Skip to main content

Look into my eyes..

Salam..

headache.gifIsk.. ni ape jadah plak blog aku kene lock ni..I_m-giving-you-the-_evil-ey.gif spam blog mende lak ni? Mangry__X___.gifhaiyaa.. ape la nasib blog aku neh.. tetiba kene spam blog plak.. bila masa aku d0k pi spam org neh....angry-emote.gif aku bleh save draft ja dulu.. later baru leh publish.. x pa x pa, kita tulih dulu.. [la ni dah bleh dah, dah unlocked, tu pasal korang leh bace neh.. huhu~]

Haa.. ni nak post satu lagu.. Look into my eyes nyanyian Outlandish.. isk isk.. mendalam maksud lagu ni.. lagu ni sebenaqnya adalah luahan isi hati seorang remaja Palestin pada thn 2003 yg lepaih.. aku dengaq lagu ni punya la layan.. sedap weih.. serious x mohong.. pehtu lirik dia plak memberi kesedaran dan keinsafan...wink.gif

Tanpa buang masa lagi, mai kita dengaq sama2..






Outlandish - Look Into My Eyes



Look into my eyes
Tell me what you see
You don't see a damn thing
'cause you can't relate to me
You're blinded by our differences
My life makes no sense to you
I'm the persecuted one
You're the red, white and blue

Each day you wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thanking God He let me rise
You worry about your education
And the bills you have to pay
I worry about my vulnerable life
And if I'll survive another day
Your biggest fear is getting a ticket
As you cruise your Cadillac
My fear is that the tank that has just left
Will turn around and come back

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows
Has our world gone all blind?

Do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Someone tell me...

Ooohh, let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohh my brothers, Ohh my sisters
Ooohh, shine a light for every soul that ain't with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters

See I've known terror for quite some time
57 years so cruel
Terror breathes the air I breathe
It's the checkpoint on my way to school
Terror is the robbery of my land
And the torture of my mother
The imprisonment of my innocent father
The bullet in my baby brother
The bulldozers and the tanks
The gases and the guns
The bombs that fall outside my door
All due to your funds
You blame me for defending myself
Against the ways of my enemies
I'm terrorized in my own land
But am I the terrorist?

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows
Has our world gone all blind?

Do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Someone tell me...

Ooohh, let's not cry tonight, I promise you one day it's through
Ohh my brothers, Ohh my sisters,
Ooohh, shine a light for every soul that ain't with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters,

America, do you realize that the taxes that you pay
Feed the forces that traumatize my every living day
So if I won't be here tomorrow
It's written in my fate
May the future bring a brighter day
The end of our wait

(pause)

Ooohh, let's not cry tonight, I promise you one day it's through
Ohh my brothers, Ohh my sisters,
Ooohh, shine a light for every soul that ain't with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters,

Ohh let's not cry tonight I promise you one day is through
Ohh my brothers! Ohh my sisters!
Ooh shine a light for every Soul that ain't with us no more
Ohh my brothers! Ohh my sisters!


Lagu ni dinyanyikan oleh kumpulan Outlandish yg berpusat di Denmark kalo x silap.. Outlandish terdiri daripada 2 org beragama Islam, dan berbangsa Arab dan sorg lagi anggotanya adalah org Mexico bergama kristian.. Lagu ni diadaptasi daripada puisi asal oleh Gihad Ali, "Eye to Eye " seorang remaja Palestin...

Semakin hari Israel laknatullah semakin biadab.. Masjid Al-Aqsa nak diceroboh.. konon untuk mendapatkan khazanah dari Istana Nabi Sulaiman yg tersembunyi di bawah tapak Masjid Al-Aqsa... haih.. biadab.. dh la rampas tanah org, bunoh plak tu anak org.. mmg Israel dan Zionis laknat ni patut kita perangi hingga titisan darah terakhir...gun.gifhit2.gifThings_are_grand_in_the_middle__finger_.gif

Ok, setakat sini saja dulu.. Peace 4 Palestine!piss.gif

Wassalam..many-thanks.gif

"biar x bertemu di gerbang mahligai cinta, cukuplah sekadar teman yg biasa.." -pasrah dan redha.. :)

Comments

tunku said…
if only all the muslim unites, what is israel.....nothing.
Tokapi said…
agree with you.. if and only if... and i believe the time will come...
alisyaasofia said…
Anda di tag!! * show me ur desktop * -maklumat lanjut leh tgk kat blog wanie :D

Popular posts from this blog

Lagu nie... hehee...

Salam...

Minggu lepaih aku tgk citer apa tah nama dia kat tv1 tu.... alaa.. yg citer Minang tu... Nun disana cintaku kot tajuk dia.. (amboi tajuk..huhu..) hehee... menarik jugak cerita ni sbb depa cakap bahasa Minang... seb baik ada subtitle, paham la jugak kan... yg aku suka sket kt cerita ni adalah lagu tema dia.. hehe.. cam best saja dengaq walau aku x tau makna dia yg tersurat dan tersirat camtu... nih aku jumpa kat tenet lagu dia.. ada lirik asai dan transliterasi ke bahasa Melayu, tapi aku still x dpt tangkap makna tersirat dia... hehee.. meh kita dengaq sepam lagu ni...

Mudiak Arau


(Edited pada 1 Disember 2009 -- Link yang lama dah rosak.. hehe..)

Anak urang sabuak andaleh yo mamak oi
singgah ka rumah Si sutan mudo.. si sutan mudo
Singgah ka rumah.. hai si sutan mudo.. si sutan mudo
Bia habih hai bialah tandeh yo kanduang oi
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Indak dapek hai musim manyiang, ya tuan hai..
Musim manuai h…

Tafsir Pimpinan Ar-Rahman

Sudah jauh daku mencari...

Assalamualaikum.."Sudah jauh daku mencari.." merupakan bait awal sebuah lagu klasik yang sering diputarkan di Klasik Nasional. Buat pengetahuan semua, semenjak kebelakangan ni, aku lebih gemar mendengar radio Klasik Nasional, "Segalanya di sini menggamit memori..". Aku sendiri pun tidak tahu sebab apa jadi macam tu. Mungkin jiwa aku sekarang ni memerlukan lagu-lagu zaman klasik yang agak slow dan mendayu.. mungkin jugak ianya salah satu cara untuk aku berasa dekat dengan keluarga (ibu dan ayah aku minat lagu-lagu lama, klasik & 60 an) ataupun memang aku saja nak tukar angin, al-maklumlah, aku ni peminat lagu yang universal. Ikut mood, kadang-kadang masuk lagu rock, kadang-kadang nasyid, kadang-kadang lagu klasik. Pokoknya, mana yang 'masyuk' di hati masa tu, itulah yang aku suka dengaq...Tapi aku bukan nak mengomel pasal tabiat aku dan genre muzik yang aku minat. Aku nak berkongsi lah satu 'maklumat ringkas' mengenai bait lagu di atas. Lagu ters…