Saturday, December 31, 2005

Alhamdulillah~ syukur atas segalanya...

Salam...

Lama dah aku x update blog ni... bukan apa... saja ja x dak idea kebelakangan nih.. nnt2 mai la balik idea aku tu kot.. btw, smalam (30 Dec) adalah hari lahir aku yg ke 20.. x dak apa yg buleh aku katakan..selain bersyukur kpd Allah, atas segala nikmat yg telah aku terima selama hidup 20 thn nih...Selain tu, aku jugak nak ucap tima kasih byk2 kat ibu bapak aku yg menjadi asbab atas kelahiran hamba Allah ini... Mudah-mudahan Allah membalas jasa mereka..

Err..td kami ada ativiti men boling kat Endah Parade...kluaq kui 11 malam, balik pukui 4.30 pagi...huhu..namapak cam merayap malam ja..huhu... pastu kami pi mkn...masa aku nak pi mkn tu, kt situ lah aku dpt rasa betapa syukurnya aku akan nikmat nyawa dan kehidupan yg Allah dah bg kat aku, dah masuk 20 thn dah.. sebabnya? td keta yg aku naik tu, dah terbabas sambil spinning 2-3 kali tgh jalan..

"Allahuakbar" hanya tu saja yg dpt aku ucapkan byk2... kami dlm keta tu, 5 org, Alhamdulillah, sorang pon x panik, x jerit2... masa kejadian tu jadi, keta kami tuh tgh corner dlm 160 kmj camtu kot..masa mula2 terbabas tu, mmg rasa satu kelainan sbb aku x pnh jadi lagi camtu.. first time jadi...masa jadi tu, keadaan jd cam slow mo, mmg pelik gile..mungkin itu ialah titik hayat kami, namun Allah Maha Berkuasa, Maha Suci Allah, kami pon selamat....

Dah keta pusing 2-3 kali tuh, kami pon stop...driver keta tuh, wan adalah sorang yg cekap kawal stering masa jd tuh...nasib baik dia kawal ngan cukup baik, mengelakkan kami dr melanggar tebing... bila kami dah berhenti, keta kami melintang tgh jln, ada lori dtg, tp seb baik dia dah slow...lg skali, Alhamdulillah kami slamat...

Smp ja tmpt mkn, kami turun dgn tenang, sambil aku mengucap panjang... Ya Allah, aku bersyukur Kau telah selamatkan kami semua.. mungkin ntuk kami perbaiki diri kami supaya dpt menuju ke Jalan-Mu, Jalan Yg Benar dan Lurus...Pastu, kami mkn2..depa buat plak acara wish hepi besday kat aku ngan farah_jb...sama date plak trkh lahir..huhu... meriah jugak la, disebalik keinsafan yg aku rasa...

Bila dah jd kejadian tuh, baru aku pikiaq btui2 dn dpt gambaran, akan nilai sebenar erti kehidupan...kita buleh 'pergi' bila2 masa saja...kalo x sedia dr saat yg ada pada detik dn ketika ini, kita mungkin akan menyesal, bukan sahaja di dunia, malah di akhirat...oleh itu, marilah kita bersyukur dgn apa yg kita asa..sekurang2nya bersykurlah dgn nikmat diberikan kehidupan..

Huhu..so, kpd sape yg wish kat aku..x kire la dlm sms ke...dlm messgr ke..dlm fs ke..x pon yg dpn2 tu...aku ucapkan ribuan time kasih..begitu jugak kat sape2 yg kasi hadiah, same ade tangible or intangible..huhu..u guys the best..and all the best to u all too~ stakat ni je eh..okidess~

Wassalam..

Nak pulak kejadian tu jadi masa umo aku baru ja 20 thn 1 hari.. mmg aku bersykur gila..baru ja naik 20..amal ibadat x cukup lagi..kawin pon belum..mmg x sedia laa..tp Alhamdulillah, aku selamat...

Monday, December 12, 2005

Look into history...

Salam....

[AMARAN : Mungkin terdapat salah ejaan yg byk kat bwh nih..harap2 paham la noo.. betulkan sendiri eh.. TQ :)]

Alhamdulillah, td dah selesai event Tun tuh... mase dengaq ucapan Tun td, mmg sggh bersemangat aku...sejam setengah tuh aku x rase ngantuk pon.. ni le kelebihan Tun M..what a good speaker he is...Tun sbnrnye bg ucapan pasal "Leadership in Crisis Management".. Tun mulekan ngan describing, what actually a leader..and what should a leader do.... Ohh..mmg rugi le x dgr... i've still have the points here..up in my head...

Then, Tun ckp lak, pasal care2 nak tackle crisis...antara isinye, Always look at the history of the crisis...identify the problem... pastu reduce the options of solutions dan yg plg penting buat a leader is to make decisions.. this is very crucial.. dan sometimes that decision...not sometimes, but always, the decision has its light and dark side... the only most we can do, is to choose the decission with the little down and should be more acceptable in tackling the crisis... Tun M membayangkan, a doctor should be a good leader when in overcome a crisis..and hey..the proof is he himself...

Well, kalo nak details about the wonderful speech, how about googling or tgk the newspapers...hurm.. as Tun said, we should look at the history.. a leader that has no knowledge and less experienced will not make a good decission.... so in the matter of acquiring knowledge and experience, one of the way is to look back at the history.. history tells us everythng we want to know.. learn from it, and we'll gain something very wonderful, hopefully a solution to overcome our futuire problems..hal ni jugak amat selari dgn ajaran Islam itu sendiri..di dalam Al-Quran jugak diceritakan mengenai hal2 umat terdahulu supaya kita tidak terus mengulangi kesilapan yg sama serta mengambil iktibar darinya...

Btw, ari ni dah 12 december 2005... back in 11 days ago, yakni pada 1 December, ade 2 tarikh penting yg aku sambut anniversary nye.. first ialah my mom and dad's nyer wedding day, almost 22 years ago ( Happy Anniversary mom and dad~! x de hari ni 22 thn lps, x de la aku...) dan lg satu yg aku nak sentuh dan agak istimewa ialah kelahiran blog aku nih...it had been 2 years then since aku start tulis blog nih... and you know what...There is so many thing i got from blogging myself..

The first thing is that, i learn how to communicate to the people, although bukan dlm keadaan fizikal...dr sini aku dpt meluahkan segala2nya..buah pikiran, isi hati dan everything whatsoever spt mender2 yg aku x puas ati (huhu..)..Slain tu jugak, aku dpt kenal ramai member2 yg dtg melawat blog nih.. dr sini gakle aku dpt kenal org ramai, bergaul dgn derang (korang..ehehe), walaupon di alam serba maya ini... dan ini mmg merupakan satu experience yg baru aku dpt, dimana x pnah aku dpt selama ni....Just nak kasi retro, aku tunjuk link ke first First Posting aku.. huhuhu..mmg mrepek at that time...

Then ni plak posting first aku yg ade lagu ( Klik Sini )..huhuhu.... layan jiwang lak time tu... x igt dah pasai apa.. tp rasanya sbb lagu tu best..masa tu mmg x pakai flash lagi..x reti la...huhuhu... dah lps tu , lama2 aku pikiaq, baik aku pakai flash.. ni pon sebab baru blajaq flash tu dan ni plak posting first aku yg ada lagu flash(..klik sini...)..huhu.. interface memule simple, autostart dan biase jek...kire ekspirimen la yg tu.. dah lps tu aku wat le lain sket interface die..dan masuk yg baru ni, kire ade 3 le interface flash tuh... btw, aku really appreciate kalo korang sudi bace posting2 aku yg lame2 cam contoh yg Darul Kifayah ni..slain tu klik je kat acrhive kat menu tepi nih dan previous posts tuh..

Well, sepanjang 2 thn ni, dah dekat 2-3 kali gakle aku tukaq skin..sape yg masuk dr dulu2, mesti tau kan camne skin2 yg lame tuh... well, aku x sempat nak prtscreen pon..x rase pon nak wat posting retro camni..but walau camne pon, aku bersyukur le, sbb masih lagi diberi kesempatan oleh Yang Maha Esa ntuk terus menulis kat sini, meluahkan pikiran dan jugak isi hati..mane la tau, korang leh dpt manfaat ke.. dgr lagu aku post tu leh ilang tension ke.. aku harap2 dpt le membantu korang dlm aspek2 camni...well this is the end of this posting, see u next post..huhu...

Wassalam...

Thank You guys...Terima kasih kpd yg membace..x kire la yg slalu ke.. yg tersesat ke..huhu.. Arigato ne~ :P

Sunday, December 11, 2005

Haha..sok cuti..

Salam...

Weheuhu.. setelah beberapa kejadian pelik mggu lps, mggu ni aku kembali lagi.. haha.. sok plak adalah hari cuti umum.. sempena hari keputeraan, KDYMM Sultan Selangor... jadi sok adalah Isnin pertama cuti sbb lps ni kita akan ada lagi cuti ari isnin, 2 kali berturut².. cayalah.. huuu...

Sok plak, bekas PM kita, Tun Dr Mahathir Mohamad akan dtg ke Uniten ntuk bagi lecture yg bertajuk 'Leadership In Crisis Management' .. huhu.. mase mule2 dulu, aku igt derang x kasi student attend, sekali aku nyer kelas it comm tu, die wajibkan plak kami pegi.. huehuehu..aritu dah siap isi form kat website mintak invitation.. sekali invitation tu dtg lewat.. br smp kat rumah aku.. tp x pe, sbb derang kate x de invitation pon x pe.. student just tunjuk id je..hehehue.. so sok, leh la aku gi gitu je.. lame dah nak tgk Tun secare live ni..ehehe..nih bwh ni invitation card tuh..


Ahah..dan ni plak posting lagu kali ni... lagu lama nih.. tp best dengaq.. slow pace.. dan byk pringatan.. jom kita hayati.. :)

Raihan - Kasih Sayang

Kasih sayang itu titi
Kasih sayang penghubung hati
Kasih sayang itu tali
Kasih sayang pengikat diri

Dari kasih timbul simpati
Dengan sayang ada persaudaraan
Kerana kasih ingin berbakti
Saling sayang ma'af mema'afkan

Kasih sayang itu baja
Kasih sayang penyubur jiwa
Kasih sayang itu penawar
Penguat cinta penghapus duka

Kasih manusia sering bermusim
Sayang manusia tiada abadi
Kasih TUHAN tiada bertepi
Sayang TUHAN janji-NYA pasti

Tanpa kasih sayang TUHAN
Tiada simpati tiada persaudaraan
Tanpa kasih sayang TUHAN
Tiada bakti tiada kema'afan

Kasih sayang pada semua
Kasih sayang sesama kita
Kasih sayang oooo dunia
Moga selamat di Akhirat sana



Klik play ntuk start...


ok..tu je.. Wassalam..

Tanpa kasih sayang, tak mungkin manusia akan hidup.. sayang menyayangilah sesama kita, nescaya kita akan disayangi-Nya..Insya Allah..

Monday, December 05, 2005

Huhu..finally..~!.AhaAHA

Salam...

kisah pelik bersambung..


real_azhar@msn.com Printed: Monday, December 5, 2005 2:03 PM




--------------------------------------------------------------------------------

From : Mohd Fauzi B. Subari
Sent : Monday, December 5, 2005 9:42 AM
To : ,
CC : "Roslan Ismail, Dr."
Subject : BUBAR CSNB514

--------------------------------------------------------------------------------


Assalamualaikum.

Untuk makluman, saudra berdua pihak Kolej IT telah membuat keputusan untuk menutup subjek ini pada sem 2 05/06. Hanya saudara berdua yang mendaftar elektif ini. Saudara diminta mendftar untuk elektif lain.



Sekian untuk makluman

Fauzi

cc- TT074233

TT074241




Dengan ini, maka konfemlah yg kelas Data Security aku tu akan dibubarkan...ngehehe..seperti yg dijangka....anyway, maybe aku akan amik plak e-business.. kuhuhu...bye2 Data & Computer Security... Welcome e-Business...huhu

Wassalam..

Wahaha...salah satu subjek yg aku minat dah x dpt lak sem ni...taper..tgk sem dpn lak...kalo ade rezeki.. huhuhu...

Saturday, December 03, 2005

New Semester

Salam...

Wahahu..genap seminggu hari ni aku ade kat uniten..hehe.. ;P

Kelas dah bermula seminggu, tp semalam baru rumah aku dpt line internet, so ada byk jugak la yg aku tertingai di arena internet penginternetan ni...klas semua ok sem ni...aku amik 5 subjek :> Database, Human Computer Interaction, Managing Information System, IT Communication (Tech. Comm la ni..) dan jugak Data And Computer Security..dan special sem yg akan dtg ni, Insya Allah, aku akan amik Industrial Training...

Dlm byk2 klas tu, satu klas yg agak pelik ialah Data & Comp Security..nak tau sbb apa? ntuk batch aku, hanya 2 org je register ntuk subjek ni..ingat akan closed down klas tuh, tp diteruskan jugak..huhu..so satu kelas 2 org, tp aku tgk aritu aku sorang je dtg..adeh laa..risau jugak aku dok pikiaq...satgi aday yg x kena, abeh laa..dah la sorang2..tp lecturer tu ckp maybe nak integrate aku ngan klas bdk2 senior yg subjek sama tp code lain sbb kredit hours dia pon lain..isk..serba salahnya rasa....

Takpalah hal tu...blajaq je la...Ermm..well td pagi aku dpt e-mail suruh try Windows OneCare Beta...apo tuh? dia mcm security suite yg baru dari Microsoft sendiri..ade antivirus ngan firewall..buat masa skang ni, aku gune yg trial nye..die ni lame kelamaan kene bayaq..tp x pa..pakai ja dulu..nnt tgk camna...kat bwh ni aku ada letak screenshot yg aku capture td...

















So ni je update aku wat mggu ni...nnt kalo de pape, aku post lagi..tq kerana membaca.. :)

Sem baru...azam baru? thn baru nak dekat...

Wednesday, November 23, 2005

Kecelaruan Seks...

Salam...

Meh baca Utusan Malaysia hari ni...(23 November 2005)

Kecelaruan seks serius -- Lelaki mahu jadi wanita banyak berlaku di
asrama sekolah, IPT

Oleh: ABDUL MUIN SAPIDIN dan RUBIAH NORDIN

PETALING JAYA 22 Nov. - Masalah kecelaruan seks - fenomena mahu menjadi perempuan - didapati semakin serius berlaku di kalangan pelajar lelaki khususnya yang tinggal di asrama sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT).

Kajian Institut Kajian Liberal, Universiti Tenaga Nasional (Uniten) di beberapa sekolah berasrama dan IPT sekitar Lembah Klang mendapati, bilangan kumpulan tersebut semakin bertambah seiring perkembangan manusia.

Analisis data hasil kajian itu mendapati, terdapat lima hingga 10 peratus golongan homoseksual wujud di sekolah dan IPT - rata-ratanya beragama Islam.

Ketua pasukan kajian itu, Mohd. Ariff Ahmad Tarmizi menegaskan, walaupun perangkaan itu agak sedikit bilangannya, tetapi jumlahnya semakin bertambah saban hari dan ia berlaku hampir di semua sekolah berasrama dan IPT.

``Kebanjiran laman web khas dan kelab-kelab gay di Internet telah mendorong `pembiakan' ahli-ahli golongan tersebut dan membolehkan mereka berinteraksi dan melakukan aktiviti songsang mereka.

``Golongan ini juga semakin berani mewujudkan kumpulan-kumpulan sendiri dan menonjolkan diri dalam program-program di universiti,'' katanya ketika diminta mengulas hasil kajian tersebut yang dibentangkan pada Persidangan Antarabangsa Dunia Dalam Wacana: Representasi Realiti anjuran Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.

Menurut beliau, kajian tersebut menekankan persoalan tabiat yang dicerakinkan kepada penyilangan tiga dimensi iaitu ilmu, kemahiran dan keinginan.

``Misalnya, kebiasaan menonton video lucah yang menampilkan pelbagai adegan termasuk seks songsang, seseorang itu akan memperoleh ilmu atau pemahaman baru kemudian diterjemah dengan kemahiran yang akhirnya menimbulkan keinginan.

``Prinsipnya mudah, apabila seseorang membentuk tabiat diri sama ada baik atau buruk, mereka pasti akan melalui proses ketiga-tiga dimensi tersebut,'' jelasnya.

Hasil kajian bertajuk Fenomena Kecelaruan Seks Pelajar Lelaki dan Masyarakat Masa kini: Kajian Kes Bekas Pelajar Asrama dan IPT itu menggariskan, gaya hidup songsang itu juga didorong oleh faktor:

* Kebebasan melayari laman web atau video lucah sejak kecil termasuk dalam makmal komputer sekolah.

* Memenuhi keinginan mencari kumpulan atau `pasangan' sejiwa bagi memenuhi rasa sunyi atau mengisi kekosongan jiwa yang bermasalah.

* `Pembiakan' kecelaruan seksual oleh mangsa kepada rakan-rakan sebaya sama ada di sekolah atau di universiti.

* Prasarana hiburan tidak terbatas yang memberi ruang kepada percambahan tingkah laku songsang.

* Masalah ikatan kekeluargaan yang lemah, terbiar dan didikan agama yang longgar.

``Dalam isu kekeluargaan misalnya, keluarga sekarang terlalu menekankan penjagaan anak perempuan sehingga mengabaikan anak lelaki, kononnya mereka boleh jaga diri, prinsip ini mesti diubah,'' jelasnya.

Mohd. Ariff yang juga perunding psikologi berkata, pengukuran yang dibuat dalam kajian tersebut dibuat melalui analisis secara pemerhatian, penggunaan data dan juga perangkaan yang dibuat secara umum persampelannya.

Selain itu katanya, hasil kajian diperoleh melalui pemerhatian dan rekod perbualan kes-kes tertentu bagi pelajar atau bekas pelajar yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

``Pendekatan dalam isu ini mudah, golongan ini dikatakan tidak normal, jadi kecelaruan seks ini lebih menjurus seksual yang tidak normal dan mempengaruhi nilai-nilai manusia itu sendiri.

Mohd. Arif turut menampilkan empat kajian kes untuk mengukuhkan kajian tersebut iaitu:

Kajian Kes 1

Seramai 15 daripada 18 pelajar asrama yang dipilih secara rambang mengakui pernah atau menjadi kebiasaan melayari laman web lucah termasuk di makmal komputer sekolah.

Lima daripada mereka mengaku menonton cakera padat lucah sejak berumur 10 tahun.

Kajian Kes 2

Pendedahan bekas pelajar asrama yang kini menuntut di IPT `meluaskan' pengaruh dengan mencari rakan-rakan yang mempunyai jiwa yang sama melalui program-program universiti seperti aktiviti mentor atau abang angkat.

Kajian Kes 3

Bekas pelajar asrama mengembangkan lagi pengalaman sebaik sahaja menuntut di IPT melalui prasarana di sekitar Lembah Klang yang menjanjikan aktiviti sosial secara berleluasa tanpa sekatan.

Kajian Kes 4

Pelajar yang mengalami masalah keluarga, terbiar, didikan agama yang cetek sehingga memilih permulaan tabiat berhibur yang negatif bagi mengisi kekosongan jiwa yang bermasalah.
- Utusan.com.my

Huh..mmg betui.. la ni kat uniten saja dok ada belambak jenis2 ni.. ada satu sem tu, satu floor apartment, puak2 tu saja yg duduk..ada sorang tu, masya Allah lawa tu boleh kalah pompuan..kalo org tak tau sah org kata pompuan.isk isk..seb baik aku x tergoda..ahaha..ermm selalu alasan yg depa bagi aalah sbb sifat semulajadi..adeh la..nak kesian pon ada jugak tapi x buleh la kalo dah laki nak jadi pompuan..melawan Sunnatullah..kalo x silap siap ada larangan lagi bg lelaki menyerupai wanita dan wanita menyerupai lelaki dlm Islam..depa ni bukan x tau hukum..malah ada tu yg lg terer..tp atas desakan naluri la konon depa x leh kluaq dr masalah ni...

Bagi aku la..buat depa yg terjebak, jadikan usaha untuk berubah jd lelaki sejati tu sbg satu jihad ke arah kebaikan...walaupon ada naluri semulajadi ka, jadikan tu sbg tujuan untuk berjihad, lawan naluri tu dan terus berusaha menjadi lelaki sepertimana lelaki dlm erti kata yg sebenar spt yg telah ditetapkan dalam Sunnatullah...dan ingatlah akan kelebihan org yg berjihad...

Tak usahlah melawan takdir..kalo lelaki tu, lelaki lah..kalo perempuan tu perempuan lah..x payah nak tukar jd sebaliknya...bahaya..ada plak yg terjebak dlm seks sejenis cam homoseksual dan lesbian tu..ni lagi satu haru..Allah laknat geng2 sejenis ni...dah tuhan jadikan berpasang2an laki dan perempuan, yg pi cari sama jenis tu buat apa... kalo pikiaq secara logik pon perbuatan depa tu mmg x masuk akal.. ** tak matching langsung (hehehe..) **..suruh budak2 tadika pikiaq pon depa tau....kalo pon matching (terutama bg gay), saluran kotoq tu buat apa...tu yg dok jadi penyakit teruk2...habeh mati x dan nak taubat...isk..ingat mati...ingat mati...

Dah la masalah seks rambang lom lagi diselesaikan, timbul lak kecelaruan seks ni..dah ada yg tukaq alat sulit then kawin..isk apa dah jadi..kerajaan perlu bertindak sebelum barah sosial ni merebak..x cukup ngan barah sedia ada seperti seks bebas di bwh2 pokok, dadah,ganja dan ekstasi di tmpt2 lepak, timbul lak gejala sejenis yg x best langsung ni kat ipt2...adeh...apa dah jadi kat Malaysia yg tercinta ni..Kerajaan mesti memandang serius akan hal ni...jgn dibiarkan lagi remaja kita hanyut...

Kerajaan saja x mungkin akan selesaikan kesemuanya,peranan ibu bapak juga penting..bak kata Dr Fadilah Kamsah, mak bapak la yg perlu ajaq dr kecik..jgn biaq saja..nak harap rakan sebaya pon, bukannya x berkesan..tapi kurang berkesan..nnt x pasai2 ngan kawan ngan dia skali hanyut..mmg mak bapak kena main peranan penting skali dlm hal ni..begitu jugak guru2 kat skolah..jgn plak guru2 kat skolah pon jenis tu..aa sudah..ada plak cikgu depa rupanya..ni antara yg perlu kita beri perhatian kalo nak selesaikan masalah ni..Hendak Seribu Daya...Kita mesti usaha membanteras gejala2 ni..

Ok setakat ni saja...buat rakan2 yg rasa terjebak, ubahlah...jadilah diri anda yg sebenar..jadikan usaha untuk perubahan itu suatu jihad..tiupkan semangat jihad dalam usahamu..

Wassalam..

Haha..tahniah Pak Ariff ngan Team Kat IKAL...pendedahan tu mendapat tmpt muka depan Utusan Malaysia ari ni..bangga jugak rasa pensyarah dr IPT cam uniten yg terkenal ngan engineering hardcore mampu membukak mata masyarakat mengenai masalah sosial yg makin meruncing ni..mungkin lps ni, semua org akan lebih aware akan permasalahan ini..begitu jugak kat Majalah MASTIKA..teruskan segala pendedahan..MASTIKA inspirasiku..huhu..kpd Pak Ariff, jom banteras kat uniten ni..ada bykkk...kekeke =P Owh..aku balik mlm jumaat ni..Selamat Berbuka Semester baru kat Unitenians..slogan yg perlu kita capai sem ni -> Uniten Sihat Tanpa Kecelaruan Seks~!!! Heheheeee..

Friday, November 18, 2005

Result Exam Semester 1 2005/2006

Salam...
Result dah kluaq ntuk Uniten, leh check kat
http://info.uniten.edu.my/info OK tu je..Tahniah.
Wassalam...

Ermm.. Alhamdulillah..

Thursday, November 17, 2005

Aris Ariwatan - 1234

Salam...

Hehehe... dah lest post lagu dah time cuti skang...sbb pc nih aku dah install flash..wuhuhu.. Lagu pilihan kali ni, lagu Aris Ariwatan. Lagu ni mmg best... seni kata nasihat belaka.. ni lagu tuh, jom dengaq..huhuh.. =P

Aris Ariwatan - 1234

Satu... kasih nan abadi
Tiada tandingi DIA yang satu

Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah

Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu ku ingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu

Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan

Andai kau beroleh bahagia....
Ingat itu bukan...untuk selamanya
..

Andai kau dalam sengsara.....
Itu bukan....untuk selamanya..

Hidup ini sementara...
ohoohoo...hoooo..
Hidup ini sementara....


--------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------

Ok..ni je... :)

Wassalam...

Nampaknye lagu ni ditujukan khas ntuk mereka yg bergelar anak...siape sini bukan anak? Inilah nasihat yg kita perlu ikuti... td aku tgk berita kat tv, ade sorang mamat tu pukul mak ngan bapak dier pasal kene marah kuatkan suare tv...lps tu mak die meninggal sbb kene pukul tuh,die bwk arwah gi campak kat gaung...setan la bdk tuh...isk..kalo la ade depan aku, mau je aku tumbuk2...

Sunday, November 13, 2005

Cuti..cuti..cuti..wahaha...

Salam..

Wahaha, dah abes raya...hukhukhuk... la ni aku dok time cuti ..hehe... relax all the time.. kekeee.. =P

Raye kali ni bg aku biase je... dah x rase cam dulu2 time bdk2..kalo dulu...huhu... excited smp x terkata laa... hehe.. dah besaq ni rasa cam dah kureng.. x tau la sbb apa.. jd kurang meriah sket aku rasa.. mau tak nya..kelam kabut sket hari2 terakhir ramadhan sbb rumah dok renovate, so pagi raya tu penat sket la... dok buat kemasan terakhir.. bwahaha..

Walau apa pon, satu ja tetap x berubah... hehe.. duit raya... ekekeke.. x sangka umuq camni pon leh dpt lagi...huu.. tp biasa laa..ikut adatnya, lg x keja, lg dok blajaq, lg tu la peluang duit raya tu masih terbukak.... bila dah abeh blajaq, bila dah start keja, kita la plak nak kena huluq menghuluq.. kat anak menakan, kat spupu2..huhu.. spupu aku yg br keja thn ni pon dh bg kat aku.. wahahahaha.. collection leh thn gak kot... ngeeee.... :D

Raya arituh aku x pi raya rumah sapa pon kecuali umah2 sedara ja...adoih la.. memula dah plan ngan ilias ngan anas ( membe aku ) nak pi raya umah kwn2 lama.. tp aku x dak lak kt umah raya ketiga ngan ke-empat.. raya ketiga tu ada org mai umah..lps tu raya keempat aku pi beraya umah sepupu kat jitra..adoih laa... masuk raya kelima aku dah mls nak pi beraya.. hampeh jaa.. rancangan raya ni x jadi la plak..hurmm nak wat camna... kena la tggu next year lak..adeh.. sorry ilias, sorry annas.. thn dpn mai ajak aku lagi...

La ni aku dlm time cuti..hehehe.. dekat sbulan la jugak... aku nnt naik sem baru 28 hb, so dlm 26 hb aku akan balik pi uniten la.. huhu, balik nnt aku nnt pakai ID baru Insya Allah, sbb dah konfem aku tukaq kos... Alhamdulillah... jd nnt nak kena pi daftar balik cam bdk2 baru masuk..huhuu... dgq cam lecey jaa.. tp prosedur kena la ikut...menjadi junior kembali.. ngihaha...

Aktiviti cuti aku cam besa...dok ngadap komputer jaa... nak pi jln2 pon segan ja.. nak sep duit sbb nak naik sem nnt, lgpon duit YTN slalu dpt lewat..kenkadang dekat sebulan stgh lps bukak sem br dapat...hehe.. so lebih baik aku ambik langkah sep menegesep...huhu.. dah serik dah sem lps..wahaha... x pa.. sabaq sajala...hekhekhek...

K, ni ja update ntuk cuti nih..nnt kalo da papa, aku update lagi.. wakaka.. =P

Wassalam

Huhu..bila nak kuaq result ni..aku dah dok ketaq lutut dah ni..heheeeee :P

Wednesday, November 02, 2005

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1426 H / 2004 M

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh....

Allahu Akbar !
Allahu Akbar !
Allahu Akbar !

Laa Ilaaha Illallah, Allahu Akbar !
Allahu Akbar Walillahilhamd !

Sempena Hari Raya Adilfitri yg mulia kali ni, aku ingin mengambil kesempatan, untuk menyusun jari, memohon seribu kemaafan di atas segala silap dan salah yg dah aku buat kat korang semua.. huhu.. Ramadhan dah berlalu, kini Syawal plak yg menjelma... harap2, dpt la bertemu ngan Ramadhan lg thn depan..Jgn plak kite berlebih2an dlm bulan Syawal ni..sebaliknya tirulah amalan kesederhanaan yg dah kita lakukan dlm bulan Ramadhan dulu..mudah2an, kita semua dirahmati Allah dan diampunkan segala dosa2 kita hendaknya..Amin..

Dua kad raya ( atas dan bwh ni ) untuk korang semua...dr tokeikedai.net.my..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

~Maaf, Zahir & Batin~

Saturday, October 29, 2005

Ngekekekeeeeheheukhukhukk...

Salam..

:P lalalaa..best dak tajuk? hukhukhukhuk...

Ermm..aku dah sampai Kulim dah la ni..smp td pagi kat Butteworth naik ketapi...huhuhu, best~best... apa yg best aku sendiri pon x tau... yg pastinya best.. huahuahau...lalalal~~

Huuu..balik kali ni ada surprise lg..kalo aritu bapak aku beli moto baru, kali ni balik, tgk rumah aku tgh dok renovate..wahahaha..tekejut gak aku sbb x sangka plak plan nak renovate ni dibuat dlm masa terdekat... dgn ter'renovate' nya umah aku nnt, aku nnt ade bilik sendiri.. dah x kongsi ngan adik aku dah.. ahahaha..tp bilik baru aku tu kecik...lg kecik dr bilik kat cendekiawan..maklumlah..tu bilik stor sebenaqnya... saja aku bg adik aku bilik 2nd tu sbb bilik tu luas, sesuai dgn dia yg nak amik peksa nnt.. biaq dia selesa blajaq.. takmo jd cam aku dulu.. blajaq x tentu hala..hahahaha.... aku x kisah..asai ada tempat tidoq dah ok..huuu lgpon aku menjadi penghuni cendekiawan yg setia.. ( oh cendawan ku..lalala :P )

Owh..owh..aku rasa rugi ja copy AOE III masuk external...sekali x leh install..archive corrupt..wtf~! hampesh.. lps tu aku ngan perasan g geram, terus memecut moto lalu membeli cd... huhuhu.. amik melayang aku rm 15, 3 cd punya pasai.. ahahaha..rugi tol...isk isk... adeh.. =.=~ nak wat camna.. dah geram sgt..tibai ja la, huhuhukhukkhukkkhukk... tp mmg best main AOE III ni.. satu kepuasan.. wahahau.. tp nak main pon x sedap sbb rumah tgh semak giler.... sabaq..lps raya layan puas2.. muaahahah...

k la.. ni ja kot.. nnt kalo aku rajin nak tulis, aku tulis.. lagu mmg x dak kot time cuti nih.. x bwk peralatan secukupnya...mwahahahaha..ok..

Salam

Owh.. hmmmm... ok... :-|

Wednesday, October 26, 2005

Final?

Salam...

Huh? final exam? bile? bile? nape aku tak tau pon...dem~!

Hehehe...actually..aku da abes dah final exam... skang ni tggu kat apartment smp 27 haribulan sebelum balik... sbb ade tggu membe yg len abes pekser.. =.=".. camne paper final? ape lagi buleh ku katakan... hanya syukur walaupon x seindah mlm2 sepanjnag peperiksaan itu... plg risau paper SE...adeh~ salah siapa? senang citer kire salah aku laaaa~~..waaaaaa......

Ngahahah..lama gak kan aku x update blog ni...haih laaa..busy stadi..(hikhikhik =P).
Ermm...dgn berakhirnya final exam aku 24 hb aritu, maka berakhir la sem ni... cam biase, setiap kali abes sem ade je bende2 yg jadik kan... hehe bese la tu kot.. hukhukhuk... tp sem ni, aku x rase teruk sgt.. *i'm little bit enjoy this sem* walaopn ade bitter part kan, but sem ni impact of the bitter ones x kuat sgt.. dah biase kot.. alah bisa tegal biasa... x pon aku dah leh menyesuaikan diri kat uniten nih.. muahaha...

Sem ni enjoy? ape yg enjoy? not too much la enjoy actually.. just kenal mende2 baru... men bowling, snooker, futsal... nampak cam bese kan... tp bg aku ni le sem first aku men sme tu... mane penah lg sblum ni... haha.. bdk kampung yg skema la katakan ... muhuhuhuhu =P....tp tu la... org kate time umo camni la nak kenal dunia.. understand btul2.. how "the system" works... hehe... mencuba benda yg baru.. it is so much fun.. tp x de la smp langar batasan... still under control.. ngekekek..

Uyehh... 27 hb ni aku balik kampung.. ngehehe.. x sabaq nih.. nak soq ngan berbukak ngan lauk mak aku masak... rindu kat masakan ibu.. haha.. bertambah balik la berat aku..haha.. cannot resist it.. aku blk naik ketapi la as usual... senang.. kali ni balik ramai2.. aku, paan, syah, manja, nayon ngan jamal.. destinasi kami ada yg x sama.. paan ke sungkai..aku ke butterworth dan yg ken balik SP... lala.. huuu.. x sabaq nyaa.. nak raya beb.. ekeke.. btw, balik ni nak layan movies..byk dha aku copy.. masuk dlm external aku yg aku baru beli (poyo lak..dah terbiasa poyo semenjak dua nih..haih laa influence.... =P).. 160 GB beb...ngakahakahahakhak... so la ni tgh dok kumpui movies..ekeke..

Adoi la.. 2-3 hari ni, aku x leh pi masjid nak buat terawikh.. asyik ujan ja..adoi laa... dah la sorang2 kat umah nih.. i'm lonely u know..hehehe lonely~!! wahahah... tp kalo nak pikiaq balik, kita x penah lonely...sbb Allah sentiasa bersama kita..dan aku yakin akan benda ni 100%..bila pikiaq balik, x la lonely mana...huu..sok dah nak start packing barang... sok dah x online.. kot.. nak balik.. wahaha.. ok la..sampei sini aje..nnt time cuti kalo ada citer best, aku tuleh tang ni lagi noo...ok.. =P

To all my friends, sorry for my misconducts...please forgive me.. have a nice semester break, see u next sem guys...happy holiday..(jgn main mercun..wahaha :P )

Wassalam..

I lap uuu...who r you? haha.. i also dunno to whom i wrote those phrase.. only u, me and especially God.. that knows it all..Allah knows better than us..much better =P

Wednesday, October 05, 2005

1 Ramadhan 1426

Assalamualaikum...

Ohh....hari ini telah bermulalah bulan yg penuh kerahmatan dan keberkatan..bulan keampunan..bulan untuk berpesta ibadah...Inilah Ramadhan Al-Mubarak, bulan di mana umat Islam diwajibkan untuk berpuasa, bagi menunaikan rukun Islam yg ketiga. Alhamdulillah, diberi jugak kesempatan untuk aku pada tahun ini untuk merasai, sekurang-kurangnya sehari di bulan Ramadhan...entah esok ade ke tidak, Wallahualam....

Hari ini dimulakan dgn bersahur beramai-ramai...huhu..aku ikut geng mon, nuar, m@m, mibu, mirul, jijy dan gak membe yg lain, pi merempit makan kat d' limau nipis..huhu kami gerak kul 4, hehe so aku bgn kul 3.30 pagi...wakakak..sejuk x ingat..hooho.. lps tu kami pon pi le kat situh...smp situ, duk jap trus pesan makanan.. memula kami semu apesan nasi gorang..huhu...sekali brader tu ckp, nasi dah abis plak..adeh, seb baik dier kasitau cepat..hehe..mau x mau, terpakse le pesan mee goreng ngan te tarik..ahaha...

Huhu...dah lps tu, time nak berbukak lak... aku gi pasar ramadhan kat pkns bangi tuh... huhu... pi tumpang keta nazry.. sekali ujan daa... adeh... terase la kurang best nye tu... dugaan hari pertama puase..huhu.. time kmi smp tu ujan agak kuat.. nekad, kami lari pi duk bwh kemah org dok juai tu.... huhu..tunggu sereyat sket, baru pi beli makanan.. tu pon, ujan agak kasq jugak.. hehe.. redah je la labuu... aku beli nasi ayam goreng ngan roti john + air jagung.. ehehe.. mahal siot derang jual.. ape ntah.. hehe :p

Hehe.. ni kot nak tulis smepena Ramadhan ni... so nak ucap sape yg bace nih, Selamat Menunaikan Ibadah Puasa, puase tau..jgn x puase.. :P dan gak ,selamat stadi buat bebudak uniten..huhu..dah nak final dah..sat jaa sem ni rasa..huhu... good luck to u all... :D

Ok la ek, ni je la...

Wassalam..

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan buat kami...tunaikanlah hajat yg tersurat dan tersirat di dlm hati kami...hanya Engkau lah tuhan kami, Ya Allah..hanya Engkaulah Tuhan, yg berkuasa ke atas segala-galanya..dgn rahmat-Mu, ampunilah kami Ya Allah...Kurniakanlah kpd kami, kebahagiaan di dunia dan Akhirat...Aminn..

Sunday, September 25, 2005

3 Weeks to final...

Salam...

Hehehe..tajuk ja tulih english..tp aku aku tulih cam besa laa...hoho...sedaq x sedaq, sem ni dah pon nak habih..huish..awat aku rasa sat sgt pon x tau....isk...dunia btui2 semakin ke penhujung kot..tu yg dok rasa sat ja... 4 bulan x rasa woo...haih... memandangkan dah nak final ni, terpaksa la aku keja lebih sket, kalo x nnt susah la kan..

Semalam pi register class ntuk sem depan. Ok gak la jadual dia.. rasa cam sempoi ja.. ni aku tunjuk printscreen jadual aku kat bawah ni :

Ni la jadual aku Sem 2 2005/2006 nanti.. hehe :P

Haha... semalam jugak la buat stadi plan ntuk special sem ngan first sem 3rd year nnt..huhu..rasa sat ja dah nak masuk third year plak..tp lama lagi tu.. hehe :P.. aaa, nnt special sem ni aku kena amik industrial training... x tau la nak buat kat mana, haha.. nak kena pi keja plak.. tp baguih la kan, baru leh dpt pengalaman tu, ada praktikal.. baguih..baguih..

Hohoho... Nak masuk Ramadhan dah ni..lagi seminggu lebih ja kot.. Ahlan Wasahlan, Wa Marhaban, Ya Ramadhan.. ohh.. setahun telah berlalu rupanya..kini Ramadhan hampir menjelma.. bulan yg penuh keberkatan bagi seluruh umat Islam.. Bulan Ramadhan adalah masa yg sesuai untuk kita merubah sesuatu.. cam contoh, sorang kwn aku, paklong (bukan nama sebenar..wakakak :P) dia kata nak stop smoking,Insya Allah dlm bulan posa yg nak mai nih..Alhamdulillah.. smoga hg berjaya paklong (err.bukan Berjaya Times Square.. ekekekee.. ) Harap2 ler kita semua dpt menempuh Ramadhan yg bakal menjelma.. hehe.. siap2 nak sambut Ramadhan.. huhu.. ni le kali ke-2 (Insya Allah) aku puasa kat Uniten ni, sepanjang 3 kali puasa...hehe.. soq nak mkn apa ni? huhu..

Haa.. ni aku boh la satu lagu devotees.. best gak lagu dia... aku suka lirik dia, cukup bermakna.. lagu plak cam pop sket..ehe.. kalo depa buat versi x pop, mesti lagi best.. bg slow sket.. cam acapella ka..huhu. ok ni la lagu dia..

Devotees - Tika Dinihari
*************************

Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yg ini
Melainkan dengan bermunajat kepadamu
Tiada indah suatu hari yg Aku lalui
kecuali dengan patuh kepadamu

Oh Tuhanku
Tiada indah hidup di dunia
melainkan berzikir dan menyebut namamu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
kecuali dengan kempunan mu

Ya Allah Tuhanku
Yg merubahkanku Tetapkanlah
Hatiku Moga sentiasa
Dalam Agamamu
Jua taat akan perintahmu

Tuhan
Usah bebankan kami
Dengan bebanan yang berat
Seperti
Yang pernah kau berikan
kepada umat yang terdahulu Dari kami

Tuhan
Jangan Pikulkan Kami
Yang tidak kami terdaya
Maafkan salah kesilapan
Ampunkanlah Dosa-Dosa
Rahmatilah Kami

http://liriknasyid.com

***************************************

***************************************

Ok..tu je yg nak aku letak dlm post ni...Wasalam..

Err.. 14 ke 15 neh? mane satu betul nih? :P

Thursday, September 15, 2005

Rindu...

Salam...

Hehe..tajuk posting tu ntuk tajuk lagu naa...huhu...so camner life? cam biase.. tension je la jd student ni kan..keje byk, assgmt, study lagi.. hehe... pokoknye biase je la..so kali ni just nak post lagu dri Kump Nur Irsyad, lagu yg berjudul Rindu..

***********************
Nur Irsyad - Rindu
***********************
Album : Nur Irsyad
Munsyid : Nur Irsyad

Kebahgiaan ku nikmati
Bila bersama Mu
Ketenangan ku rasai
Bila bersama Mu

Kini ku rasa ketandusan
Bagai hidup tak berteman
Tak menentu arah tujuan
Jauh ku kehanyutan

Rindu, rindu
Ku pada Mu Tuhan
Sendu, sayu
Aku kerinduan

Ketaatan ibadahku
Hanyalah untuk Mu
Penyerahan keikhlasanku
Hanya pada Mu

Keimananku dinodai
Hidup penuh duniawi
Keredhaan Mu ku dambai
Sepanjang hayatku ini

Senikata & Lagu : Sha'aban Yahya
http://liriknasyid.com



Ha..camna? rasa cam pernah dengaq dak? ni lagu zaman skolah dulu ni.. dulu slalu kuar kat radio... aku pon time tu cukup bes dgq lagu ni.. tanbah plak time tu tgh study ntuk SPM.. mmg release tension la sket.. senikata dia jugak boleh tahan maknanya... dah lama x dgq lagu ni, tp aritu aku dgq plak IKIM FM tetiba pasang balik ... tekejut gak aku... tu yg aku request kat jiwang lagu ni, then trus diabadikan dlm bentuk flash, buat tatpan sesiapa yg singgah kat sini... so, ni je kot nak kate... ok..

Wassalam...

Hanya Tuhan yang tahu segalanya~...

Sunday, September 04, 2005

Back To School, Uniten..

Salam...

Ermm...setelah seminggu bercuti kat rumah, maka aku pon dah kembali
ke Uniten pade mlm semalam dan tiba td pagi(Ahad)...
Huhuhu...mmg penat ler jugak.. 9 jam atas ketapi..
bayangkan le..hehehe..tp Alhamdulillah aku sampai
jugak ngan slamat kat Uniten dlm kul 8 pagi
camtuh...wahaha...

Sampai jer uniten, aisey..tgk org konvo lak...terus perasaan
aku bercampur baur...isk...rase cam hepi ade gak...
rase cam jeles pon ade...plg x best aku rase,
buleh ke aku grad cam derang? pap! terus aku
teringat...aku ade byk assignment x finish..
study pon same..byk x study lg sedangkan ade lg 3
test menunggu...so ape aku dah buat time cuti aritu?
Ya Allah...

Ape mender signifikan aku buat time cuti?
-> ..............................................................................
...................................................................................
...................................................................................
............................................................................. <-

Cukup ke dgn titik2 ni, aku nak capai kejayaan?? Hurm..sesal kemudian x bergune..kire setiap sem, ade je dugaan aku hadapi..sem lps ngan
projek komuniti servis..sem sebelum tu ngan kalkulus...
sebelum tu ngan fizik..dan sem ni, data struct..adeh la....
salah aku jugak..sape suruh malas study? Errmm..k la..
bila dah masuk bab ni, aku jd mls ahh nak citer lagi...
ok..jumpe lagi..

Wassalam...

Ya Allah, sesungguhnya, aku adalah hamba-Mu yg sering leka dan
melanggar perintah-Mu...Kau ampunkanlah aku Ya Allah,
berikanlah taufik dan hidayah-Mu kepada ku....
Aku sedar, inilah dugaan-Mu kepadaku, oleh itu Ya Allah,
permudahkanlah segala urusan ku ini Ya Allah...
tunjukkanlah aku jalan kebenaran dan kejayaan Ya Allah...
Berikanlah aku kesudahan yg baik, di dunia mahupun akhirat..
Amin..

Friday, August 26, 2005

Nak balik..cuti semnggu...:P

Salam...

Huhuhu...aku dah nak balik dah..yeye...tp x leh yeye sangat laaa..sbb lps cuti ada 3 lagi midterm test menanti...hooo..so terpakse la korban mase ntuk study mase cuti...ekekeke...ok..nnt apa2 aku post lagi masa kat rumah...dan cam biasa, aku kalo kat rumah, x leh nak post lagu dah...huhu...oleh itu, ni aku post siap2 lagu yg aku layan masyuk skang ni...laghu drpd saiful m'sian idol..jom dengaq...wahaha...

Saiful - Ku Juga Mencintaimu
*****************************
Sukarnya untuk ku melupakan
Sinar matamu yang menawan
Terbayang-bayang tiap masa
Senyumanmu menggoda

Kehangatan terasa dijiwa
Tika kau lafaz kata cinta
Nafas terhenti seketika
Seakan sukar ku percaya..

ooh..ohh..oo..hoo..

Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
bukan sengaja ku menahan
bibir membeku lidah terkelu

ku juga mencintai dirimu
kau amat sempurna buat ku
bukan saja aku biarkan
kan ku ucap jua padamu

sukarnya untuk ku ucapkan
ku takut akan kehilanganmu
akan ku buat segalanya
untuk mu kekasihku

cuma satu yg belum terbuat
kalimah cinta kau nantikan
bila masa dan ketika
tidak dapat ku menjawabnya

ooh..ohh..oo..hoo..

Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
bukan sengaja ku menahan
bibir membeku lidah terkelu

ku juga mencintai dirimu
kau amat sempurna buat ku
bukan saja aku biarkan
kan ku ucap jua padamu

Semalaman...
ku menunggu panggilanmu
Pabila terdengar suaramu
ku terlupa segalanya

oo..oo hooo..

Ku juga mencintai dirimu
Mengapa sukar ku luahkan
bukan sengaja ku menahan
bibir membeku lidah terkelu

ku juga mencintai dirimu
kau amat sempurna buat ku
bukan saja aku biarkan
kan ku ucap jua padamu

kan ku ucap jua padamu....

---------------------------------

---------------------------------
Lagu ni asal lagui kump Taiwan kot (F4)...ehehe..OST Meteor Garden..mase aku memula dengaq, aku rasa dah mcm penah dengaq...patut la pon..ahaha...lps tu masa aku pi Mines IT City pon dah penah dengaq...tp versi cina la sbb kedai cina tu yg pasang...lagu ni layan gak la...hoho...dengarkan bersama..

Selamat Bercuti warga Uniten..jumpa lagi minggu depan...Bak kata Pn Zailani, " See you next week with the new data type of you.." muehehehe...anes aku data struct :P Ok.. Bye~ Wassalam

Saturday, August 20, 2005

Kiamat Sudah dekat


Salam...
Hurmm...minggu depan aku ada byk test...kire susah gak la minggu yg mendatang ni...lps tu, abis ja semua test dah cuti seminggu lak...dah nak balik Kulim..ok gak la balik rumah kan...lama x jumpa mak ngan bapak aku..rinduku akan terubat jua akhirnya...hehehe...so dlm minggu ni rasanya aku akan sibuk study sket...

Err..awat tajuk posting aku Kiamat Sudah Dekat? ahaa...bg yg x tau lagi, ni la tajuk satu citer indon...cerita ni ade campur komedi+drama+pengajaran.... mmg best dan boleh menyedarkan kita...cerita ni mengisahkan tentang Fandy, sorang drummer kump rock. Pada satu hari, akibat insiden terkena balingan ais krim, dia pon pergila basuh muka kat sebuah musolla...dan tetiba ja, masa tgh basuh muka tu, kasut dia kene curi dek sorang budak bernama safrol...hohoho...lalu dia pon kejar la budak tu.....

Hehehe..dah lps tu..mase dlm insiden tu la, dia terjumpa ngan sorang gadis berjilbab yg anggun paras rupanya, Sarah, sorang anak Pak Aji yg leh tahan garangnya...Fandy sekali tertarik hati daa kat Sarah...huhu...so dia pon mula cari jalan ntuk kenal ngan Sarah, dan tu telah membuatkan dia berkawan dgn budak Safrol tu..huhuu....Dah lps tu, pada satu ari tu, dia nak jumpa Sarah, sekali Pak Aji daa yg kuar...dia pon cakap la kat Pak Aji tu nak kapel ngan Sarah...sekali Pak Aji tu cakap "..enggak ada pacaran²...kawen terrusss.." loe, kok gitu gayaknya...huhuhu...jadi Fandy pon nak kawen trus la ngan Sarah...tp ada syarat2 nyer....

Memule skali, Pak aji tu tanye..."Loe ini agama apa? " huhu..Fandy ni leh plak bukak kartu (ic) dia pi tgk agama apa..adeh laa...seb baik dlm ic dia tu tulis agama Islam...heheh..apa la dia tuh..tapi x salah jugak, sbb dia born in USA, dan family dia mmg x ambik berat langsung pasal hal agama...lps tu plak, dia kena tanya lagi.."..loe dah sunat je belum..?" sekali dia x tau daaa...adeh..pak aji tu sampai tunjuk isyarat tangan pon, dia masih x paham..terpaksa la pak aji berbisik kat dia ntuk tanyakan hal yg sebenar...tau dia jwp apa? dia bleh x ingat...hoho..apa daa...sampai pak aji suruh masuk tandas gi check..tu pon dia tak tau camna rupa dah sunat ke belum...sampai pak aji plak nak kena pi tgk...tp sebelum ja dia bukak zip nak bg pak aji tgk, dia teringat yg mak dia penah cerita..masa kat USA dulu,time dia lahir, pakcik dia suruh sunat siap2..ahahah...apa daa....selamat pak aji x tgk..huheuheue...

Dah lps tu, ada lg syarat dia...dia kena pandai semayang..dieri masa 2 minggu utnuk belajaq..dan dari sini la dia belajaq ngan si safrol tu..huhu..si safrol tu siap masuk studio, rakam bacaan dlm sembahyang supaya dpt Fandy ni blajaq...dan akhirnya, dia pon pandai dah Sembahang...Alhamdulillah...dlm masa tu plak, adik dia ternampak dia sembahyang dlm bilik..maka gemparlah mereka sekeluarga sbb si Fandy menunaikan sembahyang...dia pon kena soal la bertalu2 sbb apa sembahyang semua tuh..lalu dia pon menjawab.. "kiamat sudah dekat.." dan maka berceritalah dia, akan hal keadaannya kemusnahan lapisan ozon, yg akhir sekali akan membawa kepada kiamat..dan bila kiamat, x sempat bertaubat, maka nerakalah tempatnya...tudiaaa...lps tu satu family kelam kabut nak blajaq agama..baguih ..Alhamdulillah...

Then, dia pi jumpa pak aji, tepat lps 2 minggu yg dijanjikan..dia pass..yess..tp kena plak dia apandai baca Quran...hooho..Safrol lagi yg jadi tok guru dia..heheh..sakan budak keck tu noo...dan lg sekali dia berjaya...dlm masa tu jugak, pak aji inginkan berbesan ngan kwn dia...anak kwn dia tu, Farid, sorang pelajar di Kaherah...huhuhu..dia x tau yg Farid tu dah sangkut ngan sorang minah arab da...Zainab..depa siap dah keluaq menikmati santapan di pingiran Nil lagi you...tp bila Farid balik, dia tgk si Sarah ni, terus dia suka kat Sarah...ceh..hampeh tui...huhu..

Dah lps tu, Fandy diberi satu lagi ujian..menguasai ilmu ikhlas..habeh satu kedai buku dia blajaq...dlm masa tu, dia dgn family dia makin improve dlm agama..Alhamdulillah..mereka sudah berubah...tp pak aji tetap nak manjadikan Farid sbg menantu dia..adeh..camne ni Fandy? Sarah yg dah jatuh hati ngan Fandy, dah bg surat kat dier...suruh dia berusaha utk menguasai ilmu tu...huhu..sampai satu tahap tu, Sarah ngan Fandy, masing2 berdoa, hingga berderai air mata..memohon pada Allah agar disatukan mereka berdua..mmg syahdu la part ni..siap ada sajak lagi..isk..aku ingat nak cut, nak letak kat sini..but biar korang tgk sendiri la nnt...

Ok back to topic...dan pada masa yg dijanjikan tu, maka dtglah Fandy menemui Pak Aji...dan dia pon cakap, perkenalan dia ngan Sarah tu merupakan ada hikmah nya..apa hikmah dia? dia dan family dia dah dikurniakan dengan Cahaya Keimanan (Nurul Iman..huhu..)...dan dia pon redha kalo x dak jodoh ngan sarah, sbb dia kata, kebahagiaan Sarah, kebahagiaan dia jugak...dgn x semena-mena, pak aji terasa sayu, lalu memeluk Fandy, seraya berkata yg dialah bakal ,menantu beliau..huuu...gile la...betapa besar dan Maha Kuasa ALLAH...last skali dia kawen ngan Sarah...(eheh...mase time kawin tu, si Sarah tu ckp, dia minat rock rupanya..hehe )

Hurm ni la cerita dia lebih kurang...heheh..pengajaran? banyak seh...

1. Pintu taubat sentiasa terbukak pada mereka yg memohon keampunan...
2. Allah akan menunaikan permintaan Hamba2 Nya..it just a matter of time...sama ade lambat atau cepat...
3. Keihklasan adalah penting dlm melakukan sesuatu perkara..org yg Ikhlas, akan mendapat Rahmat drp Allah..
4. Cinta boleh membawa kepada keimanan...terbukti apabila cinta Fandy terhadap Sarah, telah membawanya menemui Cinta Teragung..mendapat Nurul Iman..bukan shj dia..malah satu family...
5. Kasih sayang Allah , janji-Nya pasti...

Ni je la kot..ade gak yg aku x sempat cita abis..kalo x , x best la nnt...tgk la citer ni..aku rekemen...jgn risau, citer ni x serius sgt..ade unsur humor...Huhu..ok aa..Selamat menonton, moga mendapat hidayah drpd-Nya, Insya-Allah..


EDIT : Aaa..ni sket preview yg aku sempat cut



Wassalam..

Hehehe..teringat satu dialog.. "..enggak ada pacaran²..kawin terruss.." huhuhu..Err..gambaq hiasan tu pemandangan waktu pagi dari jendela bilik aku..ahah..

Saturday, August 13, 2005

UNIC - Sahabat Sejati

Salam...

Ehehe..tetibe je rase nak post lagu...post minggu ni kire dah post dah semalam...yg jerebu tu kire roundup laa minggu ni kot..lgpon esok x der ape2 aktiviti special...maybe nak pulun study saja kot..huhuh..ok laa..x mo buang masa lagi...heheh.. ni la dia, salah sebuah lagu yg termasuk dlm lagu tidak jemu dengar buat diri aku..huhu..lagu nasyid lagi...tema sahabat lagi..ahaha...ntah laa...lagu² tema sahabat ni mmg best melodi dia..lg best kalo kita hayati lirik dia satu persatu...huuu...aku tgk citer gokusen la ni...tgk dlm citer tu, jepun amat mementingkan persahabatan..sbb tu kot depa bleh maju(?) ye ke? ye la kot..hohohoho...ok.ok..


Sahabat Sejati
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tu jer kot...Wassalam..

Ehehe..gambar hiasan kat atas ialah gambar mase first gathering, first generation forum aibob..huhu..lots of memory..

Friday, August 12, 2005

Jerebu...Jerebu..[Uniten cuti 1 hari setengah]


Salam...

Jerebu..jerebu...arghh...mmg teruk skang ni jerebu kat uniten..dulu mase sem 2 2004/2005 dah penah jadik camni...tp kali ni mmg teruk sgt...aku sendiri rase sakit2 tekak....tingkap, pintu sumer kene tutup..kalo tidak...adeh laa...dgn tetibe, akan terase udara tidak sihat menyerbu ke dlam ronnga hidung dan seterusnya menyerap ke dalam tekak untuk menghasilkan keadaan tekak yg amat tidak sihat...

Hurmm,so td tengahari aku ade kelas kul 1...tp aku skip sendiri..sbb mmg dah kritikal sgt...redoks plak dah balik sbb dah pening2..so aku x der la transport yg slamat ntuk gi ke kelas..lalu aku amik keputusan tuang...dlm masa pukui 1.30 tu, rupa2nya, keputusan yg aku buat tu mmg tepat..dapat News Flash yg kelas akan dibatalkan mulai jam 2 ptg dan esok lak, hari jumaat akan cuti...tp yg x best, ahad ngan sabtu minggu depan akan ganti klas yg kansel nih..isk..kira minggu dpn, klas aku straight 12 hari tanpe cuti...eeeee.....

Tu yg berlaku ari ni...ermm...lagi satu aku agak berase x best mggu ni sbb aku ase aku nyer prestasi dah down...data struct, aku still x dpt catch up..x tau la silap tang mana...mmg aku risau..bukannya x baca...tp bila dah baca pon, still dpt nak memahami jugak..so weekend ni, aku ongat nak pulun data struct ni habis2aqn, disamping menyiapakan asgmt2 yg dok ada sekampui lagi..isk...mmg tension la minggu ni..Ya Allah, permudahkanlah urusan hamba-Mu ini..Amin..

errmm..gambaq kat atas tuh,gambaq uniten, before dan after jerebu, yg di capture oleh nazier...

Haaaa...

Monday, August 08, 2005

Jihad Cinta?

Salam...

Huh? ntah..aku pon baru dgr mender ni ari ni..amik dari blog sorang sahabat...dari sahabat aku punya sahabat la cerita ni...ni aku paste seketoi dari page dia..

" Assalammualaikum..

Sorang sahabat aku slalu cakap..kalo suke kat seseorang..pendamkanlah dalam hati..jangan luahkan..juz berdoa pd Allah..sbab malu tu perhiasan diri .. bile kite sukekan seseorang..pastu kite pendamkan..tu la salah satu jihad cinta.. mmg tersiksa..tp kalo kite btol2 ikhlas..insyaAllah Allah akan makbulkan doa kite...ni..sahabat aku tu la yg cakap..aku pun rase btol..korg rase btol x? hehe.. =P btol je rrr.. =P
-Rina

Jihad cinta
jihad cinta.....
jihad yang manis pada ucapannya tapi amat pahit pada maknanya,
cinta.....
cinta pada seseorang,
pada akhlaknya, pada nur di wajahnya...
namun hati ini tidak mampu,
tidak mampu melanggar batas syariat
hati ini perlu berjihad,
jihad nan suci....

jihad cinta.....
laksanakanlah....
semoga cinta yang bakal di capai
menjadi cinta sufi...
cinta nan diredhai oleh ILAHI....
cinta nan putih bersih....
cinta nan membawa ke syurga
bukan setakat cinta nan membawa ke pintu syurga

jihad cinta....
percayalah....
cinta itu diredhai ALLAH...
jodoh di tangannya ILAHI
andai tekad.....
doalah, tawakkal....
kerana jihadmu di dalam cinta
bukan suatu yang sia-sia
tapi ia penuh makna...
membawa bahagia di dunia dan akhirat......

teruskanlah...
jihad cintamu


-jihat cinta terlaksana andai kau pendamkan cinta itu
lantaran khuatir mengundang murka Allah
dan memberi ruang pada syaitan laknatullah-


***************************************
Wallahualam...x penah plak aku tau selama ni....

Wassalam..

Berjihadkah aku selama ini? Syahidkah aku jika tiba² perjalanan aku berakhir di dunia yg fana ini? Hanya Allah Yang Lebih Mengetahui...

Saturday, August 06, 2005

Huhuh..ujung minggu lagi.. * 1 Rejab *

Salam...

Ehehehe...rasa cam lama plak x posting kat sini...huhuhu..dah jadi mcm
weekly basis lak...aaa..ujung minggu dtg lagi...tp mmg rasa singkat
gile minggu ni...awat aa? x tau laa...yg pasti, minggu depan banyak kuiz yg menanti...kena start pulun dah...kalo x, leh lingkup jadinya..

Ermm..smalam pi main futsal lagi...huhuhu..dah ketagih tiap2 minggu plak
...semalam yg main ramai..ada dlm 14 org...so leh wat 3 team...
cam biasa, geng tapa ada skali, tp tapa ngan abg dia xdak...dgr kata pi singapore..huhu..pak arab ni, rajin plak berjalan...
x paa rezeki dia...main punya main smalam, ari ni aku sakit
buku lali...semalam main, kena rembat btui2 kat buku lali..
adeh...timbul sebelah...jln plak hencot2..
huhu..adat game...biasa la...

Aaa..sedaq, x sedaq dah masuk bulan Rejab...huhu...maknanya,
lg 2 bulan nak sambut Ramadhan..dah nak posa balik...huhu...
kira kali ni, posa kali kedua aku kat uniten..masa foundation dulu,
posa dah ada kat rumah :P...hehehe...so masuk bulan Rejab ni,
bulan yg dikatakan Bulan yg dikhususkan untuk Allah sbgmana
bulan Syaaban untuk Rasulullah dan Bulan Ramadhan untuk umat Islam kseluruhannya...byk amalan yg bleh kita buat
dlm bulan Rejab nih...so, ni apa yg aku dpt mengenai
kelebihan bulan Rejab...

**************************************************************************
FADHILAT BULAN REJAB
Bulan Rejab kembali lagi. Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.

"Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat. Sabda Nabi s.a.w.:

Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya,
Sya'aban dengan malam NISFUnya
Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.
Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Imam Nawawi)


Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:



Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka,

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.

Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.

Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.

Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.

Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api neraka.

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti.
Kelebihan lain bulan Rejab:


Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.

Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.

Rejab bulan Allah, Sya'aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.

Rejab adalah bulan menabur benih, Sya'aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.

Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya'aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.

Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya'aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.

Rejab adalah bulan taubat, Sya'aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.

Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya'aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.
Beberapa amalan lain yang baik dilakukan dalam bulan Rejab:

Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan istighfar dan zikir
Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat
Memohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
Menginsafkan diri dengan membaca kisah teladan perjuangan Rasulullah S.A.W. dan sirah Islam lain.

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:

Israk dan Mikraj (27 Rejab)

Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)

Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.

Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di"israk"kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di"mikraj"kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja. Firman Allah SWT:

"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
(Surah Al Israa': 1)
DOA BULAN REJAB:

"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hamba-Mu dan aku dalam genggaman-Mu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepada-Mu sekadar kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah."



Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:

Maksudnya:
"Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya."



Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya.
***************************************************************

Haa..ni la antara petikan yg aku dapat dlm internet ni...ada lg satu amalan, yakni solat sunat rejab pada waktu matahari tenggelam pada malam sebelum 1 rejab..(29 Jamadil Akhir) dan doa pada mlm tu, dikatakan antara yg akan dimakbulkan..Wallahualam...Ada plak yg mengatakan, kebanyakan amalan bulan Rejab ni, bidaah semata...tp bg aku...biaq lah kita buat benda2 mcm puasa sunat nih...bukan bidaah pon posa sunat..niat sajala nak posa sunat..buat sbg latihan nak menempuh Ramadhan yg bakal menjelma...

Hurmm..cam biasa..aku letak satu lagu..kali ni dari kumpulan Far East, Nur Syahadah..salah sorang ahli kumpulan ni org KULIM...ehehe..satu kampung nooo...ok..ni la dia..

*************************
Far East - Nur Syahadah
*************************
Tika terbuka hari
Cahaya yang cerah
Menerangi hatimu
Mulus terbias di wajah

Kau sambut dengan redha
Hadirnya hidayah
Nekad pendirian terungkai kalimah

Nur Syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadirnya dicelahan
Kekalutan kalbumu itu

Nur Syahadah telah tertulis
Pada waktu dan juga takdir
Di antara seribu engkau yang terpilih

Sejernih embun pagi
Sebersih dirimu
Tanpa dicemari walaupun sebutir debu
Kekallah oh dirimu di dalam rahmat-Nya
Iringan doaku moga kau bahagia

Akan ku bimbingmu
Sekadar yang ku termampu
Menyemai iman dan menuai takwa
Biar tak bertemu di gerbang mahligai cinta
Cukuplah sekadar teman yang biasa

Nur Syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadirnya dicelahan
Kekalutan kalbumu itu

Nur Syahadah telah tertulis
Pada waktu dan juga takdir
Di antara seribu engkau yang terpilih

Bersatu Nur Syahadah di dalam syahdu…

Lagu : Naim_Fareast
Lirik : ITO Lara

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok..ni aje minggu ni ...Wassalam...

Uiks...ada assignment Data Struct laa...adehhh..
EDIT : Posting ni dah di edit slps dpt feedback mengenai hadis dhaif dan palsu mengenai bulan Rejab...jd yg mane saye dah strikeout tu kire dah x relevan setakat ilmu yg saya maklum WALLAHUALAM...

Friday, July 29, 2005

My 100th Post [Panas Berteduh, Gelap Bersuluh]

Salam...

Hehehehe...dah dekat 2 minggu x update blog...memula ingat nak update minggu lepas..sekali ari sabtu sampai ahad minggu lps x der plak net..kene block ke...rosak ke port kat depan tu ntah lah...x tau nak kata...tp dah lps jumpe KMC, die dah bukak port yg lg satu....jadi dah seperti macam sedia kala balik....

Ahaa...sepanjang minggu lps, mmg busy gak laaa..especially bg sesapa yg amik SE dgn Pn Badariah...maklumlah..nak kena hantaq summary dr 3 artikel..[1]No Silver Bullet [2]Airport 95 : Automated Baggage System ngan [3]Seven Myths Of Formal Methods.....dan dateline dier ialah pada hari ni..jumaat, 29 julai...ahahaha...mmg giler laaa seminggu tu...jenis wat kejer last minit...hambik kau...rasekan...ahahaha...tp aku berjaya gak abis semalam...dan dah submit td pg.

Well, hari ni kami pi main futsal lagi....team lawan : tetap team indon..team mustapa...dan kami kalah lagi...tp gap dah semakin berkurangan...huhu peningkatan la tu...lg 2 minggu plak...nak tgk leh menang ka tak...ermmm terdapat insiden kali ni, dimana mustapa telah secara tidak sengaja telah menyigong jamal, tepat kat mata dia...adeh laa...awat la hg main ganaz hari ni mustapa...dah la hg tu jenis pak arab...body keras gila...jamal plak jenis nipis skit...lenkali main tu slow2 la sket...lgpon kami bukan pro...tp besa la adat permainan kan...terpaksa la hadapi...

Sebelum tu, pd waktu paginya, ada perjumpaan comitee surau coit ngan en Yunus...huhuhu...tgk sesetengah comitee(termasuk aku)cam x brp sesuai jaa...tp camnapon, kita cuba dulu..sampai bila x mau buat benda2 kebajikan camni...kena la take part jugak...kena laksanakan tugas dan amanah...apa yg dibincangkan ialah mengenai pengisian surau dan aktiviti yg akan dijalankan...setakat ni, apa yg konfem ialah aktiviti Solat Berjamaah waktu zohor kat surau tuh...antara yg bakal menjelma ialah, pelbagaikan tujuan surau sbg tempat bebudak lepak sambil review notes or study...mmg bagus perancangan tuh...harap2 jadi la nnt...drpd melepak sesaja kat luaq tuh, lepak dlm surau pon ok gak...masuk waktu, trus solat...

Hurmm..study? setakat ni, ok lagi kot bg aku...cuma tang Data Structure problem...susah la subjek ni...programming punya subjek.....isk...susah nak paham sbb ada byk function kena ingat dan tau cara dia berfungsi...tambahan plak pakai pointer tuh semua...isk...setiap kali lps kelas Data struct ni, kepala aku mesti pening...bila dah balik tu mesti tidoq...kalo x dok rasa pening tang tu la...adoi...susah betui...Ya Allah, bantulah aku menhgadapi dugaan ini..Amiin..Harap2 dapat petunjuk drpd-Nya.

Memandangkan dah lama x post, aku kampui semua skali la noo..ni aku post lagu Siti Nurhaliza - Panas Berteduh, Gelap Bersuluh...lagu ni dah lama dah kot...cuma aku baru dengaq bila IKIM.FM pasang...layan la lagu ni..terutama lirik dia yg aku rasa sunnguh sesuai la ngan kempen budi bahasa di mana kita sepatutnya ingat akan asal usul kita....huhu..so dengarkan kat bawah nih...

Siti Nurhaliza - Panas Berteduh, Gelap Bersuluh...
---------------------------------------------------
Berdayung sampan biar sampai ke muara
Mengatur langkah jangan sampai kaki terluka
Menabur budi biar ikhlas di jiwa
Mengukir janji janganlah di bibir saja

Ingat adat resam tuturkata tingkah dijaga
Warisan ibunda kekal lama segar berbunga
Menjadi bekal anak muda di rantauan
Menjadi tangkal ukur nilai peradaban

Tanya pada diri... mana letak budi
Tanya pada akal... apa yang dibekal
Tanya pada hati... sudahkah terisi
Ingat pada janji... jangan dimungkiri

Dihujani emas bertahun di negeri orang
Tidakkan seperti hujan batu di halaman
Sopan bersantun indah pekerti jua di julang
Adat yang disanjung kekalnya zaman berzaman

Bumi yang dipijak
Bak hamparan luas terbentang
Langit dijunjungi
Meneduhi alam tak bertepi

Jatuh dipauti tika jalan dipimpini
Melukis pekerti menghias susila diri
Panas berteduh gelapnya kan bersuluh
Kasih sayang... dari insan... pada insan

Berbudi... bahasa
Mulia pada semua
Terpaut... terpatri...
Tersemat di sanubari..

Itulah hiasan diri...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

ahaa..ni saja nak menambah sket nih...huhu...my soul type...





You Are a Retrospective Soul





The most misunderstood of all the soul signs.
Sometimes you even have difficulty seeing yourself as who you are.
You are intense and desire perfection in every facet of your life.
You're best described as extremely idealistic, hardworking, and a survivor.

Great moments of insight and sensitivity come to you easily.
But if you aren't careful, you'll ignore these moments and repeat past mistakes.
For you, it is difficult to seperate the past from the present.
You will suceed once you overcome the disappoinments in life.

Souls you are most compatible with: Traveler Soul and Prophet Soul




Ehehe...dah posting ke-100 dah..syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi yg masih memberi kesempatan kat aku, mengerakkan jari jemari untuk mengeluarkan apa yg tersurat di jiwa, tersirat di hati dan tertanam di sanubari...

Wassalam....

Dari Insan, Pada Insan....

Saturday, July 16, 2005

Setanggi Syurga..

Salam...

Huhu..sebenaqnya dah lama nak post lagu nih...tp dok tangguh sbb ada problem ngan internet connection..dah terlajak sampai mlm minggu nih, meh aku cerita sket la kot..

Td kami pi main futsal..lawan ngan geng indon (geng mustapa)..huhu dan dgn bangganya, kami kalah..kekalahan tu 50 % mesti sbb aku...sbb time aku jd goal keeper tu la byk yg masuk..btw, x kisah sgt la..sbb tujuan kami ialah bersukan dan mengeluaqkan peluh..menyahut seruan kerajaan ntuk bersukan...suasana perlawanan berlangsung dgn penuh harmoni tanpa insiden yg x dingini..huhuhu...

Dan mcm biasa, dah masuk minggu kedua nih, dah ada dah assignment...plg berat setakat ni ialah SE...kena buat summary drpd 3 artikel...huehuheue....nak kena baca byk dan paham baru bleh wat...so sok akan bermula la kot...dan yg lelain tu semua nak kena baca sebelum start plak klas isnin ni..

Ok, berbalik ke tujuan asal posting ni....Setanggi Syurga...masa memula dengaq, ingatkan 100% lagu cintan cintun...tp bila dah tgk lirik dia dan menghayati apa yg nak disampaikan, baru aku tau yg lagu ni mempunyai maksud yg amat mendalam...kecintaan dan ketakwaan tahap teragung...dambaan cinta seorang insan kepada Penciptanya....kalo diamati lebih dlm lg maksud dia, makin byk kita paham akan hal ni...hurm...inilah dia, Setanggi Syurga drpd In Team..

In Team - Setanggi Syurga
--------------------------
Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Tersiksa jiwa merindu
Bagai terkurung dibasah tengkujuh
Kewangian aroma bunga
Tak menggugah keteguhan iman

Cinta tak pernah terbunggar dan terlebur
Pada redup renung mata yang menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung

Izinkan aku melafazkan kata
Bicara hati yang mudah diterjemah
Betapa aku gerun pada teduh untuk bernaung
(Kerna awan itu rapuh)

Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi

Dendam tak marak menyala dan membakar
Oleh putih salju yang berguguran
Kerna dosa itu
Lebih hitam dan kelam

Ku anyam rindu menjadi hamparan
Kerna ku pasti adanya pertemuan
Di sana nanti bukti cinta suci dilafazkan
Tak bertemu pengucapan

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Kata janjiMu...
Seharum setanggi syurga

Lagu: Manis Helma (Hijjaz Records)
Lirik: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Penerbit : Isman Isam
Penyusun Muzik : Along (Exist)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.
Lirik Dari : Liriknasyid.com

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

Ermm....sape nak video klip dia bleh download kat ~> http://shinnosuke.servequake.com

Okeh..Wallahualam...

Wassalamualaikum....

Monday, July 11, 2005

Dinul Huda

Salam...

Duduk elok², releks dan hayati bait² di bawah...

DeenulHuda

Lirik DeenulHuda..Sapa ader translation English @ Melayu, dimintak post kat sini kat komen..have the translation? post at comment please..tq...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

Alangkah elok kalo dpt diselitkan sekali akan maknanya...kalo sapa ade, tlg letak yer...x pon msg kat shoutbox..time kasih...

Wassalam...

Saturday, July 09, 2005

Heheh..minggu pertama....Semester I 2005/2006

Salam...

Hehehe....dah seminggu dah aku berada kat uniten ni...dah start dah kelas..Alhamdulillah, everything looks fine so far...ermm..camna nak mula eh? ermm...aku amik 5 subjek sem ni ngan 18 kredit..klas² nyer spt berikut...


  • CCSB 213 - Data Communication And Network (Uwe)

  • CCSB 234 - Operating System (Bahram)

  • CCSB 243 - Software Engineering (Badariah)

  • CCSB 354 - Artificial Intelligence (Alicia)

  • CCSB 364 - Data Structure And Algorithms (Zailani)


So ni ler subject yg aku amek beserta nama lect skali dlm ()...so camne subjek² ni? bg aku, sumer subjek ni ada cabaran tersendiri..ada yg kene banyak baca..ada yg kena banyak pikir dan ada yg kena mantapkan skill programming...adeh..mmg teruk nyer sem ni...nak kene tumpu bebetul...

Erm...mengenai operation codename : C aku tuh, dah ada satu lg step yg berjaya di capai...aku dah berjaya jumpa dean, dan dpt apa yg aku nak..Alhamdulillah, lps ni nak truskan ke step berikutnyer...harap step lps ni pon xkan ada byk masalah...sbb kalo operation ni saje dilewatkan nnt, byk masalah akan timbul sbb start sem depan, dah masuk dah ke pengkhususan subjek..kalo sem ni x buat, alamatnya kena extend la lagi sem² mendatang...aku harap sgt mender ni akan berjaya...

Kelas? huhu....mmg pack gak kelas aku..walaupon dah wat timetable yg ngam sem lps, tp masuk time ni, dia rombak plak..adeh ler..terpakse aku ada satu klas mlm....nak tuka section kang takut x eh masuk lak..silap² terdrop plak dah satu subjek tu..so time add drop aritu aku stay jer ngan jadual lama tuh...biar ler sesak sket, asal x nyusahkan di kemudian hari...

Ermm...nampaknya 2 hari cuti ni, aku berdua aje la ngan lebai tinggal kat rumah ni...jijy da ikut radin ngan paan ngan nayon gi PD..huhuni anjuran mak radin nih..memule, ade la dia ajak aku..tp aku mls lak nak gi sbb dana x dpt lagi...so stay je la kat aptment smbl menikmati cuti pertama di semester baru...huhu...citer lanjut sila ke blog redoks Kat Sini....

So nampaknya sumer org dah kembali ke universiti...hehe..blajaq bebaik noo...:P

    Iklan sunsilk


    Hehehe...ni saja ja nak letak....tgk cambest ja iklan nih....huhuh...ermm lagu dia yg istimewa tu kalo silap aku ada dlm citer Silat Lagenda dulu..huhu..ingat lg aku time tu...hehe..ok cam biasa..inilah lagu ngan klip dia sekali...
    Image hosted by Photobucket.com

    Indigo - Istimewa
    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

    Tiada puisi atau lagu
    Tiada potret tiada ragu
    Yang dapat ku ilham seindahmu
    Nyata kau satu dalam berjuta
    Wahai jelita kau istimewa

    Walau ku kembara sedunia
    Walau ketemu ramai wanita
    Nyata kau tiada tandingannya
    Seikhlas hati aku menyinta
    Kau istimewa, teristimewa

    1
    Daku berikrar
    Wahai maharaniku
    Bina mahligai syahdu
    Hanya engkau dan aku di situ

    Tiada mimpi atau fantasi
    Tiada rasa lebih berseri
    Semekar murni hatimu sayang
    Siang dan malam, aku terbayang
    Kau istimewa, buat ku tenang

    1

    Daku berikrar
    Wahai maharaniku
    Bina mahligai syahdu
    Kita berbulan madu disitu

    Ingin ku bawa kau ke awana
    Ingin memadu kasih asmara
    Sepanjang hayatku curahkan cinta
    Sebenar-benar ucapan kata
    Kau istimewa oh! Percayalah
    Ku perlu cinta dari wanita nan istimewa
    Beriku cintamu nan istimewa
    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
    Klip Video (klik play ntuk mainkan)

    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~



OK...tu jer..Wassalam....

Hehehe...tgh layan IKIM.FM skang nih..huhu

Thursday, June 30, 2005

Uniten Mode

Salam..

Hehe..Uniten Mode dah kembali...huhu...kelas akan bermula pada 4 hb dan spt biasa aku akan blk awai, yakni pada sok malam (jumaat). Sbb apa aku suka blk awai? saja laa..huhu..lg pon, byk menda nak kena urus...nak cuci bilik baru..nak angkat brg..nak kemas semua tuh..nak basuh moto..dll. So sebab tu aku selalu blk awai, balik naik train, sampai pagi sabtu...Sabtu tu seharian kemas2 brg, then Ahad leh la relek sblm menunggu Isnin ntuk klas bemula...

Dan spt biasa gak, antara yg perlu diuruskan awai ialah duit sewa apartment...kena bayaq dulu baru leh check in..adeh..susahnya..duit ytn lom masuk dan terpaksa la meminjam dulu drp parents..nak wat camna kan? igt dah besaq ni x mo la kaco depa..tp tu la...lps tu nak uruskan 'operasi' aku..ops codename : C..huhu mender tu? ntah..hehehe..dan of course apply line internet ntuk apartment baru..selalunya kalo awai apply, awai la KMC on..huhu...so lps ni 3-4 hari mendatang akan menjadi satu kebosanan ler kat diri aku nih sbb x der tenet..sabo je laaa...

Hurm...camna la suasana Sem 1 205/2006 ni ek? dah masuk 2nd year dah degree aku...so bermakna dah hampir masuk thn ketiga aku ade kat uniten nih...hurm..saban thn aku dok mengharapkan keadaan yg lebih baik dr sebelumnya...harap2 thn ni pon akan ada perubahan ke arah kebaikan....aku kalo boleh dah x nak ler memain sgt...sem ni amik 5 subjek, 18 kredit...klas mmg pack gila..hurm...kalo x pulun, aku rasa susah nnt...kena la plak pulun lebih sket sem ni...

Ok, ni last post before aku balik uniten...so review cuti 2 minggu ni rasanya x byk beza spt dlm post sebelum ni...cuma nak tambah, aritu aku lupa nak tulis yg aku makan belangkas...selalunya sepupu aku yg tangkap belangkas tu..kami bwk balik, then bakaq...huhu..lps tu mkn ler teluq belangkas tu..lemak rasa dia....isi dia pon ok gak..rasa cam ketam sket2 (ye ke? huhu)..tp nak makan ni kena la tau cara kopek dia selain kena tau part mana leh makan, yg mana x leh mkn...sbb org kata kalo makan **** dia, leh mati..huhu x tau laa..bukan aku kata..org yg kata...

Ermm...so selamat pulang ke Uniten kpd sumer pelajar Uniten..pulanglah dengan berhati-hati...mari kita jadikan sem yg mendatang ni semester yg penuh dengan pencapaian, kecemelangan, kebahagiaan dan kegembiraan...semoga Allah memberkati kita semua..x lupa gak kpd member2 yg blajaq dia IPTA, dengaq kata masuk balik pd 8hb...ada lg seminggu spare...hehe...sama gak..semoga sukses dan ceria pada sem baru ni..ok... :)

Huhu..sorry byk2 kat geng2 aku...aku bukan x mo kluaq sepanjang 2 minggu ni..tp keadaan ekonomi aku x mengizinkan...Insya Allah, lenkali kalo ada peluang, kita teruskan dengan agenda2 yg dah dirancang..huhu..Kita merancang, namun hanya Allah yg menentukan...

Wassalam...:P

Saturday, June 25, 2005

Cuti seminggu..

Salam...

Hehehehe....dah seminggu dah aku cuti...minggu depan dah nak kena balik uniten...huhu..sat saja cuti...erm...seminggu cuti ni aktiviti aku pon kira berbagai gak laa...err...aku wat apa aa? sat nak pikiaq...makan...tgk tv...main tenet..tidoq..abih tu...makan...tgk tv...main tenet..tidoq..abih tu...makan...tgk tv...main tenet..tidoq..abih tu...makan...tgk tv...main tenet..tidoq..abih tu...huhuhhuhuhuh..secara umum ni la aktiviti aku...

Btw, aku dah membotakkan kepala aku ke tahap plg maksikum aku penah wat (rapat, no 2)...huhuhu..jadi kepala aku menjadi dogol sedogol-dogolnya..whaha..(dah jadi dongga)..tp best la jugak rambut camni..berangin jaa..sejuk..kalo x aku pening ja time rambut panjang...panas...huhuhuhu...

Ermm..time seminggu ni gak aku melepaskan gian nak drive..huhu..bukan apa, bila kat kampus bukan leh dah nak drive..bukan ada keter sendiri pon..so keter hachi roku bpk aku tu laa yg menjadi tempat aku melepaskan gian..huhuh...gembiranya aku...hehehe...lg satu, aku telah menggunakan RASENGAN aku secara maksimus...huhu...sama gak cam hachi roku, rasengan aku x dibenarkan dibawak ke kampus..aduhhh...so ntuk melepaskan rindu dan gian, aku telah memaksimumkan penggunaan kedua2 nyer......

Hurm...semenjak cuti ni aku dah mula guna shareaza....resultnya amat bagus tp time dl lagu laa..mivie, video clips dan lelain tu blum pnah berjaya lagi...mau tak nya...internet slow gila...huhu...aku x leh afford nak pakai streamyx...kira nak tunggu balik kampus laa nak try semua tuh...hhuuu...Naruto pon dah 1 episod terlepas..basilisk lagi..law of ueki lagi..isk...x sabaq nak balik kampus...

Ok tu saja laa...huhu...Wassalam..

Ermm..selamat datang dan selamat menghadapai orientasi diucapkan kpd bebudak baru intake june 2005/2006 uniten...huhu..blajaq ler sungguh2 demi mencapai cita2 anda...errr..dengaq kata faci thn ni semua ganas dan gile2..so bersedia la menghadapi segala kemungkinan..teringat plak 2 thn lps.. "..Saya kate, jln atas jln...bukan jln atas jln raya..." wahahahah.... :)

Sunday, June 19, 2005

K - Mode dah...

Salam...

Hello everybody....huhuhu..dah ader kat tempat K di negeri K...whahaha...jadilah K-Mode seadanyer...sepatutnya aku balik samada isnin atau ahad (huhu..cam aku ckp dlm post sebelum ni...) tp alhamdulillah, bleh balik awai..sebab apa? sebab kwn aku dpt dah rumah yg kami nak simpan brg tu..so pd mlm jumaat, aku bertungkus lumus..memacking semua mender aku ntuk disimpan..selain melipat kain baju ntuk dibawak pulang..ohh..ohh mmg memenatkan tp mlm tu lebih kurang kui 1.30 pagi, kami sempat lg kluaq pi supper..sbb apa? boring..komputer dah bungkus, keyboard dah gantung...

So, pada esoknyer aku pon balik ler besama paan, nayon ngan manja....kami tumpang jamal sampai kat sg besi...jamal plak balik lewat sket sbb pi singgah ampang dulu..aku dpt bas kui 11.30 pg..bas gunung raya trus ke b'worth..huhu..aku sampai dlm kui 4.15..kira ok laa..hehehe..lps tu bapak aku mai amik..ingatkan nak balik trus, tp kami pi dulu carrefour sbb nak beli brg..huhu..lps tu baru balik rumah..kira penat gak ler semalam...

Arghhh..tu jer yg aku dpt katakan...why? heheh..aku dpt 56 k jer connection..biasa la dial-up..tp aku tp bersukur laa..drpd x der, ada jugak connection..cuma yg kureng aku x leh dl anime dan jugak upload file..huhu...nak wat camne kan? but still ok sbb aku tgk skang ni connectio tmnet kat tmpt aku makin ok..jrg dah discon tetiba..kalo dulu, pergh...mesti jer aku call nombor 1-800 tuh...kejap2 discon...page loading pon skang nih dah laju..so overall, still memuaskan le bg aku dial-up tmnet nih...so sbb tu time seminggu dua nih aku x dpt nak upload file dan gak lagu flash...huhuh...x per..nnt lg 3 thn aku nak psg stramyx..hehehe...

Aktiviti cuti? relek jer puas2....sbb lg 2 minggu aku dah nak start new sem...btw, aku aku dah dpt surat kelulusan YTN ntuk tukar course..alhamdulillah dan time kasih ler kat ytn sbb luluskan permohonan aku..lps ni nak kena dpt signature dekan dan gak lain2 proses...adeh, terpaksa ler aku sibuk biler bukak sem nnt...ermm camner pon tq kat sesape yg tolong dan sokong aku nak change course nih...semoga tuhan yg blasa jasa anda dgn sebaik balasan...huhuhu..

Ok..that's all folk..Wassalam...

isk..isk..isk....camner nak layan anime nih?

Friday, June 17, 2005

Selamat Bercuti [Farewell Special Semester 2004/2005]

Salam...

Huhuhu...aku sebenaqnya dah abih dah exam...abih hari Rabu haritu..paper World Civilization....perghh..soklan dia...mencabar gak laa..tp camna pon, benda dah abes...so x dak apa la yg nak dibimbangkan lagi....dan sebenaqnya la ni..aku dah berada di mode cuti...pra-cuti..huhuhu

Dah bleh balik dah ni...tp awat aku x balik? jenjeng²...aku tgh tunggu kwn aku nak simpan brg...huhu..katanya hari ahad ni baru bleh simpan...-___-" - sabaq saja laa...jijy, member serumah aku dah balik dah Segamat semalam...Fairuz plak awai² haritu(Selasa) dah balik pi Kelantan pi jumpa tunang dia (ciss..jeles!) huhuhu..tingai la aku ngan paan kat rumah ni..Paan plak kata nak balik harini..(pala hg paan balik ari nii)..kalo btui dia jd balik ari ni, alamat sensorang la aku kat sini...hampess...

Ermm...dua bulan special sem kali ni, rasa masa yg amatler singkat adanyer...huhu..x dan nak rasa puas, dah abis sem...ahahaha..giler laa...mau tak rasa camtu, sem ni saja dah 3 kali aku balik rumah..aku selalu balik sekali jaa dlm satu sem..time midterm...tp sem ni balik byk kali sbb ada urusan yg perlu diselesaikan...huhuhu..jd sebab tu aku balik lmbt sket pon, x rasa apa sgt...

arghh...tgh dok taip aku lupa plak aku naik taip apa...hampeh nyaaaaaaaa....k laaa..sampai sini aku ngarut..eh sat..dah ingat plak...huhu...aku cuti semingu lebih ja...lps tu dah nak baik sem baru dah...dah nak masuk darjah dua dah.. (yay! - ^_^)...huhuhu..selamat masuk darjah dua aku ucapkan kpd geng² aku yg nak masuk darjah dua sama cam aku..ahahah...

Ok...akhir kata..selamat bercuti...dan jumpa lg next sem..(2 minggu jer lagi...) hehhehe...

Wassalam...

isk...700 times and still counting...huhu

Monday, June 13, 2005

Teman Sejati 2005

Salam...

Adeh..tadi baru lps buat exam Discrete Structure...aduss..pening kpale laaa..x abis lagi nih..dok berdenyut jaaa...mau tak nya...td dlm dewan tuh mmg twnsion..byk yg nak kena tulis...aku wat pon cukup² time jer..ntah btul ntah tidak..harap² byk gak laa yg aku dpt betul....lusa plak ada exam world civilization..paper last aku sebelum melabuhkan tirai spesial sem sesi 2004/2005...mlm ni rilek sat (mmg btui punya pening)..sok pagi study balik...

Okeh jom kita dengaq lagu Teman Sejati 2005 dr Kumpulan Brothers...
~ To all my friends...u know who u are...:-)

Teman Sejati 2005 - Brothers
-----------------------------
Selama ini
Kumencri-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini
PadaMu Illahi
Teman yang dicari
Selama ini
Telah kutemui

Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni
Kasih Illahi
KepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kita

Kepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...

KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaan
Telah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kita
-------------------------------

-------------------------------

- Tq manja_realmad sbb bg lagu nih..mana hg tau aku suka lagu nih? :P

- Lagu ni wat aku teringat balik masa darjah 6 dan zaman aku mula masuk tingkatan 1 thn 1998..sbb time tu kalo pi kem motivasi, lagu ni la yg selalu diputarkan...(aku ingat lg masa aku pi Kolej Mara Kulim ntuk program student angkat depa thn 1997)..

- Masa memula dulu aku ingat aku x suka genre yg dibawak kump. Brothers tp ternyata aku silap sbb rupa² nya aku mmg minat lagu² drp kump Brothers..contoh lagu lain yg aku minat, Doa Perpisahan ngan Untukmu Teman...

- Okeh...aku dedicate lagu ni ntuk semua kwn² aku yg dari tadika dulu..skolah rendah...skolah menengah dan gak yg dok ada kat Uniten la ni...begitu jugak kpd anda yg sedang membaca blog nih..tima kasih.. U know who u are....

OK..Wassalam...

Thursday, June 09, 2005

Downloads @ http://tokapi.blogspot.com

Salam...

Hurmm..tension nyer...nak exam ni pening pala plak...arghh..so aku pon dok saja² mula la dok merepek....la ni aku dah ada file server kat net nih.. aku guna save file...mcm best plak pakai mende nih...kalo nak tau klik banner Save File kat bawah sebelah kanan tuh.... la ni aku share mp3 ngan installer... mp3 leh di access di http://shinnosuke.servemp3.com dan aku nyer installer di http://shinnosuke.myftp.biz

Nape shinnosuke? huhu..kalo sape yg dok kampus uniten, mungkin tau la kot...bg yg tak tau, shinnosuke adalah nama pc aku kat uniten..dan aku wat web sharing kat pc tuh..so aku amik sempena nama pc aku ....hurmm..setakat ni p3 aku x byk shgt aku bubuh....installer plak baru satu, Al-Quran Digital..Hurm..Al-Quran Digital ni bagus gak laa...ada ayat sekali ngan terjemahan + sikit tafsir...kira ok la ntuk kita rujuk sket² dan baca kt pc...nak download masuk ler http://shinnosuke.myftp.biz....

Rasanya, file² aku nih x kan bertahan lama...ye laa..sbb ni kan mender free, so kalo nnt korang dah x nampakapa atau dah x leh download tuh, maksudnye file tu dah expired...mmg x leh wat apa kan...so try la download dulu tgk mcm mana...Ok la yer..aku nak smbg baca lak..ok..

Wassalam...