Tuesday, March 27, 2007

Selawat

Salam...

Post kali ni simple, nak letak selawat ja.. sempena kedatangan Maulidur Rasul thn ni, marilah kita melebihkan selawat ke atas Rasul junjungan besar kita, Nabi Muhammad S.A.W !





Untuk lebih lagi koleksi sila ke : Koleksi Selawat

Wassalam

Monday, March 26, 2007

Keuntungan Melalui Iklan di Internet?

Salam...

What_the_hell_.gifHaa... keuntungan dari iklan di internet? huhuhu... kalo sesapa yg blajaq IT dan paham, mesti dia tau pasai menda ni kan... kebanyakan keuntungan yg diperoleh dalam dunia WWW ni adalah melalui pengiklanan. Walaupon, direct revenue pon dah buleh diperoleh la ni melalui internet, tp bidang pengiklanan ni still at the top.. Bagi yg x tau sbb apa aku ckp camtu, mai aku cita sket apa yg aku paham la...

Kita slalu tgk website2 yg sediakan perkhidmatan percuma... x yah pi jauhla, amik Yahoo.com sudey... mcm2 application dia tawarkan, Yahoo Mail la, Yahoo Calendar la.. My Yahoo la.. macam2.. pastu ada Hotmail plak.. pon sama, ngan MSN itu la, MSN ini la.. rapidshare sana, megashare sini.. kebanyakannya menawarkan free servis.. so, penah tak kita terpikiaq camna depa buat untung bila semua depa nak bagi free?

Dah tentu jawapan dia melalui pengiklanan.. spt mana yg kita tau, audience utk pengguna internet adalah lagi besaq dr audience yg tgk iklan di tv @ radio @ paper. Furthermore kan, kita punya target lagi wide.. seluruh dunia tu... dari Asia, Afrika, Eropah sampai la ke Amerika.. Sykt2 pengiklanan, dalam target nak mencapai audience yg lebih ramai telah sedaq akan kelebihan internet dalam hal ni, jadi depa dah collaborate ngan byk2 website, contoh ngan Yahoo, MSN, Friendster semua tu ntuk tunjuk iklan depa kat page web2 ni... dan iklan2 ni dibayaq, dan ni la major revenue untuk site2 yg menawarkan free service.

So la ni kita tau, yg dpt untung adalah website2 tu, tp kita user buleh ka nak dpt untung camni? Jwpn dia buleh jika kena pada cara. Haa.. ni la nak pekenai sket satu komuniti neh.. AGLOCO (A Global Community). AGLOCO ni membulehkan kita sbg pengguna menerima sket untung dari program pengiklanan yg depa buat... kiranya, org mai Iklan kat depa, depa soh kita tgk iklan tu, jadi dpt la kita sket income depa bagi.. x byk, sket ja... Konsep dia ni mcm autosurf semua tu,ada toolbar (dia panggey viewbar) tp yg ni dia punya viewbar tu x dak spyware haram semua.. buleh disabled bila2 x mau..

Konfem la, revenue dia sikit ja.. nak expect byk2 x leh.. lg pon menda ni FREE.. agak2 la kan... tapi baguih la... drpd kita dok surf saja2, pakai menda ni pon ada la jugak untung sket2.. la ni menda ni dlm beta stage lagi.. viewbar pon x leh donlod lagi, tp depa tgh dok recruit ahli komuniti.. bila viewbar dah stabil, depa akan release menda ni... Aku tatau la nak kata camna kan, maybe org nmpk menda ni x dak paedah pon, maybe sbb takut spyware ka apa ka, tp bg aku menda ni nmpk clean stakat ni.. pasai halal ka haram ka, aku x nampak menda haram dlm hal ni.. sbb dia juai iklan.. dan kita bila tgk iklan ni dpt sikit bayaran (mikro ja.. tp lama2 kumpoi leh jadi byk...)..

Iklan yg dia show tu nnt, ikut interest kita.. katakan, kita dok lawat laman web pasai kereta, so viewbar tu ada la sket AI dia.. dia pon nnt cari la Iklan yg berkaitan dgn kereta ntuk tunjuk kat kita.. tp mungkin gak iklan porn keluaq.. kalo keluaq iklan tu, maknanya kita sendiri salah sbb dok bukak porn buat apa... iklan kuaq based on website yg kita pi melawat... lain2 contoh mcm arak ka, judi ka... paham2 la p.gif, toksah la dok pi bukak menda2 tu kalau dah tau haram... konsep dia sama ja mcm kita beli paper contoh The Star, tp dlm tu ada ja iklan arak semua.. kita tgk jugak iklan tu, tp salah ka kita beli paper The Star tu? (TAPI ni andaian jaa,kemungkinan besaq AGLOCO x amik iklan2 mcm ni)

ni aku tunjuk sket dia punya ringkasan camna kita dpt untung :

Ni ringkasan apa yg terjadi..

jadi aku nak suruh hampa pi tgk dulu website dia.. dok cerita sini pon takut x tepat ka apa ka, mai la melawat laman dia ni.. x dak rugi apa pon kalo sign up, dia free, x payah nak bayaq apa... kita dok pakai internet ni pon kena bayaq, ni free ja.. drpd kena bayaq, apa kata cari sket untung melalui kaedah ni.. ya, mmg betui, yg masuk sket ja... aku setuju.. mmg sikit sgt2.. tp org kata, sikit2 lama2 jd bukit.. dok surf sehari 4-5 jam internet pehtu kena bayaq, apa kata kita plak terima bayaran sket dlm masa 4-5 jam tu.. kurang2, ada la jugak sket nak masuk income... haa.. sblm aku lupa, menda ni dia pakai konsep referral.. kira kalo ada org yg kita introduce, nnt dia reward la kita sket... hehe..

ha.. klik la link aku ni -> http://www.agloco.com/r/BBCS7232

Hampa bukak la.. baca2 dulu semua.. kalo setuju, sign up la.. kalo rasa x best ka apa ka, x pa.. hehe.. cuma kalo rasa2 nak sign-up tu, letak la yg referral id tu, id aku..LOL-XDDDDD.gif


_fav_.gif BBCS7232


Hehe.. tlg la aku sket noo.. penat2 dok tulih kat ataih tuh.. huhu.. kalo hampa nak tanya pasai revenue dan konsep dia dr internet, hampa leh la tanya aku sbb ni mmg bidang aku dok blajaq la ni, (aku amik MIS, MIT, Strategic Information System Planning, e-Business dlm course B.IT aku.. so, sikit sebanyak paham cam mana revenue di generate melalui intenet, dsb..) e-mel ja aku.. tgk kat tab contact aku tu noo...email-1.gif

Ok la, nak smbg wat projek lak.. sign up la na.. jgn lupa.. apa2 pon baca dulu.. kalo jumpa menda2 x best ka apa ka, habaq kat aku.. kot2 aku terlepaih pandang AGLOCO nih.. k naa...

Wassalam...

p/s : Haih... sayang.. seribu kali sayang... I_ate_your_soul__blankstare_.gif

UPDATE : VIEWBAR AGLOCO MULA BERAKSI!

Salam.. hehe.... buat pengetahuan korang, Viewbar Agloco sudah mula disebarkan kepada ahli-ahli. Dan dengan ini, maka tamatlah polemik yang menyatakan bahawa Agloco ini hanya scam semata-mata, malah viewbar itu pon dituduh tipu. Selepas ini kita hanya menunggu bayaran untuk memastikan ianya scam atau pon sesuatu yang benar. Oleh itu mari bersabar.

Ok, kat bawah ni aku tunjuk camna dia beraksi kat PC aku ni..


Page ini menunjukkan cara mendapatkan viewbar bagi ahli berdaftar dan maklumat penggunaan. Klik la gambo ni ntuk gambo yg lebih jelas...



haa.. lepas install, ni adelah window ntuk mulakan viewbar.. masukkan maklumat ahli anda disini.. macam YM pon ade kan? ;)

Haa.. ni lah dier viewbar aku. Secara default dier akan kuar kat bawah, tp ni aku dah drag gi atas.. :P.. Klik la thumbnail atas ni untuk imej beserta penjelasan yg lebih jelas...

Haa, camne? dah pecaye tak yang viewbar ni benar2 wujud? hanya sekarang ini kita menunggu adekah hasilnyer nanti suatu kenyataan. Apa kata, sementara menunggu, kita cuba dulu.. tak salah mencuba sebab menda ni free, satu sen pon x payah nak keluar. Install, run kan dier dan surf tenet cam biase.. x yah klik iklan pon x per.. buat cam biase je.. Jika nak mencuba, sila klik :


Untuk maklumat lanjut, sila ler pergi ke laman web rasmi agloco, http://www.agloco.com

Ok yer, nantikan update agloco di page ini.. sila bookmarak jika anda sudi. :)

Sekian, tq..

Wassalam...

Sunday, March 18, 2007

Perihal Sambutan Maulud Nabi

Salam... smile-emote.gif

Ermm... dlm dok bz wat projek ni, aku terbaca plak soal-jawab agama ni kat paper... meh tgk apa dia...


Perayaan Maulid Nabi

Bersama: MOHD YUSOF ABAS

SOALAN: Setiap kali bulan Rabiulawal terutama pada 12 haribulan, ramai di kalangan kita mengadakan majlis perayaan Maulid Nabi di setiap surau dan masjid. Adakah tidak cukup atau memadai dengan upacara sambutan yang dilakukan oleh pihak kerajaan?

– Latif Abu Bakar,

Lahat Datu.

JAWAPAN: Amalan sambutan Maulidur Rasul itu bukan semestinya dilakukan oleh kita semua, tetapi bila perkara itu dianggap baik dan sunat dan kebanyakan ulama juga mengatakannya sunat, maka ramai yang melakukannya atau menyertai majlis sambutan tersebut. Ini adalah kerana mereka ingin mendapat pahala dan keberkatan daripada amalan itu. Sehingga banyak pendapat ulama besar dan muktabar menggalakkannya kerana ia tidak salah jika ditinjau dalam masalah ini. Dalam hal ini Imam As-Sayuti mengatakan amalan tersebut adalah baik dan akan diberi pahala serta ganjarannya kerana bertujuan melahirkan akan kebesaran Junjungan Nabi kita s.a.w. Begitu juga Syaikhul Islam Sayid Dahlan bahawa selawat dan berdiri kerana membesarkan Nabi adalah amalan baik lagi mulia. Imam Subki pernah membaca nasyid yang memuji kebesaran Nabi saw. sambil bangun berdiri. Juga menurut kata Syeikh Abu Syamah guru kepada Imam Nawawi amalan sambutan maulid itu adalah sebaik-baik bidaah pada masa ini dengan mengadakan jamuan untuk orang ramai di samping dapat melahirkan perasaan kasih sayang terhadap baginda Rasulullah. Oleh itu mereka yang melakukan perbuatan tersebut juga sepatutnya mensyukuri nikmat Allah terhadap utusan rahmat-Nya yang telah diutuskan kepada umat manusia seluruhnya. Menurut kata Al-hafiz Ibnu Hajar Asqalani amalan tersebut ada asasnya dalam sahihain (Bukhari Muslim). Sebab itu amat dikesali mereka yang tidak dapat mengambil atau memahami asas tersebut sehingga ulama besar Syaikh Hasan Basri pernah berkata, kalau saya ada memiliki emas seperti Bukit Uhud pasti aku ingin belanjakannya untuk membaca sejarah peristiwa kelahiran Rasulullah. Satu lagi peristiwa sejarah yang tercatat tidak boleh dilupakan begitu sahaja, bahawa Abu Lahab pernah dihargai kerana membebaskan hambanya Thuwaibah lantaran terlalu gembira mendengar berita kelahiran Muhammad yang disampaikan kepadanya oleh Thuwaibah. Sehingga Abu Lahab mendapat keringanan daripada azabnya dan diberinya minum air yang keluar daripada jarinya pada hari tersebut. Peristiwa tersebut diceritakan sendiri oleh bapa saudara Nabi iaitu Al-Abbas.

Jadi alangkah ruginya umat Islam yang menolak amalan perayaan tersebut kerana Abu Lahab jelas bukan Islam tetapi masih juga mendapat penghargaan dari Tuhannya kerana memuliakan hari kelahiran pemimpin umat manusia Nabi Muhammad. Wallahualam.


-Sumber : Utusan Online

Alahai, hinggakan begitu sekali kebesaran Nabi Muhammad SAW... Abu Lahab yg gembira sbb kelahiran Baginda pon, Allah kurangkan azab dia.. apa tah lagi kita... rugi la sapa x sambut sambutan ni... Walaupun bidaah, inilah bidaah hasanah... bidaah yg baik... adakah kita kafir dgn hanya berselawat kepada Nabi Muhammad SAW pada ulang tahun hari kelahiran Baginda? birthday org len leh plak wat makan2, kasi2 hadiah.. tp birthday Nabi kita sendiri? ada jaa nnt suara2 sumbang kata ni bidaah la, sesat lah.. jatuh kafir lah... heh, mengarut la derang ni... dimana sesatnya bila kita berselawat kepada Nabi?

Ulama'-ulama' terdahulu dah membenarkan dan menganggap perkara ini sebagai sunat, jadi tak salah la kita ikut serta dlm perayaan maulid nnt.. apa yg kita kesal, bila ada ulama'-ulama' "zaman IT" yg konon kembali kepada Al-Quran dan Sunnah membidaahkan perkara ini dan terus mengatakan perkara spt ini sesat.. konon Nabi sendiri x buat, kita x buleh buat.. Allah... patut depa ni tgk video Syaikh Nuruddin Banjari yg cerita pasai Rasulullah SAW dan Saidina Umar mengenai bidaah ni... Sini aku embed video dari youtube pasai ceramah dia...



Bida'ah itu bukan Hukum


Kenapa guna istilah bida'ah hasanah?

Haa.. kalo nak tgk siri full dia, leh klik kat arrow http://www.youtube.com/sufiedinburgh

Ok, jadi setakat ni dulu nak post.. saja post awai2 sbb dah terbaca dlm Utusan Online td.. nnt nak dekat2 maulud ni, nnt kita dengaq la org cerita pasai sambutan maulud ni bidaah dholalah la dan sebagainya.. sbb tu rasan2nya patut aku post dulu.. Maulud Nabi kali ni jatuh pada 31 Mac .. jadi, marilah kita melebihkan selawat ke atas Rasulullah SAW, lebih dari hari2 lain yg kita biasa lakukan... Selawat serta Salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W...

Wassalam.. wink.gif

ps: rapid development in progresss~~~Pout___G_.gifHomer_Simpson_is_suing__d_oh_.gif

Sunday, March 11, 2007

Tagged Lagi! lol.. Desktop plak..

Salam..

Hehehe.. penat betol..coolemote.gif baru je lepas gathering forum neh.. isk isk.. ok kita citer psl tagged dulu..
Cik Wanie kite nih dah tagged plak ntuk show off desktop.. so, ni la desktop aku yg x seberapa neh... hua hua hua hua...Evil-son-of-a-bitch.gif


Resolution : 1024x768
Display Device : Laptop LCD Screen (Acer)
Been using this lappy since : 2005
Desktop Theme : Klarheit+Firefox WP+Tango project for Windows.
Haa...amacam? ley terima?Something_s_in_that_thur_air__love_.gif huhuhu~ disini aku nak tagged...

1. Poad
2. Lati0s
3. Semua orang yg sedang membaca blog ini..huhu!

hehehe... so sapa2 yg baca tu, sudilah kiranya menerima tag dr aku neh... btw, tadi baru je lepas gathering UG kali ke 5... huhu.. ramai org yg pegi dan best...Electric_Slide__boogie_.gif aku siap dpt anugerah tokoh forum mende tah..I_mma_bettur_than_you__D_.gif isk isk.. mcm2 bebudak neh... pastu siap ade games, makan2 pastu ade sesi bergambo..Battletoads_are__AWESUM__cool_.gif hahaha.. nanti aku taruk gambo kat friendster, korang leh la tgk kalo nak tgk.. x nak tgk sudey...twitching.gif

Urm.. stakat ni ja la kot.. dah lewat dah.. nak tido.. ok la ek.. hehe..

Wassalam...

p/s: haaaa? x paham........ Tah_hell.._confused_.gif

Friday, March 02, 2007

Look into my eyes..

Salam..

headache.gifIsk.. ni ape jadah plak blog aku kene lock ni..I_m-giving-you-the-_evil-ey.gif spam blog mende lak ni? Mangry__X___.gifhaiyaa.. ape la nasib blog aku neh.. tetiba kene spam blog plak.. bila masa aku d0k pi spam org neh....angry-emote.gif aku bleh save draft ja dulu.. later baru leh publish.. x pa x pa, kita tulih dulu.. [la ni dah bleh dah, dah unlocked, tu pasal korang leh bace neh.. huhu~]

Haa.. ni nak post satu lagu.. Look into my eyes nyanyian Outlandish.. isk isk.. mendalam maksud lagu ni.. lagu ni sebenaqnya adalah luahan isi hati seorang remaja Palestin pada thn 2003 yg lepaih.. aku dengaq lagu ni punya la layan.. sedap weih.. serious x mohong.. pehtu lirik dia plak memberi kesedaran dan keinsafan...wink.gif

Tanpa buang masa lagi, mai kita dengaq sama2..






Outlandish - Look Into My Eyes



Look into my eyes
Tell me what you see
You don't see a damn thing
'cause you can't relate to me
You're blinded by our differences
My life makes no sense to you
I'm the persecuted one
You're the red, white and blue

Each day you wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thanking God He let me rise
You worry about your education
And the bills you have to pay
I worry about my vulnerable life
And if I'll survive another day
Your biggest fear is getting a ticket
As you cruise your Cadillac
My fear is that the tank that has just left
Will turn around and come back

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows
Has our world gone all blind?

Do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Someone tell me...

Ooohh, let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohh my brothers, Ohh my sisters
Ooohh, shine a light for every soul that ain't with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters

See I've known terror for quite some time
57 years so cruel
Terror breathes the air I breathe
It's the checkpoint on my way to school
Terror is the robbery of my land
And the torture of my mother
The imprisonment of my innocent father
The bullet in my baby brother
The bulldozers and the tanks
The gases and the guns
The bombs that fall outside my door
All due to your funds
You blame me for defending myself
Against the ways of my enemies
I'm terrorized in my own land
But am I the terrorist?

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows
Has our world gone all blind?

Do you know the truth of where your money goes?
Do you let your media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Someone tell me...

Ooohh, let's not cry tonight, I promise you one day it's through
Ohh my brothers, Ohh my sisters,
Ooohh, shine a light for every soul that ain't with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters,

America, do you realize that the taxes that you pay
Feed the forces that traumatize my every living day
So if I won't be here tomorrow
It's written in my fate
May the future bring a brighter day
The end of our wait

(pause)

Ooohh, let's not cry tonight, I promise you one day it's through
Ohh my brothers, Ohh my sisters,
Ooohh, shine a light for every soul that ain't with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters,

Ohh let's not cry tonight I promise you one day is through
Ohh my brothers! Ohh my sisters!
Ooh shine a light for every Soul that ain't with us no more
Ohh my brothers! Ohh my sisters!


Lagu ni dinyanyikan oleh kumpulan Outlandish yg berpusat di Denmark kalo x silap.. Outlandish terdiri daripada 2 org beragama Islam, dan berbangsa Arab dan sorg lagi anggotanya adalah org Mexico bergama kristian.. Lagu ni diadaptasi daripada puisi asal oleh Gihad Ali, "Eye to Eye " seorang remaja Palestin...

Semakin hari Israel laknatullah semakin biadab.. Masjid Al-Aqsa nak diceroboh.. konon untuk mendapatkan khazanah dari Istana Nabi Sulaiman yg tersembunyi di bawah tapak Masjid Al-Aqsa... haih.. biadab.. dh la rampas tanah org, bunoh plak tu anak org.. mmg Israel dan Zionis laknat ni patut kita perangi hingga titisan darah terakhir...gun.gifhit2.gifThings_are_grand_in_the_middle__finger_.gif

Ok, setakat sini saja dulu.. Peace 4 Palestine!piss.gif

Wassalam..many-thanks.gif

"biar x bertemu di gerbang mahligai cinta, cukuplah sekadar teman yg biasa.." -pasrah dan redha.. :)