Isu Hangat Uniten...

Salam....Uniten skrang nih dilanda perbahasan hangat antara student dan MPP. Sebabnya? Sewa apartment akan dinaikkan dari RM 230 kepada RM 280 sebulan untuk single dan dari RM 165 kepada RM 200 utk twin sharing. Hahah..peningkatan sebanyak RM 50 sekaligus..huhuhu..alasan dia ialah kembali ke harga asal spt thn 2000 dulu. Sebenarnya, kembali ke haraga asal ni dah 2 kali aku dengaq..first, time last sem sewa aku hanya 210, dah naik 230 sem ni. Ni nak naik lagi...isk mcm mana la bebudak x bengang...ye la konon sepanjang tahun 2000 sampai 2005 ni para student kononnya diberi diskaun..pada² laaa...lg satu sebab ialah nak memperkukuhakan lagi kewangan universiti..hai, yuran dah mahal pon x cukup lagi ker? hurmm.Wallahulam, aku dah x tau apa yg jadi kat uniten nih sampai teruk camni...aku dengaq cerita kat masjid pon dah xdak guard jaga..nak save cost kot..masjid hanya dibukak time waktu sembahyang jaa...abih tu, aklo ada org musafir, sampai tgh malam, x leh la nak pi dok masjid..sbb dah berkunci...kalo btui la cerita ni..isk sedih gakler aku rasa....patut mlm² kat cendekiawan nih dah x dak guard..maybe sbb yg sama....Berbalik pasai sewa lak, yg menjadi isu di sini melibatkan 3 pihak, yakni MPP, Management dan Student yg tak puas hati. MPP dikritik kerana tidak menunjukkan kesungguhan dlama membantu student menyuarakan hal ini. Depa kata dah jumpa management tp kami sbg student biasa ni langsung x tau apa tindakan yg MPP dah buat..pls laa..kalo hangpa wat apa² pon just tell us...atau korang mmg tak wat apa² ? semalam aku dengaq plak, katanya MPP dah tawar hati sbb student x sokong....wut tha hell x sokong? aku sanggup aritu pegi undi korang, korang dah nak tawar hati? camna nak represent student mender camni pon dah nak tawar hati? x bleh la camtu wahai MPP'ians...' mmg la kami kritik, tapi kami kririk bersebab..sbb nya nak bagi MPP kuat semangat..buat penjelasan kat Student..bincang sama² ttg apa yg bleh dibuat ntuk selesaikan masalah..nak wat petisyen ker aper ker...ni tidak...alasan tawar hati...kalo btul la MPP tawar hati, x yah la dok jadi MPP..aku pon dah mo pi ngundi dah kalo btui la MPP tawar hati..aku harap cerita tawar hati MPP hanyalah bersifat andaian semata². Pihak management plak, khususnya HEP dikatakan tidak mesra ngan MPP..ye ke? Dikatakan lagi, bantahan MPP ditolak mentah² dan bersifat mukatamad...lorrr...patutnya diorang kena la bincang ngan MPP..ni la masalahnya..hubungan MPP dan HEP pon kurang mesra...cammana nasib student akan terbela? kalo camtu lenkali baik x yah dok wat pilihanraya MPP...menyemak jer..mana x nyer, dah xleh dibawak berbincang...However, mcm tadi jugak aku HARAP citer ni pon x betul jugak...moga² dpt diselesaikan ler masalah ni...ada kwn² aku yg nak dok luar dah..mmg btui jugak tindakan depa tuh...tp bg student yg x dak transport...yg rumah jauh beratus kilometer tuh camna? tanbahab pulak dtg dari keluarga yg miskin...yg hanya bergantung 100% kepada Biasiswa @ Pinjaman...makan lagi..aktiviti pelajar..buku..dan yuran pengajian tu sendiri dah mahal...ni nak naik lagi sewa..so pls laa...tlg laa para pelajar ni...sewa 280 ni kalo nak implement bleh...tp keadaan apartment mesti la dibaiki spertimana mcm mula² dulu..perabot baru..internet free ker..line astro ker..haa..berbaloi gakler 280...hurm..that's all kot...ku harap akan terbela nasib mahasiswa di uniten nih..wassalam...

Comments

Popular posts from this blog

Tafsir Pimpinan Ar-Rahman

Sudah jauh daku mencari...

Another Year.... 2017