Wednesday, March 29, 2006

Industrial Training..

Salam...

Alhamdulillah, syukur ke Hadrat Allah S.W.T, akhirnye dpt gak aku placement ntuk Industrial Training.. Aku nnt training kat Cworks Mobile Sdn Bhd. Huhu.. semalam gi interview kt jln Ampang.. jauh gak tmpt dia, aku kluaq kui 7.30, smp kui 8 tepat.. ekekeke (rempit x ingat dah..ahaha..) bukan apa, yg lawaknya, interview kui 10, tp sbb aku dengaq cita dr naz mcm jauh ja, aku pon kluaq la awai.. aku pi ngan jijy.. huhu..

Sampai kt sana, awai lagi la plak... lepak2 dulu, makan nasi lemak pa semua.. dlm kui 9 kami pi cari office tuh.. skali jumpe laa... tp kami pi awai sgt.. 9.15 dah samapi.. so, brader tu suruh kami lepak dulu, kui 10 kang dtg balik.. so aku lepak la ngn jijy kat balkoni tepi tuh.. dr situ kami tgk view yg menarik gak - KL, The Metropolitan ... mmg serius, kalo dr view tu, kite leh katekan KL nih sbnrnye dah setaraf cam bandar2 lain seluruh dunia.. cume kite nyer pemandangan lebih green and that what makes the different..

Sampai la time ntuk interview, huhu.. ade small test le plak.. kene la amik.. ade 2 soklan, satu soklan nested loop (language ape aku x ingat.. C++ ke Java tah.. ) dan satu lagi soklan flow chart. Soklan nested loop tuh sbnrnye simple, tp disebabkan aku x familiar ngan language yg digunekan, serta sbb dh lame x exercise programming, mende yg simple pon leh salah.. tp bhg flow chart tuh, Alhamdulillah betul..

Walau camne pon, aku diterima jd trainee kat situ, syukur Alhamdulilah.. work scope aku akan diberitahu isnin nih, bila aku start masuk keja.. pastu, aku nyer elaun RM 200 (kos pengangkutan) dan ntuk kurangkan lg kos pengankutan, aku maybe kene dtg offfice 3 hari seminggu, bergantung pada keadaan.. so aku terima je dgn hati terbuka..

Pikir2 balik, aku rase aku ni cam unskilled dan x tahu pape... cuak pon ade rase.. adakah aku ni kompeten nak wat keje2 nih? tahlah.. aku harap2, dpt la aku belajar realiti workload tuh... segan tu segan la jugak, budak tgh belajar, tp x tahu pape.. haih.. tp, nila tujuan kite nak praktikal ni kan, bukan test skill IT je, tp skill2 yg lain spt teamwork, etc..

Jadi, kepada yg lelain yg amik praktikal sem ni, good luck la korang.. kite jumpe lagi 3 bulan dr skang~

Owh, ade nak post lagu le plak.. aku rase lagu ni best gak ntuk didengari dan dihayati..

DeHearty - Wanita

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat di bahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita mengharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Lagu : Syamer (Syam DeHearty)
Lirik : Syamer (Syam DeHearty)




okeh, tu je.. Wassalam..

Aku balik jap rumah Khamis nih.. Ahad dtg balik sini..
Wanita istimewa aku stakat ini >> Ibu aku.. huhu :D

Thursday, March 16, 2006

JalanJalanJalan..

Salam...

Hehehe.. tajuk nyer bunyi cam gumbira kan? yeay~.. jalan2 putrajaya.. huhu.. best best.. tp sbnrnye bukan seindah yg disangkan.. mmg jalan2 putrajaya, tp jln2 cari keje ntuk industrial training.. kisah bermula mcm ni... aku, jijy ngan paan, still x dpt tmpt ntuk LI (industrial training aka praktikal aka latihan industri). Oleh itu, kami amek la keputusan ntuk pi cari tmpt kat pejabat2 kerajaan kat putrajaya.. sblm ni aku ngan jijy dah mintak dah kat Kementerian Pendidikan ngan Jakim.. still no reply.. dan dr sebab tiu, paan plak join kami ari ni pi putrajaya..

Huhu... men rodong ikut dan ja destinasi... jln punya jalan, smp la kastam putrajaya.. wahaha.. sekali turun pi tanya.. "tkt bwh, amik lif, kona kanan"..."baiklah"... "ooo..tggu kejap ye dik.."...."lalalalala~~~" "tingkat 9, bgnn selatan..".."baiklah~" lalalala... "bang, tumpang tanye, kami nak buat latihan kt sini..".."ohh..jap jap..ni, tlg tunjuk derang tmpt nak mohon latihan..".. "ok..ikut saye.. jalan terus,jumpe 2 pintu, belok kanan..".."baiklah~" "ooo.. nak apply latihan.. jumpe ngan pegawai..".. "kami nak buat latihan...".. "ohh.. pegawai tgh mesyuarat..nak buat latihan ke? bg resume, nnt saya fwdkan kat pegawai sbb die tgh mesyuarat.." ... " baiklah~~ " "korang wat degree ke? bile nak buat? bln 5? nak tau bile result.." .. " nak buat bulan 4, result kalo buleh sebelum 28 hb..derang amik ke nak wat latihan" ... "selalunye amik..kire pasti dpt la...saye pon praktikal gak..hehehehe ",(sambil renyih kat paan).. "ooOOOooOOOooOOOOoo..ok time kasih"

[korang paham ke? tapaham? bg le paham :P]

Maka sesudah itu kami melangkah keluaq dr kastam ptjy lalu menuju imgresen dan jabatan audit, tp malangnya time makan daa.. paan plak ada presentation kui 2.45, so kami amik keputusan balik, sok la plak nak pi.. wahahah.. penat jalan.. jalan dlm pejabat pon dah sesat.. susah btui.. nak bukak pintu kene pakai kad.. "tetttt".. paan suka plak main ngan kad tuh.. haih~...

Sebenaqnya, kat uniten, mggu depan dah nak final exam.. so suppposely, mggu ni adalah stadi week.. haih.. secara jujur, aku ckp, aku x wat lag serious stadi.. x leh wat slagi ade assgmt ngan klas.. haih.. penat.. td br lps kelas.. igt nak star stadi.. tp penat ahh.. dod atau cs jugak jwpnya nnt.. haih ni la satu kelemahan aku.. x bleh konsentret kalo dah lari dr plan.. patut mlm ni wat baca yaasin kat masjid, nak la join, tp sbb ada kelas yg x sepatutnya ada kui 6-9... haih.. korang bayang sendiri la... penat seyhh..

Hurm.. skang di benak aku ni, 2 je hal dunia.. Industrial Training ngan Exam.. yg lain2 put on halt dulu.. abes exam baru smbg balik mende2 lain.. sesungghunya menda2 dunia ni hanya sementara.. tp sstghnye diperlukan ntuk smp ke akhirat, oleh itu marilah kita berusaha dengan iman dan amal untuk menjadi org2 yg berjaya.. kerana org2 yg berjaya itu adalah org2 yg terlepas dari siksaan api neraka...Selamat Berjuang kengkawan ntuk Final Exam... usaha dan tawakkal eh.. huhu

ok tu je.. :P

Wassalam..

Ku tanam Iman, ku suburi dengan Amal, ku tuai Taqwa..

Saturday, March 04, 2006

Lama x update..hahahah~

Salam..

Uhuhu... sejak kebelakangan nih, dah lame gak aku x update blog.. bukan apa, dah mula terasa bahang2 kesibukan.. assignment, projek, study, men game :P ..ehehe.. ntah camnala nak menempuh kehidupan di hari2 bekerja nanti.. lg 1 stgh thn dah nak abeg blajaq insya Allah... dah abeh tu nak keja plak.. pastu beli rumah, pastu beli keta.. pastu kawin... pastu ade anak.. pastu pegi aji... pastu, kembali ke alam lagi satu...

Cakap pasal kerja neh, aku dlm keadaan x pasti.. supposely, aku wat Industrial Training sem depan.. tp dimana silapnya, sampai la, x dapat kat satu company pon.. yg ada reply pon, satu reject, satu lagi masih dlm pertimbangan.. mmg lama gila menunggu.. tah sampai ke tidak surat aku tu, sbb paan cakap, kena pakai setem 5 kupang.. aku plak aritu tibai setem 3 kupang ja.. ya la, hantaq lebih 20 permohonan, mau x kopak kalo pakai setem 5 kupang..

Dah abeh tu, ari khamis lepas, aku ngan jijy pi la cari keja. Destinasi forst kami adalah di pejabt2 kerajaan di putrajaya. Memula kami pi kat MOE, Kementerian Pelajaran... bg la resume.. die terima dan kata, kalo dpt pon reply, kalo reject pon reply... haiah~ x pe la, tabah je.. then pegi submit kat jakim plak.. di jakim pon, pakcik tu ckp, jgn terlalu mengharap.. x pe, kami terima seadanya..

Pengalaman cari kompeni nutk training nih, menggambarkan kat aku, betapa susahnya nak mencari kerja bila dah grad nanti.. camni la keadaan yg akan dilalui, susah, perit... penat.. rasa nak marah pon ada.. tp apa bleh buat, dah nak jadi camtu kan.. jd ntuk tidak mengalami pengalaman yg lg teruk kelak, kenela aku bersiap sedia lg skang... psl training tu, kalo x dpt mana2 kompeni, maybe aku balik rumah je kot, kerje la part-time mane2 pon... 3 bulan beb.. first time aku cuti 3 bulan kalo jd camtu, sbb aku sblm ni x pnah cuti 3 bln, slalu amik je special sem...

Final exam pon dah dekat... lg 2-3 mggu kot.. maka bertambah sibuk la.. isnin ni plak aku ada presentation ntuk IT Communications.. nak kena bg technical presentation.. adeh.. pastu still 2-3 group project x siap.. semua nak kena siapkan by this week... pastu, nak kena stadi la plak ntuk final.. huhu.. apa pon, wat semua member2 uniten, yg kenal aku ke, x kenal ke, gud luck la for ur final eh.. stadi la rerajin.. ehehehe...

ok eh, tu je.. Wassalam..

"..aku punya teman...teman sepermainan.." hahaha.... ... .. .