Friday, July 29, 2005

My 100th Post [Panas Berteduh, Gelap Bersuluh]

Salam...

Hehehehe...dah dekat 2 minggu x update blog...memula ingat nak update minggu lepas..sekali ari sabtu sampai ahad minggu lps x der plak net..kene block ke...rosak ke port kat depan tu ntah lah...x tau nak kata...tp dah lps jumpe KMC, die dah bukak port yg lg satu....jadi dah seperti macam sedia kala balik....

Ahaa...sepanjang minggu lps, mmg busy gak laaa..especially bg sesapa yg amik SE dgn Pn Badariah...maklumlah..nak kena hantaq summary dr 3 artikel..[1]No Silver Bullet [2]Airport 95 : Automated Baggage System ngan [3]Seven Myths Of Formal Methods.....dan dateline dier ialah pada hari ni..jumaat, 29 julai...ahahaha...mmg giler laaa seminggu tu...jenis wat kejer last minit...hambik kau...rasekan...ahahaha...tp aku berjaya gak abis semalam...dan dah submit td pg.

Well, hari ni kami pi main futsal lagi....team lawan : tetap team indon..team mustapa...dan kami kalah lagi...tp gap dah semakin berkurangan...huhu peningkatan la tu...lg 2 minggu plak...nak tgk leh menang ka tak...ermmm terdapat insiden kali ni, dimana mustapa telah secara tidak sengaja telah menyigong jamal, tepat kat mata dia...adeh laa...awat la hg main ganaz hari ni mustapa...dah la hg tu jenis pak arab...body keras gila...jamal plak jenis nipis skit...lenkali main tu slow2 la sket...lgpon kami bukan pro...tp besa la adat permainan kan...terpaksa la hadapi...

Sebelum tu, pd waktu paginya, ada perjumpaan comitee surau coit ngan en Yunus...huhuhu...tgk sesetengah comitee(termasuk aku)cam x brp sesuai jaa...tp camnapon, kita cuba dulu..sampai bila x mau buat benda2 kebajikan camni...kena la take part jugak...kena laksanakan tugas dan amanah...apa yg dibincangkan ialah mengenai pengisian surau dan aktiviti yg akan dijalankan...setakat ni, apa yg konfem ialah aktiviti Solat Berjamaah waktu zohor kat surau tuh...antara yg bakal menjelma ialah, pelbagaikan tujuan surau sbg tempat bebudak lepak sambil review notes or study...mmg bagus perancangan tuh...harap2 jadi la nnt...drpd melepak sesaja kat luaq tuh, lepak dlm surau pon ok gak...masuk waktu, trus solat...

Hurmm..study? setakat ni, ok lagi kot bg aku...cuma tang Data Structure problem...susah la subjek ni...programming punya subjek.....isk...susah nak paham sbb ada byk function kena ingat dan tau cara dia berfungsi...tambahan plak pakai pointer tuh semua...isk...setiap kali lps kelas Data struct ni, kepala aku mesti pening...bila dah balik tu mesti tidoq...kalo x dok rasa pening tang tu la...adoi...susah betui...Ya Allah, bantulah aku menhgadapi dugaan ini..Amiin..Harap2 dapat petunjuk drpd-Nya.

Memandangkan dah lama x post, aku kampui semua skali la noo..ni aku post lagu Siti Nurhaliza - Panas Berteduh, Gelap Bersuluh...lagu ni dah lama dah kot...cuma aku baru dengaq bila IKIM.FM pasang...layan la lagu ni..terutama lirik dia yg aku rasa sunnguh sesuai la ngan kempen budi bahasa di mana kita sepatutnya ingat akan asal usul kita....huhu..so dengarkan kat bawah nih...

Siti Nurhaliza - Panas Berteduh, Gelap Bersuluh...
---------------------------------------------------
Berdayung sampan biar sampai ke muara
Mengatur langkah jangan sampai kaki terluka
Menabur budi biar ikhlas di jiwa
Mengukir janji janganlah di bibir saja

Ingat adat resam tuturkata tingkah dijaga
Warisan ibunda kekal lama segar berbunga
Menjadi bekal anak muda di rantauan
Menjadi tangkal ukur nilai peradaban

Tanya pada diri... mana letak budi
Tanya pada akal... apa yang dibekal
Tanya pada hati... sudahkah terisi
Ingat pada janji... jangan dimungkiri

Dihujani emas bertahun di negeri orang
Tidakkan seperti hujan batu di halaman
Sopan bersantun indah pekerti jua di julang
Adat yang disanjung kekalnya zaman berzaman

Bumi yang dipijak
Bak hamparan luas terbentang
Langit dijunjungi
Meneduhi alam tak bertepi

Jatuh dipauti tika jalan dipimpini
Melukis pekerti menghias susila diri
Panas berteduh gelapnya kan bersuluh
Kasih sayang... dari insan... pada insan

Berbudi... bahasa
Mulia pada semua
Terpaut... terpatri...
Tersemat di sanubari..

Itulah hiasan diri...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

ahaa..ni saja nak menambah sket nih...huhu...my soul type...





You Are a Retrospective Soul





The most misunderstood of all the soul signs.
Sometimes you even have difficulty seeing yourself as who you are.
You are intense and desire perfection in every facet of your life.
You're best described as extremely idealistic, hardworking, and a survivor.

Great moments of insight and sensitivity come to you easily.
But if you aren't careful, you'll ignore these moments and repeat past mistakes.
For you, it is difficult to seperate the past from the present.
You will suceed once you overcome the disappoinments in life.

Souls you are most compatible with: Traveler Soul and Prophet Soul




Ehehe...dah posting ke-100 dah..syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi yg masih memberi kesempatan kat aku, mengerakkan jari jemari untuk mengeluarkan apa yg tersurat di jiwa, tersirat di hati dan tertanam di sanubari...

Wassalam....

Dari Insan, Pada Insan....

Saturday, July 16, 2005

Setanggi Syurga..

Salam...

Huhu..sebenaqnya dah lama nak post lagu nih...tp dok tangguh sbb ada problem ngan internet connection..dah terlajak sampai mlm minggu nih, meh aku cerita sket la kot..

Td kami pi main futsal..lawan ngan geng indon (geng mustapa)..huhu dan dgn bangganya, kami kalah..kekalahan tu 50 % mesti sbb aku...sbb time aku jd goal keeper tu la byk yg masuk..btw, x kisah sgt la..sbb tujuan kami ialah bersukan dan mengeluaqkan peluh..menyahut seruan kerajaan ntuk bersukan...suasana perlawanan berlangsung dgn penuh harmoni tanpa insiden yg x dingini..huhuhu...

Dan mcm biasa, dah masuk minggu kedua nih, dah ada dah assignment...plg berat setakat ni ialah SE...kena buat summary drpd 3 artikel...huehuheue....nak kena baca byk dan paham baru bleh wat...so sok akan bermula la kot...dan yg lelain tu semua nak kena baca sebelum start plak klas isnin ni..

Ok, berbalik ke tujuan asal posting ni....Setanggi Syurga...masa memula dengaq, ingatkan 100% lagu cintan cintun...tp bila dah tgk lirik dia dan menghayati apa yg nak disampaikan, baru aku tau yg lagu ni mempunyai maksud yg amat mendalam...kecintaan dan ketakwaan tahap teragung...dambaan cinta seorang insan kepada Penciptanya....kalo diamati lebih dlm lg maksud dia, makin byk kita paham akan hal ni...hurm...inilah dia, Setanggi Syurga drpd In Team..

In Team - Setanggi Syurga
--------------------------
Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Tersiksa jiwa merindu
Bagai terkurung dibasah tengkujuh
Kewangian aroma bunga
Tak menggugah keteguhan iman

Cinta tak pernah terbunggar dan terlebur
Pada redup renung mata yang menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung

Izinkan aku melafazkan kata
Bicara hati yang mudah diterjemah
Betapa aku gerun pada teduh untuk bernaung
(Kerna awan itu rapuh)

Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi

Dendam tak marak menyala dan membakar
Oleh putih salju yang berguguran
Kerna dosa itu
Lebih hitam dan kelam

Ku anyam rindu menjadi hamparan
Kerna ku pasti adanya pertemuan
Di sana nanti bukti cinta suci dilafazkan
Tak bertemu pengucapan

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Kata janjiMu...
Seharum setanggi syurga

Lagu: Manis Helma (Hijjaz Records)
Lirik: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Penerbit : Isman Isam
Penyusun Muzik : Along (Exist)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.
Lirik Dari : Liriknasyid.com

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

Ermm....sape nak video klip dia bleh download kat ~> http://shinnosuke.servequake.com

Okeh..Wallahualam...

Wassalamualaikum....

Monday, July 11, 2005

Dinul Huda

Salam...

Duduk elok², releks dan hayati bait² di bawah...

DeenulHuda

Lirik DeenulHuda..Sapa ader translation English @ Melayu, dimintak post kat sini kat komen..have the translation? post at comment please..tq...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

Alangkah elok kalo dpt diselitkan sekali akan maknanya...kalo sapa ade, tlg letak yer...x pon msg kat shoutbox..time kasih...

Wassalam...

Saturday, July 09, 2005

Heheh..minggu pertama....Semester I 2005/2006

Salam...

Hehehe....dah seminggu dah aku berada kat uniten ni...dah start dah kelas..Alhamdulillah, everything looks fine so far...ermm..camna nak mula eh? ermm...aku amik 5 subjek sem ni ngan 18 kredit..klas² nyer spt berikut...


  • CCSB 213 - Data Communication And Network (Uwe)

  • CCSB 234 - Operating System (Bahram)

  • CCSB 243 - Software Engineering (Badariah)

  • CCSB 354 - Artificial Intelligence (Alicia)

  • CCSB 364 - Data Structure And Algorithms (Zailani)


So ni ler subject yg aku amek beserta nama lect skali dlm ()...so camne subjek² ni? bg aku, sumer subjek ni ada cabaran tersendiri..ada yg kene banyak baca..ada yg kena banyak pikir dan ada yg kena mantapkan skill programming...adeh..mmg teruk nyer sem ni...nak kene tumpu bebetul...

Erm...mengenai operation codename : C aku tuh, dah ada satu lg step yg berjaya di capai...aku dah berjaya jumpa dean, dan dpt apa yg aku nak..Alhamdulillah, lps ni nak truskan ke step berikutnyer...harap step lps ni pon xkan ada byk masalah...sbb kalo operation ni saje dilewatkan nnt, byk masalah akan timbul sbb start sem depan, dah masuk dah ke pengkhususan subjek..kalo sem ni x buat, alamatnya kena extend la lagi sem² mendatang...aku harap sgt mender ni akan berjaya...

Kelas? huhu....mmg pack gak kelas aku..walaupon dah wat timetable yg ngam sem lps, tp masuk time ni, dia rombak plak..adeh ler..terpakse aku ada satu klas mlm....nak tuka section kang takut x eh masuk lak..silap² terdrop plak dah satu subjek tu..so time add drop aritu aku stay jer ngan jadual lama tuh...biar ler sesak sket, asal x nyusahkan di kemudian hari...

Ermm...nampaknya 2 hari cuti ni, aku berdua aje la ngan lebai tinggal kat rumah ni...jijy da ikut radin ngan paan ngan nayon gi PD..huhuni anjuran mak radin nih..memule, ade la dia ajak aku..tp aku mls lak nak gi sbb dana x dpt lagi...so stay je la kat aptment smbl menikmati cuti pertama di semester baru...huhu...citer lanjut sila ke blog redoks Kat Sini....

So nampaknya sumer org dah kembali ke universiti...hehe..blajaq bebaik noo...:P

    Iklan sunsilk


    Hehehe...ni saja ja nak letak....tgk cambest ja iklan nih....huhuh...ermm lagu dia yg istimewa tu kalo silap aku ada dlm citer Silat Lagenda dulu..huhu..ingat lg aku time tu...hehe..ok cam biasa..inilah lagu ngan klip dia sekali...
    Image hosted by Photobucket.com

    Indigo - Istimewa
    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

    Tiada puisi atau lagu
    Tiada potret tiada ragu
    Yang dapat ku ilham seindahmu
    Nyata kau satu dalam berjuta
    Wahai jelita kau istimewa

    Walau ku kembara sedunia
    Walau ketemu ramai wanita
    Nyata kau tiada tandingannya
    Seikhlas hati aku menyinta
    Kau istimewa, teristimewa

    1
    Daku berikrar
    Wahai maharaniku
    Bina mahligai syahdu
    Hanya engkau dan aku di situ

    Tiada mimpi atau fantasi
    Tiada rasa lebih berseri
    Semekar murni hatimu sayang
    Siang dan malam, aku terbayang
    Kau istimewa, buat ku tenang

    1

    Daku berikrar
    Wahai maharaniku
    Bina mahligai syahdu
    Kita berbulan madu disitu

    Ingin ku bawa kau ke awana
    Ingin memadu kasih asmara
    Sepanjang hayatku curahkan cinta
    Sebenar-benar ucapan kata
    Kau istimewa oh! Percayalah
    Ku perlu cinta dari wanita nan istimewa
    Beriku cintamu nan istimewa
    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
    Klip Video (klik play ntuk mainkan)

    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~



OK...tu jer..Wassalam....

Hehehe...tgh layan IKIM.FM skang nih..huhu