Kiamat Sudah dekat


Salam...
Hurmm...minggu depan aku ada byk test...kire susah gak la minggu yg mendatang ni...lps tu, abis ja semua test dah cuti seminggu lak...dah nak balik Kulim..ok gak la balik rumah kan...lama x jumpa mak ngan bapak aku..rinduku akan terubat jua akhirnya...hehehe...so dlm minggu ni rasanya aku akan sibuk study sket...

Err..awat tajuk posting aku Kiamat Sudah Dekat? ahaa...bg yg x tau lagi, ni la tajuk satu citer indon...cerita ni ade campur komedi+drama+pengajaran.... mmg best dan boleh menyedarkan kita...cerita ni mengisahkan tentang Fandy, sorang drummer kump rock. Pada satu hari, akibat insiden terkena balingan ais krim, dia pon pergila basuh muka kat sebuah musolla...dan tetiba ja, masa tgh basuh muka tu, kasut dia kene curi dek sorang budak bernama safrol...hohoho...lalu dia pon kejar la budak tu.....

Hehehe..dah lps tu..mase dlm insiden tu la, dia terjumpa ngan sorang gadis berjilbab yg anggun paras rupanya, Sarah, sorang anak Pak Aji yg leh tahan garangnya...Fandy sekali tertarik hati daa kat Sarah...huhu...so dia pon mula cari jalan ntuk kenal ngan Sarah, dan tu telah membuatkan dia berkawan dgn budak Safrol tu..huhuu....Dah lps tu, pada satu ari tu, dia nak jumpa Sarah, sekali Pak Aji daa yg kuar...dia pon cakap la kat Pak Aji tu nak kapel ngan Sarah...sekali Pak Aji tu cakap "..enggak ada pacaran²...kawen terrusss.." loe, kok gitu gayaknya...huhuhu...jadi Fandy pon nak kawen trus la ngan Sarah...tp ada syarat2 nyer....

Memule skali, Pak aji tu tanye..."Loe ini agama apa? " huhu..Fandy ni leh plak bukak kartu (ic) dia pi tgk agama apa..adeh laa...seb baik dlm ic dia tu tulis agama Islam...heheh..apa la dia tuh..tapi x salah jugak, sbb dia born in USA, dan family dia mmg x ambik berat langsung pasal hal agama...lps tu plak, dia kena tanya lagi.."..loe dah sunat je belum..?" sekali dia x tau daaa...adeh..pak aji tu sampai tunjuk isyarat tangan pon, dia masih x paham..terpaksa la pak aji berbisik kat dia ntuk tanyakan hal yg sebenar...tau dia jwp apa? dia bleh x ingat...hoho..apa daa...sampai pak aji suruh masuk tandas gi check..tu pon dia tak tau camna rupa dah sunat ke belum...sampai pak aji plak nak kena pi tgk...tp sebelum ja dia bukak zip nak bg pak aji tgk, dia teringat yg mak dia penah cerita..masa kat USA dulu,time dia lahir, pakcik dia suruh sunat siap2..ahahah...apa daa....selamat pak aji x tgk..huheuheue...

Dah lps tu, ada lg syarat dia...dia kena pandai semayang..dieri masa 2 minggu utnuk belajaq..dan dari sini la dia belajaq ngan si safrol tu..huhu..si safrol tu siap masuk studio, rakam bacaan dlm sembahyang supaya dpt Fandy ni blajaq...dan akhirnya, dia pon pandai dah Sembahang...Alhamdulillah...dlm masa tu plak, adik dia ternampak dia sembahyang dlm bilik..maka gemparlah mereka sekeluarga sbb si Fandy menunaikan sembahyang...dia pon kena soal la bertalu2 sbb apa sembahyang semua tuh..lalu dia pon menjawab.. "kiamat sudah dekat.." dan maka berceritalah dia, akan hal keadaannya kemusnahan lapisan ozon, yg akhir sekali akan membawa kepada kiamat..dan bila kiamat, x sempat bertaubat, maka nerakalah tempatnya...tudiaaa...lps tu satu family kelam kabut nak blajaq agama..baguih ..Alhamdulillah...

Then, dia pi jumpa pak aji, tepat lps 2 minggu yg dijanjikan..dia pass..yess..tp kena plak dia apandai baca Quran...hooho..Safrol lagi yg jadi tok guru dia..heheh..sakan budak keck tu noo...dan lg sekali dia berjaya...dlm masa tu jugak, pak aji inginkan berbesan ngan kwn dia...anak kwn dia tu, Farid, sorang pelajar di Kaherah...huhuhu..dia x tau yg Farid tu dah sangkut ngan sorang minah arab da...Zainab..depa siap dah keluaq menikmati santapan di pingiran Nil lagi you...tp bila Farid balik, dia tgk si Sarah ni, terus dia suka kat Sarah...ceh..hampeh tui...huhu..

Dah lps tu, Fandy diberi satu lagi ujian..menguasai ilmu ikhlas..habeh satu kedai buku dia blajaq...dlm masa tu, dia dgn family dia makin improve dlm agama..Alhamdulillah..mereka sudah berubah...tp pak aji tetap nak manjadikan Farid sbg menantu dia..adeh..camne ni Fandy? Sarah yg dah jatuh hati ngan Fandy, dah bg surat kat dier...suruh dia berusaha utk menguasai ilmu tu...huhu..sampai satu tahap tu, Sarah ngan Fandy, masing2 berdoa, hingga berderai air mata..memohon pada Allah agar disatukan mereka berdua..mmg syahdu la part ni..siap ada sajak lagi..isk..aku ingat nak cut, nak letak kat sini..but biar korang tgk sendiri la nnt...

Ok back to topic...dan pada masa yg dijanjikan tu, maka dtglah Fandy menemui Pak Aji...dan dia pon cakap, perkenalan dia ngan Sarah tu merupakan ada hikmah nya..apa hikmah dia? dia dan family dia dah dikurniakan dengan Cahaya Keimanan (Nurul Iman..huhu..)...dan dia pon redha kalo x dak jodoh ngan sarah, sbb dia kata, kebahagiaan Sarah, kebahagiaan dia jugak...dgn x semena-mena, pak aji terasa sayu, lalu memeluk Fandy, seraya berkata yg dialah bakal ,menantu beliau..huuu...gile la...betapa besar dan Maha Kuasa ALLAH...last skali dia kawen ngan Sarah...(eheh...mase time kawin tu, si Sarah tu ckp, dia minat rock rupanya..hehe )

Hurm ni la cerita dia lebih kurang...heheh..pengajaran? banyak seh...

1. Pintu taubat sentiasa terbukak pada mereka yg memohon keampunan...
2. Allah akan menunaikan permintaan Hamba2 Nya..it just a matter of time...sama ade lambat atau cepat...
3. Keihklasan adalah penting dlm melakukan sesuatu perkara..org yg Ikhlas, akan mendapat Rahmat drp Allah..
4. Cinta boleh membawa kepada keimanan...terbukti apabila cinta Fandy terhadap Sarah, telah membawanya menemui Cinta Teragung..mendapat Nurul Iman..bukan shj dia..malah satu family...
5. Kasih sayang Allah , janji-Nya pasti...

Ni je la kot..ade gak yg aku x sempat cita abis..kalo x , x best la nnt...tgk la citer ni..aku rekemen...jgn risau, citer ni x serius sgt..ade unsur humor...Huhu..ok aa..Selamat menonton, moga mendapat hidayah drpd-Nya, Insya-Allah..


EDIT : Aaa..ni sket preview yg aku sempat cut



Wassalam..

Hehehe..teringat satu dialog.. "..enggak ada pacaran²..kawin terruss.." huhuhu..Err..gambaq hiasan tu pemandangan waktu pagi dari jendela bilik aku..ahah..

Comments

noor akmal said…
besh jugak bace review citer kiamat sudah dekat ni..penah bace kat paper yang bitau citer ni dah lame siap..skali ngan ada apa dengan cinta..bila tah nak tgk..