Posts

Showing posts from January, 2006

Awal Muharram @ Ma'al Hijrah 1427

Image
Salam...

Syukur ke hadrat Allah, dgn limpah dan kurnianya, maka dptlah kita bernafas lagi di tahun yg baru ini.... Pada hari ini, kira2 1427 tahun yg lepas, Nabi Muhammad S.A.W bersama2 para muhajirin dari Mekah telah berhijrah/berpindah dari kota Mekah ke Yathrib... mereka di sambut dgn hati terbuka dan pebuh ceria oleh para penduduk Yathrib..oleh para Ansar... alangkah indahnya keadaan pada masa itu, dgn limpah dan Rahmat dr Ilahi, dua puak bersatu di bawah kalimah Lailahailallah ,Muhammadurrasulullah.. Nama Yathrib kemudian ditukar menjadi Madinah Al-Munawwarah yg bermaksud Bandar Yg Bercahaya/bersinar.....

Itulah Hijrah nabi pada zaman dahulu.. satu2nya hijrah yg seumpama itu.. kini, umat Islam perlu berhijrah lagi, namun hirah kali ini tidak kurang juga hebatnya.. kita mungkin tidak perlu berhijrah secara fizikal, namun kita bertanggungjawab untuk berubah dr segi mental dan rohani... berubah dr keadaan yg tidak baik, ke arah yg blebih baik.. inilah semangat hijrah yg perlu kita ada…

Radja - Takkan Melupakanmu

Salam..

Borinnyer ari ni.. nak balik satgi kui 5.. tatau wat apa... ari ni saja ada 2 post.. sile baca post sebelum ni (bwh post nih), post aktiviti.. yg ni aku post lagu je.. ok..

Artis : Radja
Tajuk : Takkan Melupakanmu


oh terindah, lagu yg terindah
sengaja aku cipta untukmu yg terindah
semoga dapat meluluhkan segala keraguan
semoga menghancurkan kerasnya batu prasangka

aku takkan melupakanmu
takkan meninggalkanmu
takkan menduakan cintamu, ku bersumpah

aku tak ingin mengingkar janji
tak ingin menjadi duri
tak ingin menjadi api cinta yg membara

rebahlah kau di pelukku
lepaskan resahmu
bebaskan jiwamu
dari prasangka-prasangka burukmu
dari kerasnya batu curiga

senyuman melati
sambutlah mentari
raihlah cintamu
hari ini



-Wassalam...

..lagi 2 jam lebih nak balik..haih~

Buli Balik...

Salam...

Huhuhu... semalam aku pi tgk wayang.. citer Afdlin Shauki, Buli Balik.. Citer ni sambungan drp d citer Buli yg dulu.. kisah die lebih kurang camni la, pas citer Buli arituh, si roy tuh jd ilang ingatan sbb eksiden tuh... jd, oleh sebab x de sape nak jage roy ni, x de kenalan @ sedare mare yg lain, make nordin pon amik le roy ni bwk balik rumah.. adekah ni niat ikhlas nordin atau die hanye mahu nak balas dendam kat roy? hehehe.. tgk citer ni kat panggung~ :P...

Best tengok.. x rugi... mmg sepanjang cite tu akan ade gelak ketawe.. tp citer kali ni ade something beyond gelak dan ketawe je.. nak tau? kene la gi tgk... mmg sesuatu yg agak lain bg aku.. ending pon cam unexpected gak lebih kurang nye... nak tau ending? kene la gi tgk jugak..ahakzz.. (aku dah promote byk dah citer ni, bro afdlin kene upah aku neh...ahahahaha~ kidding.. )

Well smalam pi ngan faiz ngan jijy... ekeke pi rempit ja.. kalo pi naik keta faiz, takut jem plak nnt, maklum la smalam kan mlm raye cine (GONG XI FA …

Raihan - Damba Cinta-Mu

Salam...

Nak posting lagu ni.. maksud mendalam... leh kuar air mate kalo kita hayati dan paham lirik die sepenuhnye...

Raihan - Damba Cinta-Mu

Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu

Ku sering melanggar laranganMu
Dalam sedar ataupun tidak
Ku sering meninggalkan suruhanMu
Walau sedar aku milikMu

Bilakah diri ini kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Pagi ku ingat petang ku alpa
Begitulah silih berganti

Oh Tuhanku Kau pimpinlah diri ini
Yang mendamba cintaMu
Aku lemah aku jahil
Tanpa pimpinan dariMu

Ku sering berjanji depanMu
Sering jua ku memungkiri
Ku pernah menangis keranaMu
Kemudian ketawa semula

Kau Pengasih Kau Penyayang Kau Pengampun
Kepada hamba-hambaMu
Selangkah ku kepadaMu
Seribu langkah Kau pada ku

Tuhan diri ini tidak layak ke syurga Mu
Tapi tidak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ku takut kepadaMu
Ku harap jua padaMu
Moga ku kan selamat dunia akhirat
Seperti rasul dan sahabat



Tips: dengar waktu malam, sebelum tidur.. padam lampu... muhasabah lah diri pas tu..

Ok, Wassalam..

"Se…

Adeh Futsal + Demokrasi~

Salam...

Huhu... semalam kami pi tournament futsal.. adeh laa.. kami kalah..huhu... frst game, kalah.. seken game pon kalah.. third game? kalah jugak... masuk game ke-4, baru la menang ngan jaringan 3-1.. huhu.. awat x tau.. game² yg hat mula2 tu semua, jadi cam hampeh ja main.. mai game yg no 4 tu baru jd semangat semacam ja..

Eheheh..dah, biarkan yg berlalu itu.. dan pada mlm semalam, fairuz aka ayus dah open table ntuk kami... wahahaha... kalah pon ade org blanje.. mmg presiden yg prihatin la ayus (ni bukan brtujuan politikkan ayus? :P iklhas kan? :P?) huhu... org dah blanja, kami pon apa lagi, makan la apa yg dihajati... Alhamdulillah.. thx ayus.. amalkan la selalu, insya Alah, sem depan ko jd MPP lak kalo amalkan selalu.. ahahaha~ kidding~!!

Kalah itu sudah pasti, namun itu hanya untuk semalam.. sem depan kami akan cuba lagi.. walaupon smlm game tu ada yg dok x puas ati.. ade la 1-2 team yg wat keraih kepala.. wat kerai~ nak bgaduh pon ada semalam.. tp x pa, adat main ja.. jgn dok s…

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1426

Salam...

Lg 2-3 hari kita akan menyambut Hari Raya Aidil Adha..biasanya kat Malaysia ni, kita sebut Hari Raya Haji @ Hari Raya Korban..biasanya, kat sini, Hari Raya Korban kurang meriah berbanding Aidil Fitri..cuti pon sehari ja.. tp Alhamdulillah, sempat gak aku balik ntuk beraya kat rumah di samping keluarga..(tp skip 2-3 kelas le..ehehe =P)

So, basically, just nak ucap kat korang semua, SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA - Berkorbanlah Ke Jalan Allah.Dan sempena itu, sebuah lagu khas dr kump. Raihan.. ehehe :)

Haji Menuju Allah
Album : Syukur 21
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com

Labbaikallahumma Labbaika
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaika
Innalhamda Wal Ni'mata
Laka Wal Mulk Laa Syarikalaka

Pergi haji
Artinya menuju Allah yang esa
Membawa hati dan diri yang hina
Memberi hadiah kepada Allah
Berhati-hatilah menghadapNya

Setiap hamba
Pergi haji dengan segala yang baik
Hati yang baik akhlak yang baik
Harta yang halal hati yang bersih
Niat yang suci amal mulia

Pergi haji
Ilmu tentangnya mestilah ada
Agar…