Tuesday, January 31, 2006

Awal Muharram @ Ma'al Hijrah 1427

Selamat Menyambut Ma'al Hijrah 1427...

Salam...

Syukur ke hadrat Allah, dgn limpah dan kurnianya, maka dptlah kita bernafas lagi di tahun yg baru ini.... Pada hari ini, kira2 1427 tahun yg lepas, Nabi Muhammad S.A.W bersama2 para muhajirin dari Mekah telah berhijrah/berpindah dari kota Mekah ke Yathrib... mereka di sambut dgn hati terbuka dan pebuh ceria oleh para penduduk Yathrib..oleh para Ansar... alangkah indahnya keadaan pada masa itu, dgn limpah dan Rahmat dr Ilahi, dua puak bersatu di bawah kalimah Lailahailallah ,Muhammadurrasulullah.. Nama Yathrib kemudian ditukar menjadi Madinah Al-Munawwarah yg bermaksud Bandar Yg Bercahaya/bersinar.....

Itulah Hijrah nabi pada zaman dahulu.. satu2nya hijrah yg seumpama itu.. kini, umat Islam perlu berhijrah lagi, namun hirah kali ini tidak kurang juga hebatnya.. kita mungkin tidak perlu berhijrah secara fizikal, namun kita bertanggungjawab untuk berubah dr segi mental dan rohani... berubah dr keadaan yg tidak baik, ke arah yg blebih baik.. inilah semangat hijrah yg perlu kita ada unutk generasi umat Islam zaman sekarang... Hijrah itu pengorbanan.. Hijrah itu perjuangan.. Hijrah itu perpaduan.. hijrah membentuk persaudaraaan.. hijrah itu kemajuan... pikir2kanlah apa itu hijrah.. kita sudah besar untuk mentakhsiskan sendiri apa itu hijrah ke atas diri kita...

Selamat Menyambut Ma'al Hijrah 1427..

Wassalam...

Sunday, January 29, 2006

Radja - Takkan Melupakanmu

Salam..

Borinnyer ari ni.. nak balik satgi kui 5.. tatau wat apa... ari ni saja ada 2 post.. sile baca post sebelum ni (bwh post nih), post aktiviti.. yg ni aku post lagu je.. ok..

Artis : Radja
Tajuk : Takkan Melupakanmu


oh terindah, lagu yg terindah
sengaja aku cipta untukmu yg terindah
semoga dapat meluluhkan segala keraguan
semoga menghancurkan kerasnya batu prasangka

aku takkan melupakanmu
takkan meninggalkanmu
takkan menduakan cintamu, ku bersumpah

aku tak ingin mengingkar janji
tak ingin menjadi duri
tak ingin menjadi api cinta yg membara

rebahlah kau di pelukku
lepaskan resahmu
bebaskan jiwamu
dari prasangka-prasangka burukmu
dari kerasnya batu curiga

senyuman melati
sambutlah mentari
raihlah cintamu
hari ini




-Wassalam...

..lagi 2 jam lebih nak balik..haih~

Buli Balik...

Salam...

Huhuhu... semalam aku pi tgk wayang.. citer Afdlin Shauki, Buli Balik.. Citer ni sambungan drp d citer Buli yg dulu.. kisah die lebih kurang camni la, pas citer Buli arituh, si roy tuh jd ilang ingatan sbb eksiden tuh... jd, oleh sebab x de sape nak jage roy ni, x de kenalan @ sedare mare yg lain, make nordin pon amik le roy ni bwk balik rumah.. adekah ni niat ikhlas nordin atau die hanye mahu nak balas dendam kat roy? hehehe.. tgk citer ni kat panggung~ :P...

Best tengok.. x rugi... mmg sepanjang cite tu akan ade gelak ketawe.. tp citer kali ni ade something beyond gelak dan ketawe je.. nak tau? kene la gi tgk... mmg sesuatu yg agak lain bg aku.. ending pon cam unexpected gak lebih kurang nye... nak tau ending? kene la gi tgk jugak..ahakzz.. (aku dah promote byk dah citer ni, bro afdlin kene upah aku neh...ahahahaha~ kidding.. )

Well smalam pi ngan faiz ngan jijy... ekeke pi rempit ja.. kalo pi naik keta faiz, takut jem plak nnt, maklum la smalam kan mlm raye cine (GONG XI FA CAI yerr... :D ), so takut jem, kami pi la naik moto...lg pon sep sikit... tiket kami dah booking awal gune e-ticketing kat http://tgv.com.my.. nice service they have on the site.. mmg easy dan simple.. pasni x yah nak gi bratur awl2 beli... tempah dan collect je.. kami tgk cite tu kat The Mines.. midnight nyer show.. huhu..

Sementare nak tggu cite tu start, kami lepak le McD... hahah.. ingat nak tibai aiskrim singgit sposen dier, tp dah abes le plak.... last2 skali tibai coke ja.. maklum la, jam baru pukui 10.30.. wayang nak start kui 12 camtu... mau x mau lepak la dulu... time lepak tu mcm2 cerita keluaq.... memula cerita bas ekspres la.. then cerita tol jelapang la..truih masuk bab sejarah penang di amik francis light.. pastu sejarah sulatn kedah..sultan johore dpt gelaran sir.. ade geografi negeri johor sket.. sejarah skolah aku dan skolah jijy.. hinggalah ke isu kekejaman tentera jepun dulu2 serta proses mencapai kemerdekaan....

Dah mcm kuliah sejarah plak semalam.. perticipation dia, aku ngan jijy yg byk.. faiz lak ngantuk, x bwk rokok dier.. nak pulak kami sembang sejarah.. lagi la dia ngantuk.. ahaha... bukan apa, cerita2 tu sbb takut satgi kami ngantuk awai, nak tgk cerita satgi x buleh.. ehehe, berkat sembang hal2 sejarah nih (ecehh..ahaha), kami berjaya smp ke objektif dier..secare x sedar dah kul 11.40... wakaka.. ape lg, wayang time..

Eeheheh.. mlm ni aku dah nak balik kulim.. igt memula nak balik kemarin ke.. tp tiket ketapi ntuk kemarin dah sold out mase aku gi cari mggu lps.. ape lg, kene la amik mlm ni punye.. yg ade pon gerabak tambahan, kelas tiga.. so, aku pon ngan tabah, amik je la tiket tu.. x lame dlm ketapi tu.. 9 jam je :)))) Wahahahaha.... Balik ni byk mende nak kene uruskan... pas cuti je ade midterm test.. ekeke...

Jadi, sempena Chinese New Year ni, aku nak amik kesempatan mengucapkan Gong Xi Fa Cai kpd sme rakyat Malaysia yg meraikannya.. dan jugak selamat bercuti kat member2 uniten dan usm yg dgq cerita jugak cuti seminggu.. manfaatkan cuti anda ye.. (ahaha..)

Ok tu je, but sebelum tu, posting lagu aku kali ni.. ehehehe...

Sahabat
Album : Cinta dan Harapan
Munsyid : Firdaus
http://liriknasyid.com

Lama kau pergi jauh dari diriku
Menghilang jauh entah ke mana
Puas sudahku mencari diri mu
Pelusuk duniaku panjangkan langkahku

Mereka bilang kau tak punya apa-apa
Namun bagiku engkaulah kisah silamku
Cerita lama kisah suka dan duka bersamamu

Pasti kita kan bertemu
Setelah sekian waktu
Wahai sahabatku

Pasti kita kan bertemu
Meleraikan rindu
Wahai sahabatku

Lagu : Khairil Azrin Rafli
Lirik : Sariman & Huzaimi




okeh, disudahi post ini dgn kalimah...
Wassalam...

* heheheh... kpd member aku firhan, blajaq la elok² kat Dublin tu.. :P
** kepada abang asnawi ali, teruskan perjuangan, kekalkan keamanan di bumi Acheh..Yakinlah kepada diri sendiri dan percayalah ketentuan Ilahi,Insya Allah, bantuan Allah akan datang... :)

Thursday, January 19, 2006

Raihan - Damba Cinta-Mu

Salam...

Nak posting lagu ni.. maksud mendalam... leh kuar air mate kalo kita hayati dan paham lirik die sepenuhnye...

Raihan - Damba Cinta-Mu

Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu

Ku sering melanggar laranganMu
Dalam sedar ataupun tidak
Ku sering meninggalkan suruhanMu
Walau sedar aku milikMu

Bilakah diri ini kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Pagi ku ingat petang ku alpa
Begitulah silih berganti

Oh Tuhanku Kau pimpinlah diri ini
Yang mendamba cintaMu
Aku lemah aku jahil
Tanpa pimpinan dariMu

Ku sering berjanji depanMu
Sering jua ku memungkiri
Ku pernah menangis keranaMu
Kemudian ketawa semula

Kau Pengasih Kau Penyayang Kau Pengampun
Kepada hamba-hambaMu
Selangkah ku kepadaMu
Seribu langkah Kau pada ku

Tuhan diri ini tidak layak ke syurga Mu
Tapi tidak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ku takut kepadaMu
Ku harap jua padaMu
Moga ku kan selamat dunia akhirat
Seperti rasul dan sahabat



Tips: dengar waktu malam, sebelum tidur.. padam lampu... muhasabah lah diri pas tu..

Ok, Wassalam..

"Selangkah ku kepadaMu.....Seribu langkah Kau pada ku..."

Monday, January 16, 2006

Adeh Futsal + Demokrasi~

Salam...

Huhu... semalam kami pi tournament futsal.. adeh laa.. kami kalah..huhu... frst game, kalah.. seken game pon kalah.. third game? kalah jugak... masuk game ke-4, baru la menang ngan jaringan 3-1.. huhu.. awat x tau.. game² yg hat mula2 tu semua, jadi cam hampeh ja main.. mai game yg no 4 tu baru jd semangat semacam ja..

Eheheh..dah, biarkan yg berlalu itu.. dan pada mlm semalam, fairuz aka ayus dah open table ntuk kami... wahahaha... kalah pon ade org blanje.. mmg presiden yg prihatin la ayus (ni bukan brtujuan politikkan ayus? :P iklhas kan? :P?) huhu... org dah blanja, kami pon apa lagi, makan la apa yg dihajati... Alhamdulillah.. thx ayus.. amalkan la selalu, insya Alah, sem depan ko jd MPP lak kalo amalkan selalu.. ahahaha~ kidding~!!

Kalah itu sudah pasti, namun itu hanya untuk semalam.. sem depan kami akan cuba lagi.. walaupon smlm game tu ada yg dok x puas ati.. ade la 1-2 team yg wat keraih kepala.. wat kerai~ nak bgaduh pon ada semalam.. tp x pa, adat main ja.. jgn dok simpan dlm hati... kalo x satgi, abeh la keta calaq la.. moto pancit laa.. tp harap2 dak la.. x puas ati pon biaq ataih padang ja.. kat luaq, kita baik2 balik naa...

Nih aku dpt dlm e-mel... pasai jemputan kat org2 acheh seluruh dunia ni ntuk pulang, mengembalikan kerajan Acheh yg berteraskan demokrasi.. baguih la camni.. x mo la perang2.. sama2 Islam dok perang, tu yg tuhan dok tunjuk bencana semua tu (wallahualam~) apa pon, go for acheh people.. i will support all from my heart, as i support my only country, Malaysia~


Preparatory Committee of the Free Acheh Democratic


Secretariats:
New York, United States Tel/Fax. +1 718 337 8843
Stockholm, Scandinavia Tel. + 46 739 756532
e-mail: committee@freeacheh.info
preparatory.committee@gmail.com
website: www.freeacheh.info


Declaration
To our nation, the nations in the world and international institutions
We the Preparatory Committee of the Free Acheh Democratic would like to declare that we will continue our struggle for broader democratic environment in our ancestral land with respect for international laws.

We recognize the positive aspects of the Memorandum of Understanding (MoU) that was signed by the Free Acheh Movement (GAM), under the leadership of Malik Mahmud, and representative of Indonesia government in Helsinki on August 15, 2005 and on going peace process in reducing the level of violence in Acheh. However, the process that led to the current MoU was not characterized by openness and democracy.
Despite many requests from quarters in Acheh, including from some members of GAM and civil society in Acheh to be part of the process and to be allowed to input into the text of the MOU, but no such broad consultative status was given. In fact, only a selected few were invited.

The Helsinki process and the resulting MOU are politically and democratically unsounded, morally unjustifiable, and therefore, in the longer term unsustainable.
We, Achenese who are loyal to the struggle for an independent nation state, have decided to unite and establish this Committee for the following purposes: to continue our struggle for independence; to reclaim the Achenese state and its sovereignty; to lay the groundwork for the establishment of a democratic and free government in Acheh and to provide the voice for the many Achenese voices that have been left unheard. We will carry out these aims for the sake of the Achenese people, to give them the opportunity to stand alongside other nations in the world to contribute in the fight for global peace, human rights, freedom, justice and democracy

We believe that there can never be a reason for us to be denied in continuing this struggle. The aspirations of the Achenese have been clearly stated in the Free Acheh Proclamation of 4th December 1976; it is imprinted in the minds of each Achenese, especially those who have tirelessly fought for this dream.
We call on our people everywhere to stand up together and unite into one strong front in order to fight for our sovereignty, nation and dignity. In reorganizing this struggle, we hereby establish the Preparatory Committee of the Free Acheh Democratic to carry out all the necessary steps in our effort to achieve this aim.
New York, January 15, 2006
We the Preparatory Committee of the Free Acheh Democratic
Affan Madjid (Acheh, Pereulak)
Aiman Zulkarnaen (Acheh)
Amir Tereusep (Acheh Rayek)
Amirul Mu'minin Nya' Tjut Ali (Acheh)
Arifin Amin Syech (Australia)
Asnawi Ali (Sweden)
Eddy L. Suheri (United States)
Fuadi Azmi (South Africa)
Ghazali Abdul Hamid (Malaysia)
Guree Rahman Ismail (Sweden)
Hafizzul Majid (Acheh)
Hanafiah Ahmad (Norway)
Hasan Kumbang (Acheh)
Ibnu Hasan Abdullah (Acheh)
Ichlas Ramadhan (United States)
Inong Zhahir Ramadhani (Acheh)
Ishak Beulama (Acheh, Mereuhom Daya)
Jaffaniel Alamsyah (Acheh)
Khusairi Ismail (Acheh)
Mustafa Kruëng (United States)
Syahbuddin Rauf (Sweden)
Syuhada Linge (Acheh, Linge)
Tgk. Lahmuddin Pang Teh (Malaysia)
Yusuf Daud (Sweden)
Zikrinullah Makarim (Malaysia)




---------------------------------------------------------------------



Komite Persiapan Acheh Merdeka Demokratik
Sekretariat:
New York, United States Tel/Fax. +1 718 337 8843
Stockholm, Scandinavia Tel. + 46 739 756532
e-mail: committee@freeacheh.info
preparatory.committee@gmail.com
website: www.freeacheh.info



Deklarasi


Kepada bangsa kami dan semua bangsa di dunia serta institusi-institusi internasional:

Kami yang tergabung dalam Komite Persiapan Acheh Merdeka Demokratik dengan ini menyatakan bahwa akan tetap meneruskan perjuangan untuk suatu konteks demokrasi yang lebih luas dan merata di tanah leluhur kami, Acheh, dengan penghormatan terhadap hukum-hukum international.

Diakui bahwasanya terdapat aspek positif dari Perjanjian yang telah ditanda tangani oleh Gerakan Acheh Merdeka (GAM) di bawah kepemimpinan Malik Mahmud dan perwakilan Indonesia di Helsinki pada 15 Agustus 2005, dan proses perdamaian yang sedang berlangsung telah menurunkan tingkat kekerasan di Acheh. Akan tetapi pada proses kelahirannya perjanjian tersebut adalah tidak memiliki kriteria demokrasi dan keterbukaan.

Meskipun terdapat banyak permintaan dari pelbagai pihak termasuk dari masyarakat sivil termasuk anggota GAM sendiri untuk menjadi bagian dari proses perundingan dan dibenarkan untuk memberi masukan dalam pembahasan kesepakatan tersebut, namun hanya beberapa saja yang terpilih dan dilibatkan.
Proses perundingan Helsinki dan hasil kesepakatan tersebut adalah tidak memiliki fondasi yang kokoh baik itu secara politik maupun demokrasi, dan tidak mempunyai justifikasi secara moral. Oleh sebab itu perjanjian tersebut tidak akan mampu bertahan dalam tempo yang lama.

Kami para pejuang setia Acheh Merdeka telah berdiri tegak dan bersatu dalam barisan Komite ini untuk: melanjutkan perjuangan kemerdekaan; mengembalikan kedaulatan Negara dan Bangsa; mempersiapkan berdirinya suatu pemerintahan yang bebas dan demokrat di Acheh; memperjuangkan aspirasi bangsa Acheh yang tertindas dan terabaikan. Semua maksud tersebut akan kami jalankan demi kebaikan bangsa kami agar dapat berdiri sejajar dengan bangsa-bangsa maju di dunia dalam kontribusinya untuk memperjuangkan perdamaian dunia, hak asasi manusia, kemerdekaan, keadilan, dan demokrasi.

Kami percaya bahwa tidak ada suatu alasanpun yang dapat menghalangi kelanjutan perjuangan ini. Aspirasi Bangsa Acheh telah jelas tertulis dalam Proklamasi Acheh Merdeka 4 Desember 1976, dan terpahat dalam setiap jiwa bangsa Acheh, khususnya mereka yang telah berjuang tak kenal lelah untuk mencapai cita-cita tersebut.

Dengan ini kami memanggil semua bangsa Acheh di mana pun berada agar bangkit bersama dalam suatu barisan untuk merebut kembali kedaulatan serta marwah bangsa dan Negara Acheh. Dalam rangka menyusun kembali perjuangan besar yang kita warisi ini, telah kita dirikan Komite Persiapan Acheh Merdehka Demokratik yang akan mengambil langkah-langkah penting dalam meraih maksud tersebut.

New York, 15 January 2006
Komite Persiapan Acheh Merdehka Demokratik

Affan Madjid (Acheh, Pereulak)
Aiman Zulkarnaen (Acheh)
Amir Tereusep (Acheh Rayek)
Amirul Mu'minin Nya' Tjut Ali (Acheh)
Arifin Amin Syech (Australia)
Asnawi Ali (Sweden)
Eddy L. Suheri (United States)
Fuadi Azmi (South Africa)
Ghazali Abdul Hamid (Malaysia)
Guree Rahman Ismail (Sweden)
Hafizzul Majid (Acheh)
Hanafiah Ahmad (Norway)
Hasan Kumbang (Acheh)
Ibnu Hasan Abdullah (Acheh)
Ichlas Ramadhan (United States)
Inong Zhahir Ramadhani (Acheh)
Ishak Beulama (Acheh, Mereuhom Daya)
Jaffaniel Alamsyah (Acheh)
Khusairi Ismail (Acheh)
Mustafa Krueng (United States)
Syahbuddin Rauf (Sweden)
Syuhada Linge (Acheh, Linge)
Tgk. Lahmuddin Pang Teh (Malaysia)
Yusuf Daud (Sweden)
Zikrinullah Makarim (Malaysia)

* Diterjemahkan dari deklerasi asal bahasa Inggris


---------------------------------------------------------------------------


Komité Peukeumah Atjèh Meurdéhka Demokratik

Sèkretariat:

New York, USA
Tel/Fax: +1 718 377 8843

Stockholm, Scandinavia
Tel: + 46 739 756 532

Email: committee@freeacheh.info
preparatory.committee@gmail.com
website: www.freeacheh.info



Peunjata



Bismillahirrahmanirrahim


Ukeuë bansa droë, bansa bansa dônja dan badum organisasi internasional


Kamoë nibak Komité Peukeumah Atjèh Meurdéhka Demokratik, deungon njoë teupeunjata bahwa kamoë akan meusambông peurdjuangan di tanoh éndatu kamoë deungon tjara tjara njang leubèh demokratik, seusuai deungon hukôm dan atôran atôran dônja.

Kamoë angkèë bahwa na tjit hai hai njang djroh nibak peurdjandjian MoU njang geutèkèn uléh Geurakan Atjèh Meurdéhka (GAM) dimijub pimpinan Malik Mahmud dan waki waki dari Indonesia di Helsinki bak uroë 15 Agustus 2005, dalam peukara peukureuëng tingkat kekerasan di Atjèh. Bahpih meunan, proses atawa tjara tjara njang geungui bak peulahé peurdjandjian njan hana teubuka dan kon seutjara demokratik.

Bahthatpih le permintaan nibak pihak pihak di Atjèh, rôh tjit disinan anggèëta GAM keudroë dan masyarakat sipil, untôk tjok bagian dalam proses njan supaja djeuët geubri pikéran geuh, teutapi bandum permintaan njan hana geupeupunoh. Peuë njang teudjadi nakeuh, tjit padum padum droë sagai njang ka meusaréng dan rôh teulibat u dalam njan.

Dalam arti politék dan demokrasi, proses dan hasé nibak peurdjandjian MoU njan nakeuh buët hana panjang piké, meudhab-dhab dan asai meu kalheuëh mantong; seutjara moral, buët njan hana pat peubeuna; dan akibatdjih hana keumah peutheun untôk djangka panjang.

Kamoë peudjuang peudjuang seutia Atjèh Meurdèhka ka meutjok saboh peunutôh meupeusaboh droë dan meupeudong saboh Komité njang tudjuan djih nakeuh: sambông keulai peurdjuangan keumeurdéhkaan; peugisa keulai dèëlat Neugara Atjèh; peukeumah lapak untôk peudong saboh peumeurintahan Atjèh Meurdéhka njang demokrasi dan seudia forum keu su majoritèt rakjat Atjèh njang seulama njoë hana soë padôli. Kamoë akan peudjak tudjuan tudjuan njoë bandum demi bansa dan nanggroë Atjèh, supaja bansa Atjèh keumah duëk santeut bahô deungon bansa bansa laén lam dônja untôk saban saban tapeudjuang keu saboh perdamain dônja, HAM, kebebasan, keadilan dan demokrasi.

Kamoë peutjaja bahwa hana alasan sapeuë pih keu kamoë untôk hana meusambông lé peurdjuangan njoë. Aspirasi dan tjita tjita bansa Atjèh ka trang that meutuléh dalam proklamasi Atjèh Meurdéhka 4 Désèmber 1976; bandum njan ka meupheuët dan meu uké dalam tiëp tiëp ulèë ureuëng Atjèh, khusus djih keu sjèëdara sjèëdara njang hana pijôh pijôh geupeudjuang keu tjita tjita sutji njoë.

Deungon njoë kamoë tawôk bak bandum bansa Atjèh, pat mantong ateuëh rhuëng dônja njoë, supaja geubeudoh bandum meusigo dan peusaboh droë dalam saboh baréhsan njang kong, demi untôk tareubôt keulai dèëlat bansa, dèëlat Neugara Atjèh dan tapeugisa keulai maruwah dan keumuliaan droëteuh. Untôk ta puga buët rajek dan ta atô keulai peurdjuangan njoë, kamoë ka meupeudong saboh Komité Peukeumah Atjèh Meurdéhka Demokratik untôk tjok langkah langkah njang tapeureulèë dalam ôsaha geutanjoë bak ta teumeung tudjuan keuneulheuëh.




New York, 15 Djanuari, 2006


Kamoë nibak Komité Peukeumah Atjèh Meurdéhka Demokratik





Affan Madjid (Acheh, Pereulak)
Aiman Zulkarnaen (Malaysia)
Amir Tereusep (Acheh Rayek)
Amirul Mu'minin Nya' Tjut Ali (Acheh)
Arifin Amin Syech (Australia)
Asnawi Ali (Sweden)
Eddy L. Suheri (United States)
Fuadi Azmi (South Africa)
Ghazali Abdul Hamid (Malaysia)
Guree Rahman Ismail (Sweden)
Hafizzul Majid (Acheh)
Hanafiah Ahmad (Norway)
Hasan Kumbang (Acheh)
Ibnu Hasan Abdullah (Acheh)
Ichlas Ramadhan (United States)
Inong Zhahir Ramadhani (Acheh)
Ishak Beulama (Acheh, Mereuhom Daya)
Jaffaniel Alamsyah (Malaysia)
Khusairi Ismail (Acheh)
Mustafa Krueng (United States)
Syahbuddin Rauf (Sweden)
Syuhada Linge (Acheh, Linge)
Tgk. Lahmuddin Pang Teh (Malaysia)
Yusuf Daud (Sweden)
Zikrinullah Makarim (Malaysia)

*Teuteurdjeumah nibak deklerasi asli basa Inggrèh



ok tu je,Wassalam~

Huhu..terpanggil nak post psl acheh ni.. sbb Tok aku org Acheh piau punya..walau x penah jumpa, x penah sua muka, gambaq pon x penah tgk, selagi darah yg sama mengalir, selagi tu tetap utuh persaudaraan kita x kira dimana ceruk dunia kita melata~

Sunday, January 08, 2006

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1426

Salam...

Lg 2-3 hari kita akan menyambut Hari Raya Aidil Adha..biasanya kat Malaysia ni, kita sebut Hari Raya Haji @ Hari Raya Korban..biasanya, kat sini, Hari Raya Korban kurang meriah berbanding Aidil Fitri..cuti pon sehari ja.. tp Alhamdulillah, sempat gak aku balik ntuk beraya kat rumah di samping keluarga..(tp skip 2-3 kelas le..ehehe =P)

So, basically, just nak ucap kat korang semua, SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA - Berkorbanlah Ke Jalan Allah.Dan sempena itu, sebuah lagu khas dr kump. Raihan.. ehehe :)

Haji Menuju Allah
Album : Syukur 21
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com

Labbaikallahumma Labbaika
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaika
Innalhamda Wal Ni'mata
Laka Wal Mulk Laa Syarikalaka

Pergi haji
Artinya menuju Allah yang esa
Membawa hati dan diri yang hina
Memberi hadiah kepada Allah
Berhati-hatilah menghadapNya

Setiap hamba
Pergi haji dengan segala yang baik
Hati yang baik akhlak yang baik
Harta yang halal hati yang bersih
Niat yang suci amal mulia

Pergi haji
Ilmu tentangnya mestilah ada
Agar syarat dan rukun tepat sempurna
Sah dan batalnya dapat dijaga
Agar amalan hajinya tidak sia-sia

Tata tertib dan akhlak kenalah jaga
Buatlah dengan tenang serta tawadu'
Sabar dan tolak ansur mestilah ada
Jangan berkasar merempuh manusia

Tanah haram jagalah pantang larangnya
Pergi haji bukannya masa untuk membeli belah
Beringatlah betulkanlah niat kita
Moga-moga haji kita diterima

Jagalah pantang larangNya
Yang boleh rusakkan hati
Jauhkan maksiat dan yang sia-sia
Takutkan Allah yang esa
Ingat selalu padaNya
Agar kita senantiasa memiliki jiwa hamba

-----------------------------------------

-----------------------------------------

tu je k, Wassalam..

Teringat lak aku kat tapa yg pegi wat haji thn ni..mudah2an mendapat haji yg mabrur ye tapa... doa2kanlah kami semua disini..mudah2an, sama2 kita berjaya di dunia dan akhirat.. Amin.. (ade rezki, nak gi Mekah gak.. )