh? dah off? urmmm.. ape kes nih.. aihhhh... bila server aibob mula2 off.. hehe, aku pon mengadakan mesyuarat ngan manja dan nayon, kami bersetuju utk menubuhkan partai forum komunis se-uniten.... hehe, dgn x malunya, kami menge-upkan forum menggunakan phpbb.. wakakakkaa.. sbg ganti kpd aibob yg tah nape la down time tu... huhu.. ade gak la 10-20 org masuk mula2... tp lama2, tgk2 aibob dah on balik... huu uuuu.. ape neh, org dah penat2 setup forum ko nak up balik.. ape kes.. (wakakakak.. bunyi nak gadoh time tu.. tp senanye tak.. ngehehehe... ) dan disebabkan kesefahaman dlm 2-3 bulan sblmnya, nayon pon menutup forum yg di host di pc nya, kendian kami semua masuklah ke aibob semuanya.. hehehe.. best gila time tu... masuk, topik nak spam apa2 pon bleh, sape pon x marah, semua hepi2 jek.. nak spam ke, hape ke, do as you wish.. yah... that was really a barbaric time.. huahuahuahua...

disebabkan sem tu, aku amik web programming, sket sbyk aku blajaq lg mendalam pasai mysql, dsb... huhu.. so aku pon "cuba-cuba" lah nak connect ke mysql aibob neh.. hikhikhik... try2 tgk buleh plak... (password mysql depa lupa nak setup, lg skali, time ni still depa istilahnyer.. huhuhu).. apa lg, heaven ahh.. wakakakakakakakak.. masuk mysql, baca2 PM org.. wakakaka... edit2 post.. dan antara ahli2 yg terlibat adelah manja dan nayon.. masing2 nak post jd 200 ke 300 dlm masa yg singkat.. di samping tu, aku jugak menawarkan pekhidmatan menaikkan post secara berupah, dan pelanggan pertama adelah paan yg mahu postnya dinaikkan menjadi 80.. wakaka.. time tuh 80 kira power ah tu.. huhuhuhu..... pstu, leh lak pi tuko2 member title.. jd hang tuah la, jebat la.. wakakakaka...

last2 skali, aku pikiaq2 balik, menda ni x secure.. kalo takat aku yg nk main2 ni x pa la, kalo yg jenih dengki? nnt dia delete abih data, x pasai ja nak kena register balik.. aih... so, aku pon report la.. kat sapa x igt, afiq ka, mael ka, aibob ka.. tp yg pasti, aku report la.. ayat dia lebih kurang... eh sat sat.. tgk ada tak kat PM aku yg dulu2.. huhu.. owh da tadak... aku pon ckp la, "bro, aku leh masuk database dan tuko2 mende.. baik ko wat sumthing" (aku rasa ayat aku time tu lg berbaur kedah yg pekat.. wakakaka... ) lepaih tu ja, x semena2 title member aku kena "pencacai tua" pastu manja plak kena apa tah.. wakakakaka... amek.. ti gak first time aku kena cop sbg validating members... urmm.. pastu skywalker ty la aku, camna aku wat.... aku bgtau je laa... passwd x dek bro.. leh senang2 masuk... die tanye pakai injection code ke.. aku jawap le, mende tuh.. aku pakai navicat je connect masuk.... oooooooo.... tah mende la die ckp psl inject2 tuh...

pastu ade la derang kasi aku jd admin kejap, leh masuk admin panel.. pehtu aki gatei tgn ubah2 post lg, last2 skali jadi mod bhg troubleshooting.. wakakakakaka...

amacam, penat dah ke bace cite nih? huhuhu.. baru nak citer seken year nih.. wakakakakaka...

seken year, bebudak neh (armand, poad, ombak, ayie, syed (ucop), prince and the gang ), ramai dah mula online.. pehtu join porum lak.. hakhakahkahka... makin lama makin meriah.. huhu.. ni dah masuk 2005 kot nih.. hakhakhak.. dlm ramai2 tu, semua baik2 belaka.. tp tetiba ada budaya baru.. spam semua topik skaligus, pastu post pendek2.. demit.. aku x igt, time tu aku da admin ke or masih mod.. aku pon ade la naikkan warning sorg hamba Allah nih, dah sbb die ske gile spam ayat pendek2.. tehellll..... pastu dia hantar PM kat aku... bunyinyer :


Aug 1 2005, 01:16 AM

naper tak naikkan jadi 100 percent jer... best tau nak wat forum tapi kalo dier tanyer suka makan ,, takkan nak jawab "saya sudah makan dengan pinggan yang hebat neralaskan mutiara yg cantik lagi bersih berseri" macam **** lak pulak btul tak TOKAPI yg power. -registrar-



wakaka... inilah die ucop aka syed masa muda2 dulu.. bukan main marah dier ngan aku.. pehtu, ade sorg lg ahli tvuniten (nama porum time tu.. wakakaka...), prince... prince kene warning ngan sape tah... hhuhu.. pastu derang nih smua (satu batch tu...) majok.. prince wat forum baru ngan name prince (kacak!) dan derang ramai2 gi masuk sana... heheheee.... inilah masa yg benar2 menguji.. time ni la ada gatho2 sme.. flame mengeflame di forum masing2.. hahakhakhakahak...... mmg at war la time tu.. ade pihak kate, aibob ni forum untk org2 gemok dan org2 tua jek.. watehel.. sape x menyirap beb... kekekeke... mmg war time tu amat memberangsangkan.. satu malam topik smp 20 page ke hape.. (para crew baru yg nak tgk, leh tgk kat arkib kalo x kene delete lg... hehe.. eh eh.. sygnye dah kene delete, rasenye aritu dah masuk thread 'do not delete forever'..neway...)

akhirnya, kita berjaya mengatasi konflik itu.. lps2 tu berlaku cold war.. bagaikan sebuah forum untuk org tua2, mmg masa mula2 tu x ramai batch2 muda nih masuk aibob.. semua pi sebelah sana.. ya la, sana ada abg prince yg kacak.. hehe.. tp ntah camna, ada satu proses kedatangan semula pastu.. sikit2.. lama2 ramai la balik budak2 muda masuk sini, Alhamdulillah... lama kelamaan, 'perang' pon reda, dan mcm kita tgk hari ni, kita buleh hidup sama2 dlm network uniten, bak org kata.. aku x kacau hg, hg jgn kacao aku... hehe.. syukur,*sama2 kita* nak gathoh wat apa? ya tak?

kalo nak ikutkan, byk lg aku nak cerita.. tp satgi maleh plak org nak baca... ya la.. aku dah menulih ni pon dekat sejam.. wahahaha... errmmm... biaqlah cerita2 seken year smp third year nih aku simpan jaa.. x byk yg bleh diceritakan kecuali satu dua mcm aku mula main CS, kenai mon, nuar, mam, dll.. main DoD, WOW, lineage, dsb.... haih.. setup2 radio, setup irc.. torrent.. blablabla kalo cerita jugak, mau lg 2 jam... wakakaka.......

"setiap pertemuan pasti ada perpisahan"

Ok la, spt mana yg semua maklum, ni sem last aku.... insya Allah, kalo x dak aral melintang, sem ni aku nak blah dah dr uniten ni.. bukan kene kick spt apa yg pak ariff kata kt aku masa mula, tp sbb dah habeh dah blajaq... Alhamdulillah, kata2 pak ariff tu rupa2nya azimat wat aku (tq pak ariff) dan aku x penah langgaq janji aku kat dia (tiap2 sem at least 3.0)... tp tatau sem last ni kot2 terlanggaq.. harap2 x langgaq la janji dgn dia tuh....urmm... cam nak nak ckp eh.... ok la, aku just nak bgtau, sepanjang kat Uniten ni, aku dah rasa macam2... suka, duka, jiwa, raga (eh eh...hahahaha...).. ermmm... rajin, malas, cinta, kecewa, lapaq, kenyang, marah, gembira, jeles, redha, jahat, insaf, blur, dan memacam lg 1001 perasaan... bleh dikatakan, half of my life begins here... sblm ni aku bukan jenih yg mcm nih.. aku lebih suka senyap, simpan dalam2.. la ni pon sama gak.. wakakaka.. tp la ni ada raaaaaaaamai kawan.. ni aku syukr byk2 kat Allah, aku ada ramai kawan2... x kira la yg aku kenai kat forum, atau kat luaq... kawan2 ni plak ada mcm2 jenih.. tu yg best tu... ada yg kita leh cita macam2, ada yg kita leh flame2 ada yg kita leh kutok2.. tp tu semua hanya dimulut.. dihati ni x dak niat jahat pon...

jadi kepada kawan2, aku nak mintak maaf, setulus hati aku, kalo ada korang terasa apa2 jua atas tindakan aku, secara fizikal, secara tulisan, secara mental.. aku ni hanya fakir yg lemah, makhluk tuhan yg jahil.. andai kata tersimpan di hati perasaan x puas hati atau apa jua, aku mintak maaf, mohon ampun banyak... biarlah yg buruk itu berlalu pergi, simpanlah yg baik sbg kenang2an.. kalo ada hutang2 yg aku terlupa nak bayaq (hutang ayaq ka, nasi ka, cendoi ka..wakakaka.. hutang darah ja jangan.. huhu), habaq la kat aku, mana yg aku mampu bayaq, aku bayaq.. kalo hampa nak kira halal pon, leh jugak, aku terima.. hehehe... tp still, kalo ada apa2, jgn segan silu kontek aku.. kita selesaikan secara baik ok... hehe.. aku takot, sbb hutang/kesalahan dgn Allah ni, kita buleh dpt keampunan dr Yang Maha Pengampun, tp sesama manusia ni, kalo manusia sendiri x selesaikan, Allah pon x kan ampuni kita...

Alhamdulillah, sem ni UG makin berkembang maju.. kita dah leh wat aktiviti kat luar.. penyertaan ramai.. gath pon makin ramai yg hadir.. Alhamdulillah, sama2 kita bersyukur akan hal ni....ermm... kepada crew2 UG, ingatlah.. perjalanan kita bersama UG ni masih jauh.. hormatilah sesama kita.. kalo ada yg x sama pendapat, try cari titik persamaan...biasalah manusia, kalo semua sependapat ja, mana best.. kale kalo hitam ja semua, mana best, kena warna warni.. baru la sedap mata memandang... urmm.... pertahankan kominiti kita ni smp setiap sorg kita grad.. perturunkan kat org2 lepas kita... biar visi kita, "UG COMMUNITY 10 YEARS" akan tercapai... jadikanlah UG COMMUNITY sbg wadah perjuangan pelajar tanpa sebarang sekatan...

apa lagi eh.. haa... kepada semua warga uniten yg membaca nih, aku nak ucapkan, selamat bercuti.. pasni bukak sem, rajin2 blaja balik eh.. jgn main2 sgt.. kpd yg nak grad sama ngan aku nih, kita jumpa time konvo! hahahahahahahaahah.. leh baling2 topi pasnih... huhuhuhu... ermm......... tu je la kot... kpd semua2 ahli UG COMMUNITY, sorry aku x leh sebut nama sorg2 sbb aku takut ada yg akan terlepas, aku sekali lagi mohon maaf akan salah kesilapan, jgn simpan dlm hati...... mintak tlg sgt.. kalo ada x puas hati kontek aku k.. kita selesai baik...

pasnih, kalo rase nak kontek2 aku, masuk la http://tokapi.blogspot.com ntuk cari detailsnyer.. pastu kalo rase nak bertemu di arena forum, cari aku kat forum jiwang v2.. aku ade je situ, Insya Allah.. heheehe...


Sekian dari hamba, fakir yg jahil lg hina di sisi Tuhan-Nya..

tokapi

Wassalam...

Tuesday, April 03, 2007

Keterlaluan anggap sambutan Maulidur Rasul bidaah (Utusan.com.my)

Salam..

haaa.. kali ni nak kopi pes apa satu artikel yg dipetik kat ruangan bicara agama di Utusan Online.. hehe.. Utusan Online sejak kebelakangan ni ada macam2 pendapat... stgh amik dr puak2 itu, stgh dr puak2 ini.. hehe.. adakah dia cuba menjadi neutral? kalo camtu baguih la.. Tanpa membuang masa, mari kita pi stret kat artikel yg aku kopi pes nih... baca artikel ni sambil pekenak kopi ka, teh ka sedap ni... cup.gifLOZR.gif


Ketokohan Nabi Muhammad s.a.w. sebagai pesuruh Allah bukan sahaja diiktiraf dan diakui oleh umat Islam. Dalam sebuah buku In The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History, Michael Hart menyenaraikan baginda di kedudukan pertama senarai tersebut.

Katanya, Nabi Muhammad adalah satu-satunya manusia yang amat berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat.

Wartawan MOHD. RADZI MOHD. ZIN dan jurufoto, MOHD. SHARIFUL HAFIZAL menemu bual Ketua Jabatan Sejarah dan Tamadun Islam, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Prof. Madya Dr. Ahmad Zaki Berahim @ Ibrahim bagi membicarakan sirah Rasulullah ini.

MEGA: Setiap tahun kita menyambut Maulidur Rasul pada 12 Rabiulawal. Apakah cara terbaik menyambut majlis ini?

DR. AHMAD ZAKI: Tarikh 12 Rabiulawal hampir disepakati oleh ilmuwan dan sejarawan Islam sebagai tarikh kelahiran Rasulullah s.a.w.

Perayaan pertama dalam Islam ialah Aidilfitri dan Aidiladha di mana kita disunatkan memperbanyakkan takbir dan tahmid kepada Allah.

Perayaan kedua ialah yang dibentuk dan lahir kemudian di kalangan pemimpin masyarakat. Ia mengambil sempena peristiwa penting dalam sejarah kehidupan Rasulullah. Tergolong dalam kelompok ini diwakili oleh perayaan seperti hijratur rasul dan Maulidur Rasul.

Cara terbaik menyambut Maulidur Rasul ialah menjadikan kisah sejarah baginda sebagai iktibar dan diaplikasi dalam kehidupan seharian. Dengan kata lain, menjadikan Rasulullah sebagai idola yang diteladani oleh setiap umatnya.

Dalam masa yang sama, kita perlu mempamerkan keindahan dan kebaikan Islam melalui aktiviti kemasyarakatan seharian dengan masyarakat pelbagai kaum di Malaysia.

Bagaimanakah bentuk kecintaan terhadap Rasulullah yang perlu dipupuk dalam setiap kali kita menyambut Maulidur Rasul?

DR. AHMAD ZAKI: Kecintaan kepada Allah dan Rasulullah adalah asas dan bukti sahnya iman seseorang dalam menegakkan Islam. Ia perlu diletakkan mengatasi cinta kepada perkara lain sama ada ibu bapa, isteri, suami mahu pun anak-anak.

Allah berfirman: Katakanlah jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai lebih kamu cintai daripada Allah dan rasul-Nya dan (dari) berjihad untuk agama-Nya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusan-Nya (azab seksa-Nya) kerana Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasik. (At-Taubah: 24)

Pernyataan ini menjelaskan hakikat kecintaan kepada Allah dan rasul sehingga Allah membariskan hampir semua aktiviti kita sama ada sosial dan ekonomi terikat dengan pernyataan Allah dan rasul utusan-Nya.

Cinta kepada Rasulullah mengikat keperluan menyertakan tindakan seseorang dengan kehendak Allah dan rasul. Selain itu, ia menuntut kita berjihad atau berusaha menegakkan peraturan dan hidayah Allah di alam ini.

Zaman Rasulullah terbukti zaman gemilang umat Islam. Justeru, apakah peranan umat Islam dalam mengembalikan kegemilangan tamadun Islam masa kini?

DR. AHMAD ZAKI: Adalah menjadi tanggungjawab semua orang Islam menggembleng tenaga menanam nilai tinggi dan faktor material lain untuk mengembalikan semula kegemilangan tamadun Islam seperti yang terserlah pada zaman lampau.

Kegemilangan tamadun Islam pada zaman baginda bukan sekadar penguasaan faktor fizikal seperti ekonomi dan ketenteraan tetapi lebih daripada itu. Ia merangkumi sistem, nilai dan metod gantian kepada sistem yang sedang berjalan dan menguasai manusia ketika itu.

Oleh itu, kita perlu melakukan perubahan ke arah penguasaan faktor fizikal seperti ekonomi serta perubahan keperibadian dan minda. Selain itu, meyakini kebaikan sistem Islam dan menghayatinya dalam seluruh kehidupan.

Harus disedari dari perspektif al-Quran yang dianalisa dengan baik oleh Ibn Khaldun bahawa persoalan kebangkitan dan keruntuhan sesuatu tamadun terikat kepada hukum kitaran antara pelbagai komuniti masyarakat.

Ia bergantung kepada perubahan nilai dan faktor ketinggian bagi masyarakat yang ingin bangkit dengan tamadunnya ketika wujudnya faktor rendah pada masyarakat yang mengakhiri zaman kegemilangannya.

Baginda ada bersabda: “Aku tinggalkan kamu dua perkara, selagi mana kalau berpegang kepadanya nescaya kamu tidak akan sesat, iaitu al-Quran dan sunahku.” Namun dalam banyak hal, umat Islam tidak merujuk kepada kedua-dua sumber ini apabila berhadapan masalah. Bagaimana membetulkan keadaan ini?

DR. AHMAD ZAKI: Ini berkait dengan kelemahan iman dan kurang kesedaran tentang kewajipan menjadikan kedua-dua sumber rujukan itu sebagai panduan hidup.

Bagi mengatasinya, usaha mempertingkatkan kualiti iman masyarakat melalui pendidikan akidah yang mantap perlu dilakukan. Ia perlu disusuli dengan meningkatkan kesedaran keperluan terikat dan beriltizam dengan kedua-dua sumber tersebut serta memperluaskan kefahaman tentang al-Quran dan hadis.

Bagi maksud ini, kita perlu mendisiplinkan diri mewujudkan jadual khas untuk bersama al-Quran. Bukan setakat membacanya tetapi juga berusaha memahami kalam Allah itu. Bagi mempraktikkannya, kita boleh memasukkan aktiviti ini dalam diari harian sebagaimana kita menjadualkan aktiviti berjoging atau membaca akhbar.

Ini juga bertepatan dengan firman Allah: Maka, bacalah apa yang mudah (bagimu) dari al-Quran dan dirikanlah solat...(Al-Muzammil: 20)

Dalam konteks mereka yang mengingkari sunah, Imam Syafie menegaskan bahawa mengingkari sunah bermakna mengingkari al-Quran. Dalam negara Islam, langkah tegas perlu diambil bagi membanteras perkara ini. Sebabnya, teras negara Islam sebagai mana disebutkan oleh Ibn Khaldun ialah menjaga agama dan mengurus pemerintahan berasaskan agama.

Ramai yang memberi alasan sukar mengikut sunah Nabi kerana kita adalah manusia biasa dan tidak maksum sebagai mana Rasulullah. Benarkah dakwaan ini?

DR. AHMAD ZAKI: Menjadikan alasan sebagai manusia biasa yang tidak maksum sebagaimana Rasulullah bagi mewajarkan tidak mengikut sunah adalah jahat. Ia juga adalah penghinaan kepada Rasulullah bahkan boleh menjadikan iman seseorang itu tercemar dan terbatal.

Sebenarnya, kesukaran mengikut sunah nabi tidak harus timbul. Ini kerana pengajaran Rasul bermaksud petunjuk kepada manusia. Bahkan perlakuan baginda adalah dalam ruang kemampuan manusia melakukannya.

Contohnya di dalam kesulitan seperti bermusafir terdapat kelonggaran atau rukhsah berasaskan kemudahan solat jamak dan qasar.

Konsep maksum Rasulullah bukan bermakna ajaran dan agama khusus kepada kategori manusia tertentu sahaja. Sebaliknya, maksum para rasul bermaksud pemeliharaan Allah terhadap perlakuannya agar tidak terkeluar dari landasan Allah bagi mewajarkan baginda dijadikan contoh ikutan.

Ada juga yang berpendapat mengadakan sambutan Maulidur Rasul ini bidaah. Jadi, adakah kita boleh menyambutnya atau tidak?

DR. AHMAD ZAKI: Adalah kurang tepat mengkategorikan sambutan Maulidur Rasul sebagai bidaah yang tidak boleh diteruskan. Kecualilah jika sambutannya diwarnai dengan amalan yang terlarang dalam agama.

Ibnu Taimiyah sendiri ketika melihat dan mengkategorikan bentuk penyelewengan dalam masyarakat zaman hidupnya kepada dua iaitu penyelewengan bidaah dan penyelewengan maksiat. Penyelewengan bidaah ialah tasawur atau tanggapan salah mengenai sesuatu perkara berkaitan Islam.

Penyelewengan maksiat pula adalah perlanggaran seseorang kepada tuntutan dan kewajipan syariah dalam keadaan tasawur dan tanggapan mindanya mengenai perkara itu dalam Islam masih betul. Contoh, meninggalkan solat dengan tanggapan dalam mindanya sembahyang itu adalah wajib.

Dalam sudut lain, pembudayaan ibadat qiamullail yang dilakukan oleh pemimpin umat dan pergerakan Islam semasa secara berjemaah mungkin juga termasuk dalam bidaah. Sebabnya, konsep ibadat malam mengikut sunah baginda adalah dilakukan secara bersendirian ketika orang lain nyenyak diulit mimpi.

Bahkan dalam satu pernyataan, Rasulullah menuntut ibadat itu sebagai amalan hidup keluarga mengungkapkan mendapat rahmat lelaki yang bangun malam kemudian berwuduk dan solat. Akhirnya mengejutkan isterinya, jika tidak bangun maka percikkan air ke mukanya (isteri).

Pada waktu ini, pergerakan Islam merencanakan ibadat ini secara berjemaah dengan maksud mengembalikan amalan ini dalam kehidupan masyarakat.

Dengan maksud sebeginilah perencanaan Maulidur Rasul dilakukan supaya menghidupkan kesedaran umat serta menghayati kecintaan kepada Rasulullah. Oleh itu, adalah sedikit keterlaluan meletakkannya sebagai bidaah.

Bukan semua amalan yang tidak terdapat pada zaman nabi adalah bidaah terlarang. Orang yang menganjurkan sesuatu program yang baik itu akan mendapat pahala berasas kuantiti pihak yang memperoleh manfaat daripadanya. Begitulah sebaliknya.

Sumber : Utusan Online
Haa... lihatlah kengkawan... di akhir artikel di sentuh bab bidaah ni... spt apa yg ustaz ni jawap, tujuan dia adalah untuk mengembalikan kesedaran umat Islam kepada Rasulullah... adakah itupun satu bidaah yg sesat? Pengalaman aku pi majlis sambutan maulud, x dak satu pon yg buleh menyebabkan majlis itu tercemar... aktiviti yg ada : perbarisan (kawad) sambil selawat nabi, ceramah khas mengenai sirah Rasulullah S.A.W, persembahan puisi mengenai kehidupan Rasulullah, Nasyid yg memberi nasihat mengenai sifat2 kebaikan, memuji2 Rasulullah.. itu saja.. kemudian ada la sket makan2.. x kan makan2 tu dikira sbg satu yg bertentangan dgn Islam dlm sambutan Maulud nih?

Kalao kita tgk kat awai2 artikel plak, disebut mengenai kewajipan umat Islam untuk menegakkan kalimah Allah dan peraturan yg telah ditetapkan oleh Allah.. ya, inilah kewajipan kita... menegakkan Islam.. tatkala umat Islam dihina lemah dr segala aspek, baik ekonomi, kekuatan fizikal mahupun keruntuhan akhlak, maka disinilah tanggungjawab kita... Umat Islam harus kembali menjadi kuat spt mana yg pernah kita kecapi pada zaman2 terdahulu... Iman kita pada masa kini amat tipis.. senang saja terhakis dgn dakyah2 musuh... kita terlampau mengikut budaya barat tanpa menapis apa yg tidak baik...

Kita lupa akan pesan2 Rasulullah S.A.W.. Aduhai... laki pompuan bukan muhrim, pegang tangan sana sini, peluk2, cium2... isk isk.. yg peliknya pompuan tu bertudung lak tu.. ini kah muda mudi Islam yg diharap utk membina negara? Fikir-fikirkan.. sejauh mana kita telah melanggari batas2 dlm menjalani kehidupan sbg umat Islam... jagalah Iman kita itu, jgn sampai terbatal... berpesan2lah sesama kita supaya kita sama2 dapat membetulkan kesilapan dan kealpaan kita sesama sendiri... sbg penutup, mai kita tgk bagaimana mereka yg berjaya memelihara hidayah Allah di bumi ini, mereka yg meneruskan usaha dakwah Rasulullah hingga membuahkan hasil spt yg dikehendaki oleh Allah dan Rasul-Nya..



Allahu Akbar! Bila mana org barat mula menerima Islam, mengapa kita mahu menjauhi dari hidayah Allah ini?


Sekian dulu utk kali ini.. nak stadi lak..

Wassalam...

p/s: hurmm...

Sunday, April 01, 2007

Final Exam Semester 2006/2007

Salam...

Uyeh! yuhuu.gifhehehe.. smalam kiterang menang naib johan perbarisan maulidurrasul Negeri Selangor bg kategori skolah dan ipt... Alhamdulillah, ada gak nombor spt yg diidam2kan sblm ni.. muahahahaha.... johan pd thn ni skolah pendidikan khas mane tah.. lupe lak... ehehe... tp yg peliknye, mase kawad tu kiterang je smgt selawat.. yg depan ngan blakang kiterang x de la sgr derang selawat kuat sgt pon... tah la... huhuhuhu~ walaopon hanya dpt no 2, kami bersyukur la.. walaopon x dpt naskhah Quran sorg satu spt yg johan dpt, RM 700 + 5 keping CD + trofi tu pon da cukup untuk disimpan di pusat Islam.. hehehe... dengaq2 kata ada elaun, tp x pa la.. dah dpt baju sorg sepasang pon dah syukur...Jiggle_jiggle__dance_.gif

Urmm.. semalam masa pi kat sana tu, ada la ceramah.. disampaikan oleh sahibus fadilah ustaz apa tah nama dia... (LOL-XDDDDD.gifhuahuahua... lupa nama dia), tp ceramah dia menarik... dia cerita pasai sifat2 nabi.. antara yg aku igt la, dlm ceramah tu, dia petik sifat2 nabi dr kitab berzanji, karangan Al-Barzanji... dia cita, nabi ni, bila dia lahir, terpadam api sembahan parsi, runtuh bangunan di Rom... Nabi bila lahir2 ja dah siap bercelak, dah siap berkhatan, dah siap tali beranak dipotong... haa.. ini Nabi... lg, diceritakan Nabi ni badan dia x kurus, x gemuk, kalo mandi tu ayaq x sangkut kat perut.. ayaq meluncur laju... huhuu... diceritakan lagi, nabi ni, baju koyak semua jahit, tampal sendiri.. x gadoh suruh org...

Nak minum susu, nabi perah sendiri... nabi bila berjalan, pandangan dia kebawah... jalan dia cepat, bila sahabat memanggil, dia x memaling muka, sebaliknya pusing satu badan teruih mengadap org yg panggil dia tu... Nabi ni, punya la pemalu sampai dikatakan, malunya nabi ni kalah malu anak dara tuh... (tapi anak dara la ni mana da malu dah... loqlaq melampau2 dpn org ramai.... aihh...).. jugak diceritakan pasai sunnah nabi... org yg mengikut sunnah nabi ni, nabi suka sgt... pastu ustaz tu kata, ada satu sunnah yg kita x leh ikut, iaitu kawin lebih dr 4.. nabi kita ada 9 org isteri, tp kita x leh la camtu... lg satu, ustaz tu cerita, yg kata nak ikut sunnah nabi nak kawen lebih dr satu tu, patut ikut sunnah nabi yg betoi2... camna? Nabi kawen lebih dr satu bila Siti Khadijah meninggai dunia... huhuuu.. so, kalo kita betui2 nak ikut sunnah, tggu la bini tua meninggai dulu... tp ni mcm mustahil ja sbb la ni org laki byk meninggai dulu, x dan nak tggu bini meninggai, kita dah gol dulu.. so x dan la nak berbini muda...wahahahaha.... di saat ni, satu dewan tergelak dengaq ustaz ni ceramah... hehehe..twitching.gif

Pastu ada persembahan puisi dan nasyid.. ada 2 kumpulan nasyid yg perform.. yg first tu aku x kenai sapa dia... tp yg seken tu kalo x kenai mmg nak kena sekeh pala..My_own_personal_nirvana__meditate_.gif Hijjaz... hehe.. dia perform 2 lagu... lagu yg first tu aku x tau tajuk dia, tp lagu kedua tu mmg antara feveret aku , lagu sifat mahmudah... huuu.. sedap betoi la dengaq... nnt aku post lagu tu tang ni, bila2 masa aku senang.. muahahaha.. pastu, kami pon selawat ramai2.... pas selawat, depa bagi2 hadiah semua.. abeh tu kami pon pi makan... abeh makan, gerak balik uniten... muahahaha... dlm perjalanan dr Shah Alam ke Uniten tu, ramai dok mengeroh.. mana taknya, kumpui awai2 pg td dlm kui 5 kat masjid..mmuuehhh... mmg sah la tidoq..Titanic__yawn_.gif dah la penat.. hehehe..

haaa... tajuk pasai exam kan, tp aku citer pasai maulidurrasul plak.. hehe, x pa.... meh aku cita pasai final exam.. aku amek 3 subjek sem ni, 1 projek.. so smua skali kira 4 la... sok dah start exam first.. adeh.. x baca abeh lg.. sat nak baca pasneh... pehtu aku ada plak 5 ngan 6 hb nih.. huhu... pastu projek aku nak kena bg siap sblm mggu depan... arkkkkkkkkkkkkkk..hit2.gif aku tensen.. ngehehehe... ni ja la nak cerita pasai exam... muahahahahahahahahaha lol.gif
k la.. smp sini dulu...

Wassalam...

p/s: rindu...rindu....rindu....