Monday, February 26, 2007

Tagged? Jom Main.. hahaha...

Salam..

Hehe.. update later.. now let's play tagged! huhu.. ni redoks dah tagged aku lak.. kene la aku play.. huhu.. sapot sket bangsa kita.. mad.gifJiggle_jiggle__dance_.gif

So, kat sini aku start la ek.. mule2 tgk rules then terus to the game..


Rules & Regulations:
Each player of this game starts out by giving 6 weird things about themselves. People who get tagged need to write in a blog of their own 6 weird things as well as state the rules clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. After you do that, leave them each a comment letting them know you tagged them and to read your blog!

6 mende pelik mengenai aku.. (6 werd facts about tokapi) ignore.gifbouncyactive.gif

1.Math vs History
Aku budak aliran sains mase skolah tp x score plak subject science.. instead aku lagi suka subjek sejarah ngan geografi... aku lg suke bace buku sejarah 100-200 pages dr buat latihan matematik 5-6 muka surat
laughing-emote.gifmany-thanks.gif

2. Kerja betul vs Kerja main2
Kadang2, mase aku wat keje yg betul2 (cth yg assignment,projek) susah sgt aku nak wat.. research jd malas, coding jd malas, try n error lg malas.. tp kalo wat keje2 yg atas minat sendiri, rajin plak aku.. spend masa 4-5 jam just ntuk mende2 kecik.. sanggup research, try n error.. (cth, design blog, friendster, winamp status, forum.. blablabla lg mende2 lagho..)Science_H._Logic__omg_.gifheadache2.gif

3.Keputusan : Planned vs Spontaneous
Keputusan yg aku buat selalunya berubah2... kdg2 mende yg planned dlm masa seminggu tu jadi mende lain sbb aku lg suka ikut gerak hati pada saat2 terakhir.. kdg2 sgt spontan.. cth, kalo aku kate plan x nak gi mane2 ari cuti, tp kalo terdetik sket nak pegi.. jadi.. jalan je..idea.gif

4. Online vs Realiti?
Hehehe.. kdg2 time online ni aku rasa senang sgt nak sembang ke, chat ke, melawak ke.. especially ngan gurls.. tp kalo betoi2.. hahaha.. jgn harap la.. aku jenih diam ekceli.. tambah2 lagi ngan kaum hawa.. sbb tu nmpk aku jarang2 rapat ngan kawan2 pompuan, x kira satu kelas ke, satu group ke.. kalo dah darurat sgt, baru bleh.. hehe.. mende ni senanye perasaan segan.. smp kdg2 nak tgk face to face pon x leh.. bukan nyer sbb sombong, tp mmg sebab segan, gementar, dll..shocked.gifrunaway.gif

5. Bilik...
Hahaha.. tah nape aku suke tutup pintu bilik... ade org ke, x de org ke.. aku suke je tutup pintu bilik.. tatau nape... huhuhu.. eh, pelik ke ni?Jiggle_jiggle__dance_.gifp.gif

6. Buku
Aku sorg peminat buku.. x kire la buku apa pon.. nampak best je, kalo ade duit, aku beli.. aku suke sgt nak tau isi kandungan buku tu.. tp yg peliknya, setiap kali aku baca 10-20 page, aku akan stop ntuk jangka masa lama (5-6 bulan) sblm start bace balik.. tatau nape... aku pon pelik.. buku beli banyak, tp nak bace idoknyer... bile dah nak expired buku, baru nak baca.. isk isk.. selain dr tu aku ske baca Mastika.. huhu~LOL-XDDDDD.gifBattletoads_are__AWESUM__cool_.gif

Ok, ikot peraturan aku kene tagged org len plak kan.. so ni target aku.. :

Sniper_Emoticon_by_Pitchit.gif

1. Jijy
2. Cruxidex
3. Poad
4. Lati0s
5. Miss Sha
6. Kak Moon

(org len selain kat atas ni pon bleh.. aku letak nama 6 tu sbb ikut rules je.. x kesah, sape2 pon nak, main je.. kire aku tagged semua org yg bace blog aku ni la.. hehehe..winking-razz_.gif )

Harap2 la derang pon nak main mende2 ni... hehehe..Winking_my_grin__D_.gif


Hahaha.. rasenye takat ni je la kot... tgk bape ramai nak main bile aku tagged.. okey.. chow chin chow...wavey.gifYou_are__1_animated.gif

Wassalam..

ps: haha.. x tau nak kata apa dah.. tawakkal ja la.. wink.gif Come-here-baby-cakes-_wink_.gifWhere-in-the-world-is-matt-.gif

Saturday, February 17, 2007

Petua? Hohoho~

Salam...

Isk isk.. time2 cuti ni x dak gheja lain la aku, asyik dok jadi pelayar setia di lautan siber ni.. tgk2 jumpak lak menda ni.. apa dia? mai tgk.. huhu~


60 PETUA MENDAPAT PASANGAN

Oleh Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah ~

1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.

2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.

23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.

32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.

33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.

34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.

35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.

36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.

37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.

38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.

39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.

40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.

41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.

42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.

43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.

46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.

48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.

51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

petikan dari : http://www.lelaki.com.my/petua_lelaki/60_petua_mendapat_pasangan.htm


Heheh.. petua turun bukan dr calang2.. skali dato' fazilah kamsah daa.. huhu~.. keberkesanan dia? wakaka.. x tau.. sbb aku sendiri x try lagi... so, sapa nak try silakan, tgk berkesan ka dak.. hehe..

Wassalam..

p/s: amek, ni kira dah boring tahap ke lapan juta nih... huhu~ smile

Thursday, February 15, 2007

Cuti? :(

Salam... Why_hullo_thur__wave_.gif

Wahahahaaa... ari ni dah khamis... sok jumaat.. lusa, sabtu da start cuti dah... mid term break selama seminggu... isk isk... org2 len smua sebok2 nak balik, packing2 baju, beli2 tiket 2-3 mggu sudah tp aku? yaaa.. bakal keseorangan di rumah ku ini... x balik plak kali ni sbb nak siapkan projek.. seminggu weih.. isk isk... terasa gak akan kesedihan yg bakal menimpa.. sapa x sedih, oeg len tgh syok2 kat kampung, kita sorg2 kat sini.. nak wat cemana, salah sendiri gak kan... sapa soh x siapkan projek awai2.. hohoho.. tabah ja laa.. ni ja last kot.. sem depan x dak dah... hehe.. so apa salahnya stay kan... ekekeke...

Erm.. 18-19 hb ni raya cina.. wakaka... so, happy chinese new year bagi sapa2 yg sambut.. huloq2 la sket angpau ngan limau.. wakaka.. dah tua2 ni pon nak gak angpau.. lagi tua isi kena lagi banyak.. ehehehe.. kalo x dak angpau, limau pon JADI!.. hehe.. bukan apa, dah lama x rasa seronok cam zaman budak2 dulu.. masa zaman budak2 dulu, kt kg aku kat penang ada la satu family cina ni.. dok pangey lenci jaa.. nama betui x tau plak.. hohoho.. depa ni bukak kedai repair moto, selang sebijik rumah ja dgn rumah tok aku.. bila ja CNY, kami pon pi la mintak angpau.. wakakaka.. puas2, dpt angpau merah, dlm tu isi RM 5 (zaman tu kalo RM 5 pon dah cukup baguih.. huhu).. x cukup ngan tu, siap dpt limau lg.. hahaha.. zaman2 itu mmg best.. zaman budak2... ekeke...

La ni, rumah lenci tu smua x dak dah.. depa don dah pindah.. kg aku pon dah lain sgt dah.. rumah2 sederet lenci tu semua, tanah depa dah kena juai, kontraktor2 pakat2 dok beli pehtu buat banglo, kondominium.. isk isk.. x rasa kampung dah kampung aku kat Penang tu... leh kata, kg aku tu, kiri kanan dah naik rumah2 baru.. semua kontraktor beli.. tinggai umah tok aku ja terkontang kanting tgh2 tu... ni semua sbb depa buat lebuhraya jelutong tu la.. x pasai2, kontraktor2 ni nampak peluang, teruih beli tanah2 kat kg tu.. yg tuan2 tanah ni plak, paham2 la.. tanah kat Penang la ni tgh mahai gak laa.. lgpon area jelutong tu kira under georgetown lg, sbb tu la depa nak buat pembangunan.. hasilnya, habeh kampung2 melayu sekitar jd camtu.. dah x dak kampung belah georgetown ni.. (ada tu ada la, tp x macam dulu :( haih..) sbb tu la ni kalo balik kampung pon, x rasa syok sgt kat dulu..

Tak tau nak istilahkan mana satu jadi kampung.. rumah aku kat Kulim ka atau umah arwah tok aku kat Penang tu... sbb la ni dah dok area Selangor ni.. kira dua2 bleh la kot.. satu rumah mak, satu rumah tok.. x lama lagi, kalo "depa2" tu nak langgaq amanah moyang aku, nak juai gak tanah tu, terpaksa la makcik aku pindah pi mana2.. sorg tu, anak dia nak beli umah kat Kulim gak.. ya la, nak wat camna.. tanah tu ada org langgaq amanah nak juai kalu, nak dok mana plak kalo x dak tempat.. sbb tu dia dah tgk2 umah sebelah Kulim ni.. in case la sesuatu yg buruk jadi.. ni la org Melayu.. hingaq kata masalah Melayu Penang la apa la, tp yg dok buat palat depa jugak.. sanggup nak juai tanah yg sedara mara sendiri duduk, sanggup langgaq amanah tuan tanah asai yg nak tgk tanah dia tu anak cucu dia duduk smp bila2.. sejarah ni drpd dulu lagi.. tgk Sultan Abdullah ngan Francis Light, tp org kita still x mo amik kesah menda2 ni bila mata kelabu, hidung dok sedap bau tgk duit byk2 tu... nnt la, di entry len aku cita pasai Penang plak, tanah tumpah darah aku..

K la.. nak pi kelas.. isk isk.. sok exam SISP, tlg la doakan aku sapa2 baca entry hari ni...

Wassalam...

PS: Sunggoh tiada ku mengerti.. sudah kesekian kalinya.. apakah? kenapakah? permainankah? :~|
Owh.. lupa lak.. masalah internet aritu dah setel.. hehehe
winking-razz_.gif

Sunday, February 11, 2007

Apakah yg terjadi? o_0~~

Salam...

Huuuu.. apekah yg telah terjadi? arrrrr... lama gila x menambah entry... haih laaa.. tah kenapakah terjadinya kelembapan menambah entry ini.. isk isk isk~~ mari kita lihat event2 yg berlaku serta menganalisinya.


Rabu, 7 February 2007

Rabu - Umah aku x de tenet approximately kul 2.53 petang. Walaupon time tu aku x de kat umah sbb gi kelas, tp bila balik aku menge"check" log Apache kat sever aibob dan mendapati semua koneksi terputus approx. pada pukul 2.53 PM Ahh.. kenapakah putus? aku cuba membayangkan yang ianya hanya satu kesilapan teknikal sahaja. Aku menunggu hingga pukul 5.15 PM lalu mula memesej member2 dan shockly! mereka ada sahaja line tenet~~ owh.. rupa2nya pihak KMC sudah memotong line di romah ku ini karena tidak membayar lagi untuks bulan February.. ekeke... demit.. Dah la aritu pakai bulan Jan free je.. tp bukan sesaja free.. brader KMC tu gak kate kat Own, my hosmet.. kalo bayo time aritu (mase awal bulan Jan), nnt bulan Feb baru dpt tenet balik... wat de..? hehe.. so sbb tu kami pakai je smp bulan Feb ni.. huk hukhukkkk~~ freeee sbulan.... lalala~~ Tp malam rabu itu, kami tabah ajela.. dan aku gunekan ketiadaan tenet ni ntuk stadi gila-gilos sbb soknye ade exam kui 8 pagi~~



Khamis, 8 February 2007

Khamis - "krekkrek, krekkrek~!" henpon ku berbunyi. Bunyi itu ialah bunyi cengkerik yg bersemadi dlm enponku ini buat sekian lama dan menandakan ujan eh.. menandakan bahawa ada mesej baru~ "Nape ngan aibob?" lebih kurang begitulah bunyinya~ yaaa.. aibob down karena tenet umah ku down.. mereka2 sudah x tahan ingin berforum dan beriIRC di aibob.. aku jua sama.. x kan aku sorg je masuk forum ngan IRC aibob lak.. isk isk.. dan oleh kerana itu, majlis tertinggi persepakatan komunis (isk isk) telah bersepakat untuk memindahkan server ke umah afiq, supaya ianya dpt diakses semula oleh ahli2 komunis.. eh.. komuniti UG. Ya, pemindahan berjaya dilakukan ketika aku berada di kelas dan tiada dapat menjawab panggilan afiq (sori la bro.. gua dlm kelas..). Sementara aku, geng2 umah aku.. peyek, own dan sero tlah jatuh ci.. eh.. tlah bermesyuarat pada malam sebelumnya dan bayaran dibuat pada pagi khamis itu jua.. menurut maklumat, ari Isnin baru bleh on balik.. adoi~~~~~ tempang la hari kamis itu.. cukup boring~ x de forum, x de tenet, x de msn, x de ym, x de mykmu, x de Yahoo Mail, x de Hotmail, x de claude, x de blablabla... Tabah ajelah Kamis itu... huhu.. sama seperti mlm sebelumnya... tp aku tatahan gak, kui 11 lebih, pas aku bgn dr tidoq yg x disengajakan, aku pi lepak umah ombak, bwk laptop ku syg ini dan online smp kui 1.. amek....



Jumaat, 9 February 2007


Jumaat - Lalala.. mangun pagi.. kul 8, check koneksi, masih lagi hampa.. isk isk.. kesedeyhan.. nape la... tape2.. lepak2.. kul 9 tiba2... ade.. yeay~ leh masuk claude, leh masuk meebo, leh online pepagi cam biasa.. lalala.. sunggoh best sekali.. mereka sudah menyambung kembali koneksi di rumah ku ini~ tp aku rase pelik, sbb aku x leh masuk aibob plak.. wat de? aku ingat mula2 masalah koneksi di pihak server.. so aku wat dunno je.. tp bila pas solat jumaat pon camtu... isk isk.. x leh jadi ni.. aku gi umah afiq and guess what? ramai je org leh masuk.. wat de hel? x kan umah aku je x leh masuk aibob? ape dah jadi? subnet same.. siap IP 172.17.70.xxx lg.. sama satu LAN, 70... tp nape x leh akses ni? haaa? aku masuk prince leh plak, masuk ntah pon bleh.. finch pon leh masuk... tp nape x leh masuk aibob? apakah? kenapakah? bila di check kat umah nazri (satu tingkat, tp umah lain, umah ujung), kat umah dia pon x leh access aibob.. apakah? satu floor tingkat 5 of C3 x leh masuk aibob? masalah router ke KMC oii? isk isk... ahhh~~~~ boring la macam ini~ isk isk... aku beranggapan ni temporary je la.. seb baik leh masuk IRC, tp linked server yg ombak wat la.. isk isk.. heran aku... pastu kami pon sembang2 dlm IRC la nak pegi makan cendoi.. dlm kui 5.45 petang camtu... tgk2, masa aku betui2 nak turun tu, YM aku off, MSN pon, IRC apatah lagi... isk isk... x pa, turun dulu, makan penting.. wakakaka... bila balik ja, teruih apa pon x leh masuk.. server aibob ka, link ombak ka.. apa pon x leh.. dem! mula terasa kepelikan.. claude pon x leh masuk malam tu.. YM pon kene pakai proxy baru leh... apakah? port 22 pon dah kene tutup? aku mula pening.. kami hanya leh connect ke port 80 je.. tu pon kena melalui proxy yg disediakan KMC.. apakah?? sunggoh blur..... lagi berita mengejutkan, dlm umah aku ni, hanya 2 org je dpt connection... lg 2 org tadapat.. nande kore? apa yg terjadi??? aaaaaa??????????????



Sabtu, 10 February 2007


Sabtu - Cam besa, sabtu ni cuti.. so tenet mmg 24 jam, x macam hari2 biasa.. sabtu dan ahad, adelah hari tenet 24 jam melalui proxy apartment01 dan apartment02 .. yeah~~ best2... tp aku still x leh masuk aibob? aku try tanye2 member2 lain.. pon ade yg tadapat masuk aibob.. so aku ngan Naz, dlm kui 10 pagi camtu pon try la nak gi tanye KMC.. sbb selalu sabtu bukak kot kalo x silap.. ade org standby.. tp kami hampa.. bila pi tgk ade notis lak, sabtu & ahad cuti.. adoi laaa... kenapakah.. isk isk.. so aku pon balik le ngan hampa sekali... ptg tu, aku tanye cdex, dier leh lak masuk aibob... so ape lagi, aku soh la dia on proxy ntuk aku.. dan Alhamdulillah, bleh gak akhirnya masuk aibob, tp kene melalui cdex la.. aku kasi dia Etlin proxy la senang sket.. sbb memula try ngan freeproxy, x mo jalan plak... ni yg pelik ni.. IP aku 172.17.70.XX dan IP aibob, 172.17.70.BB patut nyer leh la konek direct.. tp x plak bleh.. sedangkan IP cdex, 172.17.72.CC ni bleh plak masuk aibob.. adoi.. apakah ini semua... terpaksa la aku connect camni, PC AKU -> PC CDEX -> AIBOB... paham2 ajela speed dia kalo dah camni... slow la sket, tp ok la.. janji leh masuk aibob.. tp yg heran nyer, tanye geng2 murni, leh lak derang masuk aibob.. geng2 ilmu x tanye lg.. tp aku rase bleh.. tp geng2 amanah? haram x leh masuk langsung... adoi.. apartment laki ni apa dah jadi aaa? haih.. ptg tu, kami ada konferens YM.. aku dpt tau yg budak2 amanah x leh konek aibob gak, tp certain2 bleh.. jadi cam umah aku punya koneksi upanya.. adoi.. sembang2 lagi, korek2 lagi, rupa2nya baru tau punca KMC buat "blocking" ni... dengaq cita, kat amanah ada umah kantoi kena raid ngan KMC pasal share koneksi ngan rumah sebelah.. ape punya sep daaaaa.. pegi share koneksi ngan umah sebelah, siap wayar terjuntai2 ikut tingkap.. isk isk.. bangang la.. tgk apa dah jadi ngan koneksi skang ni.. patut la depa ckp stgh2 umah dier dah had IP... kire x leh ramai2 pakai satu port.. adoi laaa...... sedeyh... arghhh.. dmeit.. dikala boring x leh masuk aibob, x leh jumpa teman2 komuniti maya, aku pon rempit pi umah paan di kenaria utk ambik cicak man dan muvee2 lain.. nak balik tu, singgah umah syed ngan jan ngan ameiru ngan citot.. hehe.. depa dok satu umah.. aku amik citer sket kat syed, pehtu balik teruih layan cicak man....



Ahad, 11 February 2007


Ahad - Keadaan masih serupa seperti semalam.. owh owh.. kenapakah? jadi di hari Ahad ini, aku bangun pagi, check e-mail, tidoq pastu having lunch sambil layan Click.. pas zohor, tidoq balik.. panas sgt2 2-3 hari ni.. mcm jerebu pon ada... pastu bangun, solat Asar dan here I am, www.blogger.com ... biasa aa apa lagi, dok tulih analisis ni laa.. isk isk... analisis ka ni? maybe merupakan satu penceritaan pengalaman... haih... tah la, sok Own nak pi tanya KMC.. apakah yg sebenarnya terjadi.. nape satu umah x dpt 2 IP je plg banyak? nape x mcm dulu2? nak tanye gak, ape yg sebenarnya terjadi? adakah ini satu polisi baru? adekah ini satu "blocking" yg bersifat sementara atau permanent? betul ke dah x leh pakai switch, hub dsb? haih.. perkara ni gak akan dibawak ke MPP, dan cam besa, kalo aku, Ayus la akan aku bawakan hal ni kepadanya.. isk isk.. kenapakah?



Jadi, ringkasannya, aku belum tau apa yg terjadi sbenarnya.. nnt la tggu respon dr KMC.. isk isk.. lama gak tulih menda ni ja.. ok.. blah dulu~~ dah nak maghrib dah...

Wassalam...

PS: apakah yg coba kau katakan? sunggoh ku tiada mengerti..kebetulan sahajakah?~~ owwwhhh wowowowohh... hukk hukk hukk.. ekekekeke :P

Sunday, February 04, 2007

Pendidikan Anak2 Islam (jilid 2) - Siri 3

Salam...

Adeh.... lately aku agak buffer+penin+confuse+lost+blur et al ... x tau nak buat apa.. Ya Allah yang berkuasa mombolak balikkan hati ! tetapkankanlah hati ku ini... tenangkanlah hatiku ini.... Allahu Allah....

Disebabkan aku kekurangan idea nak tulis apa dlm seminggu dua ni, biaq lah aku teruskan ngan ringkasan Tarbiaytul Awlad Fil Islam siri ke-3...



3 .Mencegah Anak Dari Pengaruh Seks


Usia murahik (belasan tahun) merupakan usia yang paling kritikal dan perlu dijaga oleh pendidik supaya anak itu tidak terpengaruh dengan gejala seks yang boleh merubah kehidupannya pada masa hadapan. Pada waktu inilah, anak perlu dididik supaya mereka menjadi pemuda yang soleh kelak. Anak yang mencapai usia murahik hendaklah dilarang memasuki kumpulan kaum perempuan kerana pada ketika itu mereka sudah tahu membezakan kecantikan perempuan. Dikhuatiri, mereka akan tersimulasi dengan kecantikan itu dan boleh menggerakkan syahwatnya.

Ibu bapa diperintah supaya memisahkan anak- anak mereka di tempat tidur pada usia 10 tahun. Ini untuk mengelakkan mereka melihat aurat masing-masing. Ia juga untuk mengelakkan mereka daripada berstimulasi seks dan boleh menaikkan nafsu syahwat. Ini perlu untuk menjaga akhlak mereka. Islam telah menggaris panduan-panduan yang pasti supaya anak-anak tidak terpengaruh dengan gejala seks yang boleh merosakkan mereka.


Tanggungjawab pemerhatian anak di rumah


Hendaklah menjaga anak dari naluri seks, bermula dengan pemerhatian di rumah yakni menahan segala pengaruh seks antaranya :

  • Mempraktikkan adab meminta izin, dan mengelak daripada membuat anak melihat aurat anggota keluarga yang lain.
  • Menahan anak-anak mencampuri wanita asing bila sudah murahik.
  • Tempat tidur anak lelaki dan perempuan tidak boleh setempat, tambahan pula seselimut. Hendaklah dipisahkan jika boleh seawal yang boleh.
  • Merenung bahagian aurat wanita kerana ini boleh membangkit nafsu seks. Hendaklah diajar adab melihat.
  • Anak melihat filem atau gambar lucah. Hendaklah dihalang kepada anak itu akan unsur-unsur ini.
  • Anak berkawan dengan kawan perempuan. Hendaklah dikawal supaya tidak keterlaluan pergaulannya kerana mereka sedang membesar.

Tanggungjawab pemerhatian anak di luar rumah.

Amatlah perlu bagi pemerhatian di luar rumah kerana anak-anak mudah terpengaruh dengan anasir-anasir luar. Nafsu anak mudah terangsang dengan anasir-anasir tidak elok ini, oleh itu perlulah kita mengawasinya.


Bencana Pawagam.

  • Kebanyakan filem yang ditayangkan, terutama dari Barat mempunyai unsur seks yang melampau. Aurat didedahkan begitu sahaja.
  • Dari filem-filem tidak sopan ini, anak-anak mungkin akan meniru kelakuan buruk yang ditonjolkan oleh pengarah-pengarah yang kebanyakannya Yahudi.
  • Juga, pada setengah filem ditonjolkan keburukan Islam untuk mempengaruhi penonton. Perlu dijaga pada anak-anak kerana mereka mudah terpengaruh.


Bencana Fesyen.

  • Fesyen yang ada sekarang terlalu mendedahkan aurat. Para perekanya terdiri daripada tangan-tangan perosak Yahudi yang sungguh sial.
  • Para pemuda bagai diserang dengan gejala ini dan akhirnya kerana tiada kesabaran yang mantap dalam menjaga penglihatan dan nafsu, akhlak mereka mula merosot dan berlaku sesuatu yang tidak diingini.
  • Juga terdapat Muslimah yang menukar fesyen kepada fesyen tidak senonoh ini kerana dikatakan mundur jika tidak berpakaian sedemikian.
  • Sepatutnya wanita Muslimah mesti menganggap perkara ini sebagai punca menyebabkan para pemuda Muslim runtuh akhlaknya. Jika mereka memakai sedemikian, maknanya mereka telah meruntuhkan akhlak saudara pemuda Muslim mereka sendiri!

Bencana Sarang Maksiat yang Tersembunyi dan Terang-Terangan

  • Sarang-sarang ini contohnya ialah rumah pelacuran, kelab malam, bistro, pub dan seumpamanya menjadi tempat lelaki dan perempuan yang hilang erti harga diri dan kehormatan kemaluannya serta kemuliaan dirinya.
  • Tempat-tempat ini menjadi pusat mereka melampiaskan nafsu berahi serta tempat berlakunya punca segala keonaran.
  • Tempat ini juga hasil daripada menerima seadanya budaya barat yang amat jijik perlakuannya. Tempat manusia bodoh membuang masa dengan melihat dengan sengaja aurat dan menambah dosa.
  • Di tempat ‘syurga seks’ inilah punca segala penyakit sama ada bersifat fizikal, mahupun dalaman.

Bencana Gambar-gambar Separuh Bogel

  • Para pemuda akan melihat di intenet, papan-papan iklan, di ruang-ruang koran (akhbar), majalah-majalah hiburan akan gambar separuh bogel yang menaikkan nafsu.
  • Mereka akan melihat wanita yang berfesyen secara memalukan diri sendiri, yang membiarkan tubuhnya dilihat percuma oleh para pemuda.
  • Nescaya rosaklah hidup pemuda yang selalu berkelakuan sebegini.

Bencana Persahabatan Yang Jahat

  • Anak-anak mudah terpengaruh dengan rakan sebaya.
  • Jika buruk akhlak rakannya, ditambah pula termakan ajakan kawannya itu, boleh menyebabkan dirinya terpesong.
  • Hendaklah anak-anak mencari sahabat yang baik dan boleh membimbing mereka ke jalan yang baik.

Bencana Pergaulan bebas Lelaki-Perempuan.

  • Pendapat mengatakan percampuran peringkat awal (semasa umur tamyiz) antara lelaki dan perempuan boleh menghilangkan naluri seks dan ghairah antara satu sama lain tidaklah betul sebenarnya. Malah boleh menjadikan keadaan lebih teruk.
  • Hendaklah kita kembali ke ajaran Quran yang membataskan perhubungan lelaki dan perempuan kerana setiap kalimah di dalam Al-Quran adalah benar-benar belaka.


Cara-Cara Praktikal Membetulkan Anak.

Terdapat cara-cara praktikal untuk membetulkan anak, selain daripada membuat pemerhatian sahaja. Cara-caranya ialah :


Cara Penyedaran

  • Melalui cara ini, anak akan disedarkan dari kecil lagi bahawa, puak-puak yang memerangi Islam seperti Yahudi akan sentiasa mempengaruhi orang Islam supaya terpesong akidahnya.
  • Juga diberitahu kepada mereka, bahawa sumber kerosakan akhlak ialah majalah seks, gambar bogel, membuka aurat dan sebagainya.
  • Dengan cara ini juga mereka akan berasa bertanggungjawab dalam memelihara akidah Islam yang suci ini.
  • Yahudi dan Masonisme adalah golongan yang hanya mempercayai akan kelazatan seks dan nafsu syahwat sebagai pemecah kebuntuan bagi kehidupan manusia. Penjajahan dan Salib-Kristian pula sentiasa memperdaya umat Islam. Begitu jua Komunis yang hanya menyembah kebendaan semata.
  • Oleh itu, perlu diterangkan kepada anak-anak akan rancangan puak-puak ini supaya mereka sedar dan tidak mudah terpengaruh.

Cara Pengancaman dari ancaman zina.

Cara ini memberitahu anak-anak akan bahaya dan natijah perbuatan zina. Ini untuk mengelakkan mereka tergelincir ke lembah hina ini serta memberitahu akan kebenaran tentang zina.


1. Bahaya kesihatan.

  • Penyakit kelamin (gonorrhoea), yang menyebabkan kudis dalam rahim serta buah pelir. Boleh menyebabkan mandul dan buta mata jika ia menular.
  • Penyakit Zuhri (Siflis), banyak berlaku pada masyarakat Inggeris kerana mereka gemar berzina.
  • Kudis di bahagian kelamin yang menyebabkan alat kelamin bengkak, mengeluarkan nanah yang busuk, bisa di tulang dan tersendat saluran kencing.
  • Penyakit AIDS akibat bertukar-tukar pasangan dan seks di luar tabii. Penyakit yang masih belum menjumpai ubat yang sebenar yang boleh menyembuhkannya.

2. Bahaya rohani dan moral.

  • Seks luar tabii semakin menjadi-jadi, liwat oleh pasangan gay dan hubungan sejenis lesbian menjadi semakin berani, terutama di Amerika Syarikat dan dunia barat yang lain.
  • Penyakit gila bayang di mana seseorang itu sentiasa membayangkan perkara ghairah serta berstimulasi sendirian. Akibatnya ia menjadi kurang cerdas, lemah daya ingatan dan seakan orang mabuk serta dalam ketakutan.
  • Juga terjadi para penagih dadah dan arak, kumpulan jahat, rumah maksiat yang diizinkan, kumpulan seks, dan sebagainya.

3. Bahaya kemasyarakatan.

  • Tidak akan wujud masyarakat yang stabil, anak luar nikah berleluasa dan tiada kewujudan keluarga.

  • Terputusnya zuriat manusia yang sah.

4. Bahaya keekonomian.

  • Mereka yang melakukan aktiviti terkutuk seperti zina ini akan lemah tenaganya.
  • Ini, menyebabkan daya produksi menjadi kurang kerana tiada tenaga.
  • Juga, mereka akan kesempitan wang kerana menghabiskan duit untuk memuaskan nafsu syahwat serta duit yang di kumpul hasil perbuatan melacur, menjual dadah dan sebagainya adalah haram semata-mata.

5. Bahaya duniawi dan ukhrawi.

  • Menjerumuskan diri ke kancah zina boleh menyebabkan 4 faktor buruk seperti diterangkan Rasulullah S.A.W. Faktor itu ialah:
    Menghapuskan kejernihan muka, Memutuskan rezeki, Memurkakan Allah
    dan Menyebabkan ia kekal dalam api neraka.
  • Penzina akan terlepas dari simpulan iman kerana Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud “Tidak akan berzina seorang penzina, sedang dia seorang mukmin
  • Seksa penzina yang tidak bertaubat akan dilipatgandakan di akhirat.
  • Hendaklah diberitahu anak-anak bahawa keburukan zina ini boleh membawa kepada ancaman riddah,ilhad, perbuatan sia-sia dankeruntuhan moral.

Cara pengikatan.

  • Anak akan diikat dengan ikatan yang paling kuat yakni ikatan aqidah, pemikiran dan kerohanian.

  • Perlu anak itu diikat dengan ikatan ibadat. Ajarlah mereka melakukan ibadat seperti solat, zikir, mengenalkan dengan masjid serta membaca Al-Quran dan menjaga diri.

  • Anak yang terikat dengan segala ikatan tertinggi ini dapat membezakan segala yang baik dan buruk, seterusnya menghindarkan diri dari lembah kemaksiatan.

  • Pendidikan keimanan merupakan antara pendidikan terpenting kerana hanya dengan iman, kita dapat memelihara diri daripada maksiat.


(bersambung..)

Mungkinkah jawapan kpd masalah aku ada dlm perkara yg diceritakan di atas? Wallahualam...

Wassalam..

P/S : Ampuni aku Ya Allah...