Saturday, December 31, 2005

Alhamdulillah~ syukur atas segalanya...

Salam...

Lama dah aku x update blog ni... bukan apa... saja ja x dak idea kebelakangan nih.. nnt2 mai la balik idea aku tu kot.. btw, smalam (30 Dec) adalah hari lahir aku yg ke 20.. x dak apa yg buleh aku katakan..selain bersyukur kpd Allah, atas segala nikmat yg telah aku terima selama hidup 20 thn nih...Selain tu, aku jugak nak ucap tima kasih byk2 kat ibu bapak aku yg menjadi asbab atas kelahiran hamba Allah ini... Mudah-mudahan Allah membalas jasa mereka..

Err..td kami ada ativiti men boling kat Endah Parade...kluaq kui 11 malam, balik pukui 4.30 pagi...huhu..namapak cam merayap malam ja..huhu... pastu kami pi mkn...masa aku nak pi mkn tu, kt situ lah aku dpt rasa betapa syukurnya aku akan nikmat nyawa dan kehidupan yg Allah dah bg kat aku, dah masuk 20 thn dah.. sebabnya? td keta yg aku naik tu, dah terbabas sambil spinning 2-3 kali tgh jalan..

"Allahuakbar" hanya tu saja yg dpt aku ucapkan byk2... kami dlm keta tu, 5 org, Alhamdulillah, sorang pon x panik, x jerit2... masa kejadian tu jadi, keta kami tuh tgh corner dlm 160 kmj camtu kot..masa mula2 terbabas tu, mmg rasa satu kelainan sbb aku x pnh jadi lagi camtu.. first time jadi...masa jadi tu, keadaan jd cam slow mo, mmg pelik gile..mungkin itu ialah titik hayat kami, namun Allah Maha Berkuasa, Maha Suci Allah, kami pon selamat....

Dah keta pusing 2-3 kali tuh, kami pon stop...driver keta tuh, wan adalah sorang yg cekap kawal stering masa jd tuh...nasib baik dia kawal ngan cukup baik, mengelakkan kami dr melanggar tebing... bila kami dah berhenti, keta kami melintang tgh jln, ada lori dtg, tp seb baik dia dah slow...lg skali, Alhamdulillah kami slamat...

Smp ja tmpt mkn, kami turun dgn tenang, sambil aku mengucap panjang... Ya Allah, aku bersyukur Kau telah selamatkan kami semua.. mungkin ntuk kami perbaiki diri kami supaya dpt menuju ke Jalan-Mu, Jalan Yg Benar dan Lurus...Pastu, kami mkn2..depa buat plak acara wish hepi besday kat aku ngan farah_jb...sama date plak trkh lahir..huhu... meriah jugak la, disebalik keinsafan yg aku rasa...

Bila dah jd kejadian tuh, baru aku pikiaq btui2 dn dpt gambaran, akan nilai sebenar erti kehidupan...kita buleh 'pergi' bila2 masa saja...kalo x sedia dr saat yg ada pada detik dn ketika ini, kita mungkin akan menyesal, bukan sahaja di dunia, malah di akhirat...oleh itu, marilah kita bersyukur dgn apa yg kita asa..sekurang2nya bersykurlah dgn nikmat diberikan kehidupan..

Huhu..so, kpd sape yg wish kat aku..x kire la dlm sms ke...dlm messgr ke..dlm fs ke..x pon yg dpn2 tu...aku ucapkan ribuan time kasih..begitu jugak kat sape2 yg kasi hadiah, same ade tangible or intangible..huhu..u guys the best..and all the best to u all too~ stakat ni je eh..okidess~

Wassalam..

Nak pulak kejadian tu jadi masa umo aku baru ja 20 thn 1 hari.. mmg aku bersykur gila..baru ja naik 20..amal ibadat x cukup lagi..kawin pon belum..mmg x sedia laa..tp Alhamdulillah, aku selamat...

Monday, December 12, 2005

Look into history...

Salam....

[AMARAN : Mungkin terdapat salah ejaan yg byk kat bwh nih..harap2 paham la noo.. betulkan sendiri eh.. TQ :)]

Alhamdulillah, td dah selesai event Tun tuh... mase dengaq ucapan Tun td, mmg sggh bersemangat aku...sejam setengah tuh aku x rase ngantuk pon.. ni le kelebihan Tun M..what a good speaker he is...Tun sbnrnye bg ucapan pasal "Leadership in Crisis Management".. Tun mulekan ngan describing, what actually a leader..and what should a leader do.... Ohh..mmg rugi le x dgr... i've still have the points here..up in my head...

Then, Tun ckp lak, pasal care2 nak tackle crisis...antara isinye, Always look at the history of the crisis...identify the problem... pastu reduce the options of solutions dan yg plg penting buat a leader is to make decisions.. this is very crucial.. dan sometimes that decision...not sometimes, but always, the decision has its light and dark side... the only most we can do, is to choose the decission with the little down and should be more acceptable in tackling the crisis... Tun M membayangkan, a doctor should be a good leader when in overcome a crisis..and hey..the proof is he himself...

Well, kalo nak details about the wonderful speech, how about googling or tgk the newspapers...hurm.. as Tun said, we should look at the history.. a leader that has no knowledge and less experienced will not make a good decission.... so in the matter of acquiring knowledge and experience, one of the way is to look back at the history.. history tells us everythng we want to know.. learn from it, and we'll gain something very wonderful, hopefully a solution to overcome our futuire problems..hal ni jugak amat selari dgn ajaran Islam itu sendiri..di dalam Al-Quran jugak diceritakan mengenai hal2 umat terdahulu supaya kita tidak terus mengulangi kesilapan yg sama serta mengambil iktibar darinya...

Btw, ari ni dah 12 december 2005... back in 11 days ago, yakni pada 1 December, ade 2 tarikh penting yg aku sambut anniversary nye.. first ialah my mom and dad's nyer wedding day, almost 22 years ago ( Happy Anniversary mom and dad~! x de hari ni 22 thn lps, x de la aku...) dan lg satu yg aku nak sentuh dan agak istimewa ialah kelahiran blog aku nih...it had been 2 years then since aku start tulis blog nih... and you know what...There is so many thing i got from blogging myself..

The first thing is that, i learn how to communicate to the people, although bukan dlm keadaan fizikal...dr sini aku dpt meluahkan segala2nya..buah pikiran, isi hati dan everything whatsoever spt mender2 yg aku x puas ati (huhu..)..Slain tu jugak, aku dpt kenal ramai member2 yg dtg melawat blog nih.. dr sini gakle aku dpt kenal org ramai, bergaul dgn derang (korang..ehehe), walaupon di alam serba maya ini... dan ini mmg merupakan satu experience yg baru aku dpt, dimana x pnah aku dpt selama ni....Just nak kasi retro, aku tunjuk link ke first First Posting aku.. huhuhu..mmg mrepek at that time...

Then ni plak posting first aku yg ade lagu ( Klik Sini )..huhuhu.... layan jiwang lak time tu... x igt dah pasai apa.. tp rasanya sbb lagu tu best..masa tu mmg x pakai flash lagi..x reti la...huhuhu... dah lps tu , lama2 aku pikiaq, baik aku pakai flash.. ni pon sebab baru blajaq flash tu dan ni plak posting first aku yg ada lagu flash(..klik sini...)..huhu.. interface memule simple, autostart dan biase jek...kire ekspirimen la yg tu.. dah lps tu aku wat le lain sket interface die..dan masuk yg baru ni, kire ade 3 le interface flash tuh... btw, aku really appreciate kalo korang sudi bace posting2 aku yg lame2 cam contoh yg Darul Kifayah ni..slain tu klik je kat acrhive kat menu tepi nih dan previous posts tuh..

Well, sepanjang 2 thn ni, dah dekat 2-3 kali gakle aku tukaq skin..sape yg masuk dr dulu2, mesti tau kan camne skin2 yg lame tuh... well, aku x sempat nak prtscreen pon..x rase pon nak wat posting retro camni..but walau camne pon, aku bersyukur le, sbb masih lagi diberi kesempatan oleh Yang Maha Esa ntuk terus menulis kat sini, meluahkan pikiran dan jugak isi hati..mane la tau, korang leh dpt manfaat ke.. dgr lagu aku post tu leh ilang tension ke.. aku harap2 dpt le membantu korang dlm aspek2 camni...well this is the end of this posting, see u next post..huhu...

Wassalam...

Thank You guys...Terima kasih kpd yg membace..x kire la yg slalu ke.. yg tersesat ke..huhu.. Arigato ne~ :P

Sunday, December 11, 2005

Haha..sok cuti..

Salam...

Weheuhu.. setelah beberapa kejadian pelik mggu lps, mggu ni aku kembali lagi.. haha.. sok plak adalah hari cuti umum.. sempena hari keputeraan, KDYMM Sultan Selangor... jadi sok adalah Isnin pertama cuti sbb lps ni kita akan ada lagi cuti ari isnin, 2 kali berturut².. cayalah.. huuu...

Sok plak, bekas PM kita, Tun Dr Mahathir Mohamad akan dtg ke Uniten ntuk bagi lecture yg bertajuk 'Leadership In Crisis Management' .. huhu.. mase mule2 dulu, aku igt derang x kasi student attend, sekali aku nyer kelas it comm tu, die wajibkan plak kami pegi.. huehuehu..aritu dah siap isi form kat website mintak invitation.. sekali invitation tu dtg lewat.. br smp kat rumah aku.. tp x pe, sbb derang kate x de invitation pon x pe.. student just tunjuk id je..hehehue.. so sok, leh la aku gi gitu je.. lame dah nak tgk Tun secare live ni..ehehe..nih bwh ni invitation card tuh..


Ahah..dan ni plak posting lagu kali ni... lagu lama nih.. tp best dengaq.. slow pace.. dan byk pringatan.. jom kita hayati.. :)

Raihan - Kasih Sayang

Kasih sayang itu titi
Kasih sayang penghubung hati
Kasih sayang itu tali
Kasih sayang pengikat diri

Dari kasih timbul simpati
Dengan sayang ada persaudaraan
Kerana kasih ingin berbakti
Saling sayang ma'af mema'afkan

Kasih sayang itu baja
Kasih sayang penyubur jiwa
Kasih sayang itu penawar
Penguat cinta penghapus duka

Kasih manusia sering bermusim
Sayang manusia tiada abadi
Kasih TUHAN tiada bertepi
Sayang TUHAN janji-NYA pasti

Tanpa kasih sayang TUHAN
Tiada simpati tiada persaudaraan
Tanpa kasih sayang TUHAN
Tiada bakti tiada kema'afan

Kasih sayang pada semua
Kasih sayang sesama kita
Kasih sayang oooo dunia
Moga selamat di Akhirat sana



Klik play ntuk start...


ok..tu je.. Wassalam..

Tanpa kasih sayang, tak mungkin manusia akan hidup.. sayang menyayangilah sesama kita, nescaya kita akan disayangi-Nya..Insya Allah..

Monday, December 05, 2005

Huhu..finally..~!.AhaAHA

Salam...

kisah pelik bersambung..


real_azhar@msn.com Printed: Monday, December 5, 2005 2:03 PM




--------------------------------------------------------------------------------

From : Mohd Fauzi B. Subari
Sent : Monday, December 5, 2005 9:42 AM
To : ,
CC : "Roslan Ismail, Dr."
Subject : BUBAR CSNB514

--------------------------------------------------------------------------------


Assalamualaikum.

Untuk makluman, saudra berdua pihak Kolej IT telah membuat keputusan untuk menutup subjek ini pada sem 2 05/06. Hanya saudara berdua yang mendaftar elektif ini. Saudara diminta mendftar untuk elektif lain.



Sekian untuk makluman

Fauzi

cc- TT074233

TT074241




Dengan ini, maka konfemlah yg kelas Data Security aku tu akan dibubarkan...ngehehe..seperti yg dijangka....anyway, maybe aku akan amik plak e-business.. kuhuhu...bye2 Data & Computer Security... Welcome e-Business...huhu

Wassalam..

Wahaha...salah satu subjek yg aku minat dah x dpt lak sem ni...taper..tgk sem dpn lak...kalo ade rezeki.. huhuhu...

Saturday, December 03, 2005

New Semester

Salam...

Wahahu..genap seminggu hari ni aku ade kat uniten..hehe.. ;P

Kelas dah bermula seminggu, tp semalam baru rumah aku dpt line internet, so ada byk jugak la yg aku tertingai di arena internet penginternetan ni...klas semua ok sem ni...aku amik 5 subjek :> Database, Human Computer Interaction, Managing Information System, IT Communication (Tech. Comm la ni..) dan jugak Data And Computer Security..dan special sem yg akan dtg ni, Insya Allah, aku akan amik Industrial Training...

Dlm byk2 klas tu, satu klas yg agak pelik ialah Data & Comp Security..nak tau sbb apa? ntuk batch aku, hanya 2 org je register ntuk subjek ni..ingat akan closed down klas tuh, tp diteruskan jugak..huhu..so satu kelas 2 org, tp aku tgk aritu aku sorang je dtg..adeh laa..risau jugak aku dok pikiaq...satgi aday yg x kena, abeh laa..dah la sorang2..tp lecturer tu ckp maybe nak integrate aku ngan klas bdk2 senior yg subjek sama tp code lain sbb kredit hours dia pon lain..isk..serba salahnya rasa....

Takpalah hal tu...blajaq je la...Ermm..well td pagi aku dpt e-mail suruh try Windows OneCare Beta...apo tuh? dia mcm security suite yg baru dari Microsoft sendiri..ade antivirus ngan firewall..buat masa skang ni, aku gune yg trial nye..die ni lame kelamaan kene bayaq..tp x pa..pakai ja dulu..nnt tgk camna...kat bwh ni aku ada letak screenshot yg aku capture td...

















So ni je update aku wat mggu ni...nnt kalo de pape, aku post lagi..tq kerana membaca.. :)

Sem baru...azam baru? thn baru nak dekat...