Ikhlas Tapi Jauh~

Salam...

Hehe.. hari ni aku dah berkesempatan layan citer "Cinta".. wakaka.. kat mana aku layan, dpt mana, kualiti cemana, pukul baper, itu x penting.. yg penting aku dah dpt tgk dah citer ni.. keputusan aku : BEST ~! .. x rugi korang tgk.. ni aku nak review sket dr ape yg aku tgk tadi.. maybe ade unsur2 spoiler, sape yg x nak kene spoiler, baik bace tutup2 mata sket.. hehe..

Ok, citer start ngan plot cikgu elyas dan rubiah.. hehe.. bg org lama start dulu plak.. cikgu elyas ni ade prob alzhemeir (tatau eja btoi ka tak) yakni dia ni, short term memory dia x tahan lama.. paham2 sajala kan... so rubiah ni plak kesian kat cikgu elyas ni.. tp ada la sblm tu mula2 bertemu, cikgu elyas ni tolong rubiah ni.. masa ni, rubiah x tau lagi yg cikgu ni ada penyakit.. lama2 baru tau.. hehee... best gak plot org2 tua ni.. nak tau? kena tonton...

Pehtu masuk la plot2 lain.. masuk plot nanu baharudin ngan adik dia.. adik dia ni pelukis jalanan.. so paham2 la.. keja, makan minum x menentu.. yg si nanu plak, asyik bekawan ngan laki org.. tp seringkali kecewa, lebih kurang camtu.. so ada konflik la sket bila nanu yg geram tu, mcm marah adik dia ntuk lepaskan geram.. dalam x sedaq, adik dia tu ada penyakit.. penyakit apa? kesudahannya? kena tonton laa... hehe..

Ok, next biaq aku cita pasai azlan ngan azura.. haa.. yg ni kisah cinta yg cam standard sket.. satu aritu, azlan ni sorg pemilik sykt penerbitan yg bwk keluaq satu majalah ni.. yg azura ni plak gheja kat MPH.. so satu hari, azlan ni pi la MPH... bwk ayaq masuk, pastu azura ni sound la dia.. tah camna tah, azura ni komen majalah azlan ni x baguih.. tp azlan ni dah tangkap cintan ngan azura ni... so konon2 trick mintak nasihat dr azura, smp la depa kapel.. tp ada satu masa kt sidang akhbar, yg azlan x tau azura ada sama, dia pi kata dia x dak apa2 ngan azura.. habeh tu, paham2 la apa jadi... apa yg jadi? nak tau? kena tonton beb~.. hehe...

haa.. pehtu plak cita yg aku agak benci sket.. bodo punya bini.. bini ni rita rudaini.. laki dia ni dlm cita ni nama Haris, yg dimainkan oleh Rashidi Ishak.. isk.. aku x tau la.. Haris ni punya romantik, syg gila kat anak bini, tp bini dia leh gatai ngan jantan lain.. konon syg haris, tapi rindu jantan lg sorang tu.. bodo punya bini, gatai nak ada jantan lain.. laki dok ada pon x mau syukur.. hehe.. dlm kisah ni gak, ada special appearence oleh bini betoi Rashidi Ishak, Vanida Imran.. haa.. baru la padan.. puaih hati aku... err apa yg aku puaih? kena la tgk dulu... hehe..

Yg ni cita plg last.. aku rasa depa ni plg muda.. cita pasai arianna ngan apa tah nama pierre andre dlm cita ni.. aku dah lupa plak (tgk balik la kt post aku sblm ni).. yg arianna ni cari boyfren dia kat KL, nama Khalif... dlm dok nak cari, dia kena rompak.. abeh laa semua.. so dia mmg desperate gila nak cari sgt boy tuh.. apa lagi pi la jumpak wartawan nih (pierre andre) ntuk iklan cari boy dia.. tp budak ni separuh masak sket.. yg p.andre tu plak cam jenih luruih sket.. elok la 2 tu.. lama2 dia jumpa khalif, tp dia tu dah ada betina lain.. dan rupa2nya arianna ni dah berbadan dua.. isk isk.. habeh madu sepah dibuang punya kes la plak.. isk isk.. so kesudahannya.. hampa kena la tonton nanti.. kekeke..

Huhu.. mmg syiok cita ni.. dgn backgorund music yg best.. mmg menyentuh hati dan perasaan.. jalan penceritaan dan persembahan pon best.. bygkan, 5 cerita berasingan, berlaku secara parallel, tanpa ada hubung kait yg langsung antara satu kisah ke stau kisah.. hubung kait ada pon, tapi kira x masok campoq dlm hal satu sama lain.. kira biasa2 saja hubungan.. dn bg aku, gaya penyampaian mcm ni mmg sempoi dan aku respel habis.. sbb betoi2 mencerminkan keadaan msyrkt yg msg2 ada pelbagai kisah tersendiri... bermakna kata, untuk menjadi sebuah msyrkt, x semestinya kisah kita ni sama saja.. perlu kepelbagaian.. dan kepelbagaian tu x menganggu kita dlm aktiviti lain seharian.. dan inilah realiti kehidupan..

hehehe.. ni ntuk membagkitakan mood supaya hampa yg x tgk cita ni membara nak pi tgk, aku boh lagu tema dia kt sini...


V.E - Ikhlas Tapi Jauh

Bila bila kiranya diriku perlu
Hari yang murung
Terdengar nada yang riang ria
Sekali suara meyakinkan jiwa
Kaku langkah mengaguminya
Kaku menerimanya

Selagi bahuku
Memikul bebannya
Selagi hayatku
Merasa siksa
Selama senyuman
Menjadi senyumku
Ku bawa wajahmu
Walau diriku jauh...
Jauh...




Lagu asai nyanyian Zainal Abidin.. lirik kat atas tu, versi asai punya.. hehe... yg VE ni ada menambah satu dua bait bahasa mat saleh.. kamon la.. nama pon VE.. hahaha... dlm cita ni gak, nnt ada 3 buah lagu lain selain dlm OST yg depa release (rujuk posting aku sebelum ni).. lagu teman tapi mesra, you're beautiful dan lagu apa tah satu lagi, aku x dpt tangkap.. so kalo hampa rasa betui2 nak mood cita ni, include sama lagu2 tuh dlm kategori OST Cinta...

Sebenaqnya, aku nak balik uniten dah sabtu ni.. kelas dah start dah mggu depan.. dan dgn start kelas, rasmi la aku jadi pelajar final sem, final year.. supersenior... hehe.. so ni la post last aku musim cuti ni.. lepaih ni.. aku smbg post bila ada masa kt uniten... rinduku kepada streamyx akan terjadi buat pertama kalinya... hehehe... tp yg best kali ni, start2 sem dah cuti, hari first.. hahaha.. patut start hari Isnin, tp start hari Selasa.. pasai Agong tu kot.. huhu.. Wallahualam..

so ni sajala kot.. hehe..

Wassalam..

P/S: "Kadang-kadang, oghang yang paling kita sayang lah, yang paling susah untuk disayang"

Comments

Anonymous said…
Pembetulan yer sebelum zainal abidin nyanyi lagu ni dalam album dia, ada sekali dia nyanyi lagu Ikhlas Tapi Jauh ni kat satu konsert. Lama dulu, masa tu lagu ni Zainal Abidin, Sheila Majid, Zubir Ali, Afdlin Shauki dan laki mat saleh sorang tu (lupa la nama dia), Part orang putih tu, laki mat saleh tu yang nyanyi la. Tak caya cuba cari lam arkib lama2....

Lagu VE ni la versi asal Ikhlas Tapi Jauh.. kalau tak silap.
Tokapi said…
tima kasih la nooo.. baru tau cerita sebenaq.. hehe..

saya ni bukan org lama sgt... tu x tau yg lagu ni bukan asai dr zainal abidin.. beranak2 dok tau zainal abidin ja nyanyi..

thx for the info~ :)