Saturday, November 25, 2006

Sa-Sudah ArusX @ AliranX

Salam...

biiibibibibiippp... argghhhh.. tolong.. arusX menguasai diri.. arghh..

Huhu.. salam sejahtera.. ekeke.. apa itu ArusX? apa itu Sa-sudah ArusX? adakah ianya berkaitan dengan fizik? add math? kimia? atau elektrik??

Ada la kaitan.. bukan sket.. banyaakkkkkk... heehehe.. arusX @ aliranX itulah yg diberi nama Streamyx™ .. hehehe.. apa yg aku nak citer adalah mengenai duniaku bersama streamyx selama genap seminggu hari ini.. huhu.. mcm mana aku nak mula? baik.. aku mula daripada faktor pencetus yg juga faktor semerta pemasangan streamyx kat rumah aku ni... org kata, kalo nak citer, citer dr mula smp abes kan.. lg pon tgh dok saje2 ni, aku citer la dr mula.. gini citernyer..

Pada suatu hari.. sang.. eh eh.. camni, mase aku balik arituh, adik aku komplen modem dial-up dia dah x leh berfungsi.. so die dok suruh la aku check2.. aku pon tgk2, konfem la dah kong.. isshhh.. geram gak la aku.. dah bape kali dah tuko modem dial-up tu.. mane tahan.. mule2 aku pon gi la cari modem dial-up, cadangan aku nak amik yg usb, 56K external.. skali tgk, harge dier ade dekat2 RM 90.. "wtf?!", kata hatiku.. baik x yah beli.. nak beli internal nyer buleh, tp cam dah x leh pecaye je.. bape kali dah tukar.. dekat2 3 kali ade laa... x nak aku tukar lg..

So, aku pon bincang la ngan ayahanda terchenta.. mcm biasa laa.. aku dok mintak nak psg streamyx ni dah lama dah, tp pak aku suh ja pakai dial up.. ya la, mana la dia nak mampu tampung streamyx.. so aku pon kali ni, lg skali tanya dan provide solution, aku kata la... aku bayaq setengah drpd kos, smp la aku gheja.. bila aku gheja nnt, aku tanggung semua.. bila dah mcm tu, pak aku pon setuju laa.. maybe sbb aku pon dah lama dok ngidam nak psg, dr thn 2004.. so, jadi la aku psg streamyx ni.. dah dpt persetujuan.. YES~! ahakkss..

Sa-lepas itu.. aku pon pegiler melawat website TMNET (din kate Tmnut, ape2 jela..),, tgk2 pakej yg ada.. lps aku pikiaq mana yg patut, tolak tu, tambah ni, divide tu, darab ni.. aku amik keputusan amik pakej 512K, RM 66 sebulan, bermakna, without modem dan self installation.. hehehe.. so, tanpa berlengah, aku pon terus register online.. sbb apa online? jeng jeng.. kalo register online, nnt dpt rebate RM 50.. byk gak tu.. tambahan plak psg sendiri.. tp dier punyer kurengnyer, kene beli modem sendiri gak ler.. tp aku rase kalo beli modem cam lg untung je.. dprd nak bayar bulan2 lebih RM 11 ntuk modem yg kene sewa tuh.. aku pon wat calculation camni...

  • Formula aku :
  • Bulan Pertama + Bulan Kedua + Yuran Pendaftaran + Pemasangan - Rebate Online

Pakej RM77 dgn Modem, 512 K (bayaran ntuk sebulan pertama+bulan kedua dan bulanan)

  • (77+77+75+80)-50 = 259 (Semua dlm RM)
  • Bulanan berikut selama 22 bulan (2 thn) = 22 x 77 = RM 1694

Pakej RM66 tanpa Modem, 512 K (bayaran ntuk sebulan pertama+bulan kedua dan bulanan)

  • (66+66+75)-50 = 179 (Semua dlm RM)
  • Bulanan berikut selama 22 bulan (2thn) = 22x66 = RM1452

So, perbezaannya :

1. Bayaran Bil Pertama : 259-179 = RM 80 (Penjimatan)

2. Bulanan selama 2 thn : 1694- 1452 = RM 242 (Penjimatan)

*Pengiraan yg dibuat tidak semestinya tepat dari pandangan tmnet atau pandangan org lain

*22 bulan dipilih kerana tempoh minimum langganan streamyx ialah selama 2 tahun sebelum sebarang pemberhentian dibuat

Dgn sebab tu, aku memilih pakej tanpa modem.. modem yg aku beli plak kos dia x sampai jumlah perbezaan tu.. modem aku harga dia lebih kurang RM 170.. Modem aku nih jenis D-Link DSL504T, maknanyer, ia sebuah router bermodem, dgn fungsi-fungsi dan konfigurasi yg memberi nilai tambah. Contohnya, ia mempunyai built-in firewall, parental control, virtual server, dmz setting dan banyak lagi fungsi yg memudahkan kerja2 konfigurasi pada sebuah router. Router ini mempunyai 4 port, sesuai dgn apa yg aku praktikkan di rumah skang ni, sbb adik aku pon pakai 1 PC. Dgn adanya router ni, bermakna, kita x perlu lagi mendail dari PC, sebaliknya dgn konfigurasi yg tepat, hanya menghidupkan suis router akan menyebabkannya terus bersambung ke streamyx.





Contoh Router yg aku pakai.. tp aku nyer versi vertical, ade kaki ntuk dirikan dier jd tegak..

Huhu.. stakat ni aku pakai router ni ok jer.. no problem lg, kecuali mase mule2 dulu.. aku penah skali update firmware dier.. time tu, streamyx lom activate lagi.. skali aku gatal tgn.. gi download firmware dia then install.. mase install tu tetiba error.. dem~! tros lingkup.. aku pon naik hangin gak ler.. dah le mase download amik mase berejam sbb time tu aku dl pakai dial up (kt laptop).. tgk2 x leh plak.. die sah x detect router tu.. kire router tu dah x de ip.. habes ape aku nak buat? seb baik la updater dia tu bagus sket.. ade function ntuk "corrupted image" (maksudnyer, kalo corrupt terus firmware)... tp aku chuak.. sbb x leh gak.. hanya slps aku masuk safe mode, then upgrade + option repair corrupted image tu baru bleh.. rupa2nyer, kat dlm windows normal mode ni ade update script yg dihalang.. maybe oleh execution prevention service pasal security.. so aku nasihatkan korang kalo nak update firmware router mcm ni, masuk safe mode with networking.. (press F8 mase nak boot Windows, pilih dr situ).

Line performance? speed? huhuuuu.. best~! bagi aku yg slama ni dpt sikit ja connection.. avg dlm 30-50 kbps, sejak ada streamyx ni sesuatu yg best jugak.. web surfing ni cukup best.. laju jer.. walaupon speed torrent derang dah capped, tp speed ntuk surf net mmg best.. bukan mcm dulu, nak load page pon lmbt sgt.. dan aku pon buat la sket speed test... saje je nak try.. dan suprised jugak, bila connection ke philippine, aku leh dpt sehingga 545kbps, lebih dari 512.. maybe line time tu tgh elok kot.. wallahualam.. ni aku tunjuk sket keputusan2 test tu... aku tunjuk yg mane aku sempat test je ye..







Ok, berbalik kpd hal penggunaan lak.. stakat ni cam biasa la.. aku gune ntuk muat turun ngan upload mende2 la byk.. torrent tu dah mesti.. byk gak menda aku dpt download.. muvie2 baru, muvie2 lama.. tp aku lebih berminat cari dokumentari, teruatam dari National Geographic, Sejarah, Peninggalan Perang dan yang berkaitan.. tp x bermakna aku x layan muvie.. muvie pon layan gak.. antaranya Casino Royale, Death Note, Akihabara@DEEP (dah abes pon siri ni), Kamen Rider Kabuto dan lain2 menda yg leh kita dpt kt torrent.. mmg syok abes la.. hehe.. la ni lebih kurang sehari aku ngadap pc 18 jam camtu kot (hahahaha.. x caya sudah.. =P).. mmg amat tidak bagus.. tp org kata, cam ni la mula2.. tera nak bagi biasa.. lama2 tu ok balik la.. normal balik.. huhuhu..

Dgn penggunaan streamyx+torrent ni. sudah pasti la pc akan on lebih lama dari biasa.. dari itu, langkah2 keselamatan untuk mengelakkan hardware rosak akibat kepanasan melampau telah diambil.. antaranya mencuci habuk kat dlm casing pc, cuci2 kipas casing, cuci kipas processor, tukar thermal paste, menambah kipas baru dan menebuk lubang kat casing (hehehe.. nak beli casing baru x mampu lol..).. so dgn ni, diharap lebih byj air flow berlaku dan ia akan mengurangkan haba akibat penggunaan pc yg berlarutan..

Ok dah sudah pasal streamyx.. citer pasal lain lak yer.. ermm.. aku skang masih bercuti, dan hanya akan balik ke uniten, plg awal pon mgggu depan (kalo ada kursus php). Skang ni aktiviti, spt yg aku ckp ni la.. hehe.. x de byk sgt.. tp ade gak la aku gi kuar jalan2 sket.. ngan family je la.. huhu.. pi ngan family ni jimat sket, sbb ayahanda yg terchenta serta bonda tersayang yg akan berbelanja.. nak buek camno.. dlm poket ni x byk sgt yg tggl.. tu la x de hati nak gi jln mane2 sgt pon.. lg pulak tgh risau nak tggu result exam.. bile le nak kuar.. khabar angin kate 29/11 ... betul ke? Wallahualam, same2 la kite check nnt yer..

aaaa.. sblm aku terlupa, aku ade download citer lame.. citer sejarah pasal Kemerdekaan Malaya. Aku rasa kite patut tgk la muvie ni.. just nak bagi gambaran camne org dulu2 sambut merdeka.. juga nak tunjuk betapa zaman dulu dan skang.. zaman ketuanan mat saleh yg mana para duli2 sultan (ampun tuanku!) kita bleh berbaris menyambut pak sedara queen.. banyak cantik.. geram betol.. tp aku rase plg menyentuh hati bile babak Lagu Negaraku dimainkan buat pertama kalinya sesudah bendera union jack diturunkan dan semasa Bendera Malaya (ketika itu, la ni Jalur Gemilang le..) dinaikkan.. tiba2 rasa sebak.. cukup menyayat hati.. korang mesti tgk muvie ni.. ni aku kasi link kat bawah...

Kemerdekaan Malaya (klik yer.. rugi x tgk!)

Ok la, stakat ni je aku nak sampaikan.. penat dah menaip.. cam merapu je byk.. huhu.. okayh, tq kerna sudi membaca..

Wassalam

ps: tuai padi antara masak..(sambung sampai habes rangkap =P) hehehe..

Wednesday, November 22, 2006

Uhuuu.. Media Downloads..

Salam..

"Sharing is Caring" merupakan satu cogan kata ataupon motto yg tidak asing lg bg para student uniten, especially bg yg tinggal dlm kampus.. hehehe.. ungkapan keramat ini sentiasa meniti di bibir2, di layar laman2 web intra, pelayan sembang, malah menjadi halwa telinga bg mereka yg sering mengikuti siaran radio, Uniten UG FM (http://aibob:999).

Sejarahnya bermula disini, Uniten UG FORUM (http://aibob), tmpt dimana para2 pelajar yg budiman, elok budi pekerti serta amat mementingkan semangat persaudaraan sesama mereka, berkumpul, dan berdiskusi serta berkongsi pendapat, idea, dan "barang-barang yg baik". Bukan sekadar perkongsian sahaja, malah laman itu juga telah menjadi medan debat, medan politik semasa pemilihan MPP, mahupon isu2 berkaitan dgn kebajikan pelajar yg dan pusar pentadbiran.

Beritik tolak dari situ, dgn semangat yg sama.. sharing is caring, maka, ruangan download lagu2 nasyid telah diwujudkan kembali. Sila update bookmark anda untuk link yg terbaru. File2 yg lama telah hilang apabila savefile.com menaiktaraf server mereka, dan segala lagu yg telah di upload, hilang semuanya. Setelah sekian lama kecewa akan kejadian ini, maka pada hari ini, telah diwujudkan kembali ruangan download lagu2 nasyid pilihan serta laman muat turun khas untuk irama kenangan.

Secara ringkasnya, anda boleh muat turun apa yg ingin saya kongsikan di laman2 berikut:


Koleksi nasyid mengandungi lagu2 nasyid, kebanyakannya koleksi lama yg mungkin masih tiada dlm simpanan anda. Begitu juga dengan koleksi kenangan, lagu2 yg mungkin jarang dijumpai di ruang siber, serta koleksi artikel politik yg mengandungi artikel2 politik, terutama sekali isu Tun Dr Mahathir dan kritikannya, isu Khairy Jamaludin (buku hikayat khairy boleh didapati disini!) serta lain2 isu yg akan terbit dimasa akan datang. Penyebaran lagu2 nasyid hanya untuk tujuan pendidikan, tarbiah dan promosi, begitu jua lagu2 kenangan.. hanya untuk tujuan mempromosi irama 60 an (terutamanya) kpd generasi muda.. tiada keuntungan yg diperolehi.. saya menganggap ini sbg "fair use".

Sekian dari saya kali ini.

Wassalam.

ps:
- amacam? skema dak gaya penggunaan bahasa? huhuhuhuhuhuhuhu... tp ejaan x leh skema sgt.. susah dowh nak taip... lambaaat...
- tunggu punya tunggu punya tunggu, bulan x timbul-timbul... hehehe..

Saturday, November 18, 2006

Ku Pinang Engkau Dengan Hamdalah

Salam..

Hehehe.. td post lagu, ni post cerita plak.. sila amibil iktibar dan jadikan panduan.. huhu~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ku Pinang Engkau Dengan Hamdalah

Di antara tanda-tanda kekuasaan Allah, ialah diciptakannya pasangan-pasanganmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung padanya. Dan Allah menjadikan di antara kalian perasaan tenteram dan kasih sayang. Pada yang demikian ada tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir." (QS: Ar-Rum-21)


Ketika tiba masa usia aqil baligh, maka perasaan ingin memperhatikan dan diperhatikan lawan jenis begitu bergejolak. Banyak perasaan aneh dan bayang-bayang suatu sosok berseliweran (berkeliaran?) tak karuan. Kadang bayang-bayang itu menjauh tapi kadang terasa amat dekat. Kadang seorang pemuda bisa (boleh) bersikap acuh pada bayang-bayang itu tapi kadang terjebak dan menjadi lumpuh. Perasaan sepi tiba-tiba menyergap ke seluruh ruang hati. Hati terasa sedih dan hidup terasa hampa. Seakan apa yang dilakukannya jadi sia-sia. Hidup tidak bergairah. Ada setitik harapan tapi berjuta titik kekhawatiran justru mendominasi.

Perasaan semakin tak menentu ketika harapan itu mulai mengarah kepada lawan jenis. Semua yang dilakukannya jadi serba salah. Sampai kapan hal ini berlangsung? Jawabnya ada pada pemuda itu sendiri. Kapan (bila) ia akan menghentikan semua ini. Sekarang, hari ini, esok, atau tahun-tahun besok. Semakin panjang upaya penyelesaian dilakukan yang jelas perasaan sakit dan tertekan semakin tak terperikan. Sebaliknya semakin cepat /pendek waktu penyelesaian diupayakan, kebahagiaan & kegairahan hidup segera dirasakan. Hidup menjadi lebih berarti & segala usahanya terasa lebih bermakna.

Penyelesaian apa yang dimaksud? Menikah! Ya menikah adalah alat solusi untuk menghentikan berbagai kehampaan yang terus mendera. Lantas kapan ? Bilakah ia bisa dilaksanakan? Segera! Segera di sini jelas berbeda dengan tergesa-gesa. Untuk membedakan antara segera dengan tergesa-gesa, bisa dilihat dari dua cara :

Pertama, tanda-tanda hati. Orang yang mempunyai niat tulus, kata Imam Ja'far, adalah dia yang hatinya tenang, sebab hati yang tenang terbebas dari pemikiran mengenai hal-hal yang dilarang, berasal dari upaya membuat niat murni untuk Allah dalam segala perkara. Kalau menyegerakan menikah karena niat yang jernih, Insya Allah hati akan merasakan sakinah, yaitu ketenangan jiwa saat menghadapi masalah-masalah yang harus diselesaikan. Kita merasa yakin, meskipun harapan & kekhawatiran meliputi dada. Lain lagi dengan tergesa-gesa. Ketergesaan ditandai oleh perasaan tidak aman & hati yang diliputi kecemasan yang memburu.

Kedua, tanda-tanda perumpamaan. Ibarat orang bikin bubur kacang hijau, ada beberapa bahan yang diperlukan. Bahan paling pokok adalah gula & kacang hijau. Jika gula & kacang hijau dimasukkan air kemudian direbus, maka akan didapati kacang hijau tidak mengembang. Ini namanya tergesa-gesa. Kalau gula baru dimasukkan setelah kacang hijaunya mekar ini namanya menyegerakan. Tapi kalau lupa, tidak segera memasukkan gula setelah kacang hijaunya mekar cukup lama orang akan kehilangan banyak zat gizi yang penting.

Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah bersabda : "Tiga orang yang selalu diberi pertolongan Allah adalah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah, seorang penulis yang selalu memberi penawar & seorang yang menikah untuk menjaga kehormatannya" (HR Thabrani)

Banyak jalan yang dapat menghantarkan orang kepada peminangan & pernikahan. Banyak sebab yang mendekatkan dua orang yang saling jauh menjadi suami istri yang penuh barakah & diridhai Allah. Ketika niat sudah mantap & tekad sudah bulat, persiapkan hati untuk melangkah ke peminangan. Dianjurkan, memulai lamaran dengan hamdalah & pujian lainnya kepada Allah SWT. Serta Shalawat kepada Rasul-Nya. Abu Hurairah r.a. menceritakan bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda : "Setiap perkataan yang tidak dimulai dengan bacaan hamdalah, maka hal itu sedikit barakahnya (terputus keberkahannya)" HR Abu Daud, Ibnu Majah & Imam Ahmad.

Setelah peminangan disampaikan, biarlah pihak wanita & wanita yang bersangkutan untuk mempertimbangkan. Sebagian memberikan jawaban segera, sebelum kaki bergeser dari tempat berpijaknya, sebab menikah mendekatkan kepada keselamatan akhirat, sedang calon yang datang sudah diketahui akhlaqnya, sebagian memerlukan waktu yang cukup lama untuk bisa memberi kepastian apakah pinangan diterima atau ditolak, karena pernikahan bukan untuk sehari dua hari.

Apapun, serahkan kepada keluarga wanita untuk memutuskan. Mereka yang lebih tahu keputusan apa yang terbaik bagi anaknya. Anda harus husnudzan (sangka baik) pada mereka. Bukankah ketika meminang wanita berarti anda mempercayai wanita yang diharapkan oleh anda beserta keluarganya. (?)

Keputusan apapun yang mereka berikan, sepanjang didasarkan atas musyawarah yang lurus, akan baik dan Insya Allah memberi akibat yang baik bagi anda. Tidak kecewa orang yang istikharah & tidak merugi orang yang musyawarah. Maka apapun hasil musyawarah, sepanjang dilakukan dengan baik, akan membuahkan kebaikan. Sebuah keputusan tidak bisa disebut buruk atau negatif, jika memang didasarkan kepada musyawarah yang memenuhi syarat, hanya karena tidak memberi kesempatan kepada anda untuk menjadi anggota keluarga mereka. Jika niat anda memang untuk silaturrahim, bukankah masih tersedia banyak peluang untuk menyambung?

Anda telah meminangnya dengan hamdalah, anda telah dimampukan datang oleh Allah Yang Maha Besar. Dia-lah Yang Maha Lebih Besar. Semuanya kecil. Ada pelajaran yang sangat berharga dari Bilal bin Rabbah tentang meminang. Ketika ia bersama Abu Ruwaihah menghadap kabilah Khaulan, Bilal mengemukakan : "Jika pinangan kami anda terima, kami ucapkan Alhamdulillah. Dan kalau anda menolak, maka kami ucapkan Allahu Akbar." Maka, kalau pinangan yang anda sampaikan ditolak, agungkan Allah, semoga anda tetap berbaik sangka kepada Allah & juga kepada keluarganya. Sebab bisa jadi, penolakan merupakan jalan pensucian jiwa dari kedzaliman diri sendiri, bisa jadi penolakan merupakan proses untuk mencapai kematangan, kemantapan & kejernihan niat. Sementara ada banyak hal yang dapat mengotori niat. Bisa jadi Allah hendak mengangkat derajat anda, kecuali anda justru malah merendahkan diri sendiri. Tapi hati perlu diperiksa, jangan-jangan perasaan itu muncul karena ujub.

Kekecewaan, mungkin saja timbul. Barangkali ada perasaan yang perih, barangkali juga ada yang merasa kehilangan rasa percaya diri saat itu. Ini merupakan reaksi psikis yang wajar, kecewa adalah perasaan yang manusiawi, tetapi ia harus diperlakukan dengan cara yang tepat agar ia tidak menggelincirkan ke jurang kenistaan yang sangat gelap. Kecewa memang pahit. Orang sering tidak tahan menanggung rasa kecewa, mereka berusaha membuang jauh-jauh sumber kekecewaan. Sekilas nampak tidak ada masalah, tetapi setiap saat berada dalam kondisi rawan. Perasaan itu mudah bangkit lagi dengan rasa sakit yang lebih perih. Dan yang demikian tidak dikehendaki Islam. Islam menghendaki kekecewaan itu menghilang perlahan-lahan secara wajar. Sehingga kita bisa mengambil jarak dari sumber kekecewaan dengan tidak kehilangan obyektivitas & kejernihan hati, kita menjadi lebih tegar, meskipun proses yang dibutuhkan (diperlukan) untuk menghapus kekecewaan lebih lama.

Kalau anda merasa kecewa, periksalah niat anda. Dibalik yang dianggap baik, mungkin ada niat yang tidak lurus. Periksalah motif-motif yang melintas dalam batin. Selama peminangan hingga saat menunggu jawaban. Kemudian biarkan hati memproses secara wajar sampai menemukan kembali ketenangan secara mantap.

Tetapi kalau jawaban yang diberikan oleh keluarga wanita sesuai harapan, berbahagialah sejenak. Bersyukurlah. Insya Allah kesendirian yang dialami dengan menanggung rasa sepi sebentar lagi akan menghapus kepenatan selama di luar rumah. Insya Allah sebentar lagi.

Tunggulah beberapa saat. Setelah tiba masanya, halal bagi anda untuk melakukan apa saja yang menjadi hak anda bersamanya. Akan tiba masanya anda merasakan kehangatan cintanya. Kehangatan cinta wanita yang telah mempercayakan kesetiaannya kepada anda. Setelah tiba masanya, halal bagi anda untuk menemukan pangkuannya ketika anda risau.

Selama menunggu, ada kesempatan untuk menata hati. Melalui pernikahan Allah memberikan banyak keindahan & kemuliaan. Wanita boleh menawarkan Islam memberikan penghormatan yang suci kepada niat & ikhtiar untuk menikah. Nikah adalah masalah kehormatan agama, bukan sekedar legalisasi penyaluran kebutuhan (keperluan) biologis dengan lawan jenis. Islam memperbolehkan kaum wanita untuk menawarkan dirinya kepada laki-laki yang berbudi luhur, yang ia yakini kehormatan agamanya, dan kejujuran amanahnya menjadi suaminya. Dan Khadijah r.a atas teladan bagi wanita yang bermaksud untuk menawarkan diri.

Sikap menawarkan diri menunjukkan ketinggian akhlaq & kesungguhan untuk mensucikan diri. Sikap ini lebih dekat kepada ridha Allah & untuk mendapatkan pahala-Nya, Allah pasti mencatatnya sebagai kemuliaan & mujahadah yang suci. Tidak peduli tawarannya diterima atau ditolak, terutama kalau ia tidak mempunyai wali. Insya Allah, jika sikap menawarkan diri dilakukan dengan ketinggian sopan santun, tidak akan menimbulkan akibat kecuali yang maslahat. Seorang laki-laki yang memiliki pengetahuan yang mendalam pasti akan meninggikan penghormatan seperti ini, kecuali laki-laki yang rendah & tidak memiliki kehormatan, kecuali sekedar apa yang disangkanya sebagai kebaikan.

Imam Bukhari menceritakan cerita dari Anas r.a ada seorang wanita yang datang menawarkan diri kepada Rasulullah SAW dan berkata : "Ya Rasulullah! Apakah baginda membutuhkan (mahukan) daku?" Putri Anas yang hadir & mendengarkan perkataan wanita itu mencela sang wanita yang tidak punya harga diri & rasa malu, "Alangkah sedikitnya rasa malunya, sungguh memalukan, sungguh memalukan." Anas berkata kepada putrinya : "Dia lebih baik darimu, Dia senang kepada Rasulullah SAW lalu dia menawarkan dirinya untuk beliau!" (HR Bukhari).

Karya : M.faudzil 'adhim
Sumber : http://www.teratak-ilmu.com/index.php
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*artikel asal nmpknya ditulis dlm bahasa indonesia ya.. oleh karena itu, aku sudah tukarkan sasetengah katanya itu ke bahasa melayu yg aku pikirkan perlu ya.. kata2 itu, telah aku kalerkan dgn kaler ini ya dan (dibraketkan) ia.. pokoknya, yg ada kaler2 itu adalah tokokkan dan penambahan dariku sahaja agar rekan2 mudah paham dan tidak tersilap angap perkataan2 saperti butuh... ekekekeke..

okey ya.. gue mau minta diri dulu.. swear ~! \/.. hehehe

Wassalam..

Ps : loh.. kok gini cara yang sebetulnya.. waduh... nah, kalo gitu, sabar aja deh... =P"

HIJAU KUNING

Salam...

hahaha.. ni saja nak post lagu semangat org2 Kedah.. kalo kata org Kedah x tau lagu ni, mmg bukan org kedah laa... x pon, dia tu x minat bola... aku dok teringat lagi lagu ni la dok nyanyi masa kecik2 dulu.. masa zaman kegemilangan bola sepak negeri Kedah.. zaman jan janostak, tibor szaban, olubunmi adigun, andre luis nascimento, manja man, radhi mat din, faridzuan che hamid, ahmad sobri ismail dan lain2 pemain beserta jurulatih robert albert dan pengurus, datuk ahmad basri akil.. hahahaha.. zaman tu mmg best layan bola... hehehe.. satu kampung riuh kalau malam tu bola kedah main.. huhuhu...

ni aku boh sket lagu tuh.. tp ni version dah rock sket.. layan kan sajala...

YAKINKANLAH DIRI SENDIRI..
BERJUANGLAH SEJIWA MURNI...
TEKUN BERLATIH SESUNGGUH HATI ...
DEMI SUKAN MEMAJU NEGERI...


BIAR JASA JADI KENANGAN...
HIJAU KUNING LAMBANG KEMEGAHAN...
JELAPANG PADI TEMPAT SANJUNGAN ...
NEGERI KEDAH DARUL AMANNNN!!!


KEDAH~! KEDAH PANTANG KALAH!!
WALAU SAKIT JATUH DAH REBAH...
BANGUN LANTAS SEMULA GAGAH ...
BUJUR LALU MELINTANG PATAH...


HIJAU KUNING TANAHKU..
DARUL AMAN NEGERIKU..
HIJAU KUNING DARAHKU ...
NEGERI KEDAH NEGERIKU ...
NEGERI KEDAH NEGERIKU~ !






Hehehe.. ni ja nak post.. ok naaaa~ idop Kedah~!!

Wassalam..

PS: Ad Daulahil Qodah Dar Al-Aman... Negeri Mangkok Nasi Yang Aman.. :P

Wednesday, November 15, 2006

Mode exam ke? mode cuti laa~.. :P

Salam..

Hehehe... mode exam ke? mode cuti la skang neh... huhuhu.. biase laaa... bape lame sgt nak exam kan... lame2 kang putuih oghat kepala.... hahahaha... tp ada gak org exam lama2.. nak lama2 buat apa chek oii... tp bukan leh nak kata apa, ni pihak kolej/skolah/kementerian yg tentukan... nasib laa... aku yg sebenaqnya dah abeh dah exam... dah lamaaaa daaahhh... sejak 4 Nov lagi.. kira dah cuti dah lepaih tu... tp saja la aku lepak kat Uniten.. konon ada meeting projek apa ka... tgk2 meeting tu x sampai sejam lebih pon.. (ada la sejam sket)... tp x pa laa.. layan gak dok uniten smggu tu.. leh lenjan internet 10mbps puaih2.. leh tunnel torrent puas2.. hehehe :P

Dah abeh tu, x reti2 nak balik kampung ke? reti laa... tu yg aku balik Kulim nih.. la ni kira dok ada kat Kulim indah nan permai aman damai makmur sejahtera.... hahahahahahah~ aku balik kulim 10 hb, tp pi uniten balik 11 hb pasai nak amik barang2... hehehe.. kali ni aku bwk balik la segala desktop aku, buku2 lama dan mcm2 lagi la menda2 yg aku x pakai tp ada kat apartment aku tu.. bukan apa, nnt maleh nak bwk balik byk2 sem depan.. bwk balik separuh dulu laa.. ekeke.. dgn pembawak-balikan desktop pc aku ke kulim indah permai ni, sem depan aku hidup di uniten tanpa desktop kesayangan itu.. kalo nak pakai pon, maybe aku akan ke lab, kmc atau bilik kawan... ( hahahahahahahaha~ believe it? yes.. pls do so :P )

Jadi, ari sabtu tu aku pon drive la ke bangi.. dari kulim ke bangi.. ditemani oleh ayahanda ku terchenta... hehehe.. tu kira first time aku bawak jauh2.. stakat ni x penah lagi la.. hehehe... jauh perjalanan luas pemandangan, tp harap2 x mo la byk kena saman.. x best la kena saman.. huhuhu.... risau gak aku sbb jarum meter asyik 130-140.. isk isk.. kalo kena saman nnt susah laa... dah la first time... masa pi tu, pak aku bwk la separuh.. then aku smbg la... masa balik tu, aku bwk dr bangi smp kulim stret.. (ada sekali pak aku bwk sat.. sbb aku dah ngantok..tp pas tu aku smbg balik..).. mmg pengalaman aku x leh lupa gak laa.. maklumlaa.. first time lepaih dpt lesen full 2 thn lepas, ni la baru bwk jalan jauh.. hehehehe...

Bwk gheta jalan jauh ni mmg best.. syooookkk... musafir.. tp lepaih tu.. bila balik rumah, aku kena sakit tengkok atau mat saleh panggey sbg neck pain... hahaha.. ni smua sbb setting seat aku tu x best sket.. nak rest kepala pon x sempurna... hehehe.. di saat aku menuleh ni pon, masih dok rasa kesaketan itu... amat menyeksakan.. bahu aku jadi tggi sebelah.. hahahaha.. tension btui la camni.. nak kalih kiri kanan pon kena slow2.... tu pon x leh 180.. hahaha.. 90 darjah ke kanan, dan cuma 65 darjah ja ke kiri.. kalo lebih sebelah kiri, maka akan terasa la kesaketan~ aduh~~ pakcik menjerit...

Ermm... dlm masa cuti ni, aku ada apply streamyx.. walau pon ada cakap2 kurang enak mengenai streamyx, tp aku amek jugak sbb Jaring belum lg masuk line kawasan aku ni.. aku amik pakej 512kbps without modem.. huhu.. harap2 laju la sket nak browse... kalo tidak susah sungguh nak browse.. slow jaa.... aku dengaq depa dah had bittorent packet kat streamyx... adeh.. ni plak satu prob... tp x paa.. rasanya 'ada cara' nak atasi smua tu... just wait n see.. aku la ni tgh tggu nak beli modem ngan peralatan lain sblm nak activate akaun streamyx tuh...

Seperti mana yg kita tau, la ni dok berlangsung perhimpunan agung umno... iskk.. x best kali ni sbb tun x dpt hadir atas sebab kesihatan dia tu... mudah2an tun dr mahathir cepat sembuh dan terus berjuang demi agama bangsa dan negara... kebelakangan ni, ramai di kalangan pemimpin kerajaan dan umno asyik mengkritik tun... apa salah tun? dia buat jenayah ke? aku saket hati bila mb kedah sendiri sanggup kutuk tun... aku x paham.. apa yg membuatkan semua org benci dekat tun... dulu dia dipuja dan dihormati.. tapi la ni dia dikeji... inikah balasan melayu? melayu sudah hilang adat... bila yg lama tidak dihormati hanya kerana ingin mengipas pungkoq yang baru...

Salahkah tdm untuk mengkritik kerajaan dlm isu2 spt jambatan bengkok, pemberian AP dan lain2 hal berkaitan? bukan nya dia mencaci, mencarut, menghina, mencuri, merompak, rasuah dan lain2 kejahatan.. bukan dia menghasut untuk megadakan demonstrasi... tun hanya membangkitkan isu melalui haknya sebagai seorang warganegara malaysia yg mempunyai hak untuk kebebasan bercakap... kenapa perlu beliau disekat? tiada langsung anasir2 luar atau jahat serta keganasan yg dianjurkan beliau... beliau hanya bertanya persoalan yg hanya perlu dijawab oleh kerajaan.. itu sahaja.. namun, bukan jawapan kepada persoalan yg diberikan, sbeliknya para menteri dan pak hangguk "saya sokong" asyik menghentam beliau.... kerajaan apakah ini? x dak teloq kah nak jawab persoalan yg dibangkitkan itu secara terang2an... selama ini, mereka hanya membuka mulut untuk memberikan alasan dan 'divert' isu tersebut kepada isu lain spt tun melampaui batas, khianat dan sebagainya...

Ingatlah wahai anak2 melayu sekalian, adat tidak mengajar kita untuk bersikap biadab dgn org yg lebih tua.. apatah lagi bekas "ayahanda" kita... tetapi kini.. anak2 di dalam umno itu sendiri kurang ajar.. spt ketua pemuda kedah yg meminta tun letak jawatan dan keluar parti.. untuk apa tun perlu berbuat demikian.. hang jgn igt hg jadi ketua pemuda kedah hg dah kuat.. dok tunjuk terer apa.. apa jasa hang kalau nak banding ngan tun? apa nombor keahlian umno hang kalau nak dbanding dgn tun yg nombor keahliannya 00000001 itu? apa sumbangan hg kepada parti yg telah dihidupkan kembali oleh tun slps krisis thn 87 yg salah seorang dr geng yg membawa masalah ialah Abdullah Ahmad Badawi sendiri? Soalan ini juga ditujukan kepada che det khalid yg haritu x dan-dan nak jadi MB kedah.. apa jasa hampa smp nak suruh tun diam, letak jawatn dan keluaq dr parti..

HAMPA MEMANG KORANG AJAQ !!! TAK RETI KENANG BUDI.. BODOH.. HANYA TAU BODEK SAJA.. BUTA KAYU.. HAMPEH.. TAKDAK TELOQ !!!

Sorry la.. kali ni post aku ada mcm politik sket.. tp bukan apa.. aku dah lama dah nak tulih menda2 ni.. cuma aku dok simpan saja selama ni... tapi bersempenan perhimpunan agung umno kali ni, biaq la aku ekspresikan apa yg terpendam slama ni.. aku tau, PAK LAH ada cara tersendiri, cuma Pak Lah ni sedikit ego.. tgk sajala ucapan dia dlm PAU 2006... byk guna kata ganti diri "saya".. patut guna la "kita".. dia guna "saya" seolah2 dia sorg saja buat gheja.. org lain x buat gheja... guna la kita... jgn rasa kuat sgt.. tau la jadi "Don Corleone" tp jgn la mcm tu... ingat2 sket.. org lain pon buat gheja jugak Pak Lah..

Disebalik bacaan2 ayat2 quran yg terdengar di PAU 2006 kali ni, biaq la pelaksanaan Islam itu betul.. bukan hanya sbg labelling atau branding semata2... la ni mcm2 leh jadi.. pakai tudung, bawah terbukak.. siswi tahfiz pon yg bertudung labuh pon ada kes yg dilaporkan gian seks... inilah akibat pelaksanaan Islam hanya labelling saja.. bila suruh pakai tudung pakai.. bukan niat nak tutup aurat, tp sbg lambang kepada "Islam Hadhari".. TAPI.. elok jugaklah pakai... lama2 kot sedaq la tujuan sebenar pakai tudung tu.. sama2 doa..

KEPADA PAK LAH, SILA BERFIKIR DENGAN LEBIH MANTAP.. JANGAN BERFIKIR DENGAN SINGKAT.. TERIMALAH KRITIKAN DR.MAHATHIR DENGAN TERBUKA, DAN SIASATLAH DAKWAAN2 TUN ITU... SELEPAS SEMUA ISU SUDAH TERJAWAB DAN SELESAI, BILA TUN PON BERSETUJU, INSYA ALLAH, KAMI AKAN KEMBALI MENYOKONGMU...

Ermm... stakat ni sajala kot aku nak menulih.. aku pon bukan reti sgt nak tulih2 bab politik ni.. sbb nak tulih2 politik ni kena ada strategi.. ni apa yg aku tulih cuma luahan hati aku.. nak kata aku tentang pak lah 100% tu x dak la... aku sokong mana yg benar... aku tentang mana yg batil... jika ada terasa aku aku tulih kali ni, aku mintak maap laa... harap2 semua dapat memahami kali ni... ok la nooo... anak cucu mintak maap... heheeh..

Selamat Bercuti :)

Wassalam...

PS:
*uih... ada org exam lama betoi.. isk isk.. sudah2 la exam tu.. mai cuti plak :P...
*Hidup Tun Mahathir !!!!!!!!!!!
*d i m a n a ? . . . -__-"