Skip to main content

Akhirnya..2005

Asslaamualaikum..

Akhirnya tahun baru 2005 telah menjelma...tahun ni x ada sambutan sbb kita masih lagi bersedih dgn tragedi tsunami baru² ini. Tragedi yg sebelum ini belum pernah terjadi di negara kita telah berlaku. Memang tidak disangka, Malaysia yg selama ini dianggap sbg negara yg selamat dari bencana besar, rupa²nya tidak terlepas dari bencana alam seperti ini. Walaupon gegaran yg berlaku beribu kilometer dari negara kita, namun kuasanya tetap mengakibatkan kemusanahan kpd negara kita...inilah kuasa tuhan..Allah telah menunjukkan kpd kita bahawa hanya Dia lah yg maha berkuasa dan Maha Penentu akan semua kejadian..Kun,fayakun...Mungkin selepas ini barulah kita tersedar dari lamunan dan kembali ke jalan yg benar, yakni jln yg diredhai Allah...

-------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah..lepas jugak kalkulus aku ari tuh...ni semua Kuasa Allah...berkat doa ibu bapak aku..kenkawan yg sesama berusaha...akhirnya berjaya gak aku...terima kasih pada semua..hanya Allah membalas dgn balasan yg paling baik...


Wassalam..

Comments

Popular posts from this blog

Lagu nie... hehee...

Salam...

Minggu lepaih aku tgk citer apa tah nama dia kat tv1 tu.... alaa.. yg citer Minang tu... Nun disana cintaku kot tajuk dia.. (amboi tajuk..huhu..) hehee... menarik jugak cerita ni sbb depa cakap bahasa Minang... seb baik ada subtitle, paham la jugak kan... yg aku suka sket kt cerita ni adalah lagu tema dia.. hehe.. cam best saja dengaq walau aku x tau makna dia yg tersurat dan tersirat camtu... nih aku jumpa kat tenet lagu dia.. ada lirik asai dan transliterasi ke bahasa Melayu, tapi aku still x dpt tangkap makna tersirat dia... hehee.. meh kita dengaq sepam lagu ni...

Mudiak Arau


(Edited pada 1 Disember 2009 -- Link yang lama dah rosak.. hehe..)

Anak urang sabuak andaleh yo mamak oi
singgah ka rumah Si sutan mudo.. si sutan mudo
Singgah ka rumah.. hai si sutan mudo.. si sutan mudo
Bia habih hai bialah tandeh yo kanduang oi
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Hati den kanai.. hai kaba'a juo.. kaba'a juo
Indak dapek hai musim manyiang, ya tuan hai..
Musim manuai h…

Tafsir Pimpinan Ar-Rahman

Sudah jauh daku mencari...

Assalamualaikum.."Sudah jauh daku mencari.." merupakan bait awal sebuah lagu klasik yang sering diputarkan di Klasik Nasional. Buat pengetahuan semua, semenjak kebelakangan ni, aku lebih gemar mendengar radio Klasik Nasional, "Segalanya di sini menggamit memori..". Aku sendiri pun tidak tahu sebab apa jadi macam tu. Mungkin jiwa aku sekarang ni memerlukan lagu-lagu zaman klasik yang agak slow dan mendayu.. mungkin jugak ianya salah satu cara untuk aku berasa dekat dengan keluarga (ibu dan ayah aku minat lagu-lagu lama, klasik & 60 an) ataupun memang aku saja nak tukar angin, al-maklumlah, aku ni peminat lagu yang universal. Ikut mood, kadang-kadang masuk lagu rock, kadang-kadang nasyid, kadang-kadang lagu klasik. Pokoknya, mana yang 'masyuk' di hati masa tu, itulah yang aku suka dengaq...Tapi aku bukan nak mengomel pasal tabiat aku dan genre muzik yang aku minat. Aku nak berkongsi lah satu 'maklumat ringkas' mengenai bait lagu di atas. Lagu ters…