Tuesday, May 31, 2005

The Law Of Ueki ending song...

Salam...huhu..aku suka sangat lagu bawah ni...best saja dengaq...nak dengaq? klik play noo....

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
Aiko Kayo - Kokoro no wakusei [~Little planets~]
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
itsumo soko ni iru hazu to
omotte ita kimi ga inai
dokoka natsukashiku
kanjirukedo samishiku wa nai

nani genaku miageta
ano aoi iro no sora ni

chorus:
kokoro ga ukabeta planet
mayotta toki ni wa omoidashite
ano hi no bokura ga kitto
itsumo kanata de mitsumete kurete iru

sukitooru hitomi no planet
zutto kawaranu omoi ga koko ni aru

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
English Translation :
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
You were always there
I thought, but you're not here
Somehow, it feels reminiscent
Yet, i don't feel lonely

I looked up casually
At that blue-coloured sky

The heart floats a planet
Remember this,when you get lost
Our old selves from back then
Are always watching us from far off

A transparent's eye planet
A never-changing feeling remains here


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
31 MAY...ada apa dengan 31/5? huhu...hari ni ler hari lahir bapak aku..happy birthday dad...u'r the greatest dad in the world...huhuhu semoga panjang umuq, murah rezeki dan dirahmati Allah disamping mak....hehehe..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

OK..tu jer...Wassalam...:P

Monday, May 23, 2005

Sit Down,Relax,Listen To This...

Salam..
Relax and feel this song...

Mawlay - Muhammad Al-Husayan



-Originated from Qasidah Burdah by Imam Busiri
-> Info...

Wassalam...

Saturday, May 21, 2005

Aku Dan Komputer

Salam...

Hurm...kali ni aku nak menyingkap kisah aku dan komputer...ntah la..tetiba ja rasa nak tulis benda ni...so ni la yg apa aku nak cerita...

*Zaman Prasejarah..*

Hehehe..zaman ni ler first time aku jumpa komputer...huhu..masa ni umuq aku 10 thn & dlm darjah 4. Sebelum tu aku x tau langsung apa kejadah la menatang komputer tu, sampai la satu hari ada satu training centre mai wat kelas komputer kat skolah aku...huhu...memula tu depa wat demo dan aku dah tertarik la sesangat nak masuk klas tuh..lalu aku pon merayu ler kat bapak aku suruh benarkan aku masuk kelas tuh, tp bapak aku x bersetuju krn time tu yuran 10 sebulan agak mahal bg family aku...tp atas desakan aku yg gigi serta menggunakan hikmat mata kesian(cam dlm sinchan), bapak aku mengalah dan bersetuju ntuk benarkan aku ikut klas tuh...hehehe..berjaya..

Dah lepas tuh, aku pon blajaq la kat kelas tuh...hehehe...time tu aku blajaq guna laptop..jenama nec kot kalo x silap..huhu..mmg perak gila la time tu...biasa la baru jumpa menatang tuh...hehe...memula tu takut gak la nak usik, tp dah lps dpt tunjuk ajar, dah tak takut dah. Time tu x dak touchpad dan terpaksa la meggunakan pointer kale biru yg ada antara huruf G ngan H, kalo x silap aku...hehe..sakit jari telunjuk nak gerakkan cursor..OS plak time tu, x silap aku Windows 95 atau Windows 3.1 tp ntah laa..aku x ingat sbb time tu mana la aku nak amik tau semua tuh...

Well, program yang aku guna memula sekali ialah paintbrush...lukis puas-puas..hehe..lukisan aku yg pertama ialah awan kaler putih..huhu...gembira la time tu sbb pandai guna komputer walhal bukannya tau apa pon...tu pon tiru instructor buat kat depan...hehehe..then kami di ajaq guna printshop deluxe, ms word, excel,da jugak power point. Selain tu, kami jugak disogok ngan game yg time tu mmg the best la bg aku...huhu..game paper boy ngan putt putt..dan antara dua tu plak, aku lagi suka main putt putt sbb ending dia yg best sbb last skli semua org bergumbira dan pi parade..yg paper boy plak aku selalu failed time stage last..tu yg x brapa minat tuh...

Masuk saja darjah 6, klas aku dengan rasminya dah tamt..huhu..dpt la sijil...kononnya aku dah master word,excel ngan printshop...padahal lps jer klas tu aku dah x ingat apa dah..ya laa..time tu rumah aku xdak lg pc..camna nak practice...tp camna pon minat aku kat komputer terus membara sbb time tu aku termakan dek puju rayu kak siti nurhaliza kita yg mendendangkan lagu 'cintai it'..hehe, ingat tak kempen kerajaan time tu? tu yg aku dah mla minat ke arah it instead of nak jadi saintis sebelum tuh...

*Zaman Peretengahan..*

Yahh..walaupon dah xdak klas komputer dah, tp aku tetap jugak guna komputer...oopss..aku ada satu klas..klas KDP (Komputer Dalam Pendidikan - Form 1)hehe..time tu kami guna windows 95...dan blajaq guna office 97...selain drpd tu pi CC laa...huuu..time tu CC kat tempat aku tu punya la teruk...tp however still bleh pakai..so layan jer laa...hehehe..aku dulu selalu guna 1/2 jam saja..dan bayarannya 1.50...kalo x silap, time tu la aku wat e-mail aku yg first dan aku dok pakai lg sampai la ni...masa tu aku baru ting. 1 dan x tau langsung pasi e-mail nih...so aku mintak ler sorang machaa tuh tlg wat kat aku e-mail...dan akhirnya aku dah ada e-mail...

Hurmm..pada permulaannya aku dok pi seminggu sekali kat cc tuh..memula dok layan la website2 yg panas time tuh..x yah cerita pon hgpa mesti dah tau website apa yg panas sekitar '98-2000, ngan isu2 yg panas time tuh...daripada seminggu sekali, jadi seminggu 2-3 kali dan masuk saja form 3, aku dah mula dok chatting dan meningkat kepada penggunaa setiap hari...hehehe...tiap2 hari dok buang duit rm3 ntuk pi CC...well time tu kalo chat pon guna irc jaa..tu pon bukan dok mchat..saja masuk channel, dok maki 2-3 patah lps tu blaha..hehe..biasa la time tu dok jahat lagi...2-3 bulan nak dekat pmr aku pon stop la aktiviti aku ni....sampai la form 4 aku x layan sgt...

*Zaman Kesedaran..*

Ekekeke..masuk ja form 4, dekat tgh tahun, k'jaan umum skim pengeluaran KWSP...wahahaha...aku telah berjaya memujuk bapak aku ntuk belikan aku sebuah pc...dan akhirnya aku berjaya..tp sepanjang pujukan tuh, bermacam pengalam aku dah lalui...x yah cerita la azab dia...so, dipendekkan cerita, aku dpt la sebijik komputer dengan kapasiti AMD Thunderbird 900 Mhz, 256 MB RAM dan 20 GB HDD. Hehehe...gumbira nya aku...OS plak Windows 98...So apa aktiviti time tu? gaming la...segala motor race la daytona la..virtua fighter virtua cop..house of the dead..semua aku main...huhuh..tu yg hdd aku sampai rosak..lps tu kena plak marah...sebulan x pegang pc sbb hantaq hdd pi repair...

Dah dpt balik PC aku, aku pon nak cermat le kononnya..so dah x nak gaming..tp aku terjebak ngan aktivit yg aku x leh nak blah..ahaha..chatting...fuhuhuu..time tu mmg havoc laa..tambah plak channel skolah naku uh..masuk mlm ja mesti penuh...dok main war..nuke org..flood semua tuh..huhu, main aop..sop..ahaha...dan script yg power aku pakai time tu ialah mangkuk script 23 dan jugak ku2bio...aku dulu dok flood jaa..maleh nak nuke..tp aku sendiri penah kena nuke sekali..ceiss..elok tgh chatting tetiba kom restart..wahahaa...

So camtu la keadaan aku buat sekian lama....smp form 5 pon dok sama..chatting..chatting..chatting...hehehe..layan sehh...x belh tahan...sampai la pertengahan thn 2002, aku minat plak ngan html programming..time tu pakai frontpage, tp x reti nak upload..so aku pon seach la pasai html prog...dan editor yg aku pakai time tu ialah arachnophilia ngan ace html editor...last skali aku pon paham camna html ngan webpage tu berfungsi...lps tu plak aku tertarik ngan CMS ataupon portal...ni semua gara-gara jiwang.org yg sebelum tuh hanya underground dan berkisar pasal mirc script jer dah pasang portal php nuke..mmg sempoi laa..so kat jiwang sendiri ada tutorial pasai menda nih dan aku pon guna phptriad sbg langkah permulaan...so aku pon berekspirimen la pasai server ngan page nih start dari form 5 smp la aku masuk foundation...Selain drpd tuh, masa cuti sebelum result spm, aku mula berjinak ngan programming...aku pon beli laa buku C++ dlm bhasa melayu tuh..masa memula semua ok..masuk ja bab array, aku dah x reti..trus tutup buku sampai aku blajaq plak sem lps..

*Zaman La ni..*

So la ni, aku tetap guna pc mcm biasa...nampaknya aku akan terus guna pc for the rest of my life..dah xleh nk berpisah dah...mmg tu akan menjadi profesion aku nnt, Insya Allah...Ibarat sirih pulang ke gagang, hari ni aku melakar sejarah baru..aku dah memiliki Mobile PC (acer TravelMate 4151LMi)...benda yg sama aku mula belajaq dulu dan aku x tau menatang apa tuh dah menjadi milik aku hari ni...mungkinkah ni evolusi seterusnya dalam perjalanan aku dan komputer? hanya Allah yang Maha Mengetahui..Ya Allah, aku bersyukur atas pemberianMu..berkatilah jalan yg aku pilih ini supaya tidak tersesat dan tesasar daripada RahmatMu, Ya Allah..Amin...

Tu sajala..byk gak cerita aku skip, sbb mungkin x sesuai tulis kat sini kot..k laa..saja nak nak mengarut panjang sket hari nih...okeh...

Wassalam

Sunday, May 15, 2005

Aaaa?

Salam...

Aaaa? huhu..camni la hidup aku minggu nih....jd pelik semacam saja...tu yg lama gak x post hehe..hampeh tul..ermm...minggu ni aku asyik download nasyid international saja...bukan apa, kekadang best plak dengaq nasyid paka arab nih..yg best antaranya muhammad al-husayan ngan ahmad al-hajry...perghh..mantap la suara depa...depa ni dua² asai kuwait...

Humm..lps tu la ni aku dok main game Rome: Total War...ahaha..masyuk gak ler..main dia bukan semata² perang, tapi kena ada strategi politik semua...best woo...memula ingat x leh install nak pi tukaq cd lain laa, sekali cina tu bg aku cd yg version baru punya...dia kata cd baru ni mesti leh install..huhu..btui laa..dah bleh install, trus bleh main...tp kan, kwn aku pon beli yg version baru ni, dia punya x leh main..nak kata komp dia x power, dia pakai P4-2Ghz (aku AMD Athlon 900 Mhz jer)...kalo kom aku bleh main, kom dia mesti main...RAM pon sama gak ngan aku..cuma GC dia saja kot 64...tp tu bukan satu problem aku rasa..Installer dia rosak gak kot...harap² lps tukaq bleh la main...

Yayaya..apa lagii...aa...hari ni sepatutnya aku poi tgk Asian Festival Of Speed kat Sepang, but somehow aku rasa *MALAS*...adeh lerr..dah la tiket dpt free, tp x pi lak...apa laa aku nie..hampes btui laa...yg pi td, radin ngan paan ngan jijy kot...x pa laa..hgpa pi la..nnt tangkap gambaq amoi tuh byk², balik nnt aku nak tgk..hehehe..

Study?? apa kebenda tuh?? ni ler yg aku tgh pening nih...kosong tul jiwa aku...x bleh nak study...jadi kosong..arghh...hampes..hampes..hampess...i'm goin' to be crazy thinkin' about study...arghh..!!!!

Well, semalam birthday mak aku.....Happy Birthday mom...semoga panjang umuq, murah rezeki dan dirahmati Allah.

Abih ler...ni saja kot...aaa..sat satu lagi...

------------------------------------------------
You And Me - Lifehouse

What day is it? And in what month?
This clock never seemed so alive
I can't keep up and I can't back down
I've been losing so much time

Cause it's you and me and all of the people with nothing to do
Nothing to lose
And it's you and me and all of the people
And I don't know why, I can't keep my eyes off of you

All of the things that I want to say just aren't coming out right
I'm tripping on words
You've got my head spinning
I don't know where to go from here

Cause it's you and me and all of the people with nothing to do
Nothing to prove
And it's you and me and all of the people
And I don't know why, I can't keep my eyes off of you

There's something about you now
I can't quite figure out
Everything she does is beautiful
Everything she does is right

Cause it's you and me and all of the people with nothing to do
Nothing to lose
And it's you and me and all of the people
And I don't know why, I can't keep my eyes off of you
and me and all of the people with nothing to do
Nothing to prove
And it's you and me and all of the people
And I don't know why, I can't keep my eyes off of you

What day is it?
And in what month?
This clock never seemed so alive



------------------------------------------------
NI lagu drpd Lifehouse...ermmm lagu ni jadi lagu tema ntuk Smallvile seson 4 ep 18 -Spirit (yg time Chloe jd prom queen..hehe..) Lifehouse wat persembahan kat prom tuh....so layan la yer..

Okler....Wassalam..

Monday, May 09, 2005

Happy Mother's Day..

Salam...

To All Mother In The World and Especially my Mom and Aunts...

Happy Mother's Day...

Your Mother - Rasheed A Bhikha
-------------------------------

Who should I give my love to?
My respect and my honour to?
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

'Cause who used to hold you
And clean you and clothe you?
Who used to feed you
And always be with you?
When you were sick - stay up all night
Holding you tight?
That's right, no other -
My mother

Who should I take good care of
Giving all my love?
Who should I think the most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

'Cause who used to hear you
Before you could talk?
Who used to hold you
Before you could walk?
And when you fell
Who'd pick you up?
Clean your cut?
No one but your mother -
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to?
Never say no to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

'Cause who used to hug you
And buy you new clothes?
Comb your hair and blow your nose?
And when you cried
Who wiped your tears?
Knows your fears?
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank You Allah
Thank You Allah for my mother

~>

~>

I luv u mom..i luv u too dad..:P

Huhu...maybe this is a late posting, tapi kalo bebetul syg mak kita, x semestinya hari ibu sajakan? kena hari-hari baru btui...

k laa nak tidoq plak....Wassalam..

Friday, May 06, 2005

Follow Me

Salam...

Lagu lagi...dari anime BECK. Ni lagu Koyuki nyanyi ngan geng org tua tuh...lagu rentak 60 an...layan la yer...

Follow Me
----------
Follow Me
Baby, I Won't Let You Leave If You Believe In Me
And I Always Set You Free From All Those Yesteryears
But You Don't Know How Much
I Got Believe In You

I Was Staring At Your Shoulder Shivering
In Such A Coldest Summer Breeze
Meanwhile I Wonder Why We're Here
Look For The Line Between Love And Friends
We'll Be Twisting Ourselves Again

I Was Standing At The Corner On The Street
Watching The Wheels Are Turning Free
Waiting to Back Up On My Feet
Reading A Line Between Night And Day
I'll Be Twisting Myself Again

~>

~>

Hehehe...Wassalam...

Tuesday, May 03, 2005

Happy, Sad, Lonely

Salam....

Happy...
Yes...hari ni result dah kluaq..Syukur Alhamdulillah, result aku kira ok gak. CGPA pon maintain cam sem lps...aku mmg sgt bersyukur sbb aku kira aku akan down teruk tp kuasa Allah mengatasi segala²nya....Syukur kpd Mu Ya Allah, Tuhan Yang Maha Berkuasa dlm menentukan segalanya...tima kasih aku ucapkan kpd ibu bapak dan jugak lecturer serta kwn² yg banyak membantu...so aku happy la sket..

Sad..
But suddenly...kunci bilik aku plak hilang...arghh..dugaan apakah ini? aku kluaq awai pi makan kat upten...balik saja tgk kunci ilang..isk x leh jadi...aku check poket btui²..pon x dak..adehh...aku pi upten cari, tp dah x jumpa...aku ingat kunci tinggai dlm bilik, so aku jumpa la residen en.ibrahim nak mintak kunci...lps dah bleh bukak pintu bilik aku, confirmed takdak kunci dlm bilik...maksudnya dah ercicir..adeh tension nya aku sbb ni la first time jd camni...wargh..sok pagi terpaksa la aku pi jumpa en hamzah nakmint ak kunci baru...adeh...dengaq kata kena denda rm 50...sapa x sedih kalo camtu...huh~..

Lonely?
Err...so what the heck is lonely all about? Well basically...

Akon - Lonenly

Lonely I'm so lonely,
I have nobody,
For my owwnnn
I'm so lonely, I'm Mr. Lonely
I have nobody,
For my owwnnn
I'm so lonely,

Yo this one here goes out to all my playas out there ya kno got to have one good girl whose always been there like ya
Kno took all the bullshit then one day she cant take it no more and decides to leave

I woke up in the middle of the night and I noticed my girl wasn't by my side, coulda sworn I was dreamin, for her I was
Feenin, so I hadda take a little ride, back tracking ova these few years, tryna figure out wat I do to make it go bad, cuz
Ever since my girl left me, my whole life came crashin

I'm so lonely (so lonely),
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Cant belive I hadda girl like you and I just let you walk right outta my life, after all I put u thru u still stuck
Around and stayed by my side, what really hurt me is I broke ur heart, baby you were a good girl and I had no right, I
Really wanna make things right, cuz without u in my life girl

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody to call my own)
To call my own (to call my own) girl

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Been all about the world ain't neva met a girl that can take the things that you been through
Never thought the day would come where you would get up and run and I would be out chasing u
Cuz aint nowhere in the globe id rather be, aint noone in the globe id rather see then the girl of my dreams that made me
Be so happy but now so lonely

So lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own)

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girrll

Never thought that id be alone, I didnt hope you'd be gone this long, I jus want u to call my phone, so stop playing girl and
Come on home (come on home), baby girl I didn't mean to shout, I want me and you to work it out, I never wished Id ever
Hurt my baby, and its drivin me crazy cuz...

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own)

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girll

Lonely, so lonely
So lonely, (so lonely),
Mr. Lonely, so lonely
So lonely, so lonely, (so lonely), Mr. Lonely



So that is all about lonenly...hehehe...best plak dengaq lagu ni cam lagu it wasn't me...huhuhu...

Wassalam..

Sunday, May 01, 2005

RM 235.00?

Salam...

Ermm..kalo dulu aku penah post pasal kenaikan harga harga sewa paratment kat uniten...cadangan asal kenaikan ialah dari RM 230 ke RM 280, tp ikut berita terbaru yg aku dpt mengatakan kenaikan hanya RM 5 rinngit jer..dan bukan RM 50 spt sebelum ni...benarkah citer ni? memula aku noticed menda nih bila fakrul tulis camtu kat nickname dia dlm MSN messenger lps tu fairuz lak ckp kat aku, confirmed kan benda ni...tp as far yg aku concerned, x dak lagi official release dari pihak pengurusan uniten...hurmm...so berita ni blum bleh 100% confirmed...dgr kata ni usaha kepimpinan MPP...kalo camtu bagus lah...dulu kalo kami asyik kutuk, kini anda tlh buktikan kemampuan anda utk membela nasib pelajar..maka, kalo benar dan confirmed perkara ni, aku x akan teragak² ntuk turun mengundi sekali lagi mcm sem lepas...mungkin jugak benda ni disebabkan campurtgn "org dalam" dari tnb hq..but who knows...anyway Alhamdulillah la kalo berita ni btui....slamatt!!

Wassalam..