My 100th Post [Panas Berteduh, Gelap Bersuluh]

Salam...

Hehehehe...dah dekat 2 minggu x update blog...memula ingat nak update minggu lepas..sekali ari sabtu sampai ahad minggu lps x der plak net..kene block ke...rosak ke port kat depan tu ntah lah...x tau nak kata...tp dah lps jumpe KMC, die dah bukak port yg lg satu....jadi dah seperti macam sedia kala balik....

Ahaa...sepanjang minggu lps, mmg busy gak laaa..especially bg sesapa yg amik SE dgn Pn Badariah...maklumlah..nak kena hantaq summary dr 3 artikel..[1]No Silver Bullet [2]Airport 95 : Automated Baggage System ngan [3]Seven Myths Of Formal Methods.....dan dateline dier ialah pada hari ni..jumaat, 29 julai...ahahaha...mmg giler laaa seminggu tu...jenis wat kejer last minit...hambik kau...rasekan...ahahaha...tp aku berjaya gak abis semalam...dan dah submit td pg.

Well, hari ni kami pi main futsal lagi....team lawan : tetap team indon..team mustapa...dan kami kalah lagi...tp gap dah semakin berkurangan...huhu peningkatan la tu...lg 2 minggu plak...nak tgk leh menang ka tak...ermmm terdapat insiden kali ni, dimana mustapa telah secara tidak sengaja telah menyigong jamal, tepat kat mata dia...adeh laa...awat la hg main ganaz hari ni mustapa...dah la hg tu jenis pak arab...body keras gila...jamal plak jenis nipis skit...lenkali main tu slow2 la sket...lgpon kami bukan pro...tp besa la adat permainan kan...terpaksa la hadapi...

Sebelum tu, pd waktu paginya, ada perjumpaan comitee surau coit ngan en Yunus...huhuhu...tgk sesetengah comitee(termasuk aku)cam x brp sesuai jaa...tp camnapon, kita cuba dulu..sampai bila x mau buat benda2 kebajikan camni...kena la take part jugak...kena laksanakan tugas dan amanah...apa yg dibincangkan ialah mengenai pengisian surau dan aktiviti yg akan dijalankan...setakat ni, apa yg konfem ialah aktiviti Solat Berjamaah waktu zohor kat surau tuh...antara yg bakal menjelma ialah, pelbagaikan tujuan surau sbg tempat bebudak lepak sambil review notes or study...mmg bagus perancangan tuh...harap2 jadi la nnt...drpd melepak sesaja kat luaq tuh, lepak dlm surau pon ok gak...masuk waktu, trus solat...

Hurmm..study? setakat ni, ok lagi kot bg aku...cuma tang Data Structure problem...susah la subjek ni...programming punya subjek.....isk...susah nak paham sbb ada byk function kena ingat dan tau cara dia berfungsi...tambahan plak pakai pointer tuh semua...isk...setiap kali lps kelas Data struct ni, kepala aku mesti pening...bila dah balik tu mesti tidoq...kalo x dok rasa pening tang tu la...adoi...susah betui...Ya Allah, bantulah aku menhgadapi dugaan ini..Amiin..Harap2 dapat petunjuk drpd-Nya.

Memandangkan dah lama x post, aku kampui semua skali la noo..ni aku post lagu Siti Nurhaliza - Panas Berteduh, Gelap Bersuluh...lagu ni dah lama dah kot...cuma aku baru dengaq bila IKIM.FM pasang...layan la lagu ni..terutama lirik dia yg aku rasa sunnguh sesuai la ngan kempen budi bahasa di mana kita sepatutnya ingat akan asal usul kita....huhu..so dengarkan kat bawah nih...

Siti Nurhaliza - Panas Berteduh, Gelap Bersuluh...
---------------------------------------------------
Berdayung sampan biar sampai ke muara
Mengatur langkah jangan sampai kaki terluka
Menabur budi biar ikhlas di jiwa
Mengukir janji janganlah di bibir saja

Ingat adat resam tuturkata tingkah dijaga
Warisan ibunda kekal lama segar berbunga
Menjadi bekal anak muda di rantauan
Menjadi tangkal ukur nilai peradaban

Tanya pada diri... mana letak budi
Tanya pada akal... apa yang dibekal
Tanya pada hati... sudahkah terisi
Ingat pada janji... jangan dimungkiri

Dihujani emas bertahun di negeri orang
Tidakkan seperti hujan batu di halaman
Sopan bersantun indah pekerti jua di julang
Adat yang disanjung kekalnya zaman berzaman

Bumi yang dipijak
Bak hamparan luas terbentang
Langit dijunjungi
Meneduhi alam tak bertepi

Jatuh dipauti tika jalan dipimpini
Melukis pekerti menghias susila diri
Panas berteduh gelapnya kan bersuluh
Kasih sayang... dari insan... pada insan

Berbudi... bahasa
Mulia pada semua
Terpaut... terpatri...
Tersemat di sanubari..

Itulah hiasan diri...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

ahaa..ni saja nak menambah sket nih...huhu...my soul type...





You Are a Retrospective Soul





The most misunderstood of all the soul signs.
Sometimes you even have difficulty seeing yourself as who you are.
You are intense and desire perfection in every facet of your life.
You're best described as extremely idealistic, hardworking, and a survivor.

Great moments of insight and sensitivity come to you easily.
But if you aren't careful, you'll ignore these moments and repeat past mistakes.
For you, it is difficult to seperate the past from the present.
You will suceed once you overcome the disappoinments in life.

Souls you are most compatible with: Traveler Soul and Prophet Soul




Ehehe...dah posting ke-100 dah..syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi yg masih memberi kesempatan kat aku, mengerakkan jari jemari untuk mengeluarkan apa yg tersurat di jiwa, tersirat di hati dan tertanam di sanubari...

Wassalam....

Dari Insan, Pada Insan....

Comments