Friday, August 26, 2005

Nak balik..cuti semnggu...:P

Salam...

Huhuhu...aku dah nak balik dah..yeye...tp x leh yeye sangat laaa..sbb lps cuti ada 3 lagi midterm test menanti...hooo..so terpakse la korban mase ntuk study mase cuti...ekekeke...ok..nnt apa2 aku post lagi masa kat rumah...dan cam biasa, aku kalo kat rumah, x leh nak post lagu dah...huhu...oleh itu, ni aku post siap2 lagu yg aku layan masyuk skang ni...laghu drpd saiful m'sian idol..jom dengaq...wahaha...

Saiful - Ku Juga Mencintaimu
*****************************
Sukarnya untuk ku melupakan
Sinar matamu yang menawan
Terbayang-bayang tiap masa
Senyumanmu menggoda

Kehangatan terasa dijiwa
Tika kau lafaz kata cinta
Nafas terhenti seketika
Seakan sukar ku percaya..

ooh..ohh..oo..hoo..

Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
bukan sengaja ku menahan
bibir membeku lidah terkelu

ku juga mencintai dirimu
kau amat sempurna buat ku
bukan saja aku biarkan
kan ku ucap jua padamu

sukarnya untuk ku ucapkan
ku takut akan kehilanganmu
akan ku buat segalanya
untuk mu kekasihku

cuma satu yg belum terbuat
kalimah cinta kau nantikan
bila masa dan ketika
tidak dapat ku menjawabnya

ooh..ohh..oo..hoo..

Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
bukan sengaja ku menahan
bibir membeku lidah terkelu

ku juga mencintai dirimu
kau amat sempurna buat ku
bukan saja aku biarkan
kan ku ucap jua padamu

Semalaman...
ku menunggu panggilanmu
Pabila terdengar suaramu
ku terlupa segalanya

oo..oo hooo..

Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
bukan sengaja ku menahan
bibir membeku lidah terkelu

ku juga mencintai dirimu
kau amat sempurna buat ku
bukan saja aku biarkan
kan ku ucap jua padamu

kan ku ucap jua padamu....

---------------------------------

---------------------------------
Lagu ni asal lagui kump Taiwan kot (F4)...ehehe..OST Meteor Garden..mase aku memula dengaq, aku rasa dah mcm penah dengaq...patut la pon..ahaha...lps tu masa aku pi Mines IT City pon dah penah dengaq...tp versi cina la sbb kedai cina tu yg pasang...lagu ni layan gak la...hoho...dengarkan bersama..

Selamat Bercuti warga Uniten..jumpa lagi minggu depan...Bak kata Pn Zailani, " See you next week with the new data type of you.." muehehehe...anes aku data struct :P Ok.. Bye~ Wassalam

Saturday, August 20, 2005

Kiamat Sudah dekat


Salam...
Hurmm...minggu depan aku ada byk test...kire susah gak la minggu yg mendatang ni...lps tu, abis ja semua test dah cuti seminggu lak...dah nak balik Kulim..ok gak la balik rumah kan...lama x jumpa mak ngan bapak aku..rinduku akan terubat jua akhirnya...hehehe...so dlm minggu ni rasanya aku akan sibuk study sket...

Err..awat tajuk posting aku Kiamat Sudah Dekat? ahaa...bg yg x tau lagi, ni la tajuk satu citer indon...cerita ni ade campur komedi+drama+pengajaran.... mmg best dan boleh menyedarkan kita...cerita ni mengisahkan tentang Fandy, sorang drummer kump rock. Pada satu hari, akibat insiden terkena balingan ais krim, dia pon pergila basuh muka kat sebuah musolla...dan tetiba ja, masa tgh basuh muka tu, kasut dia kene curi dek sorang budak bernama safrol...hohoho...lalu dia pon kejar la budak tu.....

Hehehe..dah lps tu..mase dlm insiden tu la, dia terjumpa ngan sorang gadis berjilbab yg anggun paras rupanya, Sarah, sorang anak Pak Aji yg leh tahan garangnya...Fandy sekali tertarik hati daa kat Sarah...huhu...so dia pon mula cari jalan ntuk kenal ngan Sarah, dan tu telah membuatkan dia berkawan dgn budak Safrol tu..huhuu....Dah lps tu, pada satu ari tu, dia nak jumpa Sarah, sekali Pak Aji daa yg kuar...dia pon cakap la kat Pak Aji tu nak kapel ngan Sarah...sekali Pak Aji tu cakap "..enggak ada pacaran²...kawen terrusss.." loe, kok gitu gayaknya...huhuhu...jadi Fandy pon nak kawen trus la ngan Sarah...tp ada syarat2 nyer....

Memule skali, Pak aji tu tanye..."Loe ini agama apa? " huhu..Fandy ni leh plak bukak kartu (ic) dia pi tgk agama apa..adeh laa...seb baik dlm ic dia tu tulis agama Islam...heheh..apa la dia tuh..tapi x salah jugak, sbb dia born in USA, dan family dia mmg x ambik berat langsung pasal hal agama...lps tu plak, dia kena tanya lagi.."..loe dah sunat je belum..?" sekali dia x tau daaa...adeh..pak aji tu sampai tunjuk isyarat tangan pon, dia masih x paham..terpaksa la pak aji berbisik kat dia ntuk tanyakan hal yg sebenar...tau dia jwp apa? dia bleh x ingat...hoho..apa daa...sampai pak aji suruh masuk tandas gi check..tu pon dia tak tau camna rupa dah sunat ke belum...sampai pak aji plak nak kena pi tgk...tp sebelum ja dia bukak zip nak bg pak aji tgk, dia teringat yg mak dia penah cerita..masa kat USA dulu,time dia lahir, pakcik dia suruh sunat siap2..ahahah...apa daa....selamat pak aji x tgk..huheuheue...

Dah lps tu, ada lg syarat dia...dia kena pandai semayang..dieri masa 2 minggu utnuk belajaq..dan dari sini la dia belajaq ngan si safrol tu..huhu..si safrol tu siap masuk studio, rakam bacaan dlm sembahyang supaya dpt Fandy ni blajaq...dan akhirnya, dia pon pandai dah Sembahang...Alhamdulillah...dlm masa tu plak, adik dia ternampak dia sembahyang dlm bilik..maka gemparlah mereka sekeluarga sbb si Fandy menunaikan sembahyang...dia pon kena soal la bertalu2 sbb apa sembahyang semua tuh..lalu dia pon menjawab.. "kiamat sudah dekat.." dan maka berceritalah dia, akan hal keadaannya kemusnahan lapisan ozon, yg akhir sekali akan membawa kepada kiamat..dan bila kiamat, x sempat bertaubat, maka nerakalah tempatnya...tudiaaa...lps tu satu family kelam kabut nak blajaq agama..baguih ..Alhamdulillah...

Then, dia pi jumpa pak aji, tepat lps 2 minggu yg dijanjikan..dia pass..yess..tp kena plak dia apandai baca Quran...hooho..Safrol lagi yg jadi tok guru dia..heheh..sakan budak keck tu noo...dan lg sekali dia berjaya...dlm masa tu jugak, pak aji inginkan berbesan ngan kwn dia...anak kwn dia tu, Farid, sorang pelajar di Kaherah...huhuhu..dia x tau yg Farid tu dah sangkut ngan sorang minah arab da...Zainab..depa siap dah keluaq menikmati santapan di pingiran Nil lagi you...tp bila Farid balik, dia tgk si Sarah ni, terus dia suka kat Sarah...ceh..hampeh tui...huhu..

Dah lps tu, Fandy diberi satu lagi ujian..menguasai ilmu ikhlas..habeh satu kedai buku dia blajaq...dlm masa tu, dia dgn family dia makin improve dlm agama..Alhamdulillah..mereka sudah berubah...tp pak aji tetap nak manjadikan Farid sbg menantu dia..adeh..camne ni Fandy? Sarah yg dah jatuh hati ngan Fandy, dah bg surat kat dier...suruh dia berusaha utk menguasai ilmu tu...huhu..sampai satu tahap tu, Sarah ngan Fandy, masing2 berdoa, hingga berderai air mata..memohon pada Allah agar disatukan mereka berdua..mmg syahdu la part ni..siap ada sajak lagi..isk..aku ingat nak cut, nak letak kat sini..but biar korang tgk sendiri la nnt...

Ok back to topic...dan pada masa yg dijanjikan tu, maka dtglah Fandy menemui Pak Aji...dan dia pon cakap, perkenalan dia ngan Sarah tu merupakan ada hikmah nya..apa hikmah dia? dia dan family dia dah dikurniakan dengan Cahaya Keimanan (Nurul Iman..huhu..)...dan dia pon redha kalo x dak jodoh ngan sarah, sbb dia kata, kebahagiaan Sarah, kebahagiaan dia jugak...dgn x semena-mena, pak aji terasa sayu, lalu memeluk Fandy, seraya berkata yg dialah bakal ,menantu beliau..huuu...gile la...betapa besar dan Maha Kuasa ALLAH...last skali dia kawen ngan Sarah...(eheh...mase time kawin tu, si Sarah tu ckp, dia minat rock rupanya..hehe )

Hurm ni la cerita dia lebih kurang...heheh..pengajaran? banyak seh...

1. Pintu taubat sentiasa terbukak pada mereka yg memohon keampunan...
2. Allah akan menunaikan permintaan Hamba2 Nya..it just a matter of time...sama ade lambat atau cepat...
3. Keihklasan adalah penting dlm melakukan sesuatu perkara..org yg Ikhlas, akan mendapat Rahmat drp Allah..
4. Cinta boleh membawa kepada keimanan...terbukti apabila cinta Fandy terhadap Sarah, telah membawanya menemui Cinta Teragung..mendapat Nurul Iman..bukan shj dia..malah satu family...
5. Kasih sayang Allah , janji-Nya pasti...

Ni je la kot..ade gak yg aku x sempat cita abis..kalo x , x best la nnt...tgk la citer ni..aku rekemen...jgn risau, citer ni x serius sgt..ade unsur humor...Huhu..ok aa..Selamat menonton, moga mendapat hidayah drpd-Nya, Insya-Allah..


EDIT : Aaa..ni sket preview yg aku sempat cut



Wassalam..

Hehehe..teringat satu dialog.. "..enggak ada pacaran²..kawin terruss.." huhuhu..Err..gambaq hiasan tu pemandangan waktu pagi dari jendela bilik aku..ahah..

Saturday, August 13, 2005

UNIC - Sahabat Sejati

Salam...

Ehehe..tetibe je rase nak post lagu...post minggu ni kire dah post dah semalam...yg jerebu tu kire roundup laa minggu ni kot..lgpon esok x der ape2 aktiviti special...maybe nak pulun study saja kot..huhuh..ok laa..x mo buang masa lagi...heheh.. ni la dia, salah sebuah lagu yg termasuk dlm lagu tidak jemu dengar buat diri aku..huhu..lagu nasyid lagi...tema sahabat lagi..ahaha...ntah laa...lagu² tema sahabat ni mmg best melodi dia..lg best kalo kita hayati lirik dia satu persatu...huuu...aku tgk citer gokusen la ni...tgk dlm citer tu, jepun amat mementingkan persahabatan..sbb tu kot depa bleh maju(?) ye ke? ye la kot..hohohoho...ok.ok..


Sahabat Sejati
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tu jer kot...Wassalam..

Ehehe..gambar hiasan kat atas ialah gambar mase first gathering, first generation forum aibob..huhu..lots of memory..

Friday, August 12, 2005

Jerebu...Jerebu..[Uniten cuti 1 hari setengah]


Salam...

Jerebu..jerebu...arghh...mmg teruk skang ni jerebu kat uniten..dulu mase sem 2 2004/2005 dah penah jadik camni...tp kali ni mmg teruk sgt...aku sendiri rase sakit2 tekak....tingkap, pintu sumer kene tutup..kalo tidak...adeh laa...dgn tetibe, akan terase udara tidak sihat menyerbu ke dlam ronnga hidung dan seterusnya menyerap ke dalam tekak untuk menghasilkan keadaan tekak yg amat tidak sihat...

Hurmm,so td tengahari aku ade kelas kul 1...tp aku skip sendiri..sbb mmg dah kritikal sgt...redoks plak dah balik sbb dah pening2..so aku x der la transport yg slamat ntuk gi ke kelas..lalu aku amik keputusan tuang...dlm masa pukui 1.30 tu, rupa2nya, keputusan yg aku buat tu mmg tepat..dapat News Flash yg kelas akan dibatalkan mulai jam 2 ptg dan esok lak, hari jumaat akan cuti...tp yg x best, ahad ngan sabtu minggu depan akan ganti klas yg kansel nih..isk..kira minggu dpn, klas aku straight 12 hari tanpe cuti...eeeee.....

Tu yg berlaku ari ni...ermm...lagi satu aku agak berase x best mggu ni sbb aku ase aku nyer prestasi dah down...data struct, aku still x dpt catch up..x tau la silap tang mana...mmg aku risau..bukannya x baca...tp bila dah baca pon, still dpt nak memahami jugak..so weekend ni, aku ongat nak pulun data struct ni habis2aqn, disamping menyiapakan asgmt2 yg dok ada sekampui lagi..isk...mmg tension la minggu ni..Ya Allah, permudahkanlah urusan hamba-Mu ini..Amin..

errmm..gambaq kat atas tuh,gambaq uniten, before dan after jerebu, yg di capture oleh nazier...

Haaaa...

Monday, August 08, 2005

Jihad Cinta?

Salam...

Huh? ntah..aku pon baru dgr mender ni ari ni..amik dari blog sorang sahabat...dari sahabat aku punya sahabat la cerita ni...ni aku paste seketoi dari page dia..

" Assalammualaikum..

Sorang sahabat aku slalu cakap..kalo suke kat seseorang..pendamkanlah dalam hati..jangan luahkan..juz berdoa pd Allah..sbab malu tu perhiasan diri .. bile kite sukekan seseorang..pastu kite pendamkan..tu la salah satu jihad cinta.. mmg tersiksa..tp kalo kite btol2 ikhlas..insyaAllah Allah akan makbulkan doa kite...ni..sahabat aku tu la yg cakap..aku pun rase btol..korg rase btol x? hehe.. =P btol je rrr.. =P
-Rina

Jihad cinta
jihad cinta.....
jihad yang manis pada ucapannya tapi amat pahit pada maknanya,
cinta.....
cinta pada seseorang,
pada akhlaknya, pada nur di wajahnya...
namun hati ini tidak mampu,
tidak mampu melanggar batas syariat
hati ini perlu berjihad,
jihad nan suci....

jihad cinta.....
laksanakanlah....
semoga cinta yang bakal di capai
menjadi cinta sufi...
cinta nan diredhai oleh ILAHI....
cinta nan putih bersih....
cinta nan membawa ke syurga
bukan setakat cinta nan membawa ke pintu syurga

jihad cinta....
percayalah....
cinta itu diredhai ALLAH...
jodoh di tangannya ILAHI
andai tekad.....
doalah, tawakkal....
kerana jihadmu di dalam cinta
bukan suatu yang sia-sia
tapi ia penuh makna...
membawa bahagia di dunia dan akhirat......

teruskanlah...
jihad cintamu


-jihat cinta terlaksana andai kau pendamkan cinta itu
lantaran khuatir mengundang murka Allah
dan memberi ruang pada syaitan laknatullah-


***************************************
Wallahualam...x penah plak aku tau selama ni....

Wassalam..

Berjihadkah aku selama ini? Syahidkah aku jika tiba² perjalanan aku berakhir di dunia yg fana ini? Hanya Allah Yang Lebih Mengetahui...

Saturday, August 06, 2005

Huhuh..ujung minggu lagi.. * 1 Rejab *

Salam...

Ehehehe...rasa cam lama plak x posting kat sini...huhuhu..dah jadi mcm
weekly basis lak...aaa..ujung minggu dtg lagi...tp mmg rasa singkat
gile minggu ni...awat aa? x tau laa...yg pasti, minggu depan banyak kuiz yg menanti...kena start pulun dah...kalo x, leh lingkup jadinya..

Ermm..smalam pi main futsal lagi...huhuhu..dah ketagih tiap2 minggu plak
...semalam yg main ramai..ada dlm 14 org...so leh wat 3 team...
cam biasa, geng tapa ada skali, tp tapa ngan abg dia xdak...dgr kata pi singapore..huhu..pak arab ni, rajin plak berjalan...
x paa rezeki dia...main punya main smalam, ari ni aku sakit
buku lali...semalam main, kena rembat btui2 kat buku lali..
adeh...timbul sebelah...jln plak hencot2..
huhu..adat game...biasa la...

Aaa..sedaq, x sedaq dah masuk bulan Rejab...huhu...maknanya,
lg 2 bulan nak sambut Ramadhan..dah nak posa balik...huhu...
kira kali ni, posa kali kedua aku kat uniten..masa foundation dulu,
posa dah ada kat rumah :P...hehehe...so masuk bulan Rejab ni,
bulan yg dikatakan Bulan yg dikhususkan untuk Allah sbgmana
bulan Syaaban untuk Rasulullah dan Bulan Ramadhan untuk umat Islam kseluruhannya...byk amalan yg bleh kita buat
dlm bulan Rejab nih...so, ni apa yg aku dpt mengenai
kelebihan bulan Rejab...

**************************************************************************
FADHILAT BULAN REJAB
Bulan Rejab kembali lagi. Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.

"Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat. Sabda Nabi s.a.w.:

Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya,
Sya'aban dengan malam NISFUnya
Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.
Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Imam Nawawi)


Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:



Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka,

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.

Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.

Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.

Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.

Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api neraka.

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti.
Kelebihan lain bulan Rejab:


Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.

Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.

Rejab bulan Allah, Sya'aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.

Rejab adalah bulan menabur benih, Sya'aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.

Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya'aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.

Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya'aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.

Rejab adalah bulan taubat, Sya'aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.

Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya'aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.
Beberapa amalan lain yang baik dilakukan dalam bulan Rejab:

Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan istighfar dan zikir
Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat
Memohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
Menginsafkan diri dengan membaca kisah teladan perjuangan Rasulullah S.A.W. dan sirah Islam lain.

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:

Israk dan Mikraj (27 Rejab)

Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)

Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.

Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di"israk"kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di"mikraj"kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja. Firman Allah SWT:

"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
(Surah Al Israa': 1)
DOA BULAN REJAB:

"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hamba-Mu dan aku dalam genggaman-Mu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepada-Mu sekadar kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah."



Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:

Maksudnya:
"Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya."



Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya.
***************************************************************

Haa..ni la antara petikan yg aku dapat dlm internet ni...ada lg satu amalan, yakni solat sunat rejab pada waktu matahari tenggelam pada malam sebelum 1 rejab..(29 Jamadil Akhir) dan doa pada mlm tu, dikatakan antara yg akan dimakbulkan..Wallahualam...Ada plak yg mengatakan, kebanyakan amalan bulan Rejab ni, bidaah semata...tp bg aku...biaq lah kita buat benda2 mcm puasa sunat nih...bukan bidaah pon posa sunat..niat sajala nak posa sunat..buat sbg latihan nak menempuh Ramadhan yg bakal menjelma...

Hurmm..cam biasa..aku letak satu lagu..kali ni dari kumpulan Far East, Nur Syahadah..salah sorang ahli kumpulan ni org KULIM...ehehe..satu kampung nooo...ok..ni la dia..

*************************
Far East - Nur Syahadah
*************************
Tika terbuka hari
Cahaya yang cerah
Menerangi hatimu
Mulus terbias di wajah

Kau sambut dengan redha
Hadirnya hidayah
Nekad pendirian terungkai kalimah

Nur Syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadirnya dicelahan
Kekalutan kalbumu itu

Nur Syahadah telah tertulis
Pada waktu dan juga takdir
Di antara seribu engkau yang terpilih

Sejernih embun pagi
Sebersih dirimu
Tanpa dicemari walaupun sebutir debu
Kekallah oh dirimu di dalam rahmat-Nya
Iringan doaku moga kau bahagia

Akan ku bimbingmu
Sekadar yang ku termampu
Menyemai iman dan menuai takwa
Biar tak bertemu di gerbang mahligai cinta
Cukuplah sekadar teman yang biasa

Nur Syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadirnya dicelahan
Kekalutan kalbumu itu

Nur Syahadah telah tertulis
Pada waktu dan juga takdir
Di antara seribu engkau yang terpilih

Bersatu Nur Syahadah di dalam syahdu…

Lagu : Naim_Fareast
Lirik : ITO Lara

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok..ni aje minggu ni ...Wassalam...

Uiks...ada assignment Data Struct laa...adehhh..
EDIT : Posting ni dah di edit slps dpt feedback mengenai hadis dhaif dan palsu mengenai bulan Rejab...jd yg mane saye dah strikeout tu kire dah x relevan setakat ilmu yg saya maklum WALLAHUALAM...