26 Disember

Salam...

Al Fatihah...

Marilah sama2 kita mendoakan mangsa korban tsunami yg berlaku 2 thn lepas samada di Acheh, Pulau Pinang, Sri Lanka, mahupun di mana2 tempat yg terjadinya kejadian itu.. Mudah2an roh mereka sekalian dicucuri rahmat.. Amin..

Menelusuri genapnya 2 thn kejadian tsunami di rantau ini, kita sepatutnya berasa sedih dan insaf apabila rakan2 dan saudara2 kita terkorban dek sekali pukulan ombak besar yg dtg dari lautan. Masya Allah, betapa Maha Besar dan Maha Kuat nya Qudrat dan Iradah Allah SWT.. jika Allah mahu sesuatu itu terjadi, maka terjadilah ia.. "Kun fa yaa kuun". Inilah yg seharusnya kita sedar dan insaf, betapa Allag itu Maha Berkuasa dan kita sebagai manusia tidak mampu menghalang apa jua yg Allah turunkan, kerana kemampuan kita sebagai makhluk amat terbatas..

Tarikh 26 Disember rupa2nya mempunyai byk kejadian disebaliknya.. pernahkah kalian membaca artikel di bawah ini? mari kita lihat sekali lagi sebagai peringatan...

Dalam sejarah, tarikh 26 Disember rupa-rupanya adalah tarikh 'maut'.

  • Pada 26 Disember 1932 gempabumi berlaku di China membunuh 70,000 nyawa.
  • Pada 26 Disember 1939 gempabumi 7.9 Richter berlaku di Wilyah Erzincan, Turki membunuh 41,000 nyawa.
  • Pada 26 Disember 2003 gempabumi 6.5 Richter berlaku di Wilayah Bam, Iran membunuh 45,000 nyawa.
  • Pada 26 Disember 2004 gempabumi berlaku di Sumatera membunuh 35,000 nyawa dan jumlahnya terus meningkat..
  • Jangan kita lupakan ribut Greg di Keningau, Sabah jugaberlaku pada awal pagi 26 Disember 1996 yang meragut beratus nyawa.

Adakah semuanya ini 'coincidental'? Bukankah pada malam sebelumnya iaitu 25 Disember di banyak tempat di dunia ini, ramai manusia yang lupa daratan, mabuk dan berpoya-poya? Pada pagi 26 Disember 2004,di persisiran pantai timur selatan India diberitakan ada temasya memuja laut ketika tsunami melanda..

Kita tidak mampu mencari jawapan atas apa yang berlaku tetapi sekadar menginsafinya sebagai peringatan Kita sering mendengar dalam pengajian al-Quran dan hadis bahawa Allah Azza Wa Jalla telah menghukum umat-umat dahulu yang engkar dengan siksaan yang dahsyat kebanyakannya dalam bentuk natural disaster yang ada sekarang. Cuma kita tak terbayang bagaimana teruknya azab yang mereka terima. Walaupun kita sering melihat dokumentari dan berita mengenai gempa bumi, tsunami, ribut, twister dan sebagainya, kita tak berapa terasa kesannya. Tetapi, apabila jadi di negara sendiri, Masyaallah. Na'uzubillah, janganlah Allah turunkan lagi siksaan begini

Sahabatku sekalian, kebenaran akan fakta di atas bolehlah kita cari untuk mengetahui samada benar atau hanya omong kosong semata.. Namun, kita tidak boleh menolak tepi soal balasan Allah kepada kita semua. Mungkin Allah hendak menguji kesabaran umat Islam pada 2 thn lepas, dan mungkin juga itu adalah bala bg mennyedarkan kita semua... Sesungguhnya tiada apa yg mustahil bagi Allah.. kitalah yg harus sedar dan mengkaji dimana kesilapan kita sebagai umat dan kembali ke jalan yg benar...

Sehingga ke saat ini, Alhamdulillah, tiada kedengaran lagi peristiwa dahsyat yg berlaku thn ini pada 26 Disember.. namun kita jangan lupa akan kejadian banjir yg melanda Johor ketika ini. Terdapat lebih 60,000 mangsa yg masih tinggal di pusat bencana alam sementara kerana rumah mereka ditenggelami air.. Masya Allah, hujan yg turun di Johor pada ketika ini amat lebat.. Mengikut sumber, hujan yg turun dlm sehari adalah sama banyak utk hujan yg turun seminggu.. cuba bayangkan.. tidak hairanlah hingga rumah ditenggelami air hingga nampak atap dan bumbung sahaja.. Rumah2 tiada bekalan air, tiada letrik akibat terputusnya mekanisma penghantaran dek kegagalan untuk berfungsi dgn baik...

Adakah ini jua balasan dari Allah S.W.T ? Bila manusia tidak menghiraukan lagi akan alam semulajadi ciptaan Tuhan, inilah balasan.. Bila manusia melakukan maksiat secara melampau dan berlebihan, Allah akan turunkan bala.. Kejadian di Johor ini mahu kita kategorikan dalam yg mana satu? Bala kah atau sekadar ujian Allah terhadap hamba2Nya supaya bersikap sabar?

Wallahualam bis-sawab.. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui...

"Ya Allah, lindungi kami dari segala kebencanaan dan bahana kemaksiatan.. tunjukilah kami jalan yg lurus.. hindarilah kami dari kesesatan, ampunkanlah dosa2 kami, ibu bapa kami, pemimpin2 kami dan anak2 kami serta Muslimin Muslimat seluruhnya... Sesungguhnya ya Allah, kami berlindung kepadamu daripada Syaitan dan musuh2 agama-Mu.. Amin Ya Rabbal 'Alamin.. "

Wassalam..

p/s : Robbana aatina fid-dunya hasanah, wa fil aakhiroti hasanah, wa qina 'azabannaar..

Comments

Popular Posts